Προβιοτικά

Τι είναι;

Δεν είστε σίγουροι για το τι πραγματικά σημαίνει η λέξη προβιοτικά όταν επιλέγετε ένα γιαούρτι για πρωινό; Χρειάζεστε προβιοτικά; Πως θα σας φαινόταν να προσθέσετε ένα προβιοτικό; Παρακάτω θα δούμε τι είναι τα προβιοτικά και τι δυνατότητες έχουν για να βελτιώσουν την υγεία και την απόδοσή σας.

Τα προβιοτικά είναι τρόφιμα που περιέχουν ζωντανούς μικροοργανισμούς όπως ζυμομύκητες, Lactobacilli, Bifidobacteria και άλλα, συγκεκριμένα στελέχη των ωφέλιμων βακτηρίων. Είναι περισσότερο δραστήρια στο λεπτό έντερο και υπάρχει ισχυρή υποστήριξη ότι τα προβιοτικά μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργία του πεπτικού συστήματος και της ανοσίας. Τα προβιοτικά θα τα βρείτε στο γιαούρτι και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Πρέβιοτικα

Τα πρεβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμα προϊόντα τροφής για τα προβιοτικά. Αυτά περιλαμβάνουν την ινουνίνη, φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και πολυδεξτρόζη, την οποία μπορείτε να βρείτε σε δημητριακά ολικής αλέσεως, κρεμμύδια, σκόρδα, πράσα, στο μέλι μαζί με κάποια φρούτα (μπανάνες) και στα εμπλουτισμένα τρόφιμα και ποτά. Τα πρεβιοτικά ενεργοποιούνται στο παχύ έντερο και μπορούν να βελτιώσουν την γαστρεντερική υγεία και να αυξήσουν την απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου.

Συνδυασμός

Τα συμβιωτικά είναι ένας συνδυασμός προβιοτικών και πρεβιοτικών. Βελτιώνουν την ικανότητα των προβιοτικών να προσφέρουν οφέλη για την υγεία, διότι περιέχουν ζωντανά βακτήρια και πρεβιοτικά καύσιμα που χρειάζεται για να επιβιώσει το πεπτικό σύστημα για μεγαλύτερο διάστημα.

Οφέλη

Η κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να επηρεάσει θετικά τα οφέλη της χλωρίδας του εντέρου, ειδικά όταν η βακτηριακή κατάσταση του συστήματος είναι εκτός ισορροπίας. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως το στρες, η κατανάλωση αλκοόλ, η ασθένεια, η ηλικία, η λήψη αντιβιοτικών, τα συστατικά αυτών και τον χρόνο διάλυσης τους μέσω του εντέρου.

Εστιάζοντας σε αθλητές και ενεργούς ασκούμενους, παρατηρούμε ότι η έντονη και παρατεταμένη άσκηση μπορεί να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και να αυξήσει την ευαισθησία σε λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Για παράδειγμα, υπάρχει ένα ᾽᾽παράθυρο᾽᾽ στις 3 έως 72 ώρες μετά από έντονη αερόβια δραστηριότητα όπου το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση στρες, καταστέλλεται και είναι επιρρεπή σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Αθλητές, που λάμβαναν καθημερινά προβιοτικά, κατά την προπόνηση, εμφάνισαν μείωση  της συχνότητας των λοιμώξεων της αναπνευστικής οδού. Παρόλο που δεν θεωρούνται εργογόνα βοηθήματα, αν τα προβιοτικά βοηθούν τους αθλητές να παραμένουν υγιείς, μπορούμε να υποθέσουμε ότι μπορούν να βελτιώσουν την προπόνηση και την απόδοσή τους.

Οι δρομείς Μαραθωνίου και οι τριαθλητές μερικές φορές αντιμετωπίζουν διαταραχές της γαστρεντερικής οδού (GI tract woes). Αλλά καταναλώνοντας τα προβιοτικά θα αλλάξει και η συχνότητα εμφάνισης των διαταραχών αυτών; Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση διάρροιας την μέρα του αγώνα, θα μπορούσε να συντομεύσει το χρόνο των GI επεισοδίων μετά τον αγώνα.

Επιπλέον, οι ισχυρισμοί και δυνατότητες των προβιοτικών για τη βελτίωση της γενικής υγείας συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι κλάδοι που επιδέχονται περισσότερες έρευνες είναι οι εξής:

  • Παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο
  • Επιδράσεις μείωσης χοληστερίνης
  • Δυσανεξία στη λακτόζη
  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου
  • Πρόληψη δυσκοιλιότητας
  • Πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου

Τα προβιοτικά είναι ασφαλή για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες και οι παρενέργειες είναι σπάνιες. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας για την λήψη συμπληρωμάτων στη διατροφή σας.

References:

  1. Insel P., Ross D., McMahon K., et al. Nutrition. 4th ed. Sudbury, MA: Jones and Bartlett; 2011.
  2. Sekhon, B., & Jairath, S. (2010). Prebiotics, probiotics and synbiotics: an overview. Journal Of Pharmaceutical Education & Research, 1(2), 13-36.
  3. Nichols, A. W. (2007). Probiotics and Athletic Performance: A Systematic Review. Current Sports Medicine Reports (American College Of Sports Medicine), 6(4), 269-273.
  4. Gleeson, M., Bishop, N. C., Oliveira, M., & Tauler, P. (2011). Daily Probiotic’s (Lactobacillus casei Shirota) Reduction of Infection Incidence in Athletes. International Journal Of Sport Nutrition & Exercise Metabolism, 21(1), 55-64.
  5. Nieman DC, Pedersen BK. Exercise and immune function recent developments. Sports Med. 1999;27(2):73-80.
  6. Brylee A., H., Katherine E., B., Dane, B., James, M., Phil, H., & Rachel C., B. (n.d). Original research: Probiotic supplementation reduces the duration and incidence of infections but not severity in elite rugby union players. Journal Of Science And Medicine In Sport, doi:10.1016/j.jsams.2013.08.004.
  7. Kekkonen, R. A., Vasankari, T. J., Vuorimaa, T., Haahtela, T., Julkunen, I., & Korpela, R. (2007). The Effect of Probiotics on Respiratory Infections and Gastrointestinal Symptoms During Training in Marathon Runners. International Journal Of Sport Nutrition & Exercise Metabolism, 17(4), 352-363.
  8. Mallappa, R. H., Rokana, N., Duary, R., Panwar, H., Batish, V., & Grover, S. (2012). Management of metabolic syndrome through probiotic and prebiotic interventions. Indian Journal Of Endocrinology & Metabolism, 16(1), 20-27.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X