Η διαλειμματική νηστεία  είναι  αυτή τη στιγμή μια από τις πιο δημοφιλείς τάσεις υγείας και φυσικής κατάστασης στον κόσμο. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν για να χάσουν βάρος, να βελτιώσουν την υγεία τους και να απλοποιήσουν τον τρόπο ζωής τους.  Πολλές μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχει καλά αποτελέσματα στο σώμα και τον εγκέφαλό και μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο.

 Η διαλειμματική νηστεία περιλαμβάνει κύκλους παρατεταμένων περιόδων νηστείας με μικρά παράθυρα ελεύθερης διατροφής. Αν και το διατροφικό αυτό πρότυπο καθορίζει πολύ συγκεκριμένα διαστήματα μέσα στη μέρα ή την εβδομάδα για το πότε μπορείτε να φάτε, δεν καθορίζει το είδος του φαγητού που περιλαμβάνουν οι περίοδοι ελεύθερης διατροφής.

Μοτίβα διαλείπουσας νηστείας

Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί μοτίβα να κάνετε διαλείπουσα νηστεία — όλοι από τους οποίους περιλαμβάνουν χωρισμό της ημέρας ή της εβδομάδας σε περιόδους φαγητού και νηστείας. Τις περιόδους νηστείας τρώτε είτε πολύ λίγο είτε καθόλου.

Οι συνήθεις τύποι διαλείπουσας νηστείας περιλαμβάνουν:

Το μοτίβο χρονικά περιορισμένη σίτιση 16:8

Αυτό το μοτίβο επιτρέπει την κατανάλωση φαγητού μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό «παράθυρο» 8-10 ωρών μέσα στην ημέρα, για παράδειγμα μεταξύ 12:00 και 20:00 μένετε νηστικοί για 16 ώρες. Στη φάση της νηστείας μπορείτε να πιείτε μόνο υγρά χωρίς θερμίδες (νερό, καφές και ροφήματα χωρίς γάλα ή ζάχαρη), τα οποία βοηθούν και στο να μειωθεί το αίσθημα της πείνας. Στη φάση πρόσληψης τροφής δεν υπάρχει περιορισμός στο είδος και την ποσότητα του φαγητού που μπορείτε να φάτε. Πολλοί άνθρωποι ακολουθούν ένα τέτοιο μοντέλο χωρίς να το ξέρουν, λόγω των συνθηκών ζωής και του ωραρίου εργασίας.

Να σημειωθεί ότι κατά τη φάση της νηστείας επιτρέπονται μόνο υγρά χωρίς θερμίδες όπως νερό, καφές, τσάι χωρίς γάλα ή ζάχαρη και άλλα αφεψήματα. Από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει συγκεκριμένος περιορισμός στο είδος και την ποιότητα των τροφίμων που μπορούν να καταναλώνονται, ενώ δεν δίνονται σαφείς οδηγίες για την κατανάλωση αλκοόλ. Φυσικά, όλα τα πρωτόκολλα διαιτών προτείνουν μια όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη διατροφή ακόμα και τις ημέρες αυστηρούς νηστείας.

Το μοτίβο εναλλασσόμενες ημέρες νηστείας και μη νηστείας – Alternate-Day Fasting or modified ADF

Σε αυτό το μοτιβο υπάρχουν μέρες με ελεύθερη κατανάλωση τροφής οι οποίες εναλλάσσονται διαδοχικά με μέρες νηστείας. Οι μέρες νηστείας μπορεί να περιλαμβάνουν μόνο μη θερμιδικά ποτά ή στην περίπτωση του τροποποιημένου μοντέλου της δίαιτας, να περιλαμβάνουν το 20-25% των ημερήσιων θερμιδικών αναγκών του ατόμου. Σε αυτό το μοτίβο αναφέρεται η δίαιτα 1:1 κατά την οποία μία μέρα νηστείας ακολουθεί μία μέρα ελεύθερης πρόσληψης τροφής.

Aυτή η μέθοδος περιλαμβάνει συνεχόμενη νηστεία για 24 ώρες, η οποία ακολουθείται από 24 ώρες ελεύθερης διατροφής. Ουσιαστικά για ένα 24ωρο καταναλώνετε μόνο υγρά χωρίς θερμίδες και το επόμενο τρώτε κανονικά, επαναλαμβάνοντας το μοτίβο ξανά και ξανά. Για παράδειγμα εάν τελειώσατε το βραδινό στις 8 μμ τη Δευτέρα, μπορείτε να ξαναφάτε την επόμενη μέρα Τρίτη στις 8 μμ.

Το μοτίβο 5:2 

Aυτή η μέθοδος περιλαμβάνει 5 ημέρες ελεύθερης διατροφής και 2 μέρες νηστείας (π.χ. σε μία εβδομάδα, η Τρίτη και η Παρασκευή θα είναι ημέρες νηστείας). Κατά τις μέρες νηστείας, η πρόσληψη τροφής περιορίζεται συνήθως στο 20-25% των ενεργειακών αναγκών που αντιστοιχεί σε  500-600 θερμίδες (π.χ. 2 γεύματα των 250 θερμίδων).

Η «Δίαιτα του Πολεμιστή» (The Warrior Diet)

H Warrior-Diet περιλαμβάνει 20 ώρες νηστείας και 4 ώρες κατανάλωσης του 85-90% της συνολικής ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως στη διάρκεια της νηστείας μπορούν να καταναλωθούν και σνακ χαμηλών θερμίδων τα οποία αντιστοιχούν στο 10-15% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης όπως φρούτα και λαχανικά. Κατά την περίοδο σίτισης η οποία συνήθως είναι αργά το απόγευμα, επιτρέπεται η κατανάλωση φαγητού χωρίς περιορισμό. Ωστόσο, η δίαιτα βασίζεται σε επιλογές τροφών όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα πλήρη γαλακτοκομικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τη ζωική και φυτική πρωτεΐνη. Ταυτόχρονα, τονίζεται η ελάχιστη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών πλούσια σε ζάχαρη και νάτριο.

αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει την κατανάλωση μικρής ποσότητας ωμών φρούτων και λαχανικών κατά τη διάρκεια της μέρας και την κατανάλωση ενός πολύ μεγάλου γεύματος για βραδινό.

Spontaneous Meal Skipping

Το Spontaneous Meal Skipping ή σε ελεύθερη μετάφραση «η αυθόρμητη παράλειψη γεύματος» αποτελεί μια πιο φυσική μορφή διαλειμματικής νηστείας. Αυτή η παράλειψη γευμάτων δεν ακολουθεί κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο. Η δίαιτα προσαρμόζεται στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Για παράδειγμα, όταν ο διαιτώμενος δεν πεινάει ή δεν έχει χρόνο να προετοιμάσει ή να καταναλώσει το γεύμα του, τότε μπορεί να το παραλείψει συνεχίζοντας με το επόμενο γεύμα. Η διαδικασία αυτή αφορά ένα με δύο γεύματα μέσα στη μέρα.

Θρησκευτικές Νηστείες

 Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από μοτίβα νηστείας  για πνευματικούς ή θρησκευτικούς σκοπούς σε πολλές θρησκείες συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ, του Χριστιανισμού, του Ιουδαϊσμού και του Βουδισμού, που δημιουργούν διαλειμματικότητα μεταξύ περιόδων ή ωρών μέσα στην μέρα φαγητού και νηστείας. 

Άμεσες επιδράσεις στα ενεργιακά συστήματα του σώματος

Σε περιόδους νηστείας, οι άμεσε πηγές ενέργιας του σώματος εξαντλούντε και ενεργοποιήται το οξειδωτικό σύστημα. Το ήπαρ μετατρέπει τα λιπαρά οξέα σε κετονοσώματα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ορισμένους ιστούς όπως ο εγκέφαλος για να δώσουν ενέργεια. Σε μία τυπική διατροφή τα επίπεδα των κετονοσωμάτων είναι πολύ χαμηλά, αφού παρέχεται στον οργανισμό γλυκόζη σε τακτικά χρονικά διαστήματα. Τα κετονοσώματα όμως δεν αποτελούν απλώς πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Είναι μόρια που λειτουργούν ως σηματοδότες για τα κύτταρά μας, ρυθμίζοντας την έκφραση και την ενεργοποίηση πρωτεϊνών και άλλων μορίων που επηρεάζουν την υγεία και την γήρανση. Η μεταβολική αυτή αλλαγή που επέρχεται σε περιόδους νηστείας αναφέρεται ως μεταβολικό switch! Σε ποιο βαθμό, όμως, τα μεταβολικά οφέλη της διαλειμματικής νηστείας οφείλονται στην απώλεια βάρους και σε ποιο στην μεταβολική αυτή αλλαγή; Ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει πολύ την επιστημονική κοινότητα και μένει να απαντηθεί!

  • Το σώμα σας παράγει ενέργεια με τρεις τρόπους. Ένας από αυτούς είναι το οξειδωτικό σύστημα, χρησιμοποιεί ένα μόριο που ονομάζεται ακέτυλο-CoA για να κάνει μεγάλο μέρος της δουλειάς. Αυτή είναι η «εκκίνηση» του οξειδωτικού μεταβολισμού.
  • Όταν το σώμα σας αρχίζει να βασίζεται πολύ στον οξειδωτικό μεταβολισμό, αρχίζετε να παράγετε πολύ ακετυλο-CoA. Όταν αρχίσετε να βασίζεστε πολύ σε αυτό, αρχίζετε να συσσωρεύετε ακετυλο-CoA.
  • Σε κάποιο σημείο, το σώμα σας αρχίζει να τα μετατρέπει σε ένα διαφορετικό μόριο που ονομάζεται κετονοσώματα, τα οποία ονομάζουμε στην καθομιλουμένη «κετόνες». Αυτή η διαδικασία μετατροπής πραγμάτων όπως τα λιπαρά οξέα σε κετονοσώματα ονομάζεται «κετογένεση» και διενεργείται στο ήπαρ.
  • Αυτά τα κετονικά σώματα στη συνέχεια συσκευάζονται από το συκώτι σας και στέλνονται στην κυκλοφορία του αίματος, όπου το υπόλοιπο σώμα σας μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για καύσιμο. Όταν το σώμα σας βρίσκεται σε κατάσταση παραγωγής κετονικών σωμάτων πάνω από ένα ορισμένο επίπεδο, και αρχίζουν να εμφανίζονται σε σημαντικές ποσότητες στην κυκλοφορία του αίματός σας, ονομάζουμε αυτό κατάσταση «κέτωσης».

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν βρίσκεται σε νηστεία;

 Όταν νηστεύετε, πολλά πράγματα συμβαίνουν στο σώμα σας σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο. Για παράδειγμα, το σώμα σας προσαρμόζει τα επίπεδα ορμονών για να κάνει το αποθηκευμένο σωματικό λίπος πιο προσιτό. Τα κύτταρα σας επίσης ξεκινούν σημαντικές διεργασίες επιδιόρθωσης και αλλάζουν την έκφραση των γονιδίων. Ακολουθούν ορισμένες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας όταν νηστεύετε:

Ορμονικές επιδράσεις της διαλειμματικής νηστείας

  • Ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (HGH): Τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης εκτοξεύονται, αυξάνοντας έως και 5 φορές. Αυτό έχει οφέλη για την απώλεια λίπους και το κέρδος μυών, για να αναφέρουμε μερικά.
  • Ινσουλίνη: Η ευαισθησία στην ινσουλίνη βελτιώνεται και τα επίπεδα της ινσουλίνης πέφτουν δραματικά. Τα χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης καθιστούν το αποθηκευμένο σωματικό λίπος πιο προσιτό.

Μοριακές επιδράσεις της διαλείπουσας νηστείας

  • Κυτταρική επιδιόρθωση: Όταν είστε νηστικοί, τα κύτταρα σας ξεκινούν διαδικασίες κυτταρικής επιδιόρθωσης. Αυτό περιλαμβάνει την αυτοφαγία, όπου τα κύτταρα αφομοιώνουν και αφαιρούν παλιές και δυσλειτουργικές πρωτεΐνες που συσσωρεύονται μέσα στα κύτταρα (9Αξιόπιστη πηγή, 10Αξιόπιστη πηγή)
  • Γονιδιακή έκφραση: Υπάρχουν αλλαγές στη λειτουργία των γονιδίων που σχετίζονται με τη μακροζωία και την προστασία από ασθένειες. Αυτές οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών, στη λειτουργία των κυττάρων και στην έκφραση των γονιδίων είναι υπεύθυνες για τα οφέλη για την υγεία της διαλείπουσας νηστείας.

Ένα πολύ ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους

Η απώλεια βάρους είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για τους ανθρώπους να δοκιμάζουν διαλείπουσα νηστεία. Κάνοντας σας να τρώτε λιγότερα γεύματα, η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε αυτόματη μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Επιπλέον, η διαλείπουσα νηστεία αλλάζει τα επίπεδα ορμονών για να διευκολύνει την απώλεια βάρους. Εκτός από τη μείωση της ινσουλίνης και την αύξηση των επιπέδων της αυξητικής ορμόνης, αυξάνει την απελευθέρωση της ορμόνης καύσης λίπους νορεπινεφρίνη (νοραδρεναλίνη). Λόγω αυτών των αλλαγών στις ορμόνες, η βραχυπρόθεσμη νηστεία μπορεί να αυξήσει τον μεταβολικό σας ρυθμό κατά 3,6–14% . Βοηθώντας σας να τρώτε λιγότερα και να καίτε περισσότερες θερμίδες, η διαλείπουσα νηστεία προκαλεί απώλεια βάρους αλλάζοντας και τις δύο πλευρές της εξίσωσης θερμίδων. Μελέτες δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο απώλειας βάρους.

Μια μελέτη ανασκόπησης του 2014 διαπίστωσε ότι αυτό το διατροφικό μοτίβο μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους 3-8% σε διάστημα 3-24 εβδομάδων, το οποίο είναι σημαντικό ποσό, σε σύγκριση με τις περισσότερες μελέτες απώλειας βάρους. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, οι άνθρωποι έχασαν επίσης το 4-7% της περιφέρειας της μέσης τους, υποδηλώνοντας σημαντική απώλεια επιβλαβούς λίπους στην κοιλιά που συσσωρεύεται γύρω από τα όργανά σας και προκαλεί ασθένειες . Μια άλλη μελέτη του 2011 έδειξε ότι η διαλείπουσα νηστεία προκαλεί λιγότερη απώλεια μυών από την πιο τυπική μέθοδο συνεχούς περιορισμού των θερμίδων .

 Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι ο κύριος λόγος της επιτυχίας του είναι ότι η διαλείπουσα νηστεία σας βοηθά να τρώτε λιγότερες θερμίδες συνολικά. Εάν τρώτε άφθονο και τρώτε τεράστιες ποσότητες κατά τη διάρκεια της περιόδου διατροφής σας, μπορεί να μην χάσετε καθόλου βάρος.

Επιπρόσθετα οφέλη από την Διαλειμματική νηστεία

Οφέλη για την υγεία

Πολλές μελέτες έχουν γίνει για τη διαλείπουσα νηστεία, τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους. Αυτές οι μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχει ισχυρά οφέλη για τον έλεγχο του βάρους και την υγεία του σώματος και του εγκεφάλου σας. Μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο. Εδώ είναι τα κύρια οφέλη για την υγεία της διαλείπουσας νηστείας:

  • Απώλεια βάρους: Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και λίπος στην κοιλιά, χωρίς να χρειάζεται να περιορίσετε συνειδητά τις θερμίδες.
  • Αντίσταση στην ινσουλίνη: Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, μειώνοντας το σάκχαρο στο αίμα κατά 3-6% και τα επίπεδα της ινσουλίνης νηστείας κατά 20-31%, γεγονός που θα πρέπει να προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2 .
  • Φλεγμονή: Ορισμένες μελέτες δείχνουν μειώσεις στους δείκτες φλεγμονής (C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και του παράγοντας νέκρωσης όγκων α (TNF-α)), βασικό μοχλό πολλών χρόνιων ασθενειών.
  • Υγεία της καρδιάς: Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να μειώσει την «κακή» χοληστερόλη LDL, τα τριγλυκερίδια στο αίμα, τους φλεγμονώδεις δείκτες, το σάκχαρο του αίματος και την αντίσταση στην ινσουλίνη — όλοι οι παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
  • Καρκίνος: Μελέτες σε ζώα υποδηλώνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο.
  • Υγεία του εγκεφάλου: Η διαλείπουσα νηστεία αυξάνει τα επίπεδα του εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα BDNF, μια εγκεφαλική ορμόνη που ενδέχεται να συμμετέχει στην ανάπτυξη νέων νευρικών κυττάρων. Ενδέχεται ακόμη να λειτουργεί προστατευτικά απέναντι στη νόσο Alzheimer. 
  • Αντιγήρανση: Η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής σε αρουραίους. Μελέτες έδειξαν ότι οι νηστικοί αρουραίοι ζούσαν 36-83% περισσότερο. Λάβετε υπόψη ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα στα αρχικά της στάδια. Πολλές από τις μελέτες ήταν μικρές, βραχυπρόθεσμες ή διεξήχθησαν σε ζώα. Πολλά ερωτήματα πρέπει ακόμη να απαντηθούν σε μελέτες υψηλότερης ποιότητας σε ανθρώπους 

Ασφάλεια και Παρενέργειες

Η πείνα είναι η κύρια παρενέργεια της διαλείπουσας νηστείας. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε αδύναμοι και ο εγκέφαλός σας να μην αποδίδει τόσο καλά όσο έχετε συνηθίσει. Αυτό μπορεί να είναι μόνο προσωρινό, καθώς μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστεί το σώμα σας στο νέο πρόγραμμα γευμάτων.

Εάν έχετε κάποια ιατρική πάθηση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε διαλείπουσα νηστεία.

Οι αντεδείξεις  για την διαλειμματική νηστεία είναι:

  • Διαβήτηκη.
  • Ατόμα που έχουν προβλήματα με τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
  • Ατόμα που έχουν χαμηλή αρτηριακή πίεση.
  • Ατόμα που λαμβάνουν φάρμακευτικη αγωγή.
  • Λιπόβαρα άτομα.
  • Άτομα ιστορικό διατροφικών διαταραχών.
  • Γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν.
  • Γυναίκες με ιστορικό αμηνόρροιας.
  • Έγκυες ή θηλάζουσες.

Όλα αυτά που λέγονται, η διαλείπουσα νηστεία έχει ένα εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας. Δεν υπάρχει τίποτα επικίνδυνο στο να μην τρώτε για λίγο, εάν είστε υγιείς και καλά τρεφόμενοι συνολικά.

Απαντήσεις στις πιο κοινές ερωτήσεις για την διαλειμματική νηστεία 

Ακολουθούν απαντήσεις στις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σχετικά με τη διαλείπουσα νηστεία.

  1. Μπορώ να πίνω υγρά κατά τη διάρκεια της νηστείας: Ναί. Το νερό, ο καφές, το τσάι και άλλα μη θερμιδικά ποτά είναι μια χαρά. Μην προσθέτετε ζάχαρη στον καφέ σας. Μικρές ποσότητες γάλακτος ή κρέμας μπορεί να είναι εντάξει. Ο καφές μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος κατά τη διάρκεια μιας νηστείας, καθώς μπορεί να αμβλύνει την πείνα.
  2. Δεν είναι ανθυγιεινό να παραλείπετε το πρωινό: Όχι. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι στερεότυποι που παραλείπουν το πρωινό έχουν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Εάν φροντίζετε να τρώτε υγιεινά τρόφιμα για το υπόλοιπο της ημέρας, τότε η πρακτική είναι απολύτως υγιεινή.
  3. Μπορώ να παίρνω συμπληρώματα ενώ νηστεύω: Ναί. Ωστόσο, έχετε κατά νου ότι ορισμένα συμπληρώματα όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα όταν λαμβάνονται με τα γεύματα.
  4. Η νηστεία θα προκαλέσει μυϊκή απώλεια: Όλες οι μέθοδοι απώλειας βάρους μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μυών, γι’ αυτό είναι σημαντικό να σηκώνετε βάρη και να διατηρείτε υψηλή την πρόσληψη πρωτεΐνης. Μια μελέτη του 2011 έδειξε ότι η διαλείπουσα νηστεία προκαλεί λιγότερη απώλεια μυών από τον κανονικό περιορισμό των θερμίδων.
  5. Η νηστεία θα επιβραδύνει τον μεταβολισμό μου: Όχι. Παλαιότερες μελέτες δείχνουν ότι οι βραχυπρόθεσμες νηστείες ενισχύουν πραγματικά τον μεταβολισμό. Ωστόσο, μεγαλύτερες νηστείες 3 ή περισσότερων ημερών μπορούν να καταστείλουν το μεταβολισμό.

Διαλειμματική νηστεία & άσκηση

Όταν συμμετέχετε στην άσκηση νηστικη, μπορεί να καταναλώσουμε  μεγαλύτερη ποσότητα λίπους για τις ενεργιακές μας δαπάνες. Αυτή η διαδικασία είναι κοινώς γνωστή ως λιπόλυση. Εάν ο στόχος είναι η  βελτιστοποίηση της απόδοσης, οι νηστείες προπονήσεις μπορεί να μην ενδείκνυνται, καθώς εξαντλείτε περαιτέρω το σώμα σας και δεν παρέχετε στους μύες σας άφθονη ενέργεια για εκτέλεση των δεξιοτήτων. Επιπλέον, η κατανάλωση φαγητού μέσα σε μία ώρα μετά την προπόνηση είναι σημαντικό για την αποκατάσταση και την ενίσχυσης της πρωτεϊνικής σύνθεσης των μυών.

Η καλύτερη σύσταση θα ήταν να εκτελείτε πάντα άσκηση κοντά ή κατά τη διάρκεια των περιόδων σίτισης για να εχεται οσο το δινατοπιο πλιρη μυϊκή αποκατάσταση.

Συμπεράσματα 

Η πλειοψηφία των επιστημονικών δεδομένων συνηγορεί πως η διαλειμματική νηστεία αφορά μία αποτελεσματική μέθοδο απώλειας βάρους, ενώ έχει πιθανά οφέλη και σε καπιου δείκτες υγείας. Ταυτόχρονα, είναι σαφές ότι δεν υπερέχει έναντι πιο μετριοπαθών μοντέλων διατροφής τουλάχιστον ως προς την απώλεια βάρους, ενώ είναι σίγουρα ακατάλληλη για συγκεκριμένες μερίδες του πληθυσμού όπως παιδιά, εγκύους και διαβητικούς. Έχοντας τα παραπάνω κατά νου, το ερώτημα που τίθεται τελικά είναι ποιο είδος διατροφής ταιριάζει στον καθένα από εμάς.

  • Αν είστε άνθρωπος με απαιτητικά ωράρια και σας διευκολύνει να τρώτε ένα με δύο γεύματα μέσα στην ημέρα τότε η διαλειμματική νηστεία πιθανότατα να αποτελεί λύση.
  • Αν πάλι όχι, τότε πιο «κλασσικές» μέθοδοι απώλειας βάρους μπορούν να δουλέψουν εξίσου καλά για εσάς, χωρίς να περιοριστείτε όσο απαιτεί η διαλειμματική νηστεία.

Πριν αποφασίσετε να υιοθετήσετε διαλειμματική νηστεία, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας.

Μερικές συμβουλές για τη διαλειμματική νηστεία

Μερικές πρόσθετες συμβουλές εάν επιλέξετε να υιοθετήσετε ένα μοτίβο διαλείπουσας νηστείας:

  • Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών για να αποφύγετε ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων.
  • Συμπεριλάβετε επιλογές πλούσιες σε πρωτεΐνη για όλα τα γεύματα.
  • Βεβαιωθείτε για την μη υπερκατανάλωση τροφών κατά τη διάρκεια των περιόδων φαγητού ή των μερών όπου δεν υπάρχει νηστεία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X