1.Γεφύρι του Τζιελεφού
Το γεφύρι του Τζιελεφού είναι κτισμένο πάνω από τον ποταμό Διάριζο και αποτελεί το μεγαλύτερο από τα μεσαιωνικά γεφύρια του νησιού. Το γεφύρι, βρίσκεται στο δάσος Πάφου, κοντά στο τουρκοκυπριακό χωριό Άγιος Νικόλαος. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας στην Κύπρο (μεταξύ 1489 – 1571), και ανήκει μαζί με άλλα δύο γεφύρια, (αυτό της Ελιάς και αυτό του Ρουθκιά) σε ένα σύμπλεγμα ενετικών γεφυριών που κατασκευάστηκαν για να εξυπηρετούν την πρόσβαση των τότε κατοίκων της περιοχής.

2.Ποταμός Σέτραχος

Τίποτα δεν συγκρίνεται με τον γλυκό ήχο του κελαριστού γάργαρου νερού, που θα ακούσεις καθισμένος δίπλα σ’ έναν ποταμό. Σου δίνει πάντα μία ευχάριστη αίσθηση χαλάρωσης και ηρεμίας… Γι’ αυτό και σου προτείνω να πας στο (διάσημο) χωριό Καλοπαναγιώτης, και (μεταξύ άλλων) να αναζητήσεις τον ποταμό Σέτραχο. Μάλιστα κοντά στις όχθες του Σέτραχου ποταμού δίπλα στο ενετικό γεφύρι θα ανακαλύψεις και τις ιαματικές πηγές του χωριού, που αναμφισβήτητα αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες στο χωριό.

 

3.Μες στο φουντουκόδασος

 Αγαπημένο γεφύρι στο νησί είναι το μικρό σιδερένιο γεφύρι μέσα στο φουντουκόδασος στον Πολύστυπο. Ειδικά αυτήν την εποχή του χρόνου, με τις καταπράσινες φουντουκιές, μια βόλτα κατά μήκος του 1,7 χιλιομέτρων μονοπατιού που διασχίζει και το γεφύρι θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δάση στο νησί, σε ένα από τα πιο ψηλά χωριά της Πιτσιλιάς.

4.Λουτρά της Αφροδίτης

Κρυμμένα στη βουνοπλαγιά του Ακάμα στην Πόλη Χρυσοχούς, τα λουτρά είναι ένα μαγικό μέρος, όπου το νερό ρέει από την πηγή ενός ασβεστόλιθου βράχου και καταλήγει σε μια λιμνούλα. Ολόγυρα φυτρώνουν πλατάνια, αγριοσυκιές, ελιές, χαρουπιές, σχοίνοι, θυμάρι κ.ά. Την άνοιξη το τοπίο είναι υπέροχο, γεμάτο με αγριολούλουδα, κυκλάμινα, λάζαρους, ανεμώνες, ξισταρκές και ανθισμένους ασπάλαθους.

5.Τα Καληδόνια

Η ονομασία του καταρράκτη των Καληδονιών πρέπει να προήλθε από τους Σκωτσέζους, που γύρω στο 1878, αφού, όταν τον αντίκρισαν, θυμήθηκαν την πατρίδα τους και τον ονόμασαν Καταρράκτη της Καληδονίας (Καληδονία ονομαζόταν στα αρχαία χρόνια η Σκωτία). Είναι από τους πιο ψηλούς καταρράκτες που έχουμε στην Κύπρο. Αξίζει να περπατήσεις και το μονοπάτι της φύσης που οδηγεί σ’ αυτόν.

 

6.Λουτρά του Άδωνη

Μεγάλο attraction για πολλούς είναι τα Λουτρά του Άδωνη στο χωριό Κοίλη. Σχηματίζονται από τον καταρράκτη του ποταμού Μαυροκόλυμπου. Είναι ιδιόκτητη περιοχή και θα πρέπει να πληρώσεις γύρω στα €9 για να τα δεις. Αν πιστέψεις και το θρύλο που λέει: ‘Ladies who wish to become pregnant even if they are sixty years old touch Priabos’, τότε όσες πιστές αγγίξατε!

7.Καταρράκτης του Μιλλομέρη

Την ονομασία του πιστεύεται πως την πήρε από τις λέξεις ‘μιλλός’, που στην κυπριακή διάλεκτο σημαίνει υγρός, και τη λέξη μέρος. Μόλις τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστός, γιατί παλαιότερα ήταν απροσπέλαστος, η χαρακτηριστική ονομασία του και η ομορφιά του τον έκαναν ξακουστό και αποτελεί πλέον ένα από τα αξιοθέατα των Πάνω Πλατρών.

8.Ποταμός Σερράχης

Πρόσφατα ανακάλυψα ένα σχεδόν ‘τροπικό’ σκηνικό, μερικά μόνο χιλιόμετρα μακριά από τη Λευκωσία στο γραφικό Παλαιχώρι. Ο ποταμός Σερράχης, ο τρίτος μεγαλύτερος ποταμός της Κύπρου, διασχίζει την κοινότητα και έρχεται να προσθέσει ακόμη μία νότα ομορφιάς και δροσιάς στο χωριό. Περπάτησε στην πλακόστρωτη πλατεία, περιστοιχισμένη από θεόρατα δέντρα, απόλαυσε τον καφέ σου και χαλάρωσε ακούγοντας τα γάργαρα νερά του Σερράχη να ταξιδεύουν προς τον κόλπο της Μόρφου. Το σκηνικό είναι μαγευτικό, ιδανικό για μία καλοκαιρινή selfie.

9.Ποταμός Κλάριος

Ένας άγνωστος μέχρι πρόσφατα ποταμός -για μένα- είναι ο Κλάριος ποταμός ή Καρκώτης, ο οποίος πηγάζει από το Τρόοδος και καταλήγει στον κόλπο της Μόρφου. Τον ανακάλυψα σε μια βόλτα μου στη Γαλάτα σ’ ένα μοναδικό καταπράσινο τοπίο, με πανύψηλα δέντρα να κάνουν σκιά και τις ηλίαχτίδες να διαπερνούν τα κλαδιά τους. Λέγεται ότι ο ποταμός Κλάριος της Σολιάς πήρε το όνομά του από τον Κλάριον Απόλλωνα λόγω της επικοινωνίας των κατοίκων της Αρκαδίας με την Κύπρο την ομηρική εποχή.

10.Καταρράκτης Κρεμμιώτη

Hot spot -πλέον- της Κύπρου είναι οι καταρράκτες στην Κρήτου Τέρρα. Σα βρεθείς, λοιπόν, στην Πόλη Χρυσοχούς πάρε τον δρόμο προς την Κρήτου Τέρρα, πέρασε από το χωρίο, πιες το καφεδάκι σου κι ακολούθησε τις πινακίδες προς τους καταρράκτες. Για να πας εκεί, θα περπατήσεις ένα υπέροχο μονοπάτι -γι’ αυτό φόρεσε καλά παπούτσια- και μόλις φτάσεις, πέρασε από μια μικρή σπηλιά και θα αντικρίσεις έναν επίγειο παράδεισο. Αν θες φόρεσε το μαγιό σου και κάνε μια βουτιά!

10+1.Καταρράκτης της Χαντάρας 

Ο καταρράκτης της Χαντάρας, στο Φοινί, είναι ένας από τους πιο εντυπωσιακούς στο νησί. Εύκολα φτάνεις εκεί μέσω ενός χωματόδρομου, αλλά μπορείς να διαλέξεις και τον πιο δύσκολο δρόμο, αν θες, παρέα με φίλους έχοντας πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Δεν σε μαγεύει μόνο η ‘οργή’ με την οποία πέφτει το νερό από τα 8 μέτρα ούτε τα ηφαιστειογενή πετρώματα στα οποία ‘προσγειώνεται’. Όλα γύρω του σε καθηλώνουν: τα πλατάνια, τα πεύκα, το ‘άρωμα’ του δάσους και η άγρια κυπριακή φύση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X