Όλοι γνωρίζουμε ότι τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών και πως είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση των μυών. Οι μυς μετά από μια σκληρή προπόνηση με βάρη χρησιμοποιούν τα αμινοξέα διαθέσιμα στο αίμα για να αποκατασταθούν και να μεγαλώσουν ακόμα πιο δυνατοί. Αυτός είναι ο γνωστός κύκλος οικοδόμησης μυών. Ας μιλήσουμε τώρα όμως, για την ανάκαμψη/ανάρρωση του μυικού συστήματος και ιδιαίτερα για τα αντιοξειδωτικά.
Σκεφτείτε το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, τον εγκέφαλο σας, και όλα τα άλλα όργανα του σώματος. Αυτά είναι τα μέρη του σώματος που επηρεάζονται από την χρήση αντιοξειδωτικών. Αν συμπληρώνετε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά ή μέταλλα ή τα λαμβάνετε απευθείας από τις τροφές σας, δίνετε στο σώμα σας τα εργαλεία που χρειάζεται για να επισκευάσει τα κατεστραμμένα κύτταρα – τα οποία θα σας κρατήσουν υγιείς.
Γιατί η γρηγορότερη ανάκαμψη είναι τόσο σημαντική;
Όταν προπονείστε, κάνετε ένα ντουζ, τηγανίζετε αυγά, βγάζετε βόλτα τον σκύλο, επιδίδεστε σε ένα είδος δραστηριότητας το οποίο όσο εύκολο ή δύσκολο είναι πρόκειται να επιβαρύνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα κύτταρα του ΚΝΣ. Και για να ανακάμψει ο οργανισμός χρειάζεται ξεκούραση και καλή διατροφή – ενδεχομένως και ορισμένα συμπληρώματα αν δεν επαρκεί η διατροφή. Με αυτόν τον τρόπο, τα κύτταρα θα κρατηθούν υγιή, το ανοσοποιητικό σε εγρήγορση και εσείς μακριά από αρρώστιες.
Τώρα, αν προπονείστε αρκετές μέρες την εβδομάδα, με μέτρια ως δυνατή ένταση, το ΚΝΣ αλλά και όλα τα κύτταρα στους μυς σας θα παρακαλάνε για ανάρρωση από τη “ζημιά” που τους προκαλείτε. Οι φλεγμονές που προκαλεί η προπόνηση με αντιστάσεις στους μυς είναι μικροσκοπικές μεν, αλλά αν δεν “επουλώνονται” σε καθημερινή βάση, σίγουρα κάποια στιγμή θα έρθει όπου εσείς και όλο το ΚΝΣ μαζί θα πει “όχι άλλο!”
Ας εξετάσουμε λοιπόν, μερικά αντιοξειδωτικά στοιχεία που θα πρέπει να καταναλώνουμε σε τακτική βάση για να βοηθήσουμε το σύστημά μας ανακάμψει γρήγορα, ώστε να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε καλύτερα στις προπονήσεις μας.
Κάλιο
Περιορίζει τις κράμπες, βελτιώνει την αντοχή, και βοηθά το σώμα να ανακάμψει ταχύτερα, δίνοντας ώθηση στα επίπεδα των GH και IGF-1 ορμονών (αυξητικές ορμόνες). Το Διεθνές Ινστιτούτο Φαρμακολογίας προτείνει 8.800mg/μέρα ως την χαμηλότερη συνιστώσα δόση (για μη αθλούμενους ενήλικες). Φυσικές πηγές Καλίου είναι οι μπανάνες, τα αβοκάντο, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια, το γάλα και όλα τα σκούρα πράσινα λαχανικά.
Χρώμιο
Το στοιχείο αυτό βοηθά το σώμα ενισχύοντας τη διαχείριση των υδατανθράκων και του λίπους κατά την πέψη. Περιορίζει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και διαβήτη, καθώς το σώμα σας είναι σε καλύτερη θέση να διαχειριστεί τα επίπεδα της ινσουλίνης. Αν η καύση του λίπους είναι ο στόχος σας, τότε χρώμιο δεν θα πρέπει να λείπει από διατροφή σας. Το χρώμιο βρίσκεται σε πάρα πολλές τροφές, αλλά ιδιαίτερα στα κόκκινα κρέατα και τα γαλακτοκομικά, καθώς και σε μικρές ποσότητες στα σιτηρά και λαχανικά.
Βιταμίνη C
Από μια σκληρή προπόνηση μέχρι ένα στραμπουλισμένο γόνατο, η βιταμίνη C είναι το κλειδί για την ανάρρωση. Η παρουσία της βιταμίνης C στο αίμα μπορεί να περιορίσει την μυϊκή κόπωση και να σας βοηθήσει σε δυνατότερες προπονήσεις. Περιορίζει τις φλεγμονές και επιδιορθώνει τους μυς γρηγορότερα, μειώνοντας έτσι το λεγόμενο σύνδρομο DOMS (σύνδρομο καθυστερημένου μυικού πόνου).
Η βιταμίνη C διατηρεί επίσης, τον οργανισμό μακριά από ασθένειες. Συνιστάται 500mg/ημέρα ως χαμηλότερη δόση (για μη αθλούμενους ενήλικες). Φυσικές πηγές βιταμίνης C είναι ουσιαστικά όλα τα φρούτα, με περισσότερη συγκέντρωση στα εσπεριδοειδή, στα μούρα, στα ακτινίδια και στα πεπόνια. Στα λαχανικά μεγαλύτερες συγκεντρώσεις υπάρχουν στις πιπεριές (πράσινες-κόκκινες) και στο μπρόκολο.