H βιομηχανία συμπληρωμάτων είναι γεμάτη από προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν το σωματικό λίπος και συμπεριλαμβάνει τα πάντα· από θερμογεννητικά μέχρι διεγερτικά του θυρεοειδούς και από λιπολυτικούς παράγοντες μέχρι μέχρι κατασταλτικά της όρεξης. Λίγα όμως από αυτά έχουν την υποστήριξη ιατρικών συλλόγων και αθλητικών ειδημόνων όσο το λιπαρό οξύ γνωστό ως συζευγμένο λινολεϊκό οξύ ή CLA.

Εδώ θα ρίξουμε μια ματιά στα γεγονότα, μελέτες και έρευνες γύρω από το CLA για να δείτε γιατί έχει ανακηρυχθεί ως ο νούμερο ένα παράγοντας για απώλεια λίπους.

Πώς λειτουργεί;

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ λειτουργεί ουσιαστικά με το να εμποδίζει τα λιποκύτταρα του σώματος από το να διογκώνονται, μπλοκάροντας τα ένζυμα που αφήνουν τα λιποκύτταρα αυτά να μεγαλώσουν. Άλλοι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το CLA αλλάζει τη σύνθεση του σώματος, ενισχύοντας την ανάπτυξη νέας μυϊκής μάζας ενώ μεταβολίζει το λίπος ενεργοποιώντας ένζυμα όπως η λιπάση και λιποπρωτεϊνική λιπάση, που είναι υπεύθυνα για την καύση του λίπους και ταυτόχρονα εμποδίζουν στο να σχηματιστεί νέο λίπος.

Υποστηρίζεται επιστημονικά;

Από το 1979, με μελέτες πάνω σε ποντίκια που οδήγησαν στην ανακάλυψη του στοιχείου αυτού και μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες μελέτες για τα οφέλη του CLA πάνω στην καύση λίπους. Μια πρόσφατη μελέτη σε πανεπιστήμιο της Σουηδίας ήρθε να επιβεβαιώσει και τους πιο σκεπτικούς. Για τη μελέτη, πήραν 60 άτομα τα οποία ήταν υπέρβαρα και χωρίς να απαιτηθεί από αυτά καμία δίαιτα τους χώρισαν σε 2 ομάδες.

Η πρώτη ομάδα χορηγούνταν καθημερινά 9 γραμμάρια ελαιόλαδο σε χάπι (εικονικό φάρμακο) και η δεύτερη χορηγούνταν 3,4 γραμμάρια CLA για μια περίοδο 12 εβδομάδων. Μετρήσεις έγιναν κατά την έναρξη, στη μέση και στο τέλος του πειράματος και τα αποτελέσματα ήταν αρκετά ελπιδοφόρα. Οι συμμετέχοντες που λάμβαναν καθημερινά CLA έχασαν κατά μέσο όρο 2,2 κιλά σε 12 εβδομάδες. Αυτό δεν φαίνεται πολύ, αλλά οι ερευνητές είχαν ενθαρρυνθεί, διότι οι συμμετέχοντες δεν αλλάξαν το παραμικρό στη διατροφή τους και ούτε ακολούθησαν μια συγκεκριμένη “διατροφή”. Απλά έτρωγαν ότι θα έτρωγαν κανονικά! Επιπλέον, οι μετρήσεις έδειξαν πως όλη αυτή η απώλεια βάρους προήλθε από απώλεια λίπους και μόνο.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ακόμα πιο υποσχόμενα αποτελέσματα με CLA, συνδυάζοντάς το με το φυτικό διεγερτικό γκουαρανά. Το φυτικό διεγερτικό, που περιέχει καφεΐνη, αύξησε τη δράση του CLA ακόμη περισσότερο σε ότι αφορά τη μείωση του μεγέθους των λιπιδικών κυττάρων κατά 50% σε έξι εβδομάδες!

Τα οφέλη του CLA στην υγεία

  • Μειώνει το σωματικό λίπος: Όπως αναφέραμε, το CLA μειώνει το σωματικό λίπος, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μειώνει το σωματικό βάρος. Αντ ‘αυτού, το βάρος μετατοπίζεται σε μυϊκή μάζα!
  • Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου: Το CLA έχει βρεθεί επίσης να βοηθά ανθρώπους σε όλα τα στάδια του καρκίνου. Φυσικά η πρόληψη είναι το καλύτερο φάρμακο και το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ αποτρέπει αρκετές μορφές καρκίνου όπως αυτού του μαστού, του παχέος εντέρου, των πνευμόνων, του στομάχου και του δέρματος.
  • Μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης: Μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες σε ηλικία εμμηνόπαυσης που έχουν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες του CLA μέσω τυριού και κρέατος, έχουν λιγότερες πιθανότητες καρκίνου του μαστού και οστεοπόρωσης.
  • Προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις: Το CLA χρησιμοποιείται επίσης για να βοηθήσει ανθρώπους που βρίσκονται σε κίνδυνο για καρδιακές νόσους ή υποφέρουν ήδη από κάποια. Βοηθά στην πρόληψη της αρτηριοσκλήρωσης, που με τη σειρά της, βοηθά στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Τα οφέλη του CLA στο bodybuilding

  • Αύξηση του μεταβολικού ρυθμού: Αυτό προφανώς είναι ένα όφελος για κάθε είδος αθλητή που προσπαθεί να χάσει βάρος και να βελτιωθεί η σύνθεση του σώματος.
  • Ενισχύει την ανάπτυξη των μυών: Και ως γνωστό, οι μύες καίνε το λίπος, οι οποίοι συμβάλλουν επίσης στην αύξηση του μεταβολισμού, η οποία αύξηση είναι επίσης χρήσιμη στην απώλεια βάρους
  • Μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια: Δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι αυτές τις μέρες έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, το όφελος αυτό είναι από μόνο του καλό ακόμα και για τους μη ασκούμενους.
  • Μειώνει την αντίδραση της ινσουλίνης: Η μείωση της αντίδρασης της ινσουλίνη έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην πρόληψη εμφάνισης διαβήτη και διευκολύνει στον έλεγχο του βάρους.
  • Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα: Η κακή διατροφή, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η βεβαρημένη μόλυνση του περιβάλλοντος καταστρέφουν το ανοσοποιητικό σύστημα. H λήψη CLA έχει δείξει ότι βοηθά στη φυσική ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Πού μπορώ να το βρω φυσικά;

Το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ βρίσκεται (αν και σε πολύ μικρές ποσότητες) σε γαλακτοκομικά προϊόντα, κόκκινο κρέας, αυγά, πουλερικά και όλως περιέργως στο ηλιέλαιο. Η πιο πλούσια φυσική πηγή CLA είναι το… αρνί με 5.6 mg ανά γραμμάριο, μετά έρχεται το αγελαδινό γάλα με 5.5 mg/γραμμάριο, ακολουθούν το αγελαδινό βούτυρο και το cottage cheese με 4.7 και 4.5 mg/γρ αντίστοιχα και τέλος έρχεται το βοδινό κρέας με 4.3 και το τυρί τσένταρ με 3.6 mg/γρ προϊόντος.

Πόσο CLA θα πρέπει να καταναλώνω;

Για να επιτευχθεί η μέγιστη αποτελεσματικότητα των λιπαρών οξέων, θα πρέπει να συμπληρώνετε τη διατροφή σας με 3.400 χιλιοστόγραμμα ή 3.4 mg την ημέρα. Αν τρέφεστε σχεδόν αποκλειστικά με λαχανικά και καρπούς χρειάζεστε 3 έως 5 φορές περισσότερο. Κατά την αγορά συμπληρωμάτων CLA, είναι σημαντικό να ψάξετε την ετικέτα και να προσέξετε την πηγή τους. Συμπληρώματα με ηλιέλαιο δεν αποτελούν καλή πηγή λόγω χαμηλής περιεκτικότητας, ωστόσο είναι φθηνά. Επιλέξτε συμπληρώματα CLA με ποιοτικές πηγές όπως το γάλα.

Παρενέργειες

Πολύ λίγες, αλλά έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στομαχικών διαταραχών, διάρροιας, ναυτίας και κόπωσης κατά τη λήψη μεγάλων ποσοτήτων CLA. Ωστόσο, είναι άγνωστη η ακριβή δόση για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις. Άτομα με μεταβολικό σύνδρομο θα πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα CLA, δεδομένου ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να υποφέρουν από διαβήτη ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματά του.


Βιβλιογραφία

Cannella C and Giusti AM (2000) Conjugated linoleic acid: a natural anticarcinogenic substance from animal food. Ital. J Food Sc, 12:123-27.
Lawson, RE, Moss, AR & Givens, DI (2001) The role of dairy products in supplying conjugated linoleic acid to man’s diet: a review. Nutrition Research Reviews 14, 153-172.
Stanley, J & Hunter, K (2001) The wonder nutrient. Chemistry and Industry, 19th November, 729-731.
Conjugated linoleic acid and atherosclerosis in rabbits Lee K.N.; Kritchevsky D.; Pariza M.W. Food Research Institute, Dept. Food Microbiology/Toxicology, University of Wisconsin-Madison, 1925 Willow Drive, Madison, WI 53706 USA Atherosclerosis (Ireland), 1994, 108/1 (19-25).
Fritsche S, Rumsey TS, Yurawecz MP, Ku Y, Fritsche J. Influence of growth promoting implants on fatty acid composition including conjugated linoleic acid isomers in beef fat. Eur. Food Res. Technol. 212:621-629 (2001).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X