Εάν είστε ενεργή (δραστήρια) γυναίκα, πρέπει να ξέρετε ότι ο κίνδυνος τραυματισμού στο γόνατο σας είναι διπλάσιος από το ποσοστό ενός άνδρα. Ο λόγος για αυτή την μεγαλήτερη ευπάθεια δεν είναι βέβαια η μεγαλύτερή αδεξιοτήτα με την οποία μπορεί να γλιστρήσει, να σκοντάψει και να πέσει μια γυναίκα  είναι επειδή είσαι γυναίκα και το σώμα σου διαφέρει απο αυτό ενος άντρα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν  διάφοροι παράγοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους σχετίζονται με την ανατομία, θα μπορούσαν να ευθύνονται για τις μεγαλύτερες πιθανότητες τραυματισμού του γονάτου των γύναικων σε σχέση με τους  άντρες. ο αυξημένοσς κύνδινος του τραυματισμού στις γύναικες  τόσο στις αθλητικές δραστηριότητες όσο και στις καθημερινές .

Το γόνατο βρίσκεται ανατομικά ανάμεσα σε δύο άλλα αρθρικά συμπλέγματα, το οσφυϊκο-πυέλικο-ισχιακό σύμπλεγμα και την ποδοκνημική. Οποιαδήποτε κίνηση σε ένα από αυτά τα συμπλέγματα, επηρεάζει άμεσα το γόνατο.

Παράγοντες που κάνουν τις γυναίκες επιρρεπείς σε τραυματισμούς στο γόνατο περιλαμβάνουν:

  • Οι γυναίκες έχουν ευρύτερη απόσταση ανάμεσα στις αρθρώσεις των ισχίων σε σχέση με του άντρες, γιατί η λεκάνη τους είναι ανατομικά περισσότερο φαρδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στη μονοποδική στήριξη τα φορτία που φτάνουν στην ηβική σύμφυση (πρόσθιο σημείο σύνδεσης των οστών της λεκάνης και σημείο έκφυσης των κάτω κοιλιακών και προσαγωγών μυών) να είναι σημαντικά μεγαλύτερα λόγω μεγαλύτερου μοχλοβραχίονα (απόσταση ισχίου από το κέντρο της λεκάνης). Τα παραπάνω σημαίνουν ότι προκειμένου να διατηρηθεί η απαραίτητη ανατομική οριζόντια ευθυγράμμιση στη λεκάνη στη φάση φόρτισης, απαιτείται σημαντική δραστηριότητα από τους γλουτιαίους, κοιλιακούς και προσαγωγούς μυς.
  • Η φαρδύτερη λεκάνη δημιουργεί αντισταθμιστικά μεγαλύτερη ανατομική γωνία ραιβότητας στο γόνατο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες. Έτσι αλλάζει η γωνία με την οποία τραβάει την επιγονατίδα ο τετρακέφαλος. Επίσης εάν υπάρχει σχετική αδυναμία στους απαγωγούς και έξω στροφείς του ισχίου, λόγω περεταίρω δυναμικής βλαισής παραμόρφωσης στο γόνατο, τότε η επιγονατίδα παρασύρεται αρκετά προς τα έξω από τη λαγονοκνημιαία ταινία με αποτέλεσμα ασύμμετρη φθορά στην επιγονατιδομηριαία άρθρωση (χονδρομαλάκυνση), ασύμμετρη φόρτιση στον επιγονατιδικό τένοντα (τενοντοπάθεια) και φυσικά υπέρμετρη πίεση της λαγονοκνημιαίας ταινίας κόντρα στον κόνδυλο του γόνατος (οστική προεξοχή στο έξω διαμέρισμα του γόνατος-σύνδρομο τριβής λαγονοκνημιαίας ταινίας).
  • Οι γυναίκες έχουν μικρότερα οστά, συνδέσμους και μυς, κάτι που συνεπάγεται μικρότερη επιφάνεια για προσκόλληση και υποστήριξη (ακεραιότητα) και μια πιο στενή αυλάκωση μεταξύ των μηριαίων επικόνδυλων (οστικές δομές στο κάτω άκρο των μηριαίων οστών) μέσω των οποίων περνούν δύο κύριοι σύνδεσμοι γόνατος (πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος – ACL και οπίσθιος χιαστός σύνδεσμος – PCL). Αυτό δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους τραυματισμού καθώς αυτοί οι σύνδεσμοι υφίστανται περισσότερη φθορά κατά την κίνηση, ειδικά κατά την περιστροφική κίνηση μεταξύ του μηρού και της κνήμης.
  • Η μεγαλύτερη ανατομική γωνία ραιβότητας στο γόνατο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, δημιουργεί αντισταθμιστικά μεγαλύτερου εύρους πρηνισμό. Ο πρηνισμός στη ποδοκνημική συνδυάζεται κινηματικά με εσωτερική στροφή στη κνήμη. Αυτή η παραπάνω στροφή στην κνήμη επειδή αυξάνει τα ποσοστά συστροφής που δημιουργούνται στο γόνατο, μπορεί να φθείρει υπό συνθήκες τους μηνίσκου του γόνατος γρηγορότερα. Δεν οφείλονται όλες οι περιπτώσεις πρηνισμού σε λάθος ανατομικούς άξονες. Ο πρηνισμός μπορεί να δημιουργείται ανισταθμιστικά λόγω μυοτενόντιων ανισσοροπιών κατά μήκος του κάτω άκρου. Σε αυτή τη περίπτωση η επιλεκτική ενδυνάμωση είναι πολύ πιο αποτελεσματική, από ότι εφαρμογή ορθοπαιδικών πελμάτων.
  • Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στα γόνατά τους από τους άνδρες. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες μπορεί να υπερεκτείνουν το γόνατο πιο εύκολα, γεγονός που καταπονεί τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους και οδηγεί σε τραυματισμό.
  • Στις γυναίκες παρατηρείται μεγαλύτερη πρόσθια κλίση στη λεκάνη τόσο στη ηρεμία (χαλαρή όρθια στάση), όσο και στο τρέξιμο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσοστό της άμεσης επαφής των αρθρικών επιφανειών στο ισχίο και έτσι η γυναίκα εκ των πραγμάτων να λειτουργεί ως κακός αποσβέστης κραδασμών, ειδικά γύρω απο τη περιοχή της λεκάνης. Έτσι απαιτείται εντονότερη δραστηριότητα των απαγωγών του ισχίου, ως ενεργά «φίλτρα» φορτίων-αποσβέστες κραδασμών, πράγμα που συμβάλλει αρνητικά στη δρομική οικονομία και την αποκατάσταση των μυών αυτών μετά τη προπόνηση ή αγώνα.
  • Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, οι αυξήσεις των επιπέδων οιστρογόνων στις γυναίκες φαίνεται να τις θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για τραυματισμούς του ACL . Αν και η σύνδεση δεν είναι πλήρως κατανοητή, μια θεωρία είναι ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου του μήνα, το ACL εχει μειώμενηι τη δραστηριότητα των κυττάρων για να επιδιορθώσει τη βλάβη στο κολλαγόνο (βασικές ίνες συνδέσμων), καθιστώντας το πιο ευαίσθητο σε τραυματισμό.
  • Σε αντίθεση με τους άντρες, στις γυναίκες ο δείκτης μάζας σώματος συνδέεται με αυξημένη συχνότητα δρομικών τραυματισμών και αυτό είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε. Πιο συγκεκριμένα, γυναίκες με ΔΜΣ κάτω από 21Kg/m2 (δηλαδή λιποβαρείς γυναίκες) έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κάταγμα κόπωσης κνήμης και σπονδυλικούς πόνους σε σχέση με γυναίκες με φυσιολογικό βάρος (μέσος όρος ηλικίας δείγματος στην έρευνα τα 36.2 έτη).

Πώς να προστατέψετε την υγεία των γονάτων σας

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τα γόνατά σας υγιή και να αποτρέψετε τον τραυματισμό τους είναι να κατανοήσετε τους παράγοντες κινδύνου και να συμμετάσχετε σε μια τακτική ρουτίνα γυμναστικής που αποτελείται από ασκήσεις δύναμης και ευελιξίας για τους μύες των ποδιών σας. Επίσης, φροντίστε να διατηρήσετε ένα υγιές  βάρος για να αποφύγετε την πρόσθετη πίεση στα γόνατά σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X