Είσαι η καλύτερη beauty μαθήτρια του κόσμου! Καθαρίζεις το πρόσωπό σου εντατικά πριν πέσεις για ύπνο, βάζεις λοσιόν, serum και κρέμα ματιών. Όμως, όσο… σπασικλάκι κι αν είσαι υπάρχουν κάποιες συνήθειες που κάνεις στην καθημερινότητά σου και που σε κάνουν να γερνάς γρηγορότερα από το φυσιολογικό.
Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι γήρανσης
Πριν μιλήσουμε για τα πράγματα που μας γερνάνε άθελά μας, είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε τους τέσσερις βασικούς τύπους γήρανσης οι οποίοι είναι:
- Χρονογήρανση
- Ορμονική
- Μυογήρανση
- Φωτογήρανση
Χρονογήρανση
Είναι από την ηλικία των 40 με γενετική προδιάθεση και γενετικές μεταβολές. Υποβαθμίζεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης κι έτσι το δέρμα φαίνεται λιγότερο τονωμένο και εμφανίζονται ρυτίδες.
Ορμονική γήρανση
Όταν φτάνουμε στην εμμηνόπαυση, γύρω στα 50, η επιδερμίδα έχει τις εξής μεταβολές. Πρώτον, στην επιδερμίδα και στο υπόδερμα χάνει την πυκνότητά του το δέρμα, ξηραίνεται και χαλαρώνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το σχήμα του προσώπου να χάνει το περίγραμμά του.
Μυογήρανση
Γήρανση λόγω των επαναλαμβανόμενων κινήσεων. Είναι μια νέα κατηγορία γήρανσης που προστίθεται σε όλες τις άλλες και θεωρείται πολύ σημαντική ανακάλυψη γιατί είναι το πρώτο στάδιο σχηματισμού της ρυτίδας οπουδήποτε.
Φωτογήρανση
Πρόκειται για φαινόμενο που δεν σχετίζεται με συγκεκριμένη ηλικία αλλά με τον τρόπο ζωής που επιταχύνει τα συμπτώματα της ηλικιακής γήρανσης.
Με απλά λόγια, για τις δύο πρώτες κατηγορίες γήρανσης δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Είναι αυτό που είναι γραμμένο ήδη στο DNA μας, αφενός και αφετέρου καμία μας δεν μπορεί να γλιτώσει από την εμμηνόπαυση. Οι συνήθειες οι οποίες έχουμε υιοθετήσει στη ζωή μας, όμως, έχουν να κάνουν με τις άλλες δύο κατηγορίες γήρανσης. Και αν έχουμε αυτές τις συνήθειες τότε επιταχύνουμε την γήρανση του προσώπου μας εμείς οι ίδιες.
Πιο απλά: αν στο DNA σου είναι γραμμένο να… γεράσεις στα 50 σου, μπορεί να προκαλέσεις πρόωρη γήρανση η ίδια στον εαυτό σου κάνοντας κάποια από τα πράγματα που θα δεις παρακάτω!
8 πράγματα που μας γερνάνε πιο γρήγορα!
- Η ζάχαρη: Καραμελώνει εντός εισαγωγικών το κολλαγόνο, το γλυκοζυλιογώνει με αποτέλεσμα το κολλαγόνο να γίνεται σκληρό και να θρυμματίζεται πιο εύκολα. Έτσι το δέρμα χάνει την νεανικότητά του. Οπότε περιορίζουμε την κατανάλωση ζάχαρης όσο το δυνατόν και τα γλυκά.
- Το αλκοόλ: Εκτός από ένα ποτήρι κόκκινο κρασί που λειτουργεί αντιοξειδωτικά, η παραπάνω ημερήσια κατανάλωση δημιουργεί προβλήματα γήρανσης κυρίως γιατί «παίρνει» το νερό από το δέρμα και το αφυδατώνει.
- Το ντεμακιγιάζ: Το ξέρω πως σου ακούγεται οξύμωρο και πως μέσα από αυτήν εδώ την στήλη σου έχουμε γράψει ξανά και ξανά πόσο σημαντικό είναι να καθαρίζεις το πρόσωπό σου. Όμως, καθαρισμός από καθαρισμό διαφέρει και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τρίβεις με εμμονή την περιοχή γύρω από τα μάτια σου με γαλάκτωμα και βαμβάκι (το ίδιο το βαμβάκι είναι ένα υλικό που στην επαφή του με το δέρμα μας γερνάει!).
Επειδή το δέρμα ειδικότερα γύρω από τα μάτια είναι πιο λεπτό, ευαίσθητο και ευάλωτο, με την κίνηση αυτή διασπάμε το κολλαγόνο στη γύρω περιοχή προκαλώντας ρυτίδες ενώ σπάμε και ευαίσθητα τριχοειδή αγγεία που αυξάνουν την ερυθρότητα των ματιών και τα κάνουν ακόμη πιο ευαίσθητα.
Ο σωστός τρόπος είναι να επενδύσεις σε ένα λαδάκι ντεμακιγιάζ και να το απλώνεις με τα δάχτυλά σου κάνοντας απαλό μασάζ στα μάτια. Έπειτα, ξέπλυνε με ένα καθαριστικό gel για να διώξεις αυτή την αίσθηση της λιπαρότητας. - Το μαξιλάρι μας: Ναι ο ύπνος κάνει καλό! Όμως, η λάθος στάση του ύπνου μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Όταν κοιμόμαστε πιέζουμε το πρόσωπο στο μαξιλάρι οπότε τσαλακώνουμε- τραυματίζουμε το δέρμα. Με την πάροδο του χρόνου και ειδικά όταν κοιμόμαστε από τη μια μεριά η κατάσταση επιδεινώνεται και προκαλούνται μόνιμες ρυτίδες.
Οι ιδανικές λύσεις εδώ είναι είτε να κοιμάσαι ανάσκελα είτε να επιλέγεις σατέν μαξιλαροθήκες οπότε και η τριβή είναι πολύ λιγότερη σε σχέση με το βαμβάκι. - Το αντηλιακό: Διευκρίνηση: το να μην φοράς αντηλιακό! Μια από τις βασικότερες αιτίες γήρανσης είναι η φωτογήρανση. Μην βγαίνεις, λοιπόν, ποτέ χωρίς αντηλιακό το οποίο μάλιστα πρέπει να φοράς 20 λεπτά πριν εκτεθείς στον ήλιο. Και δύο ακόμη πολύ σημαντικές σημειώσεις: αντηλιακό φοράμε Χειμώνα- Καλοκαίρι και όχι μόνο όταν βλέπουμε ήλιο και εκτός από το πρόσωπο και το λαιμό πρέπει να το φοράμε και στα χέρια. Μην ξεχνάς ότι οι πανάδες στα χέρια μαρτυρούν την ηλικία μας και σχηματίζονται γι’αυτόν ακριβώς το λόγο: γιατί μαζί το πρόσωπο είναι εκείνο το σημείο το οποίο είναι εκτεθειμένο συνεχώς σε κοινή θέα!
- Το τσιγάρο: Φυσικά και δεν περίμενες αυτό το άρθρο για να διαπιστώσεις ότι το κάπνισμα βλάπτει την υγεία μας! Όμως, όσο κακό κάνει εσωτερικά άλλο τόσο κάνει εξωτερικά (αν και κανονικά θα έπρεπε πρωτίστως να ενδιαφέρεσαι για το πρώτο): καταστρέφει το κολλαγόνο, αφυδατώνει το δέρμα και απελευθερώνει ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν την επιδερμίδα!
- Το κινητό: Όσο περίεργο κι αν σου φαίνεται, αυτό που κάνουμε πλέον όλοι μας με τα κινητά μας, το να είμαστε συνεχώς σκυμμένες πάνω από μια οθόνη, δημιουργεί μακροπρόθεσμα πολλές ρυτίδες γύρω από το λαιμό! Μάλιστα, όλο αυτό που συμβαίνει με την τεχνολογία και το πώς και τι βαθμό μας γερνάει έχει και όνομα: λέγεται tech neck.
- Η κακία: Όταν κρατάμε κακία και δεν συγχωρούμε έχουμε ως αποτέλεσμα να αυξάνουμε την δραστηριότητα των νευρώνων, να μειώνουμε την ποιότητα του ύπνου, να αυξάνουμε το άγχος και τα επίπεδα κορτιζόλης τα οποία αθροιστικά έχουν ως αποτέλεσμα να γερνάμε πιο γρήγορα. Άρα: συγχώρεσε και βγες πιο νέα!