Για να είναι οι καλύτεροι από τους καλύτερους, οι Ολυμπιονίκες και οι Παραολυμπιονίκες μερικές φορές καταφεύγουν στη χρήση ιδιότυπων μεθόδων για να επιτύχουν κάποια, έστω μικρά, κέρδη στη φυσική τους κατάσταση και την απόδοσή τους. Για παράδειγμα, τα λουτρά πάγου είναι δημοφιλή στους ελίτ αθλητές. Πιο πρόσφατα, πολλοί Ολυμπιονίκες έχουν εντοπιστεί να φορούν μανσέτες γύρω από τους μυς τους κατά τη διάρκεια της προπόνησης, μια πρακτική γνωστή ως προπόνηση με περιορισμό της ροής αίματος.
Η προπόνηση με σκόπιμα μειωμένη ροή αίματος γίνεται από τους αθλητές δένοντας μια μανσέτα ή μια ταινία στους μυς τους -μοιάζει με το είδος της μανσέτας όταν μετράτε την αρτηριακή σας πίεση. Αυτή η μανσέτα μειώνει τη ροή αίματος στον μυ, οδηγώντας σε λιγότερο οξυγόνο που μεταφέρεται στα μυϊκά κύτταρα.
Δεδομένου ότι το οξυγόνο χρειάζεται για να βοηθήσει τους μυς να ανακάμψουν, όταν είναι περιορισμένο εμποδίζει την αποκατάσταση μεταξύ των ασκήσεων σε μια προπόνηση. Αυτό σημαίνει ότι απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από το σώμα. Τόσο που ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας λιγότερο έντονης προπόνησης, οι ασκήσεις γίνονται πιο δύσκολες επειδή υπάρχει περισσότερη κούραση. Μόλις τελειώσει η προπόνηση, η μανσέτα αφαιρείται, επιτρέποντας περισσότερο αίμα να κυλήσει στα μυϊκά κύτταρα. Κάτι τέτοιο πιστεύεται ότι επιταχύνει την ανάρρωση μετά την προπόνηση και τα επίπεδα φυσικής κατάστασης.
Αυτός είναι ένας αναδυόμενος τομέας έρευνας, οπότε υπάρχουν ακόμη πολλά να μάθουμε. Αλλά τα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι συναρπαστικά και εξηγούν γιατί αυτή η μέθοδος είναι δημοφιλής προσέγγιση στους ελίτ αθλητές.
Για αθλητές για τους οποίους η δύναμη είναι σημαντική, όπως οι σφυροβόλοι και οι παλαιστές, η προπόνηση περιορισμού της ροής του αίματος έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει το μέγιστο βάρος που μπορεί να σηκώσει ένας αθλητής, κατά περίπου 6-19%. Πιστεύεται ότι αυτό συμβαίνει επειδή η προπόνηση με περιορισμό της ροής αίματος αυξάνει την ποσότητα πρωτεΐνης που χρησιμοποιεί το σώμα και η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για να βοηθήσει το σώμα να αλλάξει και να αναπτύξει μυς και δύναμη.
Η προπόνηση με περιορισμό της ροής αίματος έχει επίσης αποδειχθεί ότι ωφελεί τους αθλητές αντοχής. Αντοχή είναι το να μπορεί να κυκλοφορεί αρκετό οξυγόνο στους μυς που το χρειάζονται. Κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης αντοχής (όπως κατά την ποδηλασία ή το τρέξιμο) έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί το σώμα να αναπτύξει επιπλέον αιμοφόρα αγγεία, κάτι που τελικά βοηθά στην αύξηση του ρυθμού ροής αίματος στους μυς. Είναι το στρες στα αιμοφόρα αγγεία που τελικά βοηθά το σώμα να αναπτύξει επιπλέον αιμοφόρα αγγεία. Περισσότερα αιμοφόρα αγγεία σημαίνει περισσότερο αίμα πλούσιο σε οξυγόνο που πηγαίνει στους μυς, το οποίο απαιτείται για την ανάρρωση και επίσης την απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι ένας αθλητής θα αποδώσει καλύτερα στον αγώνα.
Η προπόνηση με περιορισμό ροής αίματος, παράλληλα με την προπόνηση αντοχής, αυξάνει επίσης το μέγεθος και τον αριθμό των μιτοχονδρίων (που παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας ενός κυττάρου) του σώματος. Αυτό βελτιώνει τη χρήση του αποθηκευμένου γλυκογόνου από το σώμα (το οποίο λειτουργεί ως καύσιμο), οδηγώντας τελικά σε καλύτερες επιδόσεις αντοχής.
Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι όσο πιο καλός είναι ένας αθλητής, με χρόνια συσσωρευμένης προπόνησης, τόσο μικρότερες είναι οι βελτιώσεις στη φυσική κατάσταση. Ένα παράδειγμα αυτού μπορεί να φανεί στην επιβράδυνση της καλύτερης απόδοσης των αθλητών όσο μεγαλώνουν.
Για να μπορέσει κάθε αθλητής να είναι σε καλή φυσική κατάσταση, πρέπει να υποβληθεί σε φυσιολογικές προσαρμογές, όπως όταν το μέγεθος ενός μυός αυξάνεται μέσω προπόνησης δύναμης ή η καρδιά αυξάνεται σε μέγεθος λόγω προπόνησης αντοχής. Αλλά αυτές οι προσαρμογές οι οποίες επηρεάζονται από την ένταση, τη συχνότητα και τη διάρκεια της προπόνησης, επηρεάζονται θεμελιωδώς από την αποκατάσταση μετά την προπόνηση. Κατά την ανάκαμψη συμβαίνουν οι προσαρμογές. Εάν η ανάκαμψη δεν είναι επαρκής, η προσαρμογή μειώνεται.
Η προπόνηση οδηγεί σε κόπωση που υπαγορεύει το μέγεθος της προσαρμογής. Αλλά πρέπει επίσης να δώσετε χρόνο στους μυς να προσαρμοστούν και να αναρρώσουν. Με άλλα λόγια, η κόπωση συν την ανάκαμψη ισούται με κέρδη φυσικής κατάστασης. Η προπόνηση με περιορισμό της ροής του αίματος προκαλεί μεγαλύτερη κόπωση στους μυς και πιο γρήγορα, οπότε όσο ένας αθλητής δίνει χρόνο στους μυς του να ανακάμψουν, τους επιτρέπει να προσαρμοστούν πιο γρήγορα από ότι θα μπορούσαν διαφορετικά.
Για τους ελίτ αθλητές, στους οποίους τα κέρδη στη φυσιολογική προσαρμογή είναι οριακά επειδή πλησιάζουν τα γενετικά τους όρια, η χρήση με προπόνηση περιορισμού της ροής αίματος χρησιμοποιείται για να αυξήσει τις προπονήσεις τους στο όριό τους και να κάνει αυτές τις προσαρμογές πιο γρήγορα. Και, καθώς πολλοί αθλητές υποφέρουν από τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της προπόνησης, η προπόνηση με περιορισμό της ροής αίματος μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάρρωσης προσφέροντας κέρδη από λιγότερο απαιτητικές προπονήσεις.