Λαχταριστές καλοκαιρινές συνταγές με σαλάτες, κυρίως και ορεκτικά για να μαγειρέψετε όταν στερέψετε από ιδέες

Αλμυρή τάρτα με ντομάτες και βασιλικό

Υλικά: 1 φύλλο σφολιάτας, 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 6 κ.σ. ελαιόλαδο, 3-4 κλωναράκια θυμάρι, τα φύλλα τους, 1 κ.σ. κάπαρη, 3-4 μεγάλες ντομάτες ή 6-7 μεσαίες, ώριμες, πλυμένες, 8-10 ελιές, χωρίς το κουκούτσι, 16 φύλλα βασιλικού ή κορυφές (ανάλογα με το μέγεθος), αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 230 βαθμούς C με τη σχάρα στη θέση που απέχει περί τα 10 εκατ. από το κάτω μέρος του. Ο φούρνος θα πρέπει να έχει πιάσει τη θερμοκρασία για τουλάχιστον 20 λεπτά πριν βάλετε την τάρτα να ψηθεί.

Ετοιμάζουμε τη σφολιάτα: Καλύπτουμε τη βάση του σκεύους με το φύλλο σφολιάτας και ισιώνουμε τα τελειώματα στο πλάι με μαχαιράκι. Το βάζουμε στο ψυγείο.

Κάνουμε τα λαχανικά: Σε τηγάνι ρίχνουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο να ζεσταθεί (μέτρια φωτιά) και προσθέτουμε το κρεμμύδι με το θυμάρι. Σοτάρουμε για 6-8 λεπτά, να μαραθεί χωρίς να πάρει χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, αν χρειάζεται. Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε να κρυώσει.

Αφαιρούμε το ‘μάτι’ απ’ τις ντομάτες και τις κόβουμε οριζόντια στη μέση. Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τα σπόρια, χωρίς να πειραχτεί η υπόλοιπη σάρκα. Κόβουμε κάθετα κάθε μισό ντομάτας και στη συνέχεια κόβουμε κάθε τέταρτο σε λεπτές φέτες, περίπου 3-4 χιλ. σε πάχος.

Σύνθεση: Απλώνουμε πάνω στη σφολιάτα το κρεμμύδι και πάνω σ’ αυτό τις ντομάτες, με τρόπο που η μία να καλύπτει μερικώς την άλλη. Αλείβουμε τις ντομάτες (με πινέλο) με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (2κ.σ.) και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τις ελιές και την κάπαρη και τοποθετούμε στον καλά προθερμασμένο φούρνο. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι η σφολιάτα να ροδίσει ωραία.

Σερβίρισμα: Βγάζουμε απ’ τον φούρνο και προσθέτουμε τον βασιλικό. Αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Μπρουσκέτες με γουακαμόλε

Υλικά: 1 σκ. Σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, 2-3 γρ. ελαιόλαδο, 2 αβοκάντο ώριμα, ξύσμα από 2 lime, χυμό από 1-2 lime, 1 κρεμμύδι, 1 ντομάτα, τη σάρκα (προαιρετικά), 1 ματσάκι κόλιανδρο, 8-10 φέτες ψωμί λευκό ή ολικής, 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. θυμάρι, 100 γρ. ρόκα, 50 γρ. φέτα

Εκτέλεση: Σε ένα γουδί βάζουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι και χτυπάμε μέχρι να λιώσει το σκόρδο. Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και το βάζουμε σε ένα μπολ και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι. Προσθέτουμε το μείγμα με το σκόρδο, το ξύσμα και τον χυμό από τα lime και ανακατεύουμε.

Στη συνέχεια, βάζουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τη σάρκα της ντομάτας σε κυβάκια, τα φύλλα από τον κόλιανδρο και ανακατεύουμε καλά. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι στις φέτες από το ψωμί και βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το θυμάρι και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές. Σε ένα ξύλο κοπής βάζουμε τη ρόκα, αλάτι και πιπέρι.

Τοποθετούμε τις φέτες από το ψωμί. Απλώνουμε από 1-2 κ.σ. γουακαμόλε, τη φέτα τριμμένη, ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Γεμιστές πιπεριές με φέτα και κουκουνάρι

Υλικά: 200 γρ. φέτα, 1 κόκκινη πιπεριά χωρίς κοτσάνι και σπόρους, ¼ ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα του), 30 γρ. κουκουνάρι, ξύσμα από ½ λεμόνι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 8 πιπεριές (κέρατα), 2 κ.σ. ελαιόλαδο για το άλειμμα

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στο γκρίλ. Σπάμε τη φέτα με τα χέρια μας και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Κόβουμε την κόκκινη πιπεριά σε κυβάκια 0,5 εκ. και τη βάζουμε στο μπολ. Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον προσθέτουμε στο μπολ.

Βάζουμε το κουκουνάρι σε ένα μικρό τηγάνι και το καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Αφαιρούμε από την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Στην συνέχεια, το χοντροκόβουμε και το προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού στο μπολ, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να ανακατευτούν τα υλικά μεταξύ τους και αφήνουμε στην άκρη τη γέμιση μέχρι να ετοιμάσουμε τις πιπεριές.

Κόβουμε τις πιπεριές στο κοτσάνι τους, αφαιρούμε με προσοχή τα σπόρια με ένα κοφτερό μαχαιράκι, και τις γεμίζουμε με τη γέμιση με ένα κουτάλι. Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε τη γέμιση σε ένα κορνέ και γεμίζουμε τις πιπεριές πιο εύκολα με τον τρόπο αυτό. Καπακώνουμε με τα κοτσάνια και με τη βοήθεια 2 οδοντογλυφίδων κρατάμε κλειστές τις πιπεριές. Λαδώνουμε ελαφρά ένα πυρέξ 20×30 εκ. και βάζουμε τις πιπεριές τη μία δίπλα στην άλλη. Με ένα πινέλο λαδώνουμε τις πιπεριές από την πάνω πλευρά και ψήνουμε στον φούρνο σε ψηλή σχάρα για 20 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε.

Σαλάτα με σταφύλια και σύκα

Υλικά: πράσινες σαλάτες (λόλα, μαρούλι, τρυφερό σπανάκι, ρόκα), 4 ξερά σύκα, σε κυβάκια, 1 κούπα ρώγες από σταφύλι, κομμένες στη μέση, 250-300 γρ. χαλούμι, σε φέτες, 2 κ.σ. πασατέμπο (κολοκυθόσπορο), καθαρισμένο, ανάλατο , 2 κ.σ. καρυδόψιχα, τριμμένη

Για το βινεγκρέτ:  ½ φλ. έ.π. ελαιόλαδο, 4 κ.σ. ξίδι, 2 κ.σ. πετιμέζι, 2 κ.σ. κόκκινο ξηρό κρασί, 1 κ.γ. μουστάρδα, ½ κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση: Για τη βινεγκρέτ, στο μούλτι ή σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά ρίχνουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε καλά μέχρι να ενωθούν.

Για τι σαλάτα, πλένουμε τις σαλάτες, τις χοντροκόβουμε με το χέρι και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα σύκα και τα σταφύλια και ανακατεύουμε. Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ψήνουμε το χαλούμι για 1 λεπτό από κάθε πλευρά. Απλώνουμε τις φέτες πάνω στη σαλάτα. Περιχύνουμε τη βινεγκρέτ, πασπαλίζουμε με τον κολοκυθόσπορο και με τα καρύδια και σερβίρουμε.

Χταπόδι καλοκαιρινό

Υλικά: 1/4 φλ. ελαιόλαδο, 1 χταπόδι γύρω στο 1½ κιλό, 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, 1 σκελίδα σκόρδο, 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί, 500 γρ. φασολάκια φρέσκα καθαρισμένα (στρογγυλά), 5-6 κολοκυθάκια μικρά – τρυφερά – ολόκληρα, 1 καρότο κομμένο σε μικρά καρέ, 1 πατάτα κομμένη σε μικρά καρέ, 1 κ.σ. πελτέ, 400 γρ. ντομάτες ψιλοκομμένες, 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση: Καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι (στόμα και κουκούλα). Το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές. Το βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σε μέτρια φωτιά, το αφήνουμε να πιει τα υγρά του και να αλλάξει χρώμα (για λίγα λεπτά).

Τότε, προσθέτουμε λίγο από το συνολικό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο ολόκληρο. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά το κρεμμύδι, να γίνει διάφανο.

Τρίβουμε τον πελτέ στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως. Σκεπάζουμε το χταπόδι με ζεστό νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μισοβράσει, περίπου 30΄-40΄ (ανάλογα με το χταπόδι. αν είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο, κι αν έχει χτυπηθεί πολύ καλά, οπότε βράζει πολύ γρήγορα).

Αφού μισοβράσει το χταπόδι, ρίχνουμε μέσα τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τις πατάτες και τις ντομάτες. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄.Το χταπόδι αν είναι φρέσκο δεν το αλατίζουμε είναι αρκετά αλμυρό. Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του. Στο τέλος, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Τουρλού με φέτα

Υλικά: 2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε μεγάλα καρέ, 2 κολοκύθια κομμένα σε μεγάλα καρέ, 2 μέτριες ντομάτες, 2 κρεμμύδια ξερά κομμένα σε μεγάλα καρέ, 1 πατάτα κομμένη σε μεγάλα καρέ, 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε μεγάλα καρέ, 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε μεγάλα καρέ, 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, 1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο, 3/4 φλ. ελαιόλαδο, 1 πρέζα ζάχαρη, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 200 γρ. φέτα κομμένη σε καρέ ή χοντρά τρίμματα

Εκτέλεση: Πλένουμε πρώτα όλα τα λαχανικά και τα κόβουμε σε καρέ. Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε πλασoτέ κατσαρόλα και ξανθαίνουμε το κρεμμύδι για 2΄. Προσθέτουμε τις πιπεριές, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα και σοτάρουμε για να λαδωθούν για 2΄- 3΄.

Προσθέτουμε την ντομάτα κομμένη σε καρεδάκια και τις πατάτες. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Σιγοβράζουμε για 20΄ (χωρίς προσθήκη νερού).

Τέλος, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά και τα τρίμματα ή τα καρέ φέτας. Αποσύρουμε απ’ τη φωτιά. Σκεπάζουμε 5΄ την κατσαρόλα και σερβίρουμε το τουρλού με τραγανό φρέσκο ψωμί. Τρώγεται και κρύο σαν σαλάτα.

 Πηγή:in2life.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X