Σακούλες κάτω από τα μάτια ή μαύροι κύκλοι;

Κρατάμε στο μυαλό μας μια νοσταλγική ανάμνηση: τα πρώτα τριάντα χρόνια της ζωής μας, η επιδερμίδα του προσώπου μας ήταν ελαστική, ενυδατωμένη και σφριγηλή. Είχαμε λαμπερή επιδερμίδα και σε περίπτωση έλλειψης ύπνου, τα σημάδια της κούρασης έσβηναν γρήγορα. Μια ξεκούραστη νύχτα, λίγο υγιεινό φαγητό και εξαφανίζονταν!

Από τότε, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Με το πέρασμα του χρόνου, η γήρανση προκαλεί πολλές αλλαγές στη δομή της επιδερμίδας, στην οργάνωσή της και στην ικανότητά της για κυτταρική ανανέωση. Οι αλλαγές αυτές, αόρατες στην αρχή, σιγά σιγά παραμένουν, ιδιαίτερα γύρω από τα μάτια ή εμφανίζονται και εγκαθίστανται μόνιμα.

Διαχωρισμός των μαύρων κύκλων από τις σακούλες κάτω από τα μάτια.

Κάτω από τα μάτια, μεταξύ του κάτω βλεφάρου και του άνω μέρους του ζυγωματικού, η επιδερμίδα μπορεί να γίνει πιο σκούρα ή να βαθουλώσει δημιουργώντας μαύρους κύκλους. Το φαινόμενο αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με τις σακούλες κάτω από τα μάτια, οι οποίες σχετίζονται με το πρήξιμο του κάτω βλεφάρου.

Αυτά τα σημάδια του χρόνου δεν απασχολούν όλους τους ανθρώπους, καθώς η εμφάνισή τους συνδέεται κυρίως με την κληρονομικότητα. Ορισμένες γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας, δεν θα εμφανίσουν ποτέ σακούλες κάτω από τα μάτια!

Παρ’ όλα αυτά, πέρα από τη γενετική κληρονομικότητα, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που προκαλούν σακούλες κάτω από τα μάτια. Και αυτούς ακριβώς, μπορούμε να τους καταπολεμήσουμε.

Πώς δημιουργούνται οι σακούλες κάτω από τα μάτια;

Στην περιοχή γύρω από τα μάτια, η επιδερμίδα είναι πολύ λεπτή και, κατά συνέπεια, πολύ εύθραυστη. Γιατί είναι τόσο εύθραυστη; Γιατί μόνο η λεπτή επιδερμίδα καθιστά δυνατή τη σημαντική μυϊκή δραστηριότητα. Πράγματι, τα βλέφαρα ανοιγοκλείνουν έως και 10.000 φορές την ημέρα!

Ακόμα ένα στοιχείο, το περίγραμμα του ματιού διαθέτει μικρές ποσότητες κολλαγόνου, ελαστίνης και λιπιδίων, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες παρέχουν στην επιδερμίδα ανθεκτικότητα και ελαστικότητα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η περιοχή γύρω από το περίγραμμα των ματιών είναι ευαίσθητη στη γήρανση και παρουσιάζει γρηγορότερα σημάδια φθοράς.

Αποδυνάμωση και χαλάρωση

Με το πέρασμα του χρόνου, η επιδερμίδα γύρω από τα μάτια εμφανίζει σημάδια κούρασης και οι ίνες του χαλαρώνουν όλο και περισσότερο. Η κυκλοφορία του αίματος και η λεμφική κυκλοφορία επιβραδύνονται. Στον οργανισμό, το αίμα μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο, ενώ η λέμφος συγκεντρώνει τα οργανικά μη χρήσιμα στοιχεία. Η μείωση της δραστηριότητας των δύο αυτών συστημάτων μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών και, κατά συνέπεια, πρήξιμο κάτω από τα μάτια. Για το λόγο αυτό, συνιστάται ανεπιφύλακτα να χτυπάμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας την περιοχή κάτω από τα μάτια καθώς εφαρμόζουμε κρέμα. Αυτό το ελαφρύ μασάζ διεγείρει τη λεμφική κυκλοφορία και την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που αποσυμφορεί και αποσυμπιέζει την περιοχή του κάτω βλεφάρου.

Μία ακόμα αιτία για τις σακούλες κάτω από τα μάτια: η μετατόπιση του λίπους προς το κάτω βλέφαρο, γεγονός που τονίζει την οφθαλμική κοιλότητα.

Τέλος, οι μύες γύρω από το μάτι ορισμένες φορές αναπτύσσονται με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των ατόμων που υποφέρουν από μυωπία, η οποία δεν διορθώνεται ή διορθώνεται μερικώς.

Κληρονομικότητα και τρόπος ζωής

Το πρώτο στοιχείο που ευθύνεται για τις σακούλες κάτω από τα μάτια είναι το γενετικό προφίλ: πράγματι, δεν είμαστε όλοι ίσοι όσον αφορά το συγκεκριμένο φαινόμενο. Σε συνδυασμό με την κληρονομικότητα, ορισμένοι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η κούραση, το άγχος, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, χάρη στην επιβλαβή τους δράση στη λεμφική κυκλοφορία και την κυκλοφορία του αίματος, ευθύνονται για τις σακούλες κάτω από τα μάτια.

Ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι σακουλών κάτω από τα μάτια;

Αν και δεν υπάρχει ακριβής κατηγοριοποίηση ή τυπολογία για τις σακούλες κάτω από τα μάτια, μπορούμε να τις ταξινομήσουμε σύμφωνα με τον μηχανισμό που εμπλέκεται στον σχηματισμό τους, γεγονός που μας επιτρέπει να διαμορφώσουμε μια διάγνωση και να αναζητήσουμε στοχευμένες λύσεις για όσους επιθυμούν να τις βελτιώσουν.

Πρωινές σακούλες κάτω από τα μάτια

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η λέμφος, που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά των μη χρήσιμων ουσιών στο αίμα, ενδέχεται να συσσωρευθεί στο εσωτερικό του κάτω βλεφάρου. Αυτό σημαίνει ότι εκδηλώνεται παροδικό πρήξιμο όταν ξυπνάμε, γεγονός που συχνά προσδίδει μια ανεπιθύμητη όψη κούρασης. Το πρήξιμο αυτό γενικά υποχωρεί κατά τις πρωινές ώρες, αλλά ορισμένες φορές, οι σακούλες κάτω από τα μάτια μπορεί να παραμένουν περισσότερο, κυρίως σε άτομα που υποφέρουν από κυκλοφορικά προβλήματα.

Μόνιμη αυλάκωση

Το μάτι βρίσκεται μέσα σε μια κοιλότητα που ονομάζεται οφθαλμικός κόγχος, μέσα στον οποίο υπάρχει μια στρώση λίπους που βοηθά στην κινητικότητα του ματιού. Με το πέρασμα του χρόνου και την επίδραση της βαρύτητας και της χαλάρωσης των ιστών, το λίπος αυτό μετατοπίζεται προς το κάτω βλέφαρο. Η επιδερμίδα διαστέλλεται και πρήζεται, δημιουργώντας έναν θύλακα μέσα στον οποίο εγκαθίσταται μόνιμα.

Πώς εξελίσσονται οι σακούλες κάτω από τα μάτια;

Οι σακούλες κάτω από τα μάτια δεν εμφανίζονται εν μία νυκτί. Αντιθέτως, η διαδικασία εμφάνισής τους είναι μακροχρόνια.

Αποτρέψτε τις σακούλες κάτω από τα μάτια

Η εμφάνισή τους εξαρτάται από διάφορα στοιχεία, με την κληρονομικότητα να θεωρείται το πιο καθοριστικό. Τελικά, είναι λογικό αν συνειδητοποιήσουμε ότι τα γονίδια που κληρονομούμε από τους γονείς μας ελέγχουν τη διαδικασία της φυσικής γήρανσης, της χαλάρωσης της επιδερμίδας ή ακόμα και την αντίσταση στη βαρύτητα.

Παρ’ όλα αυτά, προσέξτε: η κούραση, το άγχος, το κάπνισμα και η παρατεταμένη ή η χωρίς προστασία έκθεση στον ήλιο επιταχύνουν σε μεγάλο βαθμό την προγραμματισμένη διαδικασία γήρανσης. Κατά συνέπεια, ο τρόπος ζωής αποτελεί βασικό παράγοντα για τον περιορισμό των σακούλων κάτω από τα μάτια, αν και δεν μπορεί πάντα να αποτρέψει την εμφάνισή του. Επιπλέον, αν οι σακούλες έχουν ήδη εγκατασταθεί, είναι πολύ δύσκολο να απαλλαγούμε.

Θεραπείες για τις σακούλες κάτω από τα μάτια

Εφαρμόζοντας τακτικά εξειδικευμένα προϊόντα, μπορούμε να μειώσουμε σημαντικά το πρήξιμο των βλεφάρων, χάρη στην ειδική σύνθεση των προϊόντων, αλλά και χάρη στην αποσυμφόρηση που μπορεί να προκαλέσει το μασάζ στη συγκεκριμένη περιοχή του προσώπου.

Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης, που ονομάζεται βλεφαροπλαστική. Η επέμβαση αυτή, που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, απομακρύνει το υπερβολικό λίπος που έχει συσσωρευθεί. Τα αποτελέσματα, τα πιο μακροπρόθεσμα μεταξύ όλων των αισθητικών επεμβάσεων, βελτιώνονται μέσα σε 3 με 6 μήνες μετά την επέμβαση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X