Η προπόνηση με βάρη μπορεί να ελλοχεύει κινδύνους για τους ασκούμενους και γι’ αυτό χρειάζεται την αντίστοιχη προσοχή. Δείτε 6… κόλπα για μία ασφαλή προπόνηση.
Αν δεν έχεις κάνει ήδη την προπόνηση δύναμης μέρος του προγράμματός σου, μην το καθυστερείς. Δες τα βασικά σημεία, που πρέπει να προσέξεις για να είναι η προπόνηση με βάρη ασφαλής και αποτελεσματική ταυτόχρονα.
- Δώσε έμφαση στη στάση του σώματός σου και όχι στο βάρος. Σωστή στάση σημαίνει ευθυγράμμιση του σώματός σου και ομαλή κίνηση, ώστε να αποφύγεις τυχόν τραυματισμούς.
- Ο ρυθμός σε βοηθάει να διατηρήσεις τον έλεγχο της άσκησης. Μία χρήσιμη τεχνική είναι η εναλλαγή του ρυθμού ανάμεσα στα σετ των ασκήσεων για μεγαλύτερη ενίσχυση.
- Δεν πρέπει να κρατάς την αναπνοή σου κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, γιατί αυτό μπορεί να αυξήσει την πίεσή σου. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι πρέπει να εκπνέεις όταν σηκώνεις τα βάρη, ενώ εισπνέεις όταν τα αφήνεις.
- Το σωστό βάρος που μπορείς να σηκώσεις διαφέρει από άσκηση σε άσκηση. Αν νιώσεις ότι δεν μπορείς να τελειώσεις την άσκηση με το βάρος που έχεις επιλέξει, καλύτερα να το μειώσεις και έπειτα να συνεχίσεις τα επόμενα σετ.
- Η τακτική άσκηση είναι πολύ σημαντική. Μία ολοκληρωμένη προπόνηση 2 με 3 φορές την εβδομάδα είναι ιδανική.
- Μην καταπονείς τους μύες σου με καθημερινή άσκηση. Πρέπει να δίνεις χρόνο στους μύες σου να συνέλθουν από μία προπόνηση και να επανακτήσουν τη δύναμή τους. Πάντα άφηνε περίπου ένα 48ωρο μέχρι την επόμενη προπόνηση.