Γιατί άλλοι μπορούν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού και να μην παχαίνουν, ενώ άλλοι με κάθε ατασθαλία παίρνουν αμέσως βάρος; Αυτό κυρίως οφείλεται στις ατομικές διαφορές στο μεταβολισμό, τη μυϊκή μάζα και τη σωματική δραστηριότητα του κάθε ατόμου.

Τι είναι όμως ο μεταβολισμός;

Ο μεταβολισμός είναι μια διαδικασία με την οποία ο οργανισμός μας μετατρέπει ότι τρώμε σε ενέργεια, την οποία χρειαζόμαστε για να επιβιώσουμε και να κάνουμε τις βασικές μας λειτουργίες (πχ αναπνοή). Ένας γρήγορος μεταβολισμός είναι σαν ένας φούρνος που καίει το καύσιμο (θερμίδες) γρήγορα, ενώ ένας αργός μεταβολισμός χρειάζεται λιγότερα καύσιμα για να κινήσει ένα σώμα.

Πολύ εύκολα μπορούμε, λοιπόν, να κατηγορήσουμε τον αργό μεταβολισμό μας για την αργή απώλεια του βάρους μας. Παρόλα αυτά, υπάρχουν τρόποι για να διατηρήσουμε το μεταβολισμό μας σε υψηλά επίπεδα και να κατακτήσουμε ένα υγιές βάρος.

Καταρρίπτοντας τους παρακάτω μύθους για το μεταβολισμό, θα κατανοήσετε καλύτερα το πως λειτουργεί ο μεταβολισμός και το ρόλο που παίζει σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους.

1.Ο ρυθμός του μεταβολισμού δεν μπορεί να αλλάξει

Μύθος

Τι πραγματικά συμβαίνει: Αν και είναι αλήθεια ότι τα γονίδια καθορίζουν το ρυθμό του μεταβολισμού μας, μπορούμε να τον ενισχύσουμε αυξάνοντας τη μυϊκή μας μάζας. Οι μύες καίνε περισσότερες θερμίδες ανά ώρα από το λίπος, το οποίο σημαίνει ότι τα άτομα με υψηλά ποσοστά μυϊκής μάζας, χρειάζονται περισσότερες θερμίδες για να εκτελέσουν τις λειτουργίες τους, σε αντίθεση με άτομα με υψηλότερα ποσοστά σωματικού λίπους.

Η μυϊκή μας μάζα μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε, και αυτό συμβάλλει σε ένα πιο αργό μεταβολικό ρυθμό. Μπορούμε να εμποδίσουμε αυτή διαδικασία, με τη μυϊκή ενδυνάμωση ώστε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να ελαττώσει την πτώση της μυϊκής μάζας.

2. Ο μεταβολισμός καθορίζεται μόνο από τα γονίδια

Μύθος

Η κληρονομικότητα, δηλαδή τα γονίδια που μας κληροδοτούν οι γονείς μας, επηρεάζουν ως έναν βαθμό τον βασικό μεταβολισμό. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να αυξήσουμε τον ρυθμό καύσης των θερμίδων, καθώς μεγάλη επίδραση στον μεταβολισμό έχει και ο τρόπος ζωής. Ρόλο-κλειδί παίζει η μυϊκή μάζα του σώματος, καθώς είναι μεταβολικά ενεργή, επομένως προωθεί την καύση θερμίδων.

3. Ο μεταβολισμός επιβραδύνεται όσο περνούν τα χρόνια

Αλήθεια

Από τα 40 και μετά ο μεταβολικός ρυθμός επιβραδύνεται σημαντικά, ωστόσο η επίδραση αυτή μπορεί να αντισταθμιστεί αν είναι ανεπτυγμένη η μυϊκή μάζα του σώματος. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη, η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση αλλά και η αεροβική άσκηση με αντιστάσεις συμβάλλουν στη διατήρηση της μυϊκής μάζας.

4. Ο μεταβολισμός μπορεί να ενισχυθεί με αλλαγές στη διατροφή

Αλήθεια

Ορισμένες τροφές, όπως οι καυτερές πιπεριές, ο καφές και το μηλόξιδο ενισχύουν τον μεταβολικό ρυθμό, ωστόσο η επίδρασή τους είναι σχετικά μικρή και προσωρινή. Επίσης, οι τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες ενισχύουν τον μεταβολισμό επειδή ο οργανισμός καταναλώνει αρκετές θερμίδες για να τις διασπάσει, ωστόσο και στην περίπτωση αυτή η επίδραση θεωρείται αμελητέα.

5. Η διαλειμματική νηστεία αυξάνει τον μεταβολισμό

Μύθος

Βασική αρχή της διαλειμματικής νηστείας είναι η αποχή από την κατανάλωση τροφής για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας ή συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, το συγκεκριμένο διατροφικό σχήμα δεν συνδέεται με αύξηση των καύσεων. Η όποια απώλεια βάρους προκύπτει είναι αποτέλεσμα της μειωμένης πρόσληψης θερμίδων και όχι του αυξημένου μεταβολικού ρυθμού.

 

New Life Health Center. Ο νέος τρόπος ζωής!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X