Στον ανθρώπινο οργανισμό εκτελείται μία φυσιολογική διαδικασία η οποία ονομάζεται οξείδωση.

Κατά τη διαδικασία αυτή παράγονται ελεύθερες ρίζες οι οποίες χαρακτηρίζονται από 2 αντίθετες δράσεις: από τη μία προστατεύουν τον οργανισμό από ιούς, παράσιτα και μικρόβια, ενώ από την άλλη μεταλλάσσουν το DNA, καταστρέφουν υγιή κύτταρα, προκαλούν βλάβες στις πρωτεΐνες και στα λιπίδια των κυττάρων.

Η διαταραχή στη ισορροπία μεταξύ ελεύθερων ριζών και αντιοξειδωτικών προκαλεί βιολογικές βλάβες κατά μία διαδικασία γνωστή ως «οξειδωτικό στρες».

Οι υψηλές συγκεντρώσεις ελεύθερων ριζών στα κύτταρα προκαλούν βλάβες και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε καρκίνο.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά στοιχεία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, δρουν σε βάθος και συντελούν στην διατήρηση της καλής κατάστασης του δέρματος σε όλα του τα στρώματα με τρόπο τέτοιο ώστε να μπορούμε να μιλάμε για φυσική αντιγήρανση.

Δείτε ποια είναι τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά, καθώς και σε τροφές θα τα βρείτε:

  • Β-καροτένιο: καρότα, κολοκύθα, γλυκοπατάτες.
  • Λυκοπένιο: ροζ γκρέιπφρουτ, ντομάτες (μαγειρεμένες), καρπούζι.
  • Λουτεΐνη: πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Σελήνιο: Φιστίκια, συκώτι, δημητριακά, όσπρια.
  • Βιταμίνη Α: βούτυρο, αυγά, γάλα, συκώτι.
  • Βιταμίνη C: μούρα, πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, πεπόνι, πιπεριές, μπρόκολο, παπάγια, ντομάτες.
  • Βιταμίνη Ε: αμύγδαλα, φουντούκια, ξηροί καρποί γενικά.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν εκατοντάδες αντιοξειδωτικά. Πολλά από αυτά κατηγοριοποιούνται σε φαινόλες, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή. Σε αντίθεση με τις βιταμίνες, δεν μπορεί κάποιος να τα λάβει όλα μέσω συμπληρωμάτων, είναι λοιπόν σημαντικό να προσέχει την ποιότητα της διατροφής του.

Τα μούρα έχουν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο φρούτο, ενώ τα λαχανικά με τα περισσότερα αντιοξειδωτικά είναι το σπανάκι και το κέιλ.

Η κατανάλωση ποικιλίας τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά έχει θετική επίδραση στην υγεία. Για παράδειγμα, η κατανάλωση πορτοκαλιών και γκρέιπφρουτ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού λόγω των φλαβονοειδών, μιας μόνο από τις κατηγορίες αντιοξειδωτικών που περιέχουν αυτά τα φρούτα.

Τα διαφορετικά χρώματα των φρούτων και των λαχανικών αντικατοπτρίζουν τη θρεπτική τους σύσταση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συμβουλεύουν το πιάτο σας να έχει πολλά χρώματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X