Νιώθετε νωθρότητα ή λήθαργο; Έχεις βάλει μερικά παραπάνω κιλά; Έχετε δέρματικες αλλεργίες; Πρέπει να επενδύσετε σε ένα πρόγραμμα αποτοξίνωσης;

Είμαστε συνεχώς εκτεθειμένοι σε τοξίνες από τα πρόσθετα των τροφίμων, τα φάρμακα, τα εντομοκτόνα, τα φυτοφάρμακα, χημικές ουσίες, ρύπους, βαρέα μέταλλα και ακόμη και ουσίες που παράγονται στο δικό μας εντερικό σύστημα. Συλλογικά, ο όρος για αυτές τις τοξίνες είναι ξενοβιοτικά. Η έκθεση σε ξενοβιοτικά μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία του νευρικού, ανοσοποιητικού, ενδοκρινικού, καρδιαγγειακού, πνευμονικού, μυοσκελετικού, ηπατοχολικού και νεφρικού συστήματος.

Τι είναι η αποτοξίνωση;

 Ο μηχανισμός με τον οποίο το σώμα μας αντιμετωπίζει την έκθεση σε ξενοβιοτικά είναι μέσω της αποτοξίνωσης, μια διαδικασία που επηρεάζεται έντονα από την διατροφή  και την άσκηση. Η έννοια του «συνολικού φορτίου» των ξενοβιοτικών είναι πολύ σημαντική για τον καθορισμό του πόσο αποτελεσματικά μπορεί να χειριστεί το σώμα τη αθροιστική έκθεση στις τοξίνες. Εάν το «συνολικό φορτίο» των ξενοβιοτικών υπερβαίνει την ικανότητα του οργανισμού να τα επεξεργάζεται και να τα αποβάλλει, τότε μπορεί να επέλθει τοξικότητα (Bland, 1995).

Ποιά όργανα του ανθρώπινου σώματος επιδρούν στην αποτοξίνωση

Η αποτοξίνωση θεωρείται ότι συμβαίνει μέσω των κύριων οργάνων που σχετίζονται με την αποβολή.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  1. Ηπατικό (συκώτι)
  2. Νευρικό σύστημα (νεφροί)
  3. Πεπτικό σύστημα (έντερο)
  4. Αναπνευστικό σύστημα (πνεύμονες)
  5. Ενσωματωμένο σύστημα (δέρμα)

 Η αποτοξίνωση έχει γίνει της μοδας μεταξύ των διασημοτήτων και ορισμένων εναλλακτικών παρόχων υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίοι προωθούν διάφορα προϊόντα και πρωτόκολλα που υποστηρίζεται ότι αποτοξινώνουν και καθαρίζουν το σώμα. Πολλά από αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν βοτανικά καθαρτικά και διουρητικά, μαζί με βότανα που υποστηρίζουν τη λειτουργία του ήπατος. Θεωρητικά, αυτά τα προϊόντα μπορούν να διεγείρουν τα όργανα αποτοξίνωσης και αποβολής.

 Αντί να αγοράσετε ένα κιτ αποτοξίνωσης από το τοπικό σας κατάστημα συμπληρωμάτων ή στο διαδίκτυο  (τα οποία μπορεί να είναι ακριβά και αμφισβητήσιμης αποτελεσματικότητας και ασφάλειας), δείτε το ενδεχόμενο να εξετάσετε τα τρόφιμα που τρώτε και τις χημικές ουσίες στις οποίες εκτίθεστε. Χρησιμοποιήστε αυτές τις πληροφορίες για να μειώσετε το τοξικό σας φορτίο υιοθετώντας μια δίαιτα και ενα τρόπο ζωής που υποστηρίζει τη συνεχή αποτοξίνωση.

 Η αποτοξίνωσης μέσω της διατροφής και του τρόπου ζωής  παρέχει επιπρόσθετο όφελος, μείωνοντας τις φλεγμονές, οι οποίες υποκινούν τους μηχανισμούς πολλών ασθενειών.

Το Πεπτικό σύστημα 

 Το έντερο είναι ένας σημαντικός στόχος για όσους κάνουν καθαρισμό. Οι φυτικές ίνες είναι βασικό συστατικό της συνεχούς αποτοξίνωσης και της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος. Δυστυχώς, γενικά, οι άνθρωποι τρώνε περίπου τα μισά από τα συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών 30 με 35 .

 Μια μελέτη του πανεπιστημίου του Ιλινόις έδειξε ότι οι διαιτητικές ίνες προάγουν μια μετατόπιση στο έντερο προς διαφορετικούς τύπους ωφέλιμων βακτηρίων, όπως το acidophilus (Hooda, 2012). Καθώς αυτά τα μικρόβια ζυμώνουν τις ίνες στο έντερο, παράγονται λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας και άλλοι μεταβολίτες, με αποτέλεσμα πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, παχυσαρκία, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, καρκίνο του παχέος εντέρου και αυτοάνοσες διαταραχές.

Ο Jeffrey Bland, PhD., του Ινστιτούτου Λειτουργικής Ιατρικής, ανέπτυξε ένα πρόγραμμα για τη διαχείριση της γαστρεντερικής υγείας που αποκαλεί Πρόγραμμα Four R. Το πρόγραμμα Four R περιλαμβάνει:

  • Φάση Αφαίρεση: Σε αυτή τη φάση αφαιρούνται οι κοινές τροφές που προκαλούν αλλεργίες, οι ποιο συνηθισμένες  είναι γλουτένη και γαλακτοκομικά προϊόντα. Στη συνέχεια του προγράμματος ακολουθείται μια υποαλλεργική δίαιτα με εναλλαγές που αποτελείται από προϊόντα με βάση το ρύζι, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ψάρια και πουλερικά.
  • Φάση αντικατάστασης: Το σώμα εκκρίνει φυσικά πεπτικά ένζυμα και οξύ για να διασπάσει την τροφή. Σε αυτή τη φάση, η χρήση πεπτικών βοηθημάτων, όπως πεπτικά ένζυμα, συνιστάται για να λαμβάνεται με τα γεύματα.
  • Φάση επαναενοφθαλμισμού: Προκειμένου να βελτιωθεί η εντερική λειτουργία, συνιστώνται η χρήση προβιοτικών, μαζί με πρεβιοτικά συμπληρώματα όπως ινουλίνη, φρουκτοολιγοσακχαρίτες ή αραβινογαλακτάνες. Τα πρεβιοτικά είναι συγκεκριμένες ίνες τροφίμων που χρησιμοποιούνται από τους φιλικούς προβιοτικούς οργανισμούς ως «τροφή» τους, στον εντερικό σωλήνα για τη βελτίωση της θεραπευτικής τους αξίας. Παραδείγματα προβιοτικών περιλαμβάνουν τα Lactobacillus Acidophilus και Bifidobacteria. Τα προβιοτικά μπορεί να είναι πολύτιμα στην αποτοξίνωση αυξάνοντας τα αποτοξινωτικά ένζυμα (Φάσης ΙΙ) στο σώμα. Ορισμένες τροφές που περιέχουν προβιοτικά περιλαμβάνουν το γιαούρτι, το κομπούχα, το ξινολάχανο και το kimchi (Brudnak, 2002).
  • Φάση επιδιόρθωσης: Σε αυτή τη φάση χρησιμοποιούνται συμπληρώματα θρεπτικών ουσιών για την προώθηση της σωστής αποκατάστασης της εντερικής χλωρίδας. Αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να περιλαμβάνουν το αμινοξύ L-γλουταμίνη, παντοθενικό οξύ, κιτρικό ψευδάργυρο, ωμέγα 3 EPA/ιχθυέλαιο και βιταμίνη Ε ( μικτές τοκοφερόλες).

Το Πρόγραμμα Four R θα πρέπει να ακολουθείται υπό την επίβλεψη ειδικευμένου παρόχου υγειονομικής περίθαλψης.

Ενυδάτωση

Κάθε μέρα χάνετε νερό μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης, των ούρων και των κοπράνων. Για να λειτουργεί σωστά το σώμα σας, πρέπει να αναπληρώσετε την απώλεια του νερού με την κατανάλωση υγρών και τροφίμων που περιέχουν νερό. 

Πόσα υγρά χρέιαζεται να κατάναλωνει ο μέσος, υγιής ενήλικας που ζει σε μια εύκρατη κλιματική περιοχή;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη οδηγία. Το αίσθημα της δίψας είναι συνήθως αρκετό ώστε να καθοδηγήσει το καθένα στο πόσο νερό χρειάζεται (CDC – FNB)

Από το FNB ( Food and Nutrition Board ) διαπίστωθηκε ότι η επαρκής ημερήσια πρόσληψη υγρών είναι:

  • Περίπου 15,5 φλιτζάνια (3,7 λίτρα) υγρών για τους άνδρες
  • Περίπου 11,5 φλιτζάνια (2,7 λίτρα) υγρών ημερησίως για τις γυναίκες

Αυτές οι συστάσεις καλύπτουν τα υγρά που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση, συμπεριλαμβανομένων και των υγρών που λαμβάνουμε μέσω της τροφής.

Περίπου το 19-20% της ημερήσιας πρόσληψης υγρών προέρχεται συνήθως από τα τρόφιμα.

 Οι ατομικές ανάγκες θα πρέπει να καθορίζονται με βάση την κατάσταση της υγείας, τη διατροφή, τα επίπεδα δραστηριότητας και το περιβάλλον.

 Από την άποψη της αποτοξίνωσης, το νερό βοηθά θεωρητικά διατηρώντας τα έντερα, τα νεφρά και άλλα όργανά σας να λειτουργούν καλύτερα (Valtin, 2002) (Mayo Clinic, 2011). Η βέλτιστη πρόσληψη υγρών έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει ορισμένους τύπους καρκίνου, μαζί με καρδιακές παθήσεις και άλλες παθήσεις. Άλλα οφέλη της βέλτιστης πρόσληψης υγρών περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, καλύτερη λειτουργία του εντέρου και καλύτερο ρυθμό σπειραματικής διήθησης (GFR) που μπορεί να ισοδυναμεί με καλύτερη λειτουργία των νεφρών.

Το αναπνευστικό σύστημα 

 Το οξυγόνο είναι ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά στο ανθρώπινο σώμα. Η αναποτελεσματική αναπνοή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη λειτουργία των ιστών και των οργάνων. Η ρηχή αναπνοή (αναπνοή στο στήθος) έχει ως αποτέλεσμα την μειωμένη δέσμευση οξυγόνου, λιγότερα θρεπτικά συστατικά στους ιστούς και απομακρύνονται λιγότερα απόβλητα. Αντίθετα, η διαφραγματική αναπνοή παρέχει περισσότερη οξυγόνωση στους ιστούς, προκαλώντας μια απόκριση χαλάρωσης μέσα στο σώμα. Επιπλέον, βοηθά τα λεμφαγγεία και το απεκκριτικό σύστημα να απομακρύνουν της τοξικές ουσίες από το σώμα. Η υποστήριξη του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να γίνει μέσω τακτικής άσκησης καθώς και ασκήσεων της βαθιάς αναπνοής.

Ενσωματωμένο σύστημα (δέρμα)

 Η εφίδρωση είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για την αποβολή των τοξινών μέσω του δέρματος. Η άσκηση, καθώς και η χρήση σάουνας, μπορούν να προάγουν την αποτοξίνωση μέσω αυτής της οδού. Τα υπάρχοντα στοιχεία υποστηρίζουν τη χρήση της σάουνας ως συστατικού των πρωτοκόλλων απομάκρυνσης για περιβαλλοντικά επαγόμενες ασθένειες (Crinion, 2011).

Μακροθρεπτικά συστατικά και νηστεία 

 Τα μακροθρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν της πρωτεΐνες, τους υδατάνθρακες και τα λίποι. Οι δίαιτες επαρκείς σε πρωτεΐνες φαίνεται να ενισχύουν τα ποσοστά ξενοβιοτικών στους ανθρώπους. Η πρόσληψη υδατανθράκων παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην ομαλοποίηση της διαδικασίας αποτοξίνωσης. Οι καλύτεροι υδατάνθρακες για κατανάλωση κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος αποτοξίνωσης είναι αυτοί που απορροφώνται εύκολα και δεν ζυμώνονται στο γαστρεντερικό σωλήνα, όπως το ρύζι. Συγκεκριμένοι τύποι διατροφικών λιπών μπορεί να βελτιώσουν την ηπατική αποτοξίνωση, όπως τα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας που βρίσκονται στο λάδι καρύδας (Bland, 1995).

Ανεπιθύμητες τροφικές αντιδράσεις και τοξικότητα

 Οι τροφικές αλλεργίες ή δυσανεξίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ακεραιότητα του γαστρεντερικού βλεννογόνου, αυξάνοντας τη διαπερατότητα του εντέρου στα τροφικά αντιγόνα, τα οποία, με τη σειρά τους, μπορούν να προκαλέσουν συστηματικές αντιδράσεις απελευθερώνοντας προφλεγμονώδεις ουσίες που μεταβάλλουν την ηπατική αποτοξίνωση. Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι «το φαγητό ενός ανθρώπου μπορεί να είναι το δηλητήριο ενός άλλου ανθρώπου». 

Νηστεία και αποτοξίνωση

 Η νηστεία έχει χρησιμοποιηθεί ως δημοφιλές μέσο αποτοξίνωσης. Δυστυχώς, η νηστεία μπορεί στην πραγματικότητα να βλάψει την αποτοξίνωση μειώνοντας τα κρίσιμα θρεπτικά συστατικά όπως η γλουταθειόνη, η οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή αποτοξίνωση των ξενοβιοτικών (Bland, 1995) (Pizzorno, 2014).

Συμπεράσματα

 Η αποτοξίνωση δεν πρέπει να θεωρείται ως κάθαρση ή σύντομες διακοπές από μια δίαιτα και να καθιερώνεται ως μια διαλειματική διαδικασία στον τρόπο ζωής μας. Αντίθετα, η συνεχής υποστήριξη των συστημάτων αποτοξίνωσης του οργανισμού μας μέσω της διατροφής και της τροποποίησης του τρόπου ζωής, καθώς και ο εντοπισμός και ο περιορισμός στην τοξική έκθεση, πιθανότατα  είναι το κλειδί για καλύτερη υγεία … . Φροντίστε να συμπεριλάβετε την τακτική άσκηση για να βελτιώσετε την λεμφική κυκλοφορία και την οξυγόνωση των ιστών, την σάουνα για την προώθηση της εφίδρωσης, να διατηρηθήτε ενυδατωμένοι και τέλος, την διερεύνηση της πιθανότητας για ανεπιθύμητες αντιδράσεις από τα τρόφιμα.

 Η Environmental Working Group είναι μια εξαιρετική πηγή για να δουμε την ποσότητα και την χρήση των ξενοβιοτικών στην διατροφή μας, στα προϊόντα καθαρισμού και στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι σε καθημερινή βάση.

Το Smoothie Detox του Dr. Geoff

  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1 φλιτζάνι βιολογικά μούρα
  • 1 βιολογικό μήλο
  • 1 φλιτζάνι βιολογικό λάχανο
  • Λίγα φύλλα μέντας
  • 1/2 κουτ. ωμό τζίντζερ
  • 2 κ.σ. σπόροι κάνναβης
  • 1 κ.σ. βιολογικό έξτρα παρθένο λάδι καρύδας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X