Με την πάροδο του χρόνου, το οβάλ σχήμα του προσώπου χάνει τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητά του. Η επιδερμίδα αρχικά τεντώνει ελαφρώς και, στη συνέχεια, αρχίζει σταδιακά να χαλαρώνει, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να χάνει το σχήμα της. Ορισμένες περιοχές, όπως τα μάγουλα, όπου η επιδερμίδα είναι μακριά από το κόκαλο, επηρεάζονται ιδιαιτέρως. Η χαλαρή επιδερμίδα δημιουργεί μια γενική όψη κουρασμένου προσώπου που έχει σημαδευτεί από την ηλικία.
Τι αποκαλούμε χαλάρωση του προσώπου;
Με την ηλικία, η επιδερμίδα χάνει τη σφριγηλότητα, την χροιά και την ελαστικότητά της, ενώ δίνει μια γενική εντύπωση χαλάρωσης.
Περιοχές που επηρεάζονται από τη χαλάρωση
Η διαδικασία χαλάρωσης της επιδερμίδας είναι αργή και βαθιά: ξεκινά γύρω στην ηλικία των 30 ετών και οι συνέπειές της στον όγκο του προσώπου γίνονται εμφανείς γύρω στην ηλικία των 40. Η απώλεια της χροιάς της επιδερμίδας είναι ιδιαιτέρως εμφανής στα βλέφαρα, στο οβάλ σχήμα του προσώπου (μάγουλα, περιοχή άνω γνάθου) και στο ντεκολτέ.
Φυσική διάταση
Η χαλάρωση δεν είναι μόνο επακόλουθο της γήρανσης της επιδερμίδας. Μπορεί να προκαλείται και όταν η επιδερμίδα δέχεται υπερβολική πίεση, για παράδειγμα σε περιπτώσεις απότομης ή συχνής πρόσληψης ή απώλειας βάρους. Η επιδερμίδα, όταν τεντώνεται υπερβολικά ή πολύ συχνά, χάνει την ελαστικότητά της.
Σχετική απώλεια όγκου
Με την πάροδο των ετών, η επιδερμίδα χαλαρώνει και, επιπλέον, «ατροφεί»: παρουσιάζει απώλεια όγκου. Το φαινόμενο αυτό, το οποίο επηρεάζει, επίσης, τον λιπώδη, μυϊκό και οστικό ιστό, προκαλεί χαλάρωση στο πρόσωπο. Τελικά, η συνολική δομή του προσώπου αλλοιώνεται ριζικά.
Γιατί χαλαρώνει η επιδερμίδα;
Για να κατανοήσουμε τη διαδικασία χαλάρωσης της επιδερμίδας, πρέπει να γνωρίσουμε τη δομή του συγκεκριμένου οργάνου: η επιδερμίδα αποτελείται από κύτταρα, τα οποία βρίσκονται σε μια εξωκυττάρια μήτρα, ένα είδος στρώματος το οποίο παραμένει σφικτό όσο τα δομικά του στοιχεία παραμένουν συμπαγή και επαρκή σε αριθμό.
Κολλαγόνο και ελαστίνη
Η μήτρα αυτή αποτελείται, συγκεκριμένα, από:
- Ίνες κολλαγόνου:
Παράγονται από τους ινοβλάστες και σχηματίζουν ένα πυκνό πλέγμα, υπεύθυνο για την ανθεκτικότητα της επιδερμίδας στις δυνάμεις διάτασης και τεντώματος. - Ίνες ελαστίνης:
Παράγονται από τους ινοβλάστες και σχηματίζουν ένα πλέγμα, χαρίζοντας στην επιδερμίδα ελαστικότητα και ανθεκτικότητα στο τέντωμα.
Για πολλά χρόνια, οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης ανανεώνονται συνεχώς και χαρακτηρίζονται από καλή ποιότητα, γεγονός που τους επιτρέπει να επιτελούν το ρόλο τους χωρίς δυσκολίες. Αλλά με το πέρασμα του χρόνου, γίνονται εύθραυστες και ο ρυθμός σύνθεσής τους μειώνεται. Συνεπώς, το πλέγμα των ινών γίνεται λιγότερο συμπαγές και πυκνό. Η επιδερμίδα, λιγότερη σφριγηλή πλέον, χαλαρώνει, όπως και το πρόσωπο.
Παράγοντες που σχετίζονται με τη χαλάρωση της επιδερμίδας
Το φυσικό φαινόμενο μείωσης των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης ενισχύεται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες:
- Υπερβολική και απότομη πρόσληψη βάρους
- Επαναλαμβανόμενη διάταση της επιδερμίδας
- Βαρύτητα
- Εθισμός στη νικοτίνη, γεγονός που ενισχύει την παραγωγή ελεύθερων ριζών προκαλώντας, έτσι, αλλοιώσεις στις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης.
Δρώντας κατά ορισμένων παραγόντων, έχουμε την ευκαιρία να επιβραδύνουμε τη διαδικασία χαλάρωσης της επιδερμίδας.
Οι διάφορες συνέπειες χαλάρωσης του προσώπου
Η διαδικασία χαλάρωσης της επιδερμίδας είναι ίδια για κάθε σημείο του σώματος και για όλους τους ανθρώπους. Η μοναδική διαφορά εντοπίζεται στη γενετική κληρονομικότητα του κάθε ατόμου, η οποία καθορίζει την ικανότητα του οργανισμού να διαχειρίζεται τα αποθέματα κολλαγόνου και ελαστίνης, τα οποία προσδίδουν σφριγηλότητα και ελαστικότητα στην επιδερμίδα.
Οι διάφορες συνέπειες της χαλάρωσης της επιδερμίδας
Οι συνέπειες της χαλάρωσης της επιδερμίδας εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους, ανάλογα με την περιοχή στην οποία εμφανίζονται. Η διαδικασία αυτή μπορεί να οδηγήσει ή να συμβάλλει στα εξής:
- Χαλάρωση του οβάλ σχήματος του προσώπου
- Εμφάνιση ρυτίδων
- Εμβάθυνση στατικών ρυτίδων
- Σχηματισμό ρινοπαρειακών πτυχών
- Εμφάνιση σακουλών κάτω από τα μάτια
Η ανάπτυξη υποδόριου ιστού επιδεινώνει τις συνέπειες χαλάρωσης της επιδερμίδας
Η χαλάρωση της επιδερμίδας προκαλεί βαθιές αλλαγές στον όγκο του προσώπου. Τα σημάδια αυτά μπορούν να γίνουν ακόμα πιο ορατά καθώς η χαλαρή επιδερμίδα συνδέεται με τον υποδόριο ιστό: απώλεια όγκου, λιπώδη, μυϊκό και οστικό ιστό της επιδερμίδας.
Η ανάπτυξη του λιπώδους ιστού του προσώπου
Πράγματι, σε συνδυασμό με την απώλεια σφριγηλότητας της επιδερμίδας, κάποια ποσότητα από το λίπος που περιέχεται στα υποδόρια στρώματα μπορεί να ατροφήσει και να μετατοπιστεί λόγω της βαρύτητας, προκαλώντας ρινοπαρειακές πτυχές και σακούλες κάτω από τα μάτια.
Μύες και γήρανση
Με την πάροδο του χρόνου, οι μύες της επιδερμίδας γίνονται πιο δύσκαμπτοι και υποχωρούν εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων συσπάσεων, προκαλώντας την εμφάνιση ρυτίδων, όπως για παράδειγμα γραμμές συνοφρυώματος. Η έκφραση του προσώπου μπορεί, ορισμένες φορές, να αλλάξει λόγω αυτού του φαινομένου: μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν χαλάρωση στις γωνίες του στόματος, γεγονός που προσδίδει στενοχωρημένη ή δυσαρεστημένη όψη.
Η δομή των οστών του προσώπου
Καθώς ο χρόνος περνά, επηρεάζονται και τα οστά. Το βάρος των οστών φθίνει, προκαλώντας μείωση στην οστική μάζα. Το πρόσωπο χάνει το στρογγυλό του σχήμα. Το ζυγωματικό οστό (το σημείο του προσώπου που εφαρμόζουμε ρουζ) απορροφάται, προκαλώντας χαλάρωση των ιστών.