Ναι, η γήρανση είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης… Και αυτή η διαδικασία αντανακλάται στην επιδερμίδα μας χρόνο με το χρόνο. Αλλά γνωρίζατε ότι το 50% της γήρανσης της επιδερμίδας συνδέεται με εξωτερικούς παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μας, όπως για παράδειγμα ο ύπνος; Πράγματι, τα προβλήματα και η έλλειψη ύπνου επιφέρουν συνέπειες που ξεπερνούν την απλή κόπωση: ο επαναλαμβανόμενος σύντομος ύπνος έχει μακροπρόθεσμα αποτελέσματα καθώς επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας.
Ύπνος: ώρα για ανάπλαση
Κατά τη διάρκεια της μέρας, η επιδερμίδα λειτουργεί ως φράγμα και προστατεύει τον οργανισμό από τις περιβαλλοντικές επιθέσεις: ήλιος, αέρας, ρύπανση… Κατά τη διάρκεια της νύχτας αναπλάθεται, επωφελούμενο από την ξεκούραση που αξίζει. Συνεπώς, ο ύπνος βοηθά στη διατήρηση της υγείας της επιδερμίδας και, επιπλέον, επιβραδύνει την εσωτερική διαδικασία γήρανσης.
Ώρα για ενυδάτωση
Ιδρώνετε περισσότερο, χωρίς αυτή η υγρασία να εξατμίζεται τόσο γρήγορα όσο τη μέρα: αυτό συμβάλλει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας.
Ώρα για αναδόμηση των ιστών
- Τα κύτταρα ανανεώνονται πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τη μέρα και η διαδικασία αυτή κορυφώνεται μεταξύ 1 π.μ. και 2 π.μ.
- Η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ουσιών υπεύθυνων για τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα της επιδερμίδας, αυξάνεται χάρη στα υψηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης που εκκρίνεται στην αρχή της νύχτας. Το φαινόμενο αυτό ενισχύει την θρέψη και κάνει την επιδερμίδα πυκνότερη.
- Η αποδόμηση των πρωτεϊνών μειώνεται, γεγονός που βοηθά στη βελτίωση της κυτταρικής συνοχής.
Ώρα για καθαρισμό και προστασία
- Η μικροκυκλοφορία αυξάνεται, ιδιαίτερα μεταξύ 11 μ.μ. και 4 π.μ. Τα κύτταρα της επιδερμίδας λαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, γεγονός που τους επιτρέπει να αποδίδουν στο μέγιστο. Η όψη της επιδερμίδας επωφελείται άμεσα από αυτή τη σημαντική δραστηριότητα.
- Η μελατονίνη, είναι μια ορμόνη που ρυθμίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε η ώρα για να ξυπνήσουμε και η έκκριση της κορυφώνεται γύρω στις 2 π.μ., προστατεύει τα κύτταρα της επιδερμίδας από τις ελεύθερες ρίζες χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση.
- Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι σημαντικό να εξασφαλίζουμε σωστή διάρκεια ύπνου όσο το δυνατόν συχνότερα: έτσι θα παρέχουμε στην επιδερμίδα μας τα μέσα να παραμένει υγιής. Η επιδερμίδα μας, ανανεωμένη και ξεκούραστη, θα μπορεί να αντιστέκεται αποτελεσματικότερα στα σημάδια γήρανσης.
Οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου
Πρέπει να το έχετε προσέξει μετά από μια άσχημη νύχτα: η όψη του προσώπου αλλάζει. Μαύροι κύκλοι, σακούλες κάτω από τα μάτια, ρυτίδες… Αν μερικές τέτοιες νύχτες ενισχύουν την «κουρασμένη» όψη, μακροπρόθεσμα η έλλειψη ύπνου εκθέτει τις γυναίκες στον κίνδυνο πρόωρης γήρανσης.
Ο ρόλος των ορμονών
Η έλλειψη ύπνου διαταράσσει τους βιολογικούς ρυθμούς.
- Η διαδικασία σύνθεσης μελατονίνης, της ορμόνης που διαμορφώνει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσουμε, απορρυθμίζεται, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται και όλη η διαδικασία ανάπλασης που συνδέεται με τον ύπνο.
- Ο οργανισμός παράγει περισσότερη κορτιζόλη, την « ορμόνη του στρες», γεγονός που οδηγεί στη μείωση παραγωγής κολλαγόνου, ένα από τα κυριότερα συστατικά της επιδερμίδας. Λιγότερο ελαστική και σφριγηλή, η επιδερμίδα ωριμάζει πρόωρα.
- Παρατηρείται μείωση στην παραγωγή της αυξητικής ορμόνης, η οποία είναι απαραίτητη για την ανάπλαση της επιδερμίδας. Πράγματι, συνεισφέρει στην θρέψη και πύκνωση της επιδερμίδας. Η παραπάνω λειτουργία είναι ακόμα πιο σημαντική για την αντίσταση στη διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας, καθώς, με την πάροδο του χρόνου, η επιδερμίδα γίνεται λεπτότερη.
Οι συνέπειες της έλλειψης ύπνου
Βασικά χαρακτηριστικά, θαμπή όψη, σακούλες και μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια, αποτελούν σημάδια που προδίδουν αμέσως μια νύχτα αϋπνίας. Αλλά και οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες του κακής ποιότητας ή μικρής διάρκειας ύπνου είναι ορατές και εκδηλώνονται με:
- πιο εύθραυστη επιδερμίδα, αφυδατωμένη και πρόωρες ρυτίδες.
- πιο θαμπή όψη και μαύρους κύκλους που είναι πιο έντονοι λόγω της μείωσης της μικροκυκλοφορίας.
- λεπτότερη επιδερμίδα, η οποία γίνεται, επίσης, πιο εύθραυστη, λόγω της μείωσης της ανάπλασης της επιδερμίδας
- απώλεια πυκνότητας και χαλάρωση της επιδερμίδας, λόγω της μείωσης της σύνθεσης του κολλαγόνου.