Η φλεγμονή που προκύπτει από την άσκηση μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό να λειτουργεί καλύτερα.Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν μετά την άσκηση

1. Μην ξεχνάς τις διατάσεις:

Αντί μετά από μια κουραστική προπόνηση να καταρρεύσεις στον καναπέ, περπάτησε, κάνε χαλαρή γιόγκα ή χρησιμοποίησε ένα foam roller. Μετά την άσκηση εκκρίνεται από τους μυς σου στο αίμα μια πρωτεΐνη, η κινάση της κρεατίνης, την οποία αναλαμβάνουν να καθαρίσουν τα νεφρά σου.

Εάν μείνεις ακίνητη, η βλαβερή αυτή πρωτεΐνη συσσωρεύεται και αυτό μπορεί να προκαλέσει τη συγκέντρωση στην περιοχή περισσότερων κυττάρων που ελέγχουν τη φλεγμονή και να καθυστερήσει η ανάκαμψη.

«Κινώντας τους μυς σου, αυξάνεται η ροή του αίματος σ’ εκείνες τις περιοχές» εξηγεί η Maria Urso και συμπληρώνει:«Αυτό βοηθά να αποβληθούν τα απόβλητα προϊόντα ώστε το σώμα σου να μπορεί να αυτοθεραπευτεί».

2. Αποδέξου τον πόνο:

Όταν το πιάσιμο από το bootcamp πρόγραμμά σου είναι έντονο, μπορεί να σκεφτείς να πάρεις ένα παυσίπονο. Μην το κάνεις. «Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
(NSAIDs), όπως η ιμπουπροφένη, αποτρέπουν τη φυσιολογική δημιουργία της φλεγμονής από την άσκηση και θα μπορούσαν να εμποδίζουν, τελικά, το χτίσιμο και την ενδυνάμωση των μυών» προειδοποιεί η Maria Urso. Μετάφραση: Η προπόνησή σου είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική.

Η λήψη ενός αντιφλεγμονώδους μπορεί ακόμα και να αυξήσει τον κίνδυνο πρόκλησης τραυματισμού, αναφέρουν Κινέζοι ερευνητές. Σε μελέτες τους οι ίδιοι ανακάλυψαν πως τα NSAIDs εμποδίζουν την ανανέωση των οστών, αφήνοντάς σε πιο ευάλωτη σε κατάγματα κόπωσης αλλά και σε οστεοπόρωση. Κάνε χρήση φαρμάκων για πιο σοβαρούς τραυματισμούς, όπως ρήξεις μυών.

Για συνηθισμένους πόνους, δοκίμασε τζελ μενθόλης, που έχουν αποδεδειγμένες αναλγητικές ιδιότητες, αλλά δεν παρεμβαίνουν με τη φλεγμονή.

3. Κάνε ένα διάλειμμα:

«Τη μέρα που ακολουθεί μια σούπερ δυνατή προπόνηση ασκήσου χαλαρά ή απλά ξεκουράσου» προτείνει ο Chad Asplund, MD, ιατρικός διευθυντής του τμήματος αθλητιατρικής στο Πανεπιστήμιο Georgia Southern. Η άσκηση προκαλεί ελεύθερες ρίζες, ασταθή μόρια που βλάπτουν τα κύτταρα.
Κανονικά, το σώμα απελευθερώνει αντιοξειδωτικά για να εξουδετερώσει αυτά τα μόρια, αν όμως συνεχίζεις να το φτάνεις στα άκρα κάθε μέρα, οι ελεύθερες ρίζες θα ξεπεράσουν τις άμυνες του οργανισμού δημιουργώντας μια κατάσταση που είναι γνωστή ως οξειδωτικό στρες.

«Αυτό προκαλεί βλαβερή χρόνια φλεγμονή η οποία, αντί να χτίζει, διασπά τους μυς σου» επισημαίνει η Joanne Donoghue.

Έχε το νου σου για συμπτώματα όπως απότομη πτώση της αντοχής, της δύναμης, της ενεργητικότητας, της διάθεσής σου και ευερεθιστότητα, τάση να αρρωσταίνεις
συχνά και δυσκολίες στον ύπνο.

«Όλα αυτά είναι ενδείξεις πως θα πρέπει να κάνεις τουλάχιστον 2 ολόκληρες μέρες διάλειμμα», σχολιάζει η ειδικός, «και μετά να μειώσεις κατά 30-40% την ένταση των προπονήσεών σου για τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες προκειμένου να συνέλθεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X