Μεγιστοποιήστε τα αποτελέσματά της προπόνησης σας, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους, μαθαίνοντας να είστε υπομονετικοί, επίμονοι, να βρίσκετε ισορροπία και αποφεύγοντας την καλλιέργεια του εγώ σας και την υπερπροπόνηση. Υπάρχουν πολλά κοινά σημεία σε όλους τους τομείς της ζωής. Μπορούμε να πάρουμε αυτά που μαθαίνουμε στο γυμναστήριο και να τα εφαρμόσουμε σε άλλους τομείς της ζωής ή αντίστροφα ώστε να είμαστε πιο επιτυχημένοι. Οι αρχές της επιτυχίας είναι καθολικές.
Οι αρχές της επιτυχίας είναι καθολικές, το ίδιο ισχύει και για τα λάθη. Τα επτά θανάσιμα αμαρτήματα, μάς επιτρέπουν να δούμε με μια ματιά τα πράγματα στον κόσμο του bodybuilding – αν ξέρετε πώς θα τα κοιτάξετε.
Έτσι, σε αυτό το άρθρο, θα επισημάνουμε τα 7 θανάσιμα λάθη που κάνουν οι άντρες μέσα και έξω από το γυμναστήριο που ακρωτηριάζουν τους στόχους τους στο bodybuilding. Κάποια από αυτά τα έχετε ξανακούσει και άλλα όχι. Ετοιμαστείτε να ανοίξετε το μυαλό σας.
Αμάρτημα #1 – Οργή – Θυμός/Υψηλά επίπεδα στρες
Η οργή ήταν πάντα η αχίλλειος πτέρνα για πολλούς νέους στο γυμναστήριο, θυμώνουν και πετάνε από τα βάρη. Πρέπει να καθιερώσετε ένα μότο όταν προπονήστε «Μην μεταφέρετε ποτέ ό,τι υπάρχει έξω από το γυμναστήριο, μέσα στο γυμναστήριο».
Είναι περισσότερο μια προσαρμοστική στάση. Παράδειγμα, έχουμε τσακωθεί με τη φίλη ή τον φίλο μας λίγο πριν από μια προπόνηση, δεν μπορούμε να συγκεντρωθείτε στην προπόνηση πέφτουν τα κιλά στα πόδια μας και τα σπάμε. Τα υψηλά επίπεδα άγχους μπορεί να είναι επικίνδυνα όταν είστε στο γυμναστήριο επειδή το μυαλό σας είναι αλλού και μπορεί να κάνετε λάθος. Όταν γυμνάζεσαι, είναι όπως κάθε άλλο άθλημα. Το κεφάλι σας πρέπει να είναι μέσα στο παιχνίδι διαφορετικά μπορεί να τραυματιστείτε.
Ένας ακόμα λόγος που πρέπει να αποφύγετε το χρόνιο στρες είναι λόγω μιας καταβολικής ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη. Η κορτιζόλη, όπως όλες οι άλλες ορμόνες του σώματος, έχει μια λειτουργία. Η κορτιζόλη μπλοκάρει την απόκριση του πόνου και καταβολίζει τον μυϊκό ιστό για ενέργεια – κάνει δηλαδή το αντίθετο από αυτό που θέλουμε αν θέλουμε να χτίσουμε μύες.
Πρέπει λοιπόν να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερα βήματα για να ελαχιστοποιήσετε αυτή την ορμόνη, ειδικά τις ημέρες της προπόνησής σας και γύρω από τις προπονήσεις σας. Το σώμα σας πρέπει να παραμείνει αναβολικό.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να ελαχιστοποιήσετε την οργή στη ζωή σας.
- Εάν είχατε μια μέρα με υψηλό στρες στη δουλειά ή με το σύζυγο, φάτε λίγη σοκολάτα πριν πάτε στο γυμναστήριο. Η σοκολάτα θα απελευθερώσει ενδορφίνες και θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και εξουδετερώνει την επίδραση της κορτιζόλης.
- Κοιμηθείτε αρκετά το προηγούμενο βράδυ. Όταν είστε κουρασμένοι, τα επίπεδα στρες σας θα εκτοξευθούν.
- Καθιερώστε έναν σωστό ρυθμό γευμάτων. Οι άνθρωποι γκρινιάζουν όταν πεινούν.
- Αποφύγετε αλλα ατομα που σας προκαλου στρες στη δουλειά την ημέρα της προπόνησής σας, αν μπορείτε.
Αμάρτημα #2 – Ζηλοφθονία – Ζηλευτε το σωμα των αλλων
Πόσες φορές έχετε πάει στο γυμναστήριο, έχετε δει έναν άντρα και σκεφτήκατε “ουάου, αυτός ο τύπος είναι τεράστιος!” Εκτός από το να πάμε στο γυμναστήριο για να δούμε γυναίκες, τώρα πηγαίνουμε στο γυμναστήριο για να κάνουμε ένα μεγάλο φεστιβάλ σύγκρισης. Είναι ένα ανατγωνιστικό περιβάλλον και αυτό μπορεί να γινει επικίνδυνο. Όταν κοιτάτε τον επόμενο άντρα και συγκρίνετε τον εαυτό σας μαζί του, υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη.
- Πόσο καιρό προπονείται;
- Ποιος είναι ο σκοπός της εκπαίδευσής του;
- Έχει τραυματισμούς στο παρελθόν;
- Ποιος είναι ο σωματότυπος του;
- Πώς είναι η διατροφή του;
- Τι συμπληρώματα παίρνει;
- Παίρνει άλλα «ψυχαγωγικά ναρκωτικά»;
Η λίστα μπορεί να συνεχιστεί και να συνεχιστεί, αλλά έχετε την εικόνα. Το θέμα είναι ότι δεν έχετε ιδέα για την ιστορία του, οπότε πώς μπορείτε να συγκρίνετε τον εαυτό σας μαζί του; Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να κάνεις κάτι επειδή είδες κάποιον άλλο να το κάνει. Και πάλι, δεν γνωρίζετε την ιστορία τους, γι’ αυτό απλώς μείνετε σε αυτό που κάνετε. Στο τέλος, βρείτε τον δικό σας στόχο και τη δική σας πορεία προς αυτόν τον στόχο. Το ταξίδι του καθενός θα είναι διαφορετικό. Μην παρασυρθείτε σε συγκρίσεις. Απλώς θα σας κρατήσουν πίσω.
Αμάρτημα #3 – Απληστία – τα θέλεις όλα τώρα
Ο χρόνος μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος σύντροφός σας ή το μεγαλύτερο εμπόδιο όταν είστε στο γυμναστήριο. Εάν καταλαβαίνετε ότι ένα υπέροχο σώμα χρειάζεται χρόνο για να χτιστεί και ότι ΔΕΝ υπάρχουν συντομεύσεις (εκτός αν παρεται στεροειδή) τότε ο χρόνος θα λειτουργήσει μαζί σας. Ωστόσο, αν θέλετε να αποκτήσετε ένα τέλειο σώμα αμέσως, θα καταλήξετε απογοητευμένοι και θα φύγετε από το γυμναστήριο πριν δώσετε στον εαυτό σας μια ευκαιρία. Το έχουμε δει να συμβαίνει πάρα πολλές φορές στο γυμναστήριο. Η υπομονή είναι πραγματικά μια αρετή που χρειάζεστε στο γυμναστήριο. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι νέοι ασκούμενοι στη βιασύνη τους να πετύχουν τους στόχους τους είναι να πηδούν από πρόγραμμα σε πρόγραμμα. Εάν βρίσκεστε σε πρόγραμμα 12 ή 24 εβδομάδων, ολοκληρώστε το. Οι πιθανότητες δεν είναι να μην λειτουργεί το πρόγραμμα, αλλά εσείς. Μη διστάσετε να κάνετε κάποιες προσαρμογές, αλλά μείνετε στο πρόγραμμα. Εάν όχι, θα συνεχίσετε να αλλάζετε και να αλλάζετε και δεν θα κάνετε ποτέ καμία πρόοδο.
Αμάρτημα #4 – Οκνηρία – Τεμπέλης
Είμαι σίγουρος ότι ξέρεις ότι θα χρειαστεί δουλειά για να χτίσεις μύες. Αλλά το να είσαι τεμπέλης είναι ένα πράγμα, το να σέρνεις τον πισινό σου στο γυμναστήριο είναι ένα άλλο πράγμα. Η ερώτησή είναι, τι κάνετε μόλις φτάσετε εκεί; Είστε τεμπέλης στις επαναλήψεις; Τεμπελιάζεις στα σετ; Φεύγετε λίγο νωρίς; δεν αρκεί μόνο η εμφάνιση στο γυμναστήριο για να αποκτήσετε σώμα. Πρέπει να πιέζεις σε κάθε επανάληψη, σε κάθε σετ και σε κάθε προπόνηση. Είπα πριν ότι το γυμναστήριο είναι μια μεταφορά για τη ζωή. Εάν είστε τεμπέλης στη ζωή, δικαιολογείται το να είστε και στο γυμναστήριο. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να το αλλάξετε αυτό στην επόμενη προπόνησή σας. Πιέστε τον εαυτό σας να ξεπεράσει την νωθρότητα στο γυναστήριο, αυτό θα αποτελέσει ένα μικρό έναυσμα που θα μεταφερθεί και στους άλλους τομείς της ζωής σας χωρίς να το καταλάβετε.
Αμάρτημα #5 – Λαγνεία – Εμμονή
Τώρα, δεν εννοούμε να κοιτάς το κορίτσι στη ρεσεψιόν (γιατί είναι πάντα χαριτωμένα) ή το αδύνατο κορίτσι που κάνει δικέφαλους μπρούμιτα δίπλα σου. Αυτή η αμαρτία είναι το αντίθετο του τέταρτου αμαρτήματος, έχετε πάθει εμμονή με τη γυμναστική και στο να αυξήσετε τον όγκο σας και δεν βλέπετε τίποτα άλλο. Το πάθος είναι καλό, μας οδηγεί στη ζωή και χωρίς αυτό, τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί. Αλλά το αχαλίνωτο πάθος είναι εμμονή. Η εμμονή σε σημείο που θυσιάζεις τα πάντα για αυτόν τον μοναδικό στόχο της μυϊκής μάζας είναι ανθυγιεινό. Χρειάζεσαι ισορροπία στη ζωή σας. Εκτός από το να αποκτήσετε σώμα για να επιτύχετε ισορροπία και να πετύχετε πρέπει να έχετε τακτοποιημένη την σχέση σας, την εργασία σας, τα οικονομικά σας και πολλά άλλα. Επομένως, μην έχετε εμμονή με το ποια τρόφιμα να φάτε ή όχι, ή είναι αυτό ένα καλό πρόγραμμα. Απλά ολοκληρώστε το και συνεχίστε τη ζωή σας. Η ζωή υπάρχει και έξω από το γυμναστήριο.
Αμάρτημα #6 –Αλαζονεία – Εγωισμός
Είναι βέβαιο ότι έχετε ακούσει το ρητό, «Άσε τον εγωισμό σου στην πόρτα, γιατί κάνει κακό». Ο εγωισμός μπορεί να σε πληγώσει πολύ γρήγορα στο γυμναστήριο. Το να καυχιέσαι στους φίλους σου, να προσπαθείς να κάνεις διαγωνισμούς «ποιος μπορεί να σηκώσει τα περισσότερα» καλλιεργώντας την περηφάνια σου, θα σε πληγώσει. Οι αρχάριοι στο γυμναστήριο παγιδεύονται στο πόσο μπορούν να σηκώσουν στον πάγκο ή πόσα καθίσματα ή πούσαπ μπορούν να κάνου. Η απόκτηση ενός σώματος δεν έχει να κάνει με το πόσο βάρος σηκώνετε, αλλά και από πολλές άλλες παραμέτρους όπως το συνολικό χρόνο υπό πίεση την διατροφή τις ορμόνες και πολλά άλλα. Η λανθασμένη επιλογή βάρους θα σας αποτρέψει στο να προπονηθείτε σωστά , θα μειώσει τα αποτελέσματα και θα σας αυξήσει τον κύνδινο τραυματισμών. Έτσι, την επόμενη φορά που θα είστε στο γυμναστήριο και κάποιος σας ρωτήσει “πόσο μπορείτε να κάνετε πάγκο;” πες τους «Δεν ξέρω» Άφησα τον εγωισμό μου στην πόρτα».
Αμάρτημα #7 – Λαιμαργία – Υπερπροπόνηση
Αυτό το αμάρτημα πηγάζει από την εμμονή γιατί τα θέλεις όλα και τα θέλεις όλα τώρα. Έτσι περνάτε ώρες στο γυμναστήριο μέρα παρά μέρα. Δεν υπάρχει τίποτα κακό με την προπόνηση, αλλά όλα πρέπει να είναι με μέτρο. Οι σύνδεσμοι, οι αρθρώσεις, το νευρικό σύστημα, το ορμονικό σύστημα και οι μύες σας χρειάζονται λίγη ξεκούραση μετά από μια έντονη προπόνηση. Η γενική οδηγία ξεκουραστείτε για 24-48 ώρες πριν πάτε ξανά στο γυμναστήριο. Η υπερβολική προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε αύξιση του στρες, κακή απόδοση, έλλειψη κινήτρων και τραυματισμόυς. Η περιοδικότητα είναι επίσης συμαντική, κάντε ένα μικρό διάλλειμα τριών ημερών κάθε τρεις εβδομάδες και μια ολόκληρη εβδομάδα κάθε τρεις μήνες. Φυσικά η συχνότητα και η διάρκεια της περιόδου ανάπαυσης εξαρτάται από τον κάθε ένα, αλλά όλοι χρειάζοντε χρόνο για αποκατάσταση και ξεκούραση. Το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο. Το λιγότερο που γίνεται σωστά είναι καλύτερο από το περισσότερο που γίνεται λάθος.
Η μετριοπάθεια είναι το κλειδί. Ελπίζω λοιπόν να πήρατε σπουδαία μαθήματα από αυτό το άρθρο. Χρησιμοποιήστε τα και ανατρέξετε σε αυτό το άρθρο κάθε φορά που βλέπετε μια από αυτές τις αμαρτίες να εισέρχεται στη ζωή σας.