Με την πάροδο των ετών, τα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου της επιδερμίδας, αρχίζουν να λειτουργούν λιγότερο αποτελεσματικά. Αυτή η διαδικασία, που καθορίζεται από το γενετικό μας προφίλ, μπορεί να ενισχυθεί από το περιβάλλον και από τις κακές συνήθειες στον τρόπο ζωής.
25 ετών: τα πρώτα σημάδια γήρανσης
Είναι δύσκολο να το πιστέψουμε, αλλά στην ηλικία των 25 ετών έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία γήρανσης της επιδερμίδας. Ο ρυθμός της κυτταρικής ανανέωσης επιβραδύνεται και τα παλαιότερα κύτταρα συσσωρεύονται στην επιφάνεια. Συνεπώς, η επιδερμίδα γίνεται θαμπή.
Επίσης, μειώνεται και η δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων, με αποτέλεσμα τη μείωση παραγωγής σμήγματος. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουμε, αυτά δεν είναι καλά νέα! Η υδρολιπιδική μεμβράνη, η οποία εμπόδιζε την απώλεια νερού από τον οργανισμό μας, δεν επιτελεί πλέον αποτελεσματικά το ρόλο της ως φράγμα, με αποτέλεσμα την αφυδάτωση της επιδερμίδας.
Την ίδια στιγμή που ορισμένα μόρια παράγονται σε μικρότερες ποσότητες, η παραγωγή των ελεύθερων ριζών, των χημικών μορίων που ευθύνονται για τη γήρανση, αυξάνεται. Η επιδερμίδα εμφανίζει χαλάρωση και ρυτίδες, και χάνει τη σφριγηλότητα, την ελαστικότητα και την ομοιομορφία της… αυτά είναι τα πρώτα σημάδια γήρανσης της επιδερμίδας. Τέλος, είναι πιθανή και η εμφάνιση σκούρων κηλίδων, οι οποίες προσδίδουν στην επιδερμίδα ανομοιόμορφη όψη.
Γήρανση της επιδερμίδας: επιβαρυντικοί παράγοντες
Αν ο ρυθμός γήρανσης της επιδερμίδας καθορίζεται από τον οργανισμό σύμφωνα με τα γονίδια κάθε ατόμου (αναφερόμαστε σε αυτό ως προσωπικό βιολογικό ρολόι), μπορεί να επιταχυνθεί από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες:
- μη ισορροπημένη διατροφή
- κακή ποιότητα ύπνου
- παρατεταμένη έκθεση στις ακτίνες UV
- κακή διαχείριση του άγχους
- το «ενεργό και παθητικό» κάπνισμα
- ρύπανση
Προβλήματα που σχετίζονται με τη γήρανση της επιδερμίδας
Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη γήρανση της επιδερμίδας εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους. Εκτός από τις αλλαγές αισθητικής φύσεως, είναι πιθανό να παρατηρήσουμε αλλοιώσεις, οι οποίες είναι σε γενικές γραμμές καλοήθεις, ή να αισθανθούμε δυσφορία.
Οι δείκτες γήρανσης της επιδερμίδας
Όλοι είμαστε ικανοί να αναγνωρίσουμε τα σημάδια γήρανσης σε ένα πρόσωπο, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευση αυτών των αλλαγών σε σχήμα, υφή, ακόμα και χρώμα.
Οι ρυτίδες αποτελούν το κύριο χαρακτηριστικό της γήρανσης. Εμφανίζονται πρώτα στα σημεία όπου αποτυπώνονται οι εκφράσεις του προσώπου. Γι’ αυτό το λόγο, οι συγκεκριμένες ρυτίδες ονομάζονται « ρυτίδες έκφρασης ». Προκαλούνται από την επαναλαμβανόμενη σύσπαση των μυών που βρίσκονται:
- στο μέτωπο (μεσόφρυο, οριζόντιες ρυτίδες μετώπου)
- γύρω από το στόμα (ρυτίδες γέλιου, περιστοματικές ρυτίδες)
- κοντά στα μάτια (πόδι της χήνας)
Ρυτίδες που εμφανίζονται σε ασυνήθεις περιοχές, όπως τα μάγουλα, οφείλονται συχνά στο περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα, στην παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες.
Οι σκούρες κηλίδες ή κηλίδες γήρανσης εμφανίζονται στο πρόσωπο, στο λαιμό, στο στήθος, στα χέρια… Αυτά τα σημεία συγκέντρωσης μελανίνης, του μορίου που προσδίδει χρώμα στην επιδερμίδα, εμφανίζονται χαρακτηριστικά μετά την υπερβολικά συχνή έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία.
Η χαλάρωση της επιδερμίδας ξεκινά όταν τα κύτταρα της επιδερμίδας αρχίζουν να παράγουν λιγότερο κολλαγόνο και ελαστίνη, τα μόρια που εξασφαλίζουν τη σφριγηλότητα και ελαστικότητα της επιδερμίδας.
Οι σακούλες κάτω από τα μάτια οφείλονται τόσο στην κακή λεμφική κυκλοφορία, όσο και στην κακή κυκλοφορία του αίματος, ή τη μετακίνηση του υπερκόγχιου λίπους προς το κάτω βλέφαρο.
Οι μαύροι κύκλοι είναι αποτέλεσμα της κακής κυκλοφορίας κάτω από τα μάτια.
Η αφυδάτωση εκδηλώνεται μέσω τραχύτητας και ξηρότητας στην επιδερμίδα, αλλά και αίσθηση τραβήγματος. Το παραπάνω φαινόμενο οφείλεται στη μείωση της αποτελεσματικότητας της υδρολιπιδικής μεμβράνης της επιδερμίδας, η οποία δεν είναι πλέον ικανή να διατηρήσει επαρκή επίπεδα ενυδάτωσης του οργανισμού.