Τι είναι το νεόπλασμα του δέρματος;

Το νεόπλασμα του δέρματος είναι μια ασυνήθιστη ανάπτυξη στο δέρμα σας. Η λέξη νεόπλασμα μερικές φορές χρησιμοποιείται εναλλακτικά με τον καρκίνο, αλλά τα νεοπλάσματα μπορεί επίσης να είναι μη καρκινικά. Μπορεί επίσης να ακούσετε νεοπλάσματα που αναφέρονται ως όγκοι.

Τα κύτταρα στο δέρμα σας μεγαλώνουν και διαιρούνται ανάλογα με τις ανάγκες. Όταν δεν τα χρειάζεσαι πια, πεθαίνουν. Ωστόσο, μερικές φορές τα κύτταρα συνεχίζουν να αναπτύσσονται όταν δεν θα έπρεπε. Αυτό προκαλεί νεοπλάσματα.

Καλοήθη έναντι κακοήθων νεοπλασμάτων

Υπάρχουν πολλοί τρόποι κατηγοριοποίησης των νεοπλασμάτων. Μία από τις κύριες διακρίσεις είναι εάν ένα νεόπλασμα είναι καλοήθη ή κακοήθη.

Καλοήθη νεοπλάσματα

Ένα καλοήθη νεόπλασμα αναπτύσσεται από εκεί που ξεκίνησε και δεν εξαπλώνεται σε κοντινούς ιστούς ή άλλα μέρη του σώματός σας. Ωστόσο, μπορεί ακόμα να βλάψει τα όργανα και τους ιστούς γύρω του. Τα καλοήθη νεοπλάσματα είναι μη καρκινικά.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ορισμένα καλοήθη νεοπλάσματα μπορεί να μετατραπούν σε καρκίνο. Ακόμα κι αν έχετε διαγνωστεί με καλοήθη νεόπλασμα, είναι καλύτερο να το παρακολουθείτε και να αναφέρετε αμέσως στον γιατρό σας τυχόν αλλαγές σχετικά με την εμφάνισή του.

Οι τύποι καλοήθων νεοπλασμάτων του δέρματος περιλαμβάνουν:

  • Ετικέτες δέρματος
  • Αγγείωμα κερασιού
  • Δερματοϊνωμα
  • Επιδερμοειδής κύστη
  • Κερατοακανθωμα
  • Λίπωμα
  • Πυογόνο κοκκίωμα
  • Σμηγματογόνων υπερπλασίας
  • Σμηγματορροϊκή κεράτωση

Κακοήθη νεοπλάσματα

Ένα κακοήθη νεόπλασμα είναι καρκινικό. Σε αντίθεση με τα καλοήθη νεοπλάσματα, τα κακοήθη νεοπλάσματα αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα και μπορούν να εισβάλουν σε άλλα όργανα. Μπορούν επίσης να ταξιδέψουν στο σώμα σας και να δημιουργήσουν νέους όγκους.

Οι τύποι κακοήθων νεοπλασμάτων του δέρματος περιλαμβάνουν:

  • Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα
  • Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα
  • Μελάνωμα
  • Καρκίνωμα κυττάρων Merkel
  • Σάρκωμα Kaposi
  • Λέμφωμα του δέρματος
Τι γίνεται με τα προκαρκινικά νεοπλάσματα;

Ορισμένα νεοπλάσματα θεωρούνται προκαρκινικά. Ενώ ορισμένοι γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους, γενικά σημαίνει ότι ένα νεόπλασμα μπορεί να μετατραπεί σε καρκίνο εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι αναπτύξεις υποχωρούν από μόνες τους, αλλά μερικές φορές μπορεί σταδιακά να μετατραπούν σε καρκίνο.

Για παράδειγμα, η ακτινική κεράτωση (ΑΚ), που ονομάζεται επίσης ηλιακή κεράτωση, περιλαμβάνει τραχιές, φολιδωτές αναπτύξεις που σχηματίζονται στο δέρμα που έχει εκτεθεί στο υπεριώδες φως. Τα ΑΚ μπορεί μερικές φορές να μοιάζουν με κονδυλώματα. Μπορεί να είναι ροζ ή σε χρώμα σάρκας. Εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορούν να μετατραπούν σε έναν τύπο ακανθοκυτταρικού καρκίνου του δέρματος.

Μια άλλη κοινή προκαρκινική ανάπτυξη είναι το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα in situ, που μερικές φορές ονομάζεται νόσος του Bowen. Τα λατινικά σημαίνει «στην αρχική του θέση», in situ σημαίνει ότι τα ασυνήθιστα κύτταρα βρίσκονται μόνο στο ανώτερο στρώμα του δέρματος που ονομάζεται επιδερμίδα. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα in situ συχνά σχηματίζεται ως κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα που μπορεί να προκαλούν φαγούρα. Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να μετατραπεί σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα.

Τι είναι η αβέβαιη συμπεριφορά;

Εκτός από την επισήμανση ως κακοήθη ή καλοήθη, ορισμένα νεοπλάσματα κατηγοριοποιούνται ως με αβέβαιη συμπεριφορά. Αυτό σημαίνει ότι ο γιατρός σας χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες για να προσδιορίσει εάν το νεόπλασμά σας είναι κακοήθη ή καλοήθη. Δεν ξέρουν δηλαδή αν έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί.

Εάν ο γιατρός σας βρει ένα νεόπλασμα αβέβαιης συμπεριφοράς, πιθανότατα θα κάνει βιοψία. Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη ενός μικρού δείγματος ιστού από την πληγείσα περιοχή και τον έλεγχο του για καρκίνο.

Ελεγξε τον εαυτό σου

Είτε έχετε νεόπλασμα δέρματος είτε όχι, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά το δέρμα σας για τυχόν νέες αναπτύξεις. Μια φορά το μήνα, σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη και εξετάστε ολόκληρο το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένων των δυσδιάκριτων περιοχών, όπως το πίσω μέρος του λαιμού και το κάτω μέρος των ποδιών σας.

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας διαθέτει έναν σωματικό χάρτη και διάγραμμα με δυνατότητα λήψης που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να παρακολουθείτε τυχόν αυξήσεις που βρίσκετε. Η λήψη τακτικών σημειώσεων θα σας βοηθήσει επίσης να παρακολουθείτε τυχόν αλλαγές.

Μπορείτε να καθοδηγήσετε την αυτοεξέτασή σας ακολουθώντας τη μέθοδο ABCDE για την ανίχνευση μελανώματος, το πιο θανατηφόρος τύπος του καρκίνου του δέρματος. Κάθε γράμμα αντιστοιχεί σε ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να αναζητήσετε:

  • Ασυμμετρία (Asymmetry) : ελέγχουμε το σχήμα του σπίλου. Τυπικά είναι σχεδόν στρογγυλός και συμμετρικός. Το μελάνωμα είναι ασύμμετρο.
  • Όρια (Border) : πώς είναι το περίγραμμα. Ο σπίλος έχει κανονικό και γεωμετρικό περίγραμμα ενώ το μελάνωμα είναι ανομοιόμορφο με δαντελωτό περίγραμμα.
  • Χρώμα (Colour): ο τυπικός σπίλος έχει ένα χρώμα ( συνήθως καφέ, ή κόκκινο) ενώ το μελάνωμα εμφανίζει περισσότερους από έναν χρωματισμούς (συνήθως καφέ και μαύρο), πιο σκούρους από τη φυσική απόχρωση των σπίλων ενός ατόμου.
  • Διάμετρος (Diameter) : το μέγεθος του σπίλου. Ένας σπίλος έχει συνήθως διάμετρο < 6 χιλιοστών ενώ το μελάνωμα έχει διάμετρο > 6 χιλιοστά.
  • Εξέλιξη (Evolution) : σύμφωνα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά ελέγχουμε αν έχει αλλάξει πρόσφατα η όψη του σπίλου ή αν έχει εμφανιστεί «νέος σπίλος» που χρειάζεται διερεύνηση.

Πρόσθετα σημάδια που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

  • μια αλλαγή στην υφή του σημείου
  • ένα σημείο που φαγούρα, σχηματίζει κρούστα, κηλίδες ή αιμορραγεί
  • μια ανοιχτή πληγή που δεν επουλώνεται μέσα σε τρεις εβδομάδες

Εάν βρείτε οποιοδήποτε από αυτά τα χαρακτηριστικά οπουδήποτε στο σώμα σας, επικοινωνήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Αν και αυτά τα σημάδια δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του δέρματος, είναι καλύτερο να τον ελέγξετε αμέσως. Όσο νωρίτερα διαγνωστεί ο καρκίνος του δέρματος, τόσο πιο εύκολο είναι να αντιμετωπιστεί. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τον έλεγχο του εαυτού σας για καρκίνο του δέρματος.

Τι πρέπει να κάνω εάν βρω μια νέα ανάπτυξη;

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε είδος νέας ανάπτυξης στο δέρμα σας, είναι καλύτερο να κλείσετε ένα ραντεβού με έναν δερματολόγο. Μπορείτε να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας παραπέμψει σε ένα.

Κατά τη διάρκεια του ραντεβού σας, ο δερματολόγος σας πιθανότατα θα κάνει ερωτήσεις σχετικά με το ιατρικό ιστορικό και τον τρόπο ζωής σας. Φροντίστε να τους ενημερώσετε για οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, όπως για παράδειγμα:

  • πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος
  • οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος
  • ιστορικό χρήσης σολάριουμ
  • μεγάλος αριθμός σπίλων
  • δέρμα που καίγεται εύκολα ή δημιουργεί φακίδες
  • ιστορικό ηλιακών εγκαυμάτων, ειδικά ως μικρό παιδί

Στη συνέχεια, θα ρίξουν μια ματιά στο εν λόγω σημείο. Ανάλογα με το τι βλέπουν, μπορεί να κάνουν βιοψία για να προσδιορίσουν αν είναι καλοήθης ή κακοήθης.

Υπάρχουν τρεις κύριοι τύποι βιοψίας δέρματος:

  • Βιοψία ξυρίσματος. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί μια μικρή λεπίδα για να ξυρίσει τα ανώτερα στρώματα του δέρματός σας.
  • Βιοψία διάτρησης. Ο γιατρός σας χρησιμοποιεί ένα κυκλικό εργαλείο για να αφαιρέσει ένα μικρό, κυκλικό κομμάτι τόσο του άνω όσο και του βαθύτερου στρώματος του δέρματός σας.
  • Εκτομή βιοψίας. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί ένα μικρό μαχαίρι για να αφαιρέσει τόσο την ανάπτυξη όσο και μια μικρή ποσότητα του δέρματός σας γύρω από αυτό.

Ο δερματολόγος σας θα στείλει το δείγμα του δέρματός σας σε ένα εργαστήριο όπου θα εξεταστεί για καρκίνο. Μόλις έχουν τα αποτελέσματα, θα τα εξετάσουν μαζί σας και θα σας βοηθήσουν να καθορίσετε ένα σχέδιο θεραπείας, εάν χρειαστεί. Μάθετε περισσότερα για το τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια μιας βιοψίας για καρκίνο του δέρματος.

Επίλογος

Το νεόπλασμα του δέρματος είναι μια ασυνήθιστη ανάπτυξη στο δέρμα σας. Συχνά κατηγοριοποιούνται ως καλοήθεις, κακοήθεις ή προκαρκινικές. Μπορεί επίσης να ακούσετε τον γιατρό σας να αναφέρεται σε αβέβαιη συμπεριφορά εάν δεν είναι απολύτως σίγουρος για το εάν ένα νεόπλασμα είναι καρκινικό ή όχι.

Ανεξάρτητα από το αν έχετε ένα υπάρχον νεόπλασμα του δέρματος, είναι καλό να συνηθίσετε να κάνετε τακτικές αυτοεξετάσεις του δέρματος για να ελέγξετε για τυχόν νέες αναπτύξεις ή αλλαγές σε παλιές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X