Η αεροβική άσκηση φαίνεται πως είναι εξίσου αποτελεσματική με τις θεραπείες χαλάρωσης και τα φάρμακα  σε ό,τι αφορά την πρόληψη των ημικρανιών. Αυτό έδειξε κλινική δοκιμή που διεξήχθη στη Σουηδία από ειδικούς του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης και Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ. Σύμφωνα με δημοσίευση των ερευνητών στο επιστημονικό περιοδικό «Cephalalgia» «αυτού του είδους η μη φαρμακολογική προσέγγιση μπορεί να αποτελεί μια εναλλακτική για την προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας στους ασθενείς που δεν ωφελούνται από την καθημερινή λήψη φαρμάκων ή δεν θέλουν να λαμβάνουν φάρμακα σε ημερήσια βάση».

Οι ερευνητές με επικεφαλής τη δρα Εμα Βάρκεϊ παρακολούθησαν 91 γυναίκες που επισκέπτονταν μια συγκεκριμένη κλινική κεφαλαλγίας στη Σουηδία. Ολες οι εθελόντριες ήταν ηλικίας 18 ως 65 ετών, είχαν διαγνωσμένη ημικρανία με ή χωρίς αύρα και εμφάνιζαν κρίσεις ημικρανίας δύο ως οκτώ φορές τον μήνα.  Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: η μια εξ αυτών έκανε αεροβική άσκηση σε στατικό ποδήλατο (τρεις φορές την εβδομάδα, επί 40 λεπτά τη φορά). Η δεύτερη ακολουθούσε θεραπεία χαλάρωσης και η τρίτη ομάδα λάμβανε σε καθημερινή βάση την αντιεπιληπτική ουσία τοπιραμάτη. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν τη μελέτη σημειώνουν ότι προηγούμενα στοιχεία έχουν δείξει ότι τόσο οι τεχνικές χαλάρωσης όσο και η τοπιραμάτη είναι αποτελεσματικές στην αντιμετώπιση των ημικρανιών.  Οπως προέκυψε, και οι τρεις προσεγγίσεις μείωσαν τη συχνότητα των κρίσεων ημικρανίας σε κάποιες γυναίκες ως και κατά τρία τέταρτα (αν και η συνολική μέση μείωση ήταν μικρότερη).

Η αεροβική άσκηση

Μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters η δρ Βάρκεϊ ανέφερε ότι έμεινε έκπληκτη από το ότι τα αποτελέσματα που έδωσαν οι τρεις προσεγγίσεις αντιμετώπισης των ημικρανιών ήταν παρόμοια. «Η τοπιραμάτη αποτελεί φάρμακο πρώτης επιλογής για την πρόληψη των ημικρανιών και έχει δείξει σημαντικά αποτελέσματα σε μελέτες. Προκάλεσε λοιπόν έκπληξη το γεγονός ότι παρόμοια αποτελέσματα με το φάρμακο φάνηκε να έχει και η αεροβική άσκηση». Η ειδικός συμπλήρωσε πάντως ότι η μόνη παράμετρος στην οποία η τοπιραμάτη κρίθηκε ανώτερη σε σύγκριση με την άσκηση και τη χαλάρωση ήταν η μείωση στην ένταση του πόνου«Από την άλλη πλευρά οι μη φαρμακολογικές προσεγγίσεις δεν συνδέονταν με παρενέργειες ενώ παράλληλα η ομάδα της άσκησης παρουσίασε και αύξηση στην πρόσληψη οξυγόνου, γεγονός πολύ θετικό».

Πράγματι, σύμφωνα με τα στοιχεία, καμία από τις γυναίκες στις ομάδες της χαλάρωσης ή της αεροβικής άσκησης δεν δήλωσε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια. Αντιθέτως οκτώ γυναίκες (ποσοστό 33%) στην ομάδα του φαρμάκου εμφάνισαν παρενέργειες και αποσύρθηκαν από τη μελέτη. Οι κύριες παρενέργειες από τη λήψη τοπιραμάτης αφορούσαν μούδιασμα, κόπωση, καταθλιπτική τάση, ίλιγγο και δυσκοιλιότητα.

Καταλήγοντας οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ σημειώνουν ότι τα νέα ευρήματα είναι σημαντικά για τους ασθενείς με ημικρανίες οι οποίοι αναζητούν συχνά μη φαρμακολογικές προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους. «Υπό ένα ευρύτερο πρίσμα υγείας, πρέπει να τονιστεί ότι οι ασθενείς με ημικρανίες είναι λιγότερο δραστήριοι σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, γεγονός που σημαίνει ότι η άσκηση έχει θετική επίδραση στη φυσική κατάστασή τους αλλά και στην πρόληψη της πάθησής τους».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X