Όταν χάνετε βάρος, το σώμα σας αντεπιτίθεται.

 Ίσως καταφέρετε να χάσετε αρκετά κιλά στην αρχή, χωρίς μεγάλη προσπάθεια. Ωστόσο, η απώλεια βάρους μπορεί να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει τελείως μετά από λίγο.

  Αυτό το άρθρο απαριθμεί τους 20 συνήθεις λόγους για τους οποίους δεν χάνετε βάρος.

1. Ίσως χάνεις βαρος χωρίς να το καταλάβεις

 Εάν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε πλατό στην απώλειας βάρους, δεν πρέπει να ανησυχείτε ακόμη.

 Είναι πολυ σύνηθες η ζυγαριά να μην κουνιέται για λίγες μέρες ή εβδομάδες ανά διαστήματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χάνετε λίπος.

 Το σωματικό βάρος τείνει να κυμαίνεται κατά μερικά κιλά και αυτό οφείλετε τοσο στα τρόφιμα που καταναλώνετε όσο και στις ορμόνες που έχουν σημαντική επίδραση στην κατακράτηση υγρών ειδικά στις γυναίκες.

 Επίσης, είναι δυνατό εάν κάνετε προπόνηση με αντιστάσεις να αυξήσετε την άλιπη μυική μάζα ενω μειώντε το ποσοστό λίπους. Η προπόνηση με αντίσταση είναι ιδιαίτερα ευργετική στην διαδικασία απώλειας βάρους γιατί αυξάνει τον μεταβολισμό σας.

 Μια καλή ιδέα ειναι να χρησιμοποιήσετε και κάτι διαφορετικό εκτός απο την ζυγαριά για να μετράτε την πρόοδό σας. Για παράδειγμα, μετρήστε την περίμετρο της μέσης σας και το ποσοστό σωματικού λίπους μία φορά το μήνα. Επίσης, το πόσο ανετα ειναι τα ρούχα σας και πώς βλέπετε το σώμα σας στον καθρέφτη μπορεί να είναι πολύ πιο ενδεικτικές παράμετροι απο την ζυγαριά.

 Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τίποτα εκτός αν το βάρος σας έχει μείνει στο ίδιο σημείο για περισσότερο από 2 εβδομάδες.

2. Δεν παρακολουθείτε τι τρώτε

 Η επίγνωση είναι απίστευτα σημαντική εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πόσες θερμίδες τρώνε πραγματικά.

 Μελέτες δείχνουν ότι η παρακολούθηση της πρόσληψης τροφής βοηθά στην απώλεια βάρους. Τα άτομα που χρησιμοποιούν ημερολόγια τροφίμων ή φωτογραφίζουν τα γεύματά τους χάνουν περισσότερο βάρος από τα άτομα που δεν το κάνουν.

 Ταυτόχρονα, υπάρχει ένα πιθανό μειονέκτημα στην παρακολούθηση των τροφίμων, ειδικά όταν χρησιμοποιείται για τον σκοπό της απώλειας βάρους σε άτομα με διατροφικές διαταραχές. Για άτομα με διατροφικές διαταραχές, η μέτρηση θερμίδων και η παρακολούθηση των τροφίμων έχει αποδειχθεί ότι επιδεινώνουν δυνητικά την διαταραχή και δημιουργούν επιβλαβείς παρενέργειες.

3. Δεν τρώτε αρκετή πρωτεΐνη

 Η πρωτεΐνη είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την απώλεια βάρους.

 Η κατανάλωση πρωτεΐνης στο 25-30% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό κατά 80-100 θερμίδες την ημέρα. Ενώ να σας κάνει να τρώτε αυτόματα αρκετές  λιγότερες θερμίδες ημερησίως, επίσης συμβάλει στην δραστική μείωση των λιγούρων που οδηγούν στην κατανάλωση σνακ. Αυτό οφείλεται εν μέρει στις επιδράσεις της πρωτεΐνης στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, όπως η γκρελίνη.

 Εάν τρώτε πρωινό, φροντίστε να ειναι πλούσιο σε πρωτεΐνες. Μελέτες δείχνουν ότι όσοι τρώνε πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνες είναι λιγότερο πεινασμένοι και έχουν λιγότερη λαχτάρα για σνακ κατά τη διάρκεια της μέρας.

 Η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης βοηθά επίσης στην πρόληψη της επιβράδυνσης του μεταβολισμού, μια κοινή παρενέργεια της απώλειας βάρους. Επιπλέον, βοηθά στην αποτροπή της επανάκτησης βάρους.

4. Τρώτε πάρα πολλές θερμίδες

 Πολλοί άνθρωποι που δυσκολεύονται να χάσουν βάρος γιατί καταναλώνουν απλώς πάρα πολλές θερμίδες.

 Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτό δεν ισχύει για εσάς, αλλά έχετε κατά νου ότι οι μελέτες δείχνουν σταθερά ότι οι άνθρωποι τείνουν να υποτιμούν την πρόσληψη θερμίδων κατά ένα σημαντικό ποσό.

 Εάν δεν χάνετε βάρος, θα πρέπει να δοκιμάσετε να ζυγίζετε τα φαγητά σας και να παρακολουθείτε τιν θερμίδικη πρόσληψη για λίγο διάστημα.

 Η παρακολούθηση είναι επίσης σημαντική εάν προσπαθείτε να επιτύχετε έναν συγκεκριμένο στόχο θρεπτικών συστατικών, όπως να λαμβάνετε το 30% των θερμίδων σας από πρωτεΐνη. Αυτό μπορεί να είναι αδύνατο να επιτευχθεί εάν δεν παρακολουθείτε σωστά τα πράγματα.

 Γενικά δεν είναι απαραίτητο να μετράτε τις θερμίδες και να ζυγίζετε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Αντίθετα, δοκιμάστε αυτές τις τεχνικές για μερικές μέρες κάθε λίγους μήνες για να πάρετε μια αίσθηση για το πόσο τρώτε.

5. Δεν τρώτε ολόκληρα τρόφιμα

 Η ποιότητα των τροφίμων είναι εξίσου σημαντική με την ποσότητα.

 Η κατανάλωση ολόκληρων τροφών μπορεί να βελτιώσει την ευεξία σας και να βοηθήσει στη ρύθμιση της όρεξής σας. Αυτά τα τρόφιμα τείνουν να είναι πολύ πιο χορταστικά από τα αντίστοιχα υψηλής επεξεργασίας τροφιμα.

 Λάβετε υπόψη ότι πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως «υγιεινά τρόφιμα» δεν είναι πραγματικά υγιεινά. Φροντίστε να διαβάσετε τα συστατικά στη συσκευασία και να προσέχετε τα τρόφιμα που περιέχουν επιπλέον υδατάνθρακες.

6. Δεν κάνετε προπόνηση με αντιστάσεις

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος είναι να κάνετε κάποια μορφή προπόνησης με αντίσταση, όπως η άρση βαρών.

 Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα, η οποία συχνά αποδομείται και παρέχετε σαν ενέργεια μαζί με το σωματικό λίπος εάν δεν ασκείστε.

 Η άρση βαρών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της επιβράδυνσης του μεταβολισμού και να διασφαλίσει ότι το σώμα σας παραμένει τονωμένο και μυώδες.

7. Τρώτε πολύ

 Η υπερφαγία περιλαμβάνει την ταχεία κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, συχνά πολύ περισσότερο από ό,τι χρειάζεται το σώμα σας.

 Αυτό μπορεί να είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Κάποιοι μπορεί να καταναλώνουν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, ενώ άλλοι να τρώνε σχετικά υγιεινά τρόφιμα, όπως ξηρούς καρπούς, βούτυρα ξηρών καρπών, μαύρη σοκολάτα, τυρί κ.λπ. Ακόμα κι αν κάτι θεωρείται «υγιεινό», οι θερμίδες του εξακολουθούν να μετρούν.

8. Δεν κάνετε καρδιαγγειακή άσκηση

 Η καρδιαγγειακή άσκηση, γνωστή και ως cardio ή αερόβια άσκηση, είναι κάθε είδος άσκησης που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. Περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως τζόκινγκ, ποδηλασία και κολύμπι.

Η καρδιαγγειακή άσκηση είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιώσετε την υγεία σας. Είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό στην καύση τοσο του υποδοριου λίπους στην κοιλιά όσο και του επιβλαβούς σπλαχνικού λίπους που συσσωρεύεται γύρω από τα όργανα και προκαλεί ασθένειες.

9. Ακόμα πίνετε ζάχαρη

 Τα ζαχαρούχα ποτά είναι απο τα πιο σημαντικά παχυντικά τρόφημα, γιατί ο εγκέφαλός δεν τα αντισταθμίζει τις θερμίδες, πρακτικά σημαίνει δεν θα φατε λιγότερα άλλα τρόφιμα. Αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ζαχαρούχα ποτά όπως η κόκα κόλα και η Pepsi, αλλα σχύει επίσης για «πιο υγιεινά» ποτά όπως το Vitaminwater, τα οποία είναι επίσης γεμάτα ζάχαρη. Ακόμη και οι χυμοί φρούτων είναι προβληματικοί και δεν πρέπει να καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Ένα μόνο ποτήρι μπορεί να περιέχει παρόμοια ποσότητα ζάχαρης με πολλά κομμάτια ολόκληρων φρούτων.

10. Δεν κοιμάσαι καλά

 Ο υγιής & επαρκής ύπνος είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για τη σωματική και ψυχική σας υγεία καθώς και στην διαχείρηση του σωματικου βάρους.

 Μελέτες δείχνουν ότι ο κακός ύπνος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την παχυσαρκία. Οι ενήλικες και τα παιδιά με κακό ύπνο έχουν 55% και 89% μεγαλύτερο κίνδυνο, αντίστοιχα, να αναπτύξουν παχυσαρκία.

11. Δεν περιορίζετε τους υδατάνθρακες

 Εάν έχετε πολα κιλά να χάσετε ή/και έχετε μια μεταβολική πάθηση όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή ο προδιαβήτης, ίσως θα πρεπει να εξετάσετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

 Σε βραχυπρόθεσμες μελέτες, αυτός ο τύπος δίαιτας έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί έως και 2-3 φορές περισσότερη απώλεια βάρους από την τυπική δίαιτα «χαμηλών λιπαρών» που συχνά συνιστάται.

 Από την άλλη πλευρά, μια πιο πρόσφατη μελετη το 2018 βρήκε μικρή διαφορά στα αποτελέσματα μιας δίαιτας πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε σύγκριση με μια δίαιτα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλή σε υδατάνθρακες. Η εύρεση ενός βιώσιμου προγράμματος διατροφης που μπορείτε να απολαύσετε μακροπρόθεσμα είναι το κλειδί.

 Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων έχουν πολλά θετικά πέρα ​​από την απλή απώλεια βάρους. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν στην βελτιώσεις  πολλων  μεταβολικών δεικτών, όπως τα τριγλυκερίδια, η HDL (καλή) χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα.

12. Τρώτε πολύ συχνά

 Είναι μύθος ότι όλοι πρέπει να τρώνε πολλά μικρά γεύματα κάθε μέρα για να τονώσουν το μεταβολισμό και να χάσετε βάρος.

 Οι μελέτες δείχνουν στην πραγματικότητα ότι η συχνότητα των γευμάτων έχει μικρή ή καθόλου επίδραση στην καύση λίπους ή στην απώλεια βάρους.

 Είναι επίσης δύσκολο να ετοιμάζετε και να τρώτε φαγητό όλη την ημέρα, ενώ καθιστά την υγιεινή διατροφή πολύ πιο περίπλοκη.

 Από την άλλη πλευρά, μια αποτελεσματική μέθοδος απώλειας βάρους που ονομάζεται διαλείπουσα νηστεία περιλαμβάνει τη σκόπιμη και στρατηγική παραμονή χωρίς φαγητό για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

13. Δεν πίνετε νερό

 Η κατανάλωση νερού μπορεί να ωφελήσει την απώλεια βάρους.

 Σε μια μελέτη απώλειας βάρους διάρκειας 12 εβδομάδων, οι άνθρωποι που έπιναν μισό λίτρο νερό 30 λεπτά πριν από τα γεύματα έχασαν 44% περισσότερο βάρος από εκείνους που δεν έπιναν.

 Το πόσιμο νερό έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται κατά 24–30% σε διάστημα 1,5 ώρας.

14. Πίνετε πολύ αλκοόλ

 Αν σας αρέσει το αλκοόλ αλλά θέλετε να χάσετε βάρος, ίσως είναι καλύτερο να επιμείνετε στα οινοπνευματώδη ποτά (όπως η βότκα) αναμεμειγμένα με ένα ρόφημα μηδενικών θερμίδων. Η μπύρα, το κρασί και τα αλκοολούχα ποτά με ζάχαρη είναι πολύ πλούσια σε θερμίδες.

 Λάβετε επίσης υπόψη ότι το ίδιο το αλκοόλ έχει περίπου 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, το οποίο είναι υψηλό.

 Τούτου λεχθέντος, οι μελέτες για το αλκοόλ και το βάρος δείχνουν μεικτά αποτελέσματα. Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να είναι καλή, ενώ η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους.

15. Δεν τρώτε προσεκτικά

 Μια τεχνική που ονομάζεται ενσυνείδητη διατροφή μπορεί να είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία απώλειας βάρους. Περιλαμβάνει την επιβράδυνση του φαγητου,  χωρίς περισπασμούς και την απόλαυση κάθε μπουκιάς ενώ ακούτε τα φυσικά σήματα που λένε στον εγκέφαλό σας πότε το σώμα σας έχει χορτάσει.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η προσεκτική διατροφή μπορεί να προκαλέσει σημαντική απώλεια βάρους και να μειώσει τη συχνότητα της υπερφαγίας.

 Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να τρώτε πιο προσεκτικά:

  • Φάτε με μηδενικούς περισπασμούς, καθισμένοι σε ένα τραπέζι με μόνο το φαγητό σας.
  • Τρώτε αργά και μασάτε καλά, προσπαθήστε να ξεχωρίσετε τα χρώματα, τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τις υφές.
  • Όταν αρχίσετε να αισθάνεστε χορτάτοι, πιείτε λίγο νερό και σταματήστε να τρώτε.

16. Έχετε μια ιατρική πάθηση που δυσκολεύει την απώλεια βάρους

 Υπάρχουν ορισμένες ιατρικές παθήσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση βάρους και να κάνουν πολύ πιο δύσκολο την απώλεια βάρος.

 Αυτές περιλαμβάνουν τον υποθυρεοειδισμό, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και την υπνική άπνοια.

 Μερικά συνταγογραφούμενα φάρμακα προκαλούν αύξηση βάρους λόγω επίδρασής τους στη διάθεση, την όρεξη και το μεταβολισμό. Αυτά περιλαμβάνουν πολλά από τη νέα γενιά αντικαταθλιπτικών, κορτικοστεροειδή καθώς και μερικά αντιυπερτασικά φάρμακα.

 Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από αυτά ισχύει για εσάς, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τις επιλογές σας.

17. Έχετε εθισμό στο πρόχειρο φαγητό

 Μπορεί να λες πως κάνεις δίαιτα αλλά τις περισσότερες φορές να τρως  έξω. Μάθε πως τα λιπαρά θερμιδογόνα και γλυκά τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τον εγκέφαλο με τρόπους παρόμοιους με αυτούς που παρατηρούνται σε τοξικομανείς.

 Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, περίπου το 19,9% των ανθρώπων στην Ευρώπη πληρούν τα κριτήρια για τον εθισµός στα τρόφιµα.

 Τρώγε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά (φρούτα, λαχανικά δημητριακά ολικής αλέσεως, ημίπαχα γαλακτοκομικά) και θα σταματήσει σύντομα η αίσθηση έντονης επιθυμίας για τα ανθυγιεινά τρόφιμα.

18. Κάνετε δίαιτα για πάρα πολύ καιρό

 Μπορεί να μην είναι καλή ιδέα να κάνετε «δίαιτα» για πολύ καιρό.

 Εάν χάνετε βάρος για πολλούς μήνες και έχετε φτάσει σε πλατο, ίσως πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα.

 Προσπαθήστε να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων σας κατά μερικές εκατοντάδες θερμίδες την μέρα, να κοιμάστε περισσότερο και να κάνετε προπόνηση με αντιστάσεις  με στόχο να δυναμώσετε και να αποκτήσετε περισσότερους μυες.

 Επιδιώξτε να διατηρήσετε σταθερα τα επίπεδα του σωματικου λίπους σας για 1-2 μήνες προτού αρχίσετε να προσπαθείτε ξανά να χάσετε βάρος.

19. Οι προσδοκίες σας δεν είναι ρεαλιστικές

 Η απώλεια βάρους είναι γενικά μια αργή διαδικασία. Πολλοί άνθρωποι χάνουν την υπομονή τους πριν φτάσουν στο στόχο τους.

 Αν και είναι συχνά δυνατό να χάσετε βάρος γρήγορα στην αρχή, λίγοι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν να χάνουν βάρος με ρυθμό μεγαλύτερο από 1-2 κιλά την εβδομάδα.

 Μια άλλη πρόκληση μπορεί να είναι να  έχετε μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το τι μπορεί να επιτευχθεί με μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή και την άσκηση.

 Η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούν όλοι να μοιάζουν με μοντέλο γυμναστικής ή bodybuilder, και αυτό είναι εντάξει. Οι φωτογραφίες που βλέπετε σε περιοδικά και άλλα μέρη είναι συχνά βελτιωμένες.

 Εάν έχετε ήδη χάσει κάποιο βάρος και έχετε φτάσει σε ενα υγιές σωματικό βάρος,  αλλά η ζυγαριά δεν φαίνεται να θέλει να κουνηθεί περισσότερο, ίσως θα πρεπει να εστιάσετε στην αποδοχή του σώματους σας.

20. Είστε πολύ συγκεντρωμένοι στη δίαιτα

 Οι δίαιτες σχεδόν ποτέ δεν λειτουργούν μακροπρόθεσμα. Οι περισοτερες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτα παίρνουν περισσότερο βάρος με την πάροδο του χρόνου.

 Αντί να προσεγγίζετε την απώλεια βάρους με την σκοπιά της δίαιτα, κάντε πρωταρχικό σας στόχο την υιοθέτηση νεω διατροφολογικών συνηθειών που προάγουν την υγεία. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την κατανάλωση μιας πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά, ισορροπημένης διατροφής, την άσκηση όσο το δυνατόν περισσότερο και όσο το δυνατόν συχνότερα και την ενασχόληση με πράγματα που σας κάνουν ευτυχισμένους σε τακτική βάση.

 Εστιάστε στη θρέψη του σώματός σας αντί να το στερήσετε και αφήστε την απώλεια βάρους να ακολουθήσει ως φυσική παρενέργεια.

Επίλογος 

 Η απώλεια βάρους δεν είναι πάντα εύκολη και πολλοί παράγοντες μπορούν να την οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

 Το πιο βασικό στοιχείο στην απώλεια βάρους ειναι η δημιουργία αρνητικού ενεργειακού ισοζύγιου, αφού καμία μείωση βάρους δεν μπορεί να επιτευχθεί όταν η πρόσληψη θερμίδων είναι ίση ή μεγαλύτερη από την κατανάλωση θερμίδων.

 Δοκιμάστε στρατηγικές όπως το να τρώτε προσεκτικά, να κρατάτε ημερολόγιο διατροφής, να τρώτε περισσότερη πρωτεΐνη και να κάνετε γυμναστική τόσο με αντιστάσεις ώσο και καρδιαγγειακή.

 Διαβάστε μερικές συμβουλές  στο πως μπορείτε  με φυσικό τρόπο να επιταχινεται το μεταβολισμό σας

 Στο τέλος, η απόκτηση ενος υγιούς σωματικού βάρους και ενος υγιούς τρόπου ζωής απαιτεί υπομονή, αφοσίωση, επιμονή και ανθεκτικότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X