Τίποτα δεν μπορεί να διαταράξει την κανονική καθημερινή ζωή όσο ο πόνος που σας εμποδίζει να κινηθείτε. Πόνος, οίδημα και δυσκαμψία στη μία ή και στις δύο φτέρνες μπορεί να συμβεί λόγω πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Μπορείτε συχνά να αντιμετωπίσετε αυτή την κατάσταση στο σπίτι, με πάγο, ξεκούραση, η και με χρήση ορθοτικών που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνο. Εάν ο πόνος δεν βελτιωθεί, ένας γιατρός μπορεί να προσφέρει περισσότερη καθοδήγηση. Η χειρουργική θεραπεία, σε σοβαρές περιπτώσεις, θα μπορούσε επίσης να εχει αποτελέσματα.
Η αιτία της δυσφορίας της πελματιαίας απονευρωσίτιδας είναι ακόμα ασαφής. Είναι συνήθως λειτουργικό και όχι ανατομικό πρόβλημα. Η αιτία της πάθησης πιστέυτε οτι είναι οι επαναλαμβανόμενοι μικρο-τραυματισμοί της περιοχής. Σχετίζεται με την μεγάλη τάση στους μυς της γάμπας και του πέλματος. Η ‘υπερφόρτιση’ της πελματιαίας απονεύρωσης, προκαλεί ‘μικροτραυματισμούς’, τοπικό οίδημα και τελικά πόνο. Ενώ μια μελέτη του 2003 πρότεινε ότι η κατάσταση μπορεί να περιλαμβάνει εκφυλισμό και όχι φλεγμονή της πελματιαίας περιτονίας. Επειδή η κατάληξη σε ίτιδα σημαίνει «φλεγμονή», σε αυτη την περίπτωση θα ηταν πιο δόκιμος ο όρος πελματιαία απονευρίωση.
Σε αυτό το άρθρο, ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά στην πελματιαία απονευρωσίτιδα, τα συμπτώματα και τις αιτίες της, καθώς και τις επιλογές θεραπείας και τον χρόνο αποκατάστασης.
Εμβιομηχανική του Ποδιού
Τα θαύματα του ανθρώπινου ποδιού περιλαβάωνουν 28 οστά και αρθρώσεις και πάνω από 100 τένοντες και συνδέσμους. Το πόδι περιέχει τέσσερα στρώματα μυών υπεύθυνα για την κίνηση και τη σταθερότητα των δακτύλων και των ποδιών. Ανεξάρτητα από τον τύπο του παπουτσιού που βάζετε στο πόδι, το ίδιο το πόδι έχει σχεδιαστεί για να απορροφά τους κραδασμούς και να μας ωθεί πάνω από το έδαφος σε πολλά διαφορετικά εδάφη.
Το οστό της πτέρνας, η άρθρωση του μέσου ταρσού (άρθρωση μέσου ποδιού) και η πρώτη μεσοφαλαγγική (μεγάλο δάκτυλο) άρθρωση σχηματίζουν το τριγωνικό τόξο, ενώ η πελματιαία απονεύρωση (γνωστή και ως πελματιαία περιτονία) αποτελεί τη βάση του τριγώνου. Το γεγονός ότι το τρίγωνο έχει το ισχυρότερο γεωμετρικό σχήμα και το πόδι μας χρησιμοποιεί ένα τριγωνικό σύστημα στήριξης επιβεβαιώνει τον άψογο σχεδιασμό του ανθρώπινου ποδιού.
Ένας μηχανισμός μοναδικός για το ανθρώπινο πόδι είναι ο μηχανισμός του εργάτη. Χωρίς το μηχανισμός του εργάτη, το περπάτημα θα ήταν αναποτελεσματικό και το τρέξιμο θα ήταν σχεδόν αδύνατο. Η ικανότητα ελιγμών πάνω σε συνεχώς μεταβαλλόμενες επιφάνειες σε ένα εύρος ταχυτήτων διευκολύνεται από μια κομψή αλληλεπίδραση κινήσεων στις πολλές μικρές αρθρώσεις των ποδιών. Το πόδι προσαρμόζεται στις παραλλαγές του εδάφους, κατά το οποίο λειτουργεί ως συμμορφούμενη δομή, διαχειριζόμενη την απορρόφηση και τη μεταφορά ενέργειας. Ωστόσο, το πόδι βοηθά επίσης με την προώθηση προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια της ώθησης, όπου συμπεριφέρεται περισσότερο σαν δύσκαμπτος μοχλός. Αυτή η διπλή λειτουργία συμμόρφωσης-δύσκαμπτου ποδιού (μηχανισμός του εργάτη) θεωρείται συχνά ότι παίζει βασικό ρόλο στην ικανότητα να περπατάτε και να τρέχεται.
Ο κύκλος βάδισης αποτελείται από τρεις κύριες φάσεις, που αναφέρονται ως φάσεις στάσης, ταλάντευσης και διπλής στήριξης. Ο χρόνος κατά τον οποίο το μπροστινό πόδι βρίσκεται στο έδαφος αναφέρεται ως φάση στάσης ή φάση στήριξης. Η φάση στάσης ξεκινά όταν η φτέρνα του μπροστινού άκρου χτυπά το έδαφος και τελειώνει όταν σηκωθεί το δάχτυλο του ίδιου άκρου. Η φάση ταλάντευσης ή η μη υποστηριζόμενη φάση, από την άλλη πλευρά, ξεκινά όταν το δάκτυλο του άκρου αυτού ανασηκώνεται και συνεχίζεται για όλη τη διάρκεια του εν λόγω άκρου στον αέρα. Η φάση διπλής στήριξης συμβαίνει κατά τη διάρκεια της σύντομης περιόδου κατά την οποία και τα δύο άκρα βρίσκονται στο έδαφος.
Τι θα μπορούσε να πάει στραβά με ένα τόσο ιδανικό σύστημα; Η απάντηση είναι πολλά. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν το πόδι δεν μεταβαίνει από μια κατάσταση συμμόρφωσης στο άκαμπτο πόδι που είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική ώθηση.
Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα;
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ένα από τα πιο κοινά ορθοπεδικά παράπονα. Οι σύνδεσμοι της πελματιαίας περιτονίας βιώνουν μεγάλη φθορά στην καθημερινή σας ζωή. Η υπερβολική πίεση στα πόδια σας μπορεί να βλάψει ή να σχίσει τους συνδέσμους. Η πελματιαία περιτονία γίνεται φλεγμονή και η φλεγμονή προκαλεί πόνο στη φτέρνα και δυσκαμψία.
Η φλεγμονη εμφανιζεται στο σημειο που εκφύεται η πελματιαία απονέυρωση απο το οστό της πτέρνας και τα συνηθέστερα αίτια της είναι:
- Τρέξιμο λόγω έντονης καταπόνησης.
- Ορθοστασία, και γενικά αυξημένα φορτία με παπούτσια που δεν υποστηρίζουν επαρκώς την ποδική καμάρα προκαλούν έντονη καταπόνηση.
- Ποδική καμάρα υπερβολικά υψηλή (υπερβολική κίνηση).
- Ποδική καμάρα υπερβολικά χαμηλή (μικρή κίνηση).
- Μυϊκές ανισορροπίες που αυξάνουν την ένταση στην πελματιαία περιτονία
- Εμβιομηχανικά προβλήματα και αδυναμία στους εν το βάθη σταθεροποιητές μύες.
- Παχυσαρκία που αυξάνει την πίεση στους συνδέσμους της πελματιαίας περιτονίας, ειδικά εάν έχετε ξαφνική αύξηση βάρους.
- Έντονος πόνος που οφείλεται σε διάστρεμμα αστραγάλου ή άλλο τραυματισμό του κάτω άκρου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα εμβιομηχανικά προβλήματα στο περπάτημα ή το τρέξιμο, το οποίο μπορεί να μειώνει την αποτελεσματικότητα του μηχανισμού εργάτη.
- Συχνά φοράτε παπούτσια με μαλακές σόλες και κακή υποστήριξη καμάρας.
Αξιολογήσεις
- Η πελματιαία περιτονία επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των τόξων που εαν είναι πολύ χαμηλο έχει ως αποτέλεσμα υπερβολική κίνηση ή πολυ υψηλών που οδηγούν σε πολύ μικρή κίνηση.
- Της κινητικότητας της ποδοκνημικής και ειδικότερα της ραχιαίας κάμψης. Η κάμψη της ποδοκνημικής άρθρωσης είναι η κίνηση κατά την οποία η ράχη του ποδιού πλησιάζει την πρόσθια επιφάνεια της κνήμης. Η περιορισμένη ραχιαία κάμψη είναι ο σημαντικότερος προγνωστικός παράγοντας της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Μια πιθανή αιτία προκύπτει απο την βράχυνση του γαστροκνήμιου μπορεί να είναι ο ανατομικά μικρότερος αχίλλειος τένοντας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα υπερβολικό πρηνισμό για να αντισταθμίσει την έλλειψη κίνησης, ασκώντας έτσι υπερβολική πίεση στην πελματιαία περιτονία.
- Αξιολόγηση της δύναμης στην ραχια του μεγάλου δακτύλου. Κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής βάδισης, το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού πρέπει να κάνει ραχιαία κάμψη σωστά, σφίγγοντας έτσι την πελματιαία περιτονία. Αν δεν γίνει σωστά αυτή η κίνηση μειώνετε σημαντικά η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού του εργάτη.
Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα της πελματιαίας απονευρωσίτιδας?
Το κύριο παράπονο των ατόμων με πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι ο πόνος στο κάτω μέρος της φτέρνας ή μερικές φορές στην κάτω περιοχή του μέσου του ποδιού. Συνήθως επηρεάζει μόνο το ένα πόδι, αλλά μπορεί να επηρεάσει και τα δύο πόδια.
Ο πόνος από πελματιαία απονευρωσίτιδα αναπτύσσεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Ο πόνος μπορεί να είναι θαμπός ή αιχμηρός. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ένα κάψιμο ή πόνο στο κάτω μέρος του ποδιού που εκτείνεται προς τα έξω από τη φτέρνα.
Ο πόνος είναι συνήθως χειρότερος το πρωί όταν κάνετε τα πρώτα σας βήματα από το κρεβάτι ή αν κάθεστε ή ξαπλώνετε για λίγο. Η αναρρίχηση σκαλοπατιών μπορεί να είναι πολύ δύσκολη λόγω δυσκαμψίας της φτέρνας.
Μετά από παρατεταμένη δραστηριότητα, ο πόνος μπορεί να φουντώσει λόγω αυξημένου ερεθισμού ή φλεγμονής. Τα άτομα με πελματιαία απονευρωσίτιδα συνήθως δεν αισθάνονται πόνο κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας, αλλά αμέσως μετά τη διακοπή
Πώς οι γιατροί διαγιγνώσκουν την πελματιαία απονευρωσίτιδα?
Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη του ιστορικού και με την ψηλάφηση της περιοχής. Ο γιατρός κάνει μια φυσική εξέταση για να ελέγξει για ευαισθησία στο πόδι και την ακριβή θέση του πόνου. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι ο πόνος δεν είναι αποτέλεσμα αλλου προβλήματος στα πόδια.
Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, μπορεί να σας ζητήσει να λυγίσετε το πόδι ενώ πιέζει την πελματιαία περιτονία για να δει αν ο πόνος χειροτερεύει. Αντίστοιχα ή και παράλληλα μπορεί να σας ζητήσει να κινήσετε και το μεγάλο δάκτυλο του ποδιού. Θα ελέγξει επίσης εάν έχετε ήπια ερυθρότητα ή πρήξιμο.
Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει τη δύναμη των μυών σας και την υγεία των νεύρων σας ελέγχοντας:
- Αντανακλαστικά
- Μυϊκός τόνος
- Μυϊκη δύναμη
- Αίσθηση αφής και όρασης
- Συντονισμός
- Ισορροπία
Απεικονιστικές εξετάσεις
Οι απεικονιστικές εξετάσεις μπορούν επίσης να αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις δομές και τους ιστούς μέσα στο πόδι. Μια ακτινογραφία ή μια μαγνητική τομογραφία μπορεί να είναι απαραίτητη για να ελέγξετε ότι τίποτα άλλο δεν προκαλεί πόνο στη φτέρνα σας, όπως ενα κάταγμα οστού.
Αν δεν μπορείτε πραγματικά να ρίξετε μια καλή ματιά στους μαλακούς ιστούς σε μια ακτινογραφία, η δοκιμή εξακολουθεί να είναι χρήσιμη για τον αποκλεισμό καταγμάτων οστών, άκανθα πτέρνας και άλλων πιθανών ενόχους.
H μαγνητική τομογραφία μπορεί να παρέχει στοιχεία για οποιαδήποτε πάχυνση της πελματιαίας περιτονίας ή πρήξιμο στους ιστούς.
Ένας υπέρηχος μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος για να δείτε εάν υπάρχει πάχυνση, ασβεστοποιήσεις ή άλλα ζητήματα.
Πώς αντιμετωπίζεται η πελματιαία απονευρωσίτιδα?
Οι θεραπείες στο σπίτι όπως η ανάπαυση, το πάγωμα και η χρήση σιδεριών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων είναι συχνά οι πρώτοι τρόποι αντιμετώπισης της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Εάν αυτά δεν διευκολύνουν τον πόνο, μια ένεση κορτικοστεροειδούς απευθείας στο κατεστραμμένο τμήμα του συνδέσμου μπορεί να βοηθήσει. Ο γιατρός σας μπορεί να το κάνει αυτό στο γραφείο τους.
Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ενα υπερήχων για να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το καλύτερο μέρος για την ένεση. Μπορούν επίσης να εφαρμόσουν κορτικοστεροειδή στο δέρμα της φτέρνας σας ή στην καμάρα του ποδιού σας και στη συνέχεια να εφαρμόσουν ένα ανώδυνο ηλεκτρικό ρεύμα για να αφήσουν το στεροειδές να περάσει μέσα από το δέρμα και μέσα στους μυς.
Μη χειρουργική θεραπεία για πελματιαία απονευρωσίτιδα
Φυσικοθεραπεία
Η φυσικοθεραπεία αποτελεί βασικό μέρος της θεραπείας για την πελματιαία απονευρωσίτιδα. Μπορεί να βοηθήσει στην διαταση της πελματιαίας περιτονίας και του αχίλλειου τένοντα. Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας δείξει ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών των κάτω ποδιών, βοηθώντας στη σταθεροποίηση στο περπατήμα και στη μείωση του φόρτου εργασίας στην πελματιαία περιτονία.
Θεραπεία κρουστικών κυμάτων
Εάν ο πόνος συνεχίζεται και άλλες μέθοδοι δεν λειτουργούν, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει θεραπεία κρουστικών κυμάτων. Σε αυτή τη θεραπεία, τα ηχητικά κύματα βομβαρδίζουν τη φτέρνα για να τονώσουν την επούλωση μέσα στον σύνδεσμο. Οι παρενέργειες αυτής της θεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Μώλωπες
- Πρήξιμο
- Πόνος
- Μούδιασμα
Η θεραπεία κρουστικών κυμάτων δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι σταθερά αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επισης, χρήση κορτιζόνης στην περιοχή μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ρήξης της πελματιαίας απονεύρωσης.
Διατατικές ασκήσεις
Είναι πλέον γνωστό ότι η διάταση της πελματιαίας απονεύρωσης και του αχίλλειου τένοντα σε καθημερινή βάση είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία του πόνου στην πελματιαία απονευρωσίτιδα. Θα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε πρωί πριν το περπάτημα και να επαναλαμβάνεται 4-5 φορές κατά την διάρκεια της ημέρας. Μπορεί να χρειαστούν ένας ή δύο μήνες καθημερινών διατάσεων για να επιτευχθεί μια αξιοσημείωτη μείωση του πόνου.
Είναι σημαντικό να σταματήσετε κάποιες δραστηριότητες, όπως το τρέξιμο, για να δώσετε χρόνο στην πελματιαία περιτονία να θεραπευτεί. Η κολύμβηση και άλλες δραστηριότητες χαμηλής πρόσκρουσης μπορούν να σας επιτρέψουν να ασκηθείτε χωρίς να επιδεινώσετε τον πόνο στη φτέρνα. Όταν αρχίσετε να τρέχετε ξανά, φροντίστε να ξεκινήσετε αργά.
Πριν και κατά την διάρκεια μια προπόνησης να εκτελείτε διατάσεις ώστε να αποφύγετε την επαναφορά του πονου.
Οι διατάσεις για πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι εύκολο να γίνουν. Θα χρειαστείτε μόνο μερικά κοινά στηρίγματα, όπως μια καρέκλα και έναν κύλινδρο αφρού, ή ακόμα και μόνο ένα παγωμένο μπουκάλι νερό.
Χειρουργική θεραπεία για πελματιαία απονευρωσίτιδα
Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις όπου κάθε άλλη θεραπεία έχει αποτύχει, συνιστάται η χειρουργική. Υπάρχουν δύο τύποι επεμβάσεων, η γαστροκνήμια απελευθέρωση και η απελευθέρωση πελματιαίας περιτονίας.
- Γαστροκνήμια Απελευθέρωση: Εάν δυσκολεύεστε να λυγίσετε τα πόδια σας ακόμη και μετά από συνεπείς διατάσεις, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει γαστροκνήμιο ύφεση. Αυτή η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την επιμήκυνση του μυός της γάμπας για να αυξήσει την κίνηση του αστραγάλου και την ευελιξία στο πόδι και να απελευθερώσει την πίεση στην πελματιαία περιτονία.
- Απελευθέρωση πελματιαίας περιτονίας: Σε μια επεβαση απελευθέρωση πελματιαίας περιτονίας, ο χειρουργός σας θα κόψει μέρος του συνδέσμου της πελματιαίας περιτονίας για να απελευθερώσει μέρος της έντασης. Αυτό μπορεί να συνεπάγεται μικρές περικοπές στον σύνδεσμο ή μπορεί να συνεπάγεται την αποκόλληση της πελματιαίας περιτονίας από το οστό της πτέρνας. Η διαδικασία μπορεί να πραγματοποιηθεί ενδοσκοπικά ή μέσω ανοικτής χειρουργικής επέμβασης. Αυτό μειώνει την ένταση, αλλά αποδυναμώνει την καμάρα του ποδιού και η πλήρης λειτουργία μπορεί να χαθεί.
Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο και νευρική βλάβη, οπότε θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη μόνο αφού δοκιμάσετε άλλες επιλογές θεραπείας.
Αρχική διορθωτικά μέτρα για πελματιαία απονευρωσίτιδα
Η μείωση του πόνου και του ερεθισμού ή της φλεγμονής στον σύνδεσμο της πελματιαίας περιτονίας είναι ένα σημαντικό μέρος της θεραπείας, αλλά αυτό δεν αντιμετωπίζει την υποκείμενη βλάβη στους σύνδεσμους.
Αρχικές θεραπείες για πελματιαία απονευρωσίτιδα
Τα συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης προσφέρουν ίαση στο 90% των περιπτώσεων και περιλαμβάνουν:
- Ανάπαυση με μείωση της έντασης των δραστηριοτητων που προκαλούν πόνο. Σε περίπτωση αθλητών θα πρέπει να σταματάει η προπόνηση σε σκληρές επιφάνειες.
- Βελτίωση των υποδημάτων.
- Αντιφλεγμονώδης αγωγή : Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη (Motrin ή Advil) και η ναπροξένη (Aleve), μπορεί να καταπραΰνουν τον πόνο και της φλεγμονής.
- Παγοθεραπεία: Χρησιμοποιόντας ένα μικρό μπουκάλι νερού (500 ml) το οποίο έχουμε παγώσει στην κατάψυξη, το “κυλάμε” στο πάτωμα με το πάσχον πόδι επιτυγχάνοντας έτσι παγοθεραπεία και μάλαξη μαζί.
- Ασκήσεις: Απόκαθιστουν την ελαστικότητα του γαστροκνημίου και του αχιλλείου τένοντα.
Περιλαμβάνουν : Διατάσεις γαστροκνημιας και διατάσεις της πελματιαίας απονεύρωσης , απλωμα και μάζεμα μιας πετσέτας με το πόδι, μαλάξεις της πάσχουσας περιοχής. - Χρήση ορθοτικών (υποπτέρνια σιλικόνης) καθώς και ορθοτικών που υποστηρίζουν την ποδική καμάρα αφαιρεί τάση από την πελματιαία απονεύρωση. Επειδη κατά τη διάρκεια της νύχτας συχνά κοιμόμαστε με τα πόδια σε θέση ιπποποδίας (με τις μύτες των ποδιών προς τα κάτω), θέση που προκαλεί συρρίκνωση της απονεύρωσης, η χρήση ναρθήκων νυκτός μπορέι να φανεί επίσης χρήσιμη.
- Έγχυση κορτιζόνης με τοπικό αναισθητικό
- ‘Εγχυση αυτόλογων παραγόντων (PRP): Σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπιση με καλά αποτελέσματα ιδιαίτερα όταν συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα ασκήσεων.
Χρήση ορθοτικών και νάρθηκες νύχτας για πελματιαία απονευρωσίτιδα
Οι νάρθηκες νύχτας είναι μια άλλη θεραπεία που μπορεί να σας βοηθήσει να τεντώσετε τη γάμπα και την καμάρα του ποδιού. Οι νάρθηκες νύχτας είναι ένας τύπος κηδεμόνα που κρατά το πόδι σας σε κάμψη και επιμηκύνει την πελματιαία περιτονία και τον αχίλλειο τένοντα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό μπορεί να αποτρέψει τον πρωινό πόνο και δυσκαμψία.
Ειδικά ορθωτικά ή στηρίγματα καμάρας για τα παπούτσια μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση μέρους του πόνου κατανέμοντας την πίεση και μπορούν να αποτρέψουν περαιτέρω βλάβη στην πελματιαία περιτονία.
Ένας νάρθηκας μπότας μπορεί να ακινητοποιήσει το πόδι σας και να μειώσει την καταπόνηση ενώ η πελματιαία περιτονία θεραπεύεται.
Ακολουθώντας προσεκτικά τις συστάσεις για θεραπεία στο σπίτι είναι συχνά αρκετό για να θεραπεύσει πελματιαία απονευρωσίτιδα χωρίς την βοήθεια από το γιατρό σας.
Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε την πελματιαία περιτονία να ανακάμψει σταθεροποιώντας το πόδι σας με ταινία οξειδίου ψευδαργύρου ή ταινία κινησιολογίας. Αυτό περιορίζει την ποσότητα που μπορεί να κινηθεί ο σύνδεσμος. Μια ανασκόπηση αρκετών μελετών πρότεινε ότι η ταινία του ποδιού προσφέρει επίσης προσωρινή ανακούφιση από τον πόνο.
Αιθέρια έλαια για πελματιαία απονευρωσίτιδα
Υπάρχει μικρή έρευνα για τη θεραπεία της πελματιαίας απονευρωσίτιδας με αιθέρια έλαια. Εντούτοις μελέτες δείχνουν ότι η χρήση αιθέριων ελαίων μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή σε ορισμένες συνθήκες.
Αυτά τα έλαια περιλαμβάνουν:
- Λεβάντα
- Λεμονόχορτο
- Ευκάλυπτος
- Τριαντάφυλλο
Αραιώστε το αιθέριο έλαιο με ένα έλαιο βάσης, όπως το λάδι καρύδας, πριν το χρησιμοποιήσετε για μασάζ. Μπορείτε επίσης να εισπνεύσετε τον ατμό από το αιθέριο έλαιο αναμεμειγμένο με ζεστό νερό.
Δεδομένου ότι δεν είναι σαφές εάν η πελματιαία απονευρωσίτιδα περιλαμβάνει ερεθισμό ή φλεγμονή, η χρήση αυτών των αιθέριων ελαίων μπορεί να μην είναι πολύ χρήσιμη. Ωστόσο, εάν τα χρησιμοποιείτε σωστά, γενικά δεν μπορει να επιδεινώση την κατασταση.
Έλαια CBD για πελματιαία απονευρωσίτιδα
Η κανναβιδιόλη (CBD) είναι μια ένωση που βρίσκεται στο φυτό κάνναβης και τα προϊόντα που ενσωματώνουν αυτήν την ένωση χρησιμοποιούνται συχνά για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής.
Αν και δεν υπάρχει σημαντικός όγκος έρευνας σχετικά με τα συγκεκριμένα οφέλη της CBD για την πελματιαία απονευρωσίτιδα, πολυάριθμες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κάνναβη μπορεί να είναι αποτελεσματική στην ανακούφιση διαφόρων τύπων πόνου.
Είναι καλή ιδέα να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας πριν δοκιμάσετε ένα προϊόν όπως το CBD για να συζητήσετε την κατάλληλη δοσολογία και άλλα θέματα. Στη συνέχεια, εάν θέλετε να δοκιμάσετε το έλαιο CBD, μπορείτε να επιλέξετε μερικές διαφορετικές μεθόδους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σταγονόμετρο για να τοποθετήσετε το έλαιο CBD κάτω από τη γλώσσα σας ή μπορείτε να εφαρμόσετε ένα τοπικό προϊόν που περιέχει έλαιο CBD στο δέρμα σας.
Φροντίστε πρώτα να κάνετε μια δοκιμή επιθέματος για να βεβαιωθείτε ότι το προϊόν δεν ερεθίζει το δέρμα σας και δεν προκαλεί πρόσθετη δυσφορία πέρα από τον πόνο σας.
Διατροφή και συμπληρώματα για πελματιαία απονευρωσίτιδα
Απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με τη χρήση της διατροφής για τη βελτίωση ή την πρόληψη της πελματιαίας απονευρωσίτιδας. Ωστόσο, η λήψη αυτών των συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην επισκευή και επούλωση ιστών:
- Βιταμίνη C
- Ψευδάργυρος
- Γλυκοζαμίνη
- Βρομελίνη
- Ιχθυέλαιο
Είναι καλύτερα να παίρνετε θρεπτικά συστατικά από την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής παρά από συμπληρώματα. Εάν αποφασίσετε να πάρετε συμπληρώματα, πάντα να ελέγχετε πρώτα με το γιατρό σας.
Εάν η αύξηση του σωματικού βάρους προκάλεσε την πελματιαία απονευρωσίτιδα, η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να ανακουφίσετε τον πόνο στη φτέρνα σας.
Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αναρρώσετε από πελματιαία απονευρωσίτιδα;
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η πελματιαία απονευρωσίτιδα βελτιώνεται μέσα σε λίγους μήνες με θεραπείες στο σπίτι. Αυτες περιλαμβάνουν ανάπαυση, πάγωμα και διατάσεις.
Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την πελματιαία απονευρωσίτιδα;
Κάνοντας μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την πελματιαία απονευρωσίτιδα.
Φορέστε υποστηρικτικά παπούτσια με καλή υποστήριξη καμάρας και αντικαταστήστε τακτικά τα αθλητικά σας υποδήματα. Εάν είστε δρομέας, περίπου 400 έως 500 μίλια είναι το όριο για κάθε ζευγάρι παπούτσια πριν πρέπει να αγοράσετε καινούργια.
Ενσωματώστε ασκήσεις χαμηλής πρόσκρουσης στη ρουτίνα σας, όπως κολύμπι ή ποδηλασία. Αποφύγετε την υπερβολική εργασία της πελματιαίας περιτονίας σας με πολύ συχνό τρέξιμο. Πριν από την άσκηση, φροντίστε να τεντώσετε τις γάμπες σας, τον αχίλλειο τένοντα και την πελματιαία περιτονία.
Διατιριστε ενα υγιεσ σωματικο βαρος. Εάν είστε υπέρβαροι, προσπαθήστε να χάσετε βάρος για να μειώσετε την πίεση στην πελματιαία περιτονία σας.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ πελματιαίας απονευρωσίτιδας και άκανθα πτέρνας;
Η Άκανθα πτέρνας ή αλλιώς πελματιαία άκανθα ονομάζεται μία πάθηση κατά την οποία συγκεντρώνεται ασβέστιο που προκαλεί μια οστική προεξοχή στην κάτω ή την οπίσθια πλευρά του οστού της φτέρνας. Όπως και η πελματιαία απονευρωσίτιδα, μπορεί να αναπτυχθεί από μακροχρόνια πίεση στα πόδια. Ένας ορθοπεδικός χειρουργός ή ένας ποδίατρος μπορεί να διαγνώσει την ακανθα πτέρνας με μια ακτινογραφία.
Οι άνθρωποι συχνά υποθέτουν ότι ο πόνος στα πόδια προκαλείται από την άκανθα πτέρνας, αλλά αυτό συνήθως δεν είναι αλήθεια. Τα ακανθα πτέρνας συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα.
Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα άκανθα της πτέρνας με τον ίδιο τρόπο που θα αντιμετωπίζατε την πελματιαία απονευρωσίτιδα. Η ανάπαυση και ο πάγος, τα παυσίπονα και τα ένθετα παπουτσιών μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα.
Τα παιδιά παθαίνουν πελματιαία απονευρωσίτιδα;
Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, μπορεί να αναπτύξουν πελματιαία απονευρωσίτιδα από υπερβολική χρήση του συνδέσμου ή από τη χρήση παλαιών ή μη υποστηρικτικών παπουτσιών. Επειδή η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου, είναι σημαντικό να δείτε έναν γιατρό.
Παγώστε τη φτέρνα του παιδιού σας για να μειώσετε τυχόν ερεθισμό ή φλεγμονή. Το μασάζ στην περιοχή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επούλωση. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας ξεκουράζεται και αποφεύγει να τρέχει, να πηδάει και να στέκεται όρθιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα για να βοηθήσει το πόδι του να θεραπευτεί.
Όταν το παιδί σας επιστρέψει στις κανονικές του δραστηριότητες, υπενθυμίστε του να κάνει ασκήσεις προθέρμανσης και διατάσεις για να μην επιστρέψει το πρόβλημα. Θα πρέπει επίσης να ελέγξετε ότι φορούν σωστά τοποθετημένα, υποστηρικτικά παπούτσια.
Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της πελματιαίας απονευρωσίτιδας?
Εαν η πελματιαία απονευρωσίτιδα δεν τύχει της κατάλληλης φροντίδας μπορεί να αναπτυχθεί χρόνιος πόνος στη φτέρνα. Αυτό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που περπατάτε και να προκαλέσει τραυματισμό:
- Πόδια
- Γόνατα
- Ισχία
- Πλάτη
Οι ενέσεις στεροειδών και κάποιες άλλες θεραπείες μπορούν να αποδυναμώσουν τον σύνδεσμο πελματιαία περιτονίας και να προκαλέσουν πιθανή ρήξη του συνδέσμου.
Η χειρουργική επέμβαση ενέχει κινδύνους όπως αιμορραγίας, λοίμωξης και αντιδράσεων στην αναισθησία. Η αποκόλληση της πελματιαίας περιτονίας μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στο πόδι και νευρική βλάβη. Γαστροκνήμιεα χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να προκαλέσει νευρική βλάβη.
Επιλογος
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται την χειρουργική επέμβαση για να ανακουφίσουν τον πόνο από πελματιαία απονευρωσίτιδα. Αντ ‘αυτού, η κατάστασή τους βελτιώνεται μέσω φυσικοθεραπείας, θεραπειών στο σπίτι και ιατρικών θεραπειών.
Ωστόσο, η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες έως 2 χρόνια για να βελτιώσει τα συμπτώματά σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει μια επιλογή που ίσως χρειαστεί να εξετάσετε.
Ανεξάρτητα από τη θεραπεία που επιλέγετε, μην αγνοείτε τα συμπτώματά σας. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία η πελματιαία απονευρωσίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε πιο επώδυνες επιπλοκές.