Το 80% του ανοσοποιητικού συστήματος εδρεύει στο έντερο. Η πέψη, η ορμονική ισορροπία και η διανοητική υγεία εξαρτώνται από την ισορροπία της εντερικής μικροχλωρίδας. Στο έντερό μας υπάρχουν «φιλικά» και «εχθρικά» βακτήρια. Η κακή διατροφή, το άγχος, το κάπνισμα ή άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν την υπερίσχυση των «εχθρικών» βακτηριδίων που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχή στο στομάχι, ανωμαλία, φούσκωμα ή μείωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα προβιοτικά, αυτά τα ζωντανά βακτήρια και οι ζυμομύκητες, ωφελούν το πεπτικό, εξισσοροπούν την εντερική χλωρίδα και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Παρ’ όλ’ αυτά, συμβαίνει να πάρει κάποιος προβιοτικά ή να καταναλώνει τροφές με προβιοτικά, όπως γιαούρτι, αριάνι, κεφίρ, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το ξινολάχανο κ.λπ., και να μη δει κανένα αποτέλεσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσει να τα καταναλώνει μέσω διατροφής ή να μην πάρει ποτέ προβιοτικά συμπληρώματα, καθώς πάντα, από τις επεξεργασμένες τροφές, μέχρι το στρες και τα αντιβιοτικά μπορεί να δημιουργήσουν έλλειψη αυτών των μικροοργανισμών. Αν, πήρες προβιοτικά αλλά δεν είδες αποτέλεσμα, τότε μπορεί να φταίει κάτι από τα παρακάτω.

Τι φταίει: Η κακή συντήρηση

Κάποια συμπληρώματα αναγράφουν τον αριθμό ζωντανών μικροοργανισμών κατά τη ώρα παρασκευής τους, που σημαίνει ότι το συμπλήρωμα που αγόρασες μπορεί να είχε κάποια στιγμή 10 δισεκατομμύρια αποικίες (θα το δεις με την ένδειξη: CFU), αλλά όταν το πήρες, αυτά να μην υπήρχαν. Τα προβιοτικά, επειδή είναι ευαίσθητοι μικροοργανισμοί, χρειάζονται ειδικό χειρισμό κατά την παρασκευή τους, που μάλιστα διαφέρει από αυτόν των πολυβιταμινών, μετάλλων κ.λπ. Γι’ αυτό αρκετά σκευάσματα χρειάζονται ψύξη, από την παρασκευή και τη μεταφορά τους, μέχρι την τοποθέτησή τους στο ράφι.

Τι φταίει: Τα αδύναμα προβιοτικά

Μπορεί κάποια προβιοτικά συμπληρώματα να μην είναι τόσο ισχυρά ώστε τα βακτήρια να επιβιώσουν από τα στομαχικά οξέα. Οι κάψουλες βραδείας αποδέσμευσης διαλύονται αργά, απελευθερώνοντας δυναμικά ενεργά βακτήρια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και βοηθώντας στην επιβίωση των βακτηρίων από τα στομαχικά οξέα

Τι φταίει: Η ασυνέπεια

Αν ξεχάσεις να πάρεις τα προβιοτικά σου για κάποιες ημέρες, τότε εμποδίζεις την αποτελεσματικότητά τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό, να ακολουθείς τις οδηγίες, έτσι ώστε να αυξήσεις τον πληθυσμό των καλών βακτηρίων στο έντερο. Η συνεχόμενη λήψη τους είναι το μυστικό για να αποκομίσεις όλα τα οφέλη τους.

Τι φταίει: Τα προβιοτικά που επίλεξες δεν ήταν κατάλληλα για εσένα

Αναζήτησε συμπληρώματα με πολλά διαφορετική είδη προβιοτικών, προκειμένου να εξασφαλίσεις ότι θα σε καλύψουν. Προσοχή όμως: να μην ξεπερνούν τα 10 διαφορετικά στελέχη, γιατί τότε υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί ο αριθμός των ενεργών βακτηρίων σε κάθε στέλεχος και το αποτέλεσμα να είναι λιγότερο δραστικό.

Τι φταίει: Η λίγη ποσότητα που λαμβάνεις

Αν παίρνεις προβιοτικά μέσω της διατροφής, έχε υπόψη σου ότι τα περισσότερα γιαούρτια και κεφίρ του εμπορίου δεν παρέχουν αρκετή ποσότητα προβιοτικών, ώστε να έχουν σημαντικά αποτελέσματα. Το γιαούρτι και το κεφίρ περιέχουν μεν εκατομμύρια, ή και δισεκατομμύρια βακτήρια, αυτό όμως συμβαίνει πριν την παστερίωση, η οποία τα σκοτώνει. Κάποιες εταιρίες τα προσθέτουν μετά την παστερίωση, αλλά πρέπει να είσαι προσεκτικός για πρόσθετα σάκχαρα στα προϊόντα του εμπορίου, τα οποία μπορεί επίσης να καταστρέψουν τα καλά βακτήρια.

Τι φταίει: Οι μεγάλες προσδοκίες

Τα προβιοτικά σαφώς και ωφελούν τον οργανισμό αλλά δεν κάνουν θαύματα, οπότε μην περιμένεις να παρατηρήσεις άμεσα μεγάλη αλλαγή. Αν γενικά είσαι υγιής και έχεις κάποια πεπτικά προβλήματα, θα δεις βελτίωση σε μερικές εβδομάδες. Όπως και οι πολυβιταμίνες ή άλλα φυσικά συμπληρώματα, έτσι και τα προβιοτικά χρειάζονται συνέπεια, υπομονή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X