Ειδικά αν γυμνάζεστε, πρέπει να ξέρετε αυτά τα facts για να αποφύγετε κάθε τραυματισμό.

Απευθύνσου σε έναν επαγγελματία

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποδίδεις καλύτερα είναι να ζητήσεις βοήθεια από έναν προσωπικό προπονητή. Ο ειδικός όχι μόνο θα σε εμπνεύσει και θα σε κατευθύνει στο πώς θα εκτελείς τις ασκήσεις με τη σωστή τεχνική, αλλά θα σου δείξει νέες ασκήσεις που θα εξελίξουν την προπόνησή σου.

Εάν έχεις κάποιον τραυματισμό που σε εμποδίζει να γυμνάσεις μια μυϊκή ομάδα, ένας προσωπικός προπονητής μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις το πρόβλημα και να ενδυναμώσεις σταδιακά τους συγκεκριμένους μυς.

Προθέρμανση

Περίμενε! Πριν μπεις στην τάξη του ομαδικού, γιατί να μην ασκηθείς για 5 ή 10 λεπτά σε ένα μηχάνημα αεροβικής, όπως ο διάδρομος ή το ελλειπτικό; Αυτό θα αυξήσει τους καρδιακούς σου παλμούς κάνοντας το αίμα να κυλάει πιο γρήγορα, προλαμβάνοντας τη συγκέντρωσή του σε συγκεκριμένα σημεία και επιτρέποντας στα αρθρικά υγρά να λιπάνουν τις αρθρώσεις.

Το ίδιο ισχύει όταν προπονείσαι με βάρη. Πριν ξεκινήσεις τα κανονικά σου σετ, εκτέλεσε 8-12 εκτελέσεις με ένα ελαφρύτερο βάρος για έως και 3 σετ και προθέρμανε τους μυς που θα χρησιμοποιήσεις μετά. Αυτή η προθέρμανση θα σε βοηθήσει και στη σωστή τεχνική στις ασκήσεις με μεγαλύτερα βάρη.

Κάνε διατάσεις

Είτε γυμνάζεσαι χρόνια είτε λίγες εβδομάδες, οι διατάσεις πριν και μετά την προπόνηση έχουν πάρα πολλά οφέλη. Το βασικότερο είναι πως βελτιώνουν την ευλυγισία σου και το εύρος κίνησης, που τελικά σου επιτρέπουν να έχεις καλύτερη επίδοση. Αυτό με τη σειρά του θα μειώσει τον κίνδυνο για τραυματισμούς και θα μπορείς να αποδώσεις καλύτερα στην προπόνηση.

Πάρε μία μέρα διάλειμμα

Είτε γυμνάζεσαι χρόνια είτε λίγες εβδομάδες, οι διατάσεις πριν και μετά την προπόνηση έχουν πάρα πολλά οφέλη. Το βασικότερο είναι πως βελτιώνουν την ευλυγισία σου και το εύρος κίνησης, που τελικά σου επιτρέπουν να έχεις καλύτερη επίδοση. Αυτό με τη σειρά του θα μειώσει τον κίνδυνο για τραυματισμούς και θα μπορείς να αποδώσεις καλύτερα στην προπόνηση.

Μάθε το σώμα σου

Τραυματίστηκε το γόνατό σου πριν από μερικές εβδομάδες και δε βλέπεις βελτίωση, δε σταματάς όμως τις προπονήσεις σου. Μερικές φορές θα πρέπει να ακούς το σώμα σου και να ασκείς τα τραυματισμένα σημεία με το σωστό τρόπο ώστε να επανέλθουν. Εάν έχεις τραυματισμένο γόνατο, αντί να τρέχεις στο διάδρομο, προτίμησε πιο ήπιες ασκήσεις, όπως ποδήλατο και εκτάσεις ποδιών – και οι δύο απομονώνουν την περιοχή γύρω από το γόνατο χωρίς να ασκούν πίεση στις αρθρώσεις.

Τελειοποίησε την τεχνική σου

Όποια μορφή άσκησης κι αν κάνεις, είτε τρέχεις έξω είτε σηκώνεις βάρη στο γυμναστήριο,
η τεχνική παίζει ζωτικό ρόλο και, αν ασκείσαι με λάθος τρόπο, θα μπορούσε αυτό να έχει σοβαρές συνέπειες, ειδικά στις αρθρώσεις σου.

Εάν γυμνάζεσαι με λάθος τεχνική, οι αρθρώσεις σου θα πλήρωναν πρώτες το κόστος, καθώς συνδέονται με τους μυς σου και ουσιαστικά απορροφούν τους κραδασμούς σε οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα κάνεις. Εάν τους ασκήσεις πολλή πίεση, μπορεί να προκληθεί τραυματισμός που θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να θεραπευτεί και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

Άλλαξε τη διατροφή σου

Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να είναι πολύ εκλεκτικό και χρειάζεται τις σωστές τροφές για να μπορεί να αποδίδει και να ανακάμπτει από την άσκηση. Η πρωτεΐνη είναι ένα μακροθρεπτικό συστατικό που βοηθά τη μυϊκή ανάπτυξη και επιδιόρθωση, ενώ σε προστατεύει από μυϊκούς τραυματισμούς.

Θα την πάρεις μέσα από το άπαχο κρέας και το ψάρι ή τα όσπρια, αν είσαι χορτοφάγος. Το ασβέστιο και τα λιπαρά είναι εξίσου απαραίτητα. Όταν τα προσλαμβάνεις σε επαρκείς ποσότητες, π.χ. από ψάρια και αβγό, βοηθάς τις αρθρώσεις σου να λειτουργούν καλύτερα και αποφεύγεις τραυματισμούς στα γόνατα και στους ώμους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X