Ο COVID-19 μπορεί να έχει σημαντικo αντίκτυπο στην υγεία ενός ατόμου και πιθανές μακροπρόθεσμες επιπλοκές. Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι το 80% των ατόμων που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 παρουσίασαν τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα έξι μήνες μετά την ασθένεια τους (Huang et al., 2021; Lopez-Leon et al., 2021). Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει περισσότερες από 50 μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του COVID-19 στην υγεία των ατόμων που ασθένησαν (Lopez-Leon et al., 2021). Οι πέντε πιο συχνές μακροχρόνιες επιπλοκές ειναι: κόπωση (58%), πονοκέφαλος (44%), διαταραχή προσοχής (π.χ. ομίχλη COVID-19) (27%), απώλεια μαλλιών (25%) και δύσπνοια (24%) ) (Lopez-Leon et al., 2021).

Μπορείτε να ασκηθείτε μετά την ανάρρωση απο COVID-19;

Η σύντομη απάντηση είναι ναι! Αλλά πρέπει να γίνει με προσοχή. Ο ασθενής μετά τον COVID-19 μπορεί να έχει καταβληθεί λόγω σωματικής αδράνειας ή και να έχει μακροχρόνιες επιπλοκές σε διάφορα συστήματα του σώματος όπως το καρδιακό, το πνευμονικό και το μυοσκελετικό. Οι ειδικοί έχουν δώσει τέσσερις συγκεκριμένες συστάσεις για την άσκηση μετά την COVID-19 (Metzl et al., 2020):

  • Ο ασκούμενος δεν πρέπει να συμμετέχει σε άσκηση εάν έχει επίμονο πυρετό, δύσπνοια σε κατάσταση ηρεμίας, βήχα, πόνο στο στήθος ή εάν νιώθει αρρυθμίες.
  • Κάθε ασκούμενος με υποκείμενες καρδιαγγειακες ή πνευμονικές παθήσεις θα πρέπει να συμβουλευτεί τον προσωπικό του γιατρό πριν επανενταχθεί στο γυμναστήριο, ακόμη και αν είναι ασυμπτωματικός.
  • Οι επαγγελματίες της φυσικής κατάστασης θα πρέπει να συμβουλεύονται το προσωπικό γιατρό του πελάτη τους μετά τον COVID-19, αν παρουσιάσει συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, πυρετό, εάν νιώθουν αρρυθμίες ή δύσπνοια κατά την επανέναρξη της άσκησης.
  • Εάν ένας ασκούμενος είναι κατά τα άλλα υγιής και είναι ασυμπτωματικός για επτά μέρες, μπορεί να αρχίσει ξανά τη σωματική δραστηριότητα στο 50% της μέσης έντασης και όγκου.

Οι συστάσεις άσκησης είναι γενικές και μπορεί να μην ισχύουν για κάθε άνθρωπο λόγω των εξατομικευμένων αναγκών. Επίσης, ενδέχεται να υπάρχουν και άλλες κατευθυντήριες γραμμές για την άσκηση, δεδομένου του οτι διεξάγονται πολλές έρευνες αυτή την περίοδο.

Οδηγίες για επιστροφή στην άσκηση μετά από λοίμωξη COVID-19.

Η έρευνα για τη σωματική δραστηριότητα για τα άτομα μετά τον COVID-19 εξακολουθεί να διεξάγεται, τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν ταυτίζονται όσων αφορά το καλύτερο πρόγραμμα άσκησης για αυτά τα άτομα. Παρά την απουσία συμφωνίας, υπάρχει προκαταρκτική έρευνα που παρέχει κάποια εικόνα για αυτό το θέμα. Οι ειδικοί έχουν προτείνει οδηγίες που βασίζονται σε ένα πρόγραμμα άσκησης 4 φάσεων (Salman et al., 2021).

Το πρόγραμμα βασίζετε στην κλίμακα Αντικειμενικής Αντίληψης της Κόπωσης (Rating of Perceived Exertion RPE) που καθοδηγεί τον ασκούμενο να αντιλαμβάνεται της ένταση της άσκησης,  κατά τη διάρκεια των διαφόρων φάσεων και πότε πρέπει να μεταβεί στην επόμενη φάση. Η φάση 1 θεωρείται προπαρασκευαστική φάση άσκησης, ενώ οι φάσεις 2 έως 5 η ένταση αυξάνεται προοδευτικά στις φάσεις. Κάθε φάση συνιστάται να έχει διάρκεια τουλάχιστον 7 μέρες, για να αποφευχθεί μια απότομη αύξηση του προπονητικού φόρτου και να προσαρμοστεί το σώμα. Συνιστάται στους ασκούμενους να παραμείνουν στη φάση με την οποία αισθάνονται άνετα όσο χρειάζεται. Οι ασκούμενοι θα πρέπει να βιώσουν μια μέση ανάκαμψη εντός 1 ώρας μετά την άσκηση και την επόμενη ημέρα.

Οι ασκούμενοι δεν πρέπει να εμφανίσουν συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, μη φυσιολογικό ρυθμό παλμών, υπερβολική κόπωση, διάθεση ή προβλήματα ψυχικής υγείας (Salman et al., 2021). Το Σχήμα 1 παρουσιάζει λεπτομερώς το πρόγραμμα άσκησης 4 φάσεων. Όπως αναφέρθηκε στην προηγούμενη ενότητα, αυτό το πρόγραμμα μπορεί να είναι ένα από τα πολλά δημοσιευμένα προγράμματα άσκησης μετά τον COVID-19.

Είναι λογική η ανησυχία και η ανασφάλεια για την άσκηση μετά τον εμβολιασμό:

Τα διαφορετικά εμβόλια COVID-19 μπορεί να δημιουργήσουν τοπικές και συστηματικές παρενέργειες όπως κόπωση, πονοκέφαλο, πυρετό, εντοπισμένο πόνο και ευαισθησία στο σημείο του εμβολιασμού, που μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες (Ghram et al., 2021). Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν δημοσιευμένες οδηγίες για την άσκηση μετά τη λήψη οποιουδήποτε από τα εγκεκριμένα εμβόλια. Οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να απέχουν από την άσκηση εάν αισθάνονται συμπτώματα και να συμβουλευτούν τον προσωπικό γιατρό για συμβουλές.

Η άσκηση στους εμβολιασμενου ενισχύει το ανοσοποιητικό;

Η σύντομη απάντηση είναι ίσως! Οι ερευνητές έχουν διξει ότι η άσκηση μετά τον εμβολιασμό μπορεί να προκαλέσει θετική ανοσολογική απόκριση μεταξύ των ατόμων (Valenzuela et al., 2021). Αυτή η υπόθεση βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα εμβολιασμού (π.χ. γρίπη) που υποδηλώνει ότι η άσκηση μπορεί να προκαλέσει μια πιο ισχυρή απόκριση αντισωμάτων.

Πρόσφατες μελέτες μεγάλης κλίμακας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βραζιλία υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ενεργά άτομα (≥ 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης σωματικής δραστηριότητας) είχαν χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, εισαγωγής στη μονάδα εντατικής θεραπείας και θανάτου λόγω COVID-19 όταν σε σύγκριση με άτομα που κάνουν καθιστική ζωή. Αυτο καταδικνη την θετική ανοσολογική απόκριση από την άσκηση (de Souza et al., 2021; Sallis et al., 2021).

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X