Η σανίδα είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις με επίδραση σε όλο το σώμα. Υπάρχει «ταβάνι» όμως στο χρόνο που θα πρέπει να κρατήσεις.
Σύμφωνα με τον καθηγητή και αθλητικό επιστήμονα Stuart McGill του Πανεπιστημίου του Waterloo στον Καναδά, του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στην πρόληψη και την αποκατάσταση του πόνου στην πλάτη, υποστηρίζει ότι το να κρατάς το σώμα σου σε σανίδα για όσο αντέχεις δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου. Και αυτό επειδή δεν έχει καμία χρησιμότητα αυτό το είδος της άσκησης αν την κρατάς περισσότερη ώρα.
Ο επί 30 χρόνια καθηγητής βιομηχανικής της σπονδυλικής στήλης στο Πανεπιστήμιο του Waterloo, όπου το εργαστήριό του έχει γίνει ένας διάσημος προορισμός για τους Ολυμπιονίκες και επαγγελματίες αθλητές από όλο τον κόσμο που υποφέρουν από πόνο στην πλάτη, προτείνει να ξεκινάς με πέντε επαναλήψεις, κρατώντας κάθε θέση σανίδας για 10 δευτερόλεπτα, έπειτα τέσσερα, τρία, δύο και ένα. Οι φανατικοί της φυσικής κατάστασης θα δουν μεγαλύτερα οφέλη από την πιο σύντομη κράτηση της σανίδας.
Ο καθηγητής McGill προειδοποιεί ότι η σπονδυλική σου στήλη είναι πιο ευάλωτη το πρωί, γι’αυτό χρειάζεται να είσαι πολύ προσεκτικός, αν κάνεις αυτή την άσκηση όταν ξυπνάς. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι υδρόφιλοι και βασικό συστατικό τους είναι το νερό (περίπου 90%), το οποίο μετά την ηλικία των 30 ετών αρχίζει και μειώνεται με αποτέλεσμα την αφυδάτωση του δίσκου. Όταν κοιμάσαι απορροφούν υγρά και αυτό εξηγεί γιατί είσαι λίγο πιο κοντός όταν ξυπνάς το πρωί και γιατί σου φαίνειται πιο δύσκολο να βάλεις τις κάλτσες σου το πρωί. Συμβαίνει επειδή οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι πολύ πιο φουσκωμένοι και δεν τους αρέσει να λυγίζουν και να κάμπτουν.
Γι΄αυτό όταν ξυπνάς το πρωί μην κάνεις ασκήσεις όπως σανίδες, κάμψεις, τραβώντας τα γόνατά σου στο στήθος τους, κάνοντας sit-up και λοιπά. Είναι πιο σοφό να περιμένεις μια ώρα, να περπατήσεις και να αφήσεις τη βαρύτητα να κάνει τη δουλειά της.