Κιρσοί κάτω άκρων & Ευρυαγγείες

Τι είναι οι κιρσοί κάτω άκρων; Οι αρτηρίες φέρνουν οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα. Οι φλέβες επαναφέρουν το αίμα (πτωχότερο σε οξυγόνο) πίσω στην καρδιά. Υπάρχουν τρεις ομάδες φλεβών στα κάτω μέλη: οι επιπολής φλέβες (δηλαδή, της επιφάνειας) που είναι πιο κοντά στο δέρμα οι εν τω βάθει φλέβες (δηλαδή, του […]

Περισσότερα

Γυναίκες και βάρη: Δεν ξέρετε τι χάνετε!

Ίσως η πιο ιδιότυπη σχέση που μπορεί να έχει μια γυναίκα στο γυμναστήριο είναι αυτή με τους αλτήρες και τις μπάρες. Θυμάστε την πρώτη μέρα που επισκεφτήκατε αυτό το άγνωστο και εξωτικό μέρος που λέγεται “αίθουσα με τα βάρη”; Κοιτάξατε γύρω σας και το μόνο που είδατε ήταν κάτι τύπους να μουγκρίζουν, να ιδρώνουν και […]

Περισσότερα

Προπόνηση Doggcrap: Για όσους έχουν πάρει το bodybuilding στα σοβαρά

Προπόνηση Doggcrap: Ίσως το πιο άκυρο όνομα για μια μέθοδο που μόνο άκυρη δεν θα την έλεγε κανείς όταν την εφαρμόσει. Εμπνευστής της ο Dante Trudel, από τις μεγάλες καραβάνες του bodybuilding, η μέθοδος αυτή πήρε το όνομά της από το nickname του σε ένα διάσημο φόρουμ όταν αναρτήθηκε για πρώτη φορά το 1999 και […]

Περισσότερα

Tι είναι το σπλαχνικό λίπος και τι κινδύνους κρύβει; (ΝΕΟ)

Αν και το επιφανειακό λίπος είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν, το σπλαχνικό λίπος είναι στην πραγματικότητα το πιο επικίνδυνο. Το σπλαχνικό λίπος είναι ένας τύπος σωματικού λίπους που αποθηκεύεται στην κοιλιακή κοιλότητα. Βρίσκεται κοντά σε πολλά ζωτικά όργανα, συμπεριλαμβανομένων των: Συκώτι Στομάχι Έντερα Μπορεί επίσης να συσσωρευτεί στις αρτηρίες. Το αυξημένο σπλαχνικό λίπος […]

Περισσότερα

Σούπερ σετ

Ως superset (σούπερ σετ) προπόνηση ονομάζεται η  επίθεση που γίνεται σε μια μυϊκή ομάδα με δύο συνεχόμενες ασκήσεις, χωρίς διάλλειμα μεταξύ τους. Ένας από τους κυριότερους λόγους που τα σούπερ-σετ είναι δημοφιλή είναι γιατί αποτελούν ίσως την αποτελεσματικότερη προπονητική μέθοδο αιφνιδιασμού που υπάρχει.  Μπορεί να δείτε αποτελέσματα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων. Ο λόγος που συμβαίνει […]

Περισσότερα

Χρήσιμες συμβουλές για ευκολότερη απώλεια βάρους

Μην παραλείπετε γεύματα. Η πέψη είναι διεργασία που καταναλώνει θερμίδες γι’ αυτό και συνιστάται να μη παραλείπονται γεύματα. Τρία κύρια γεύματα είναι απαραίτητα. Μη παραλείπετε ποτέ το πρωινό γεύμα. Το βραδινό να είναι πιο ελαφρύ. Για ενδιάμεσα γεύματα να προτιμάτε κάποιο φρούτο. Αποφύγετε να τρώτε αργά το βράδυ! Αποφύγετε το τσιμπολόγημα! Χάνετε τον έλεγχο των […]

Περισσότερα

Σπαστική κύφωση (Upper crossed syndrome)

Εισαγωγή  Η σπαστική κύφωση ή σύνδρομο άνω σταυρού (Upper crossed syndrome) είναι μια διαμόρφωση του άνω μέρος του σώματος που χαρακτηρίζεται από έναν συνδυασμό βραχυμένων  και αδύναμων μυών τους οποίους αναπτύσσει το σώμα σύμφωνα με μια συγκεκριμένη τάση για λανθασμένη στάση. Το πιο συχνό χαρακτηριστικό ενός ατομου που εχει το Σύνδρομο Άνω Σταυρού είναι η […]

Περισσότερα

ΑΙΤΙΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΜΕ ΒΑΡΗ

Μια γενική παραδοχή στον χώρο της προπονητικής είναι ότι η προπόνηση με βάρη αποτελεί μια από τις ασφαλέστερες αθλητικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η συγκεκριμένη προπόνηση παρουσιάζει τεχνικές δυσκολίες (ειδικά για αρχάριους ασκούμενους) και δημιουργεί αρκετά υψηλές επιβαρύνσεις στο μυοσκελετικό σύστημα, ειδικά στην περίπτωση των προχωρημένων ασκούμενων, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες μυοσκελετικών τραυματισμών. Ένας μυοσκελετικός […]

Περισσότερα

Τα Οφέλη της Φυσικής Δραστηριότητας στην ΥΓΕΙΑ μας

Η φυσική άσκηση, η υγεία και η ποιότητα ζωής είναι στένα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Το ανθρώπινο σώμα είναι σχεδιασμένο να κανείται και, κατά συνέπεια, χρειάζεται τακτική σωματική άσκηση για να λειτουργεί άριστα και να αποφεύγει την ασθένεια. Έχει αποδειχθεί ότι ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξυ πολλών χρόνιων ασθενειων, οπως οι […]

Περισσότερα

Γλυκαιμικός Δείκτης (ΓΔ) – Γλυκαιμικό φορτίο (ΓΦ)

Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) είναι μια έννοια που μας δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, 2 με 3 ώρες μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου που περιέχει 50 γραμμάρια υδατάνθρακες, σε σύγκριση με ένα τρόφιμο αναφοράς (γλυκόζη ή λευκό ψωμί). O ΓΔ παρέχει μέτρο της ποιότητας των υδατανθράκων ,σε μια κλίμακα από 0 […]

Περισσότερα
X