Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε!

Τα superfoods δεν είναι σπάνιες τροφές, αλλά συνηθισμένες τροφές που χρησιμοποιούνταν στα παλιότερα χρόνια για την πρόληψη και αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών.
Είναι καλό να συμπεριλάβουμε τις υπερτροφές στη διατροφή μας σε συνδυασμό όμως με μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Η κατανάλωση, όμως, μιας υπερτροφής στα πλαίσια μιας μη ισορροπημένης διατροφής δεν θα επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπερτροφές δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα φάρμακα!!

Η λίστα που ακολουθεί περιλαμβάνει τα σημαντικότερα superfoods:

Σπιρουλίνα: Πρόκειται για ένα είδος βακτηριδίου που ονομάζεται, το οποίο συχνά αναφέρεται ως μπλε-πράσινο φύκι. Αναπτύσσεται τόσο σε γλυκό όσο και σε θαλασσινό νερό και δικαιωματικά κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα σε τόσα είδη υπερ-τροφών για την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών του.

Σπόροι Chia: To φυτό chia, ανήκει στην οικογένεια της μέντας και ευδοκιμεί στο κεντρικό και νότιο Μεξικό και τη Γουατεμάλα. Οι σπόροι του συχνά αλέθονται, είτε χρησιμοποιούνται ολόκληροι για θρεπτικά ποτά και για τον εμπλουτισμό διατροφικών προϊόντων. Οι σπόροι chiaαποτελούν την πλουσιότερη πηγή λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (α-λινολενικό οξύ). Από τα λιπαρά τους, το 60% είναι ω-3, το 15% ω-6, το 5% ω-9 και το 20%, κορεσμένο λίπος. Είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες (διαλυτές και αδιάλυτες), αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Οι σπόροι chia δεν έχουν χοληστερόλη (ούτε γλουτένη ή φυτοοιστρογόνα). Αυτή είναι η διαφορά τους από το κρέας των ψαριών, τα έλαια των ψαριών, & τα ιχθυάλευρα, τα οποία περιέχουν σημαντικές ποσότητες. Για τους συνειδητοποιημένους καταναλωτές υγιεινών τροφών, το γεγονός αυτό δίνει στους σπόρους chia ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων προϊόντων.

Κινόα: Το μεγάλο πλεονέκτημα της κινόα είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που κυμαίνεται από 12-18% (η διατροφική της αξία από πρωτεϊνική άποψη πλησιάζει εκείνη του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών). Περιέχει επίσης φυτικές ίνες, κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β (βοηθάει τον μεταβολισμό, την ανάπτυξη και την επούλωση των ιστών, την παραγωγή ορμονών και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων).

Ιπποφαες: Το όνομα του οφείλεται σε παρατήρηση των στρατευμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που είδαν ότι τα τραυματισμένα άλογα που έτρωγαν τους καρπούς του φυτού ανάρρωναν γρήγορα, ήταν πιο δυνατά και το τρίχωμα τους λαμπερό (ιππό- φάος : άλογο που γυαλίζει). Ο καρπός του Ιπποφαούς περιέχει: υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, Καροτενοειδή, βιταμίνη Ε,  βιταμίνες Β ακόρεστα λιπαρά οξέα ω-3, ω-6, ω-9. και πολυφαινολικά οξέα.

Goji berries: Αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές βιταμινών και θρεπτικών ουσιών, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως «υπερτροφή». Περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμινών του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β6), όμως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι περιέχει περισσότερο β-καροτένιο από τα καρότα, περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, καθώς και βιταμίνη Ε, που σπάνια υπάρχει σε φρούτα. Η ισορροπημένη κατανάλωση μιας υπερτροφής μπορεί να έχει πολλά θετικά αποτελέσματα στην υγεία και ευεξία του ατόμου, με την προϋπόθεση ότι η κατανάλωσή της γίνεται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, καθώς και με μέτρο. Η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες. Εξάλλου το αρχαίο ρητό: ‘’Παν μέτρον άριστο’’ ισχύει σε όλα τα πράγματα.

Μύρτιλλο: Το μύρτιλλο είναι καρπός με έντονο μπλε χρώμα και οφείλει το χρώμα του στις ανθοκυανιδίνες. Οι ουσίες αυτές έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες ενώ προσδίδουν στο μύρτιλλο ευεργετικές ιδιότητες στην όραση και τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Aλεύρι ζέας: Η ζέα είναι το γνωστότερο σιτηρό που καλλιέργησε ο άνθρωπος από τα αρχαία χρόνια. Είναι γνωστό και ως δίκοκκο σιτάρι κι έχει αδιαμφισβήτητη θρεπτική αξία για τον ανθρώπινο οργανισμό. Το αλεύρι ζέας έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτινές ίνες, χαμηλή ποσότητα γλουτένης, ιδιαίτερους υδατάνθρακες, που είναι σημαντικοί στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και υψηλά ποσοστά λυσίνης, που καθιστά τα προϊόντα που παράγονται από αυτή ιδιαίτερα εύπεπτα. Το αλεύρι ζέας χρησιμοποιείται για την παρασκευή ψωμιού, ζυμαρικών και, γενικά, όλων των ειδών τα αρτοσκευάσματα, τα οποία είναι γευστικότητα και πολύ υγιεινά.

Μαύρη σοκολάτα και κακάο: Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών στον πλανήτη. Μάλιστα, οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει, υπερέχουν ποσοτικά σε σχέση με τα περισσότερα τρόφιμα. Σύμφωνα με μελέτη, το κακάο και η μαύρη σοκολάτα (με τουλάχιστον 70% κακάο) παρέχουν μεγαλύτερη αντιοξειδωτική δράση ακόμη και από τα μούρα, που θεωρούνται κατεξοχήν αντιοξειδωτική τροφή. Επίσης  τα συστατικά της μαύρης σοκολάτας φαίνεται ότι προστατεύουν από την οξείδωση της LDL χοληστερίνης, που αποτελεί βασικό παράγοντα δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας.

Αμύγδαλα, καρύδια και οι ξηροί καρποί γενικότερα: Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι ξηροί καρποί παρέχουν αντιφλεγμονώδη προστασία και συμβάλλουν στην καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών λόγω των θρεπτικών ουσιών και των ευεργετικών συστατικών που περιέχουν. Πιο συγκεκριμένα, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής οι ξηροί καρποί αποτελούν πολύ καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, ψευδαργύρου, φολικού οξέος, χαλκού, σεληνίου, μαγνησίου, υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμινών Α και Ε, και Ω3 λιπαρών οξέων.

Σολομός: Ο σολομός έχει μεγάλη διατροφική αξία και ευεργετικές ιδιότητες για το δέρμα, το ανοσοποιητικό, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές των πολύτιμων για τον οργανισμό ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων, τα οποία δημιουργούν μια φυσική ασπίδα προστασίας έναντι των εκφυλιστικών νοσημάτων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X