Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ με τις υψηλές θερμοκρασίες που πάντα το συνοδεύουν. Όταν ακούμε τη λέξη καλοκαίρι στο νου έρχονται χιλιάδες συναισθήματα. Είναι μία αγαπημένη εποχή για όλους, καθώς είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις διακοπές, τη χαλάρωση και τα παιχνίδια στο ήλιο. Ωστόσο, παρά την ανεμελιά που μας προσφέρει τόσο απλόχερα, το καλοκαίρι εγκυμονεί  επίσης κινδύνους που πρέπει να προσέξουμε. Κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού, έχουμε έξαρση σε συγκεκριμένες παθήσεις, των οποίων η αύξηση συνδέεται άμεσα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τη δεδομένη περίοδο. Πιο συγκεκριμένα, η πολύ υψηλή θερμοκρασία, η υγρασία, η υπεριώδης ακτινοβολία δύναται να επηρεάσουν τον οργανισμό μας και να τον καταστήσουν πιο ευάλωτο σε παθολογικές καταστάσεις.

Παρακάτω θα αναφέρουμε τις 7 κοινές παθήσεις που  βιώνει ο οργανισμός μας κατα τη διάρκεια του καλοκαιριού και πως αντιμετωπίζονται:

  1. Κρίση άσθματος: Το καλοκαίρι μπορεί να είναι επικίνδυνο για παιδιά και ενήλικες με άσθμα. Η περισσότερη αιθαλομίχλη και η ατμοσφαιρική ρύπανση, τα υψηλά επίπεδα γύρης και η αυξημένη ανάπτυξη μούχλας λόγω της υψηλής υγρασίας ενεργοποιούν κρίσεις άσθματος.Εάν, λοιπόν, είστε επιρρεπείς σε κρίσεις άσθματος, συνεχίστε να παίρνετε τα καθημερινά φάρμακα ελέγχου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και παρακολουθείτε στενά τα επίπεδα γύρης και ατμοσφαιρικής ρύπανσης
  1. Γαστρεντερίτιδα:Είναι ίσως η πιο συχνή πάθηση του καλοκαιριού. Οι ψηλές θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων ειδικά από την αλλοίωση των τροφίμων, τόσο των ωμών, όσο και των μαγειρεμένων. Τα μικρόβια εισέρχονται από το στόμα στο έντερο και δημιουργείται η λοίμωξη. Η διάρκεια της γαστρεντερίτιδας μπορεί να διαρκέσει από δύο ημέρες έως και εβδομάδες.
  2. Ωτίτιδα: Ονομάζεται και “το αυτί του κολυμβητή”. Το αυτί του κολυμβητή είναι μια κατάσταση που οφείλεται σε φλεγμονή, με οίδημα και ερυθρότητα, στον έξω ακουστικό πόρο, την περιοχή δηλαδή από το εξωτερικό τμήμα του αυτιού μέχρι την τυμπανική μεμβράνη. Συνηθίζεται να αποκαλείται αυτί του κολυμβητή, γιατί η επαναλαμβανόμενη έκθεση στο νερό κάνει τον έξω ακουστικό πόρο ευάλωτο σε φλεγμονές, καθώς δημιουργεί ένα υγρό περιβάλλον που βοηθά στην ανάπτυξη βακτηρίων. Αντίθετα με το όνομα, δεν είναι απαραίτητο κάποιος να είναι συστηματικός κολυμβητής για να αναπτύξει τη συγκεκριμένη φλεγμονή. Χρειάζεται μόνο είσοδος νερού στο αυτί, που το καλοκαίρι είναι πιθανότερο να συμβεί καθώς οι άνθρωποι ιδρώνουν και βρίσκονται περισσότερες ώρες στο νερό για να αποφύγουν τη ζέστη
  3. Ουρολοίμωξη:Έχει παρατηρηθεί ότι άλλη μία πάθηση που έχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης το καλοκαίρι  είναι η ουρολοίμωξη. Πρόκειται για μία λοίμωξη-φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος που οφείλεται σε παθογόνους μικροοργανισμούς (βακτήρια) που προσβάλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα και τον νεφρό. Λόγω ανατομίας του γυναικείου ουροποιητικού συστήματος, οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις αποτελούν συχνή παθολογική κατάσταση ιδιαίτερα στις γυναίκες. Η σεξουαλική επαφή, τα μολυσμένα νερά (θάλασσες και πισίνες), κακή υγιεινή είναι μερικά από τα αίτια που μπορούν να προκαλέσουν ουρολοίμωξη. Τα κύρια συμπτώματα είναι θολά ούρα, πόνος και αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, συχνοουρία, αίμα στα ούρα, ακόμη και πυρετός. Η διάγνωση γίνεται με εξέταση ούρων και η αντιμετώπιση κατά κύριο λόγο με αντιβιοτικά.
  4. Θερμοπληξία: Η θερμοπληξία, η πιο σοβαρή από τις ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη το καλοκαίρι, συμβαίνει όταν το σώμα πάσχει από μακρά, έντονη έκθεση στη θερμότητα και χάνει την ικανότητά του να κρυώσει. Σε παρατεταμένες, υψηλές θερμοκρασίες (καύσωνας) το μέρος του εγκεφάλου που κανονικά ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος δυσλειτουργεί. Υπάρχει μια μείωση στην ικανότητα του σώματος να ιδρώνει και, ως εκ τούτου, να κρυώνει. Όσοι πάσχουν από ορισμένες παθήσεις οι οποίες μειώνουν την ικανότητα του σώματος να ιδρώνει (όπως το σκληρόδερμα ή η κυστική ίνωση) μπορεί να διατρέχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο θερμοπληξίας το καλοκαίρι.
  5. Ηλιακό έγκαυμα: Το ηλιακό έγκαυμα είναι μια οξεία βλάβη του δέρματος η οποία προκαλείται κυρίως από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και συγκεκριμένα από τη δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας UV-B.Τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος διαφοροποιούνται ανάλογα με τον φωτότυπο του δέρματος, τη διάρκεια της έκθεσης του ατόμου στον ήλιο, την ώρα της ηλιακής έκθεσης και των λαμβανομένων μέτρων προστασίας. Αντιμετωπίστε το ηλιακό έγκαυμα τοποθετώντας κρύα επιθέματα  σε ήπια εγκαύματα και ενυδατώνοντας συνεχώς το δέρμα. Ακόμη, συνίσταται η τοπική εφαρμογή κορτιζονούχων σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της φλεγμονής και του άλγους, και η παραμονή σε σκιερό και δροσερό περιβάλλον.
  6. Μυκητιάσεις: Μια άλλη πάθηση που εμφανίζεται συχνά το καλοκαίρι είναι  οι μύκητες στα πέλματα και τα μεσοδακτύλια και έχει επικρατήσει ως  «πόδι του αθλητή». Οι μυκητισιακές λοιμώξεις του δέρματος προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς οι οποίοι αναπτύσσονται μόλις βρεθούν σε κατάλληλες συνθήκες (αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία). Η αγωγή γίνεται με τοπικά αντιμυκητισιακά. Αποφύγετε να φοράτε κλειστά παπούτσια και να περπατάτε ξυπόλυτοι.

Συμβουλές για τη προστασία του οργανισμού μας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού:

  • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ.
  • Πίνετε άφθονο νερό και αυξήστε την πρόσληψη υγρών. Βεβαιωθείτε ότι έχετε τουλάχιστον 10-12 ποτήρια νερό όλη την ημέρα.
  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας για να αποφύγετε βλάβες στο δέρμα.
  • Πλύνετε σωστά τα χέρια σας και ακολουθήστε τους κανόνες υγιεινής ενώ χειρίζεστε τα τρόφιμα. Πλύνετε τα χέρια σας πριν αγγίξετε ή μαγειρέψετε οποιαδήποτε είδη τροφίμων για να αποτρέψετε τυχόν μολύνσεις.
  • Προτιμήστε ανοιχτόχρωμα, χαλαρά ρούχα καθώς τα σκούρα χρώματα απορροφούν τη θερμότητα.

Το καλοκαίρι είναι μια όμορφη στιγμή για να απολαύσετε τις διακοπές και να περάσετε χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους σας δημιουργώντας  αναμνήσεις, παραμένοντας, ωστόσο, υγιείς. Το μόνο που πρέπει να κάνετε για να παραμείνετε σε υγιή κατάσταση είναι μόνο λίγες προφυλάξεις ώστε να απολαύσετε τις ωραιότερες στιγμές σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X