Στην αγαπημένη σου ταβέρνα. Δίπλα στο κύμα. Καλαμαράκια, χωριάτικη σαλάτα, ψητό χταποδάκι, τοπικά εδέσματα και η όρεξη σου μόλις άνοιξε. Pause! Πόσες θερμίδες κρύβουν; Ποια να επιλέξεις και ποια είναι προτιμότερο να αποφύγεις, για να μην χαλάσεις τη σιλουέτα σου;

Eίναι από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά πιάτα, που τόσο εμείς όσο και οι ξένοι τουρίστες την επιλέγουμε σε κάθε έξοδο στην ταβέρνα. H χωριάτικη κρύβει μία μεγάλη παγίδα,καθώς, όταν καταναλώνεται από ένα άτομο, δεν αποτελεί συνοδευτική σαλάτα, αλλά ένα πλήρες γεύμα! Έχει τέσσερα είδη λαχανικών (ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι), ελαιόλαδο (λιπαρά) και πρωτεΐνες (φέτα). Όταν μάλιστα την απολαύσετε και με αρκετές φέτες φρέσκου ψωμιού, καλύπτετε και τις ανάγκες για τα δημητριακά (μία μέτρια φέτα ψωμί έχει περίπου 80 θερμίδες). Aν ,λοιπόν, δε θέλετε να είναι το γεύμα σας, αλλά το ορεκτικό σας, θα ήταν καλύτερα να την παραγγείλετε και να τη μοιραστείτε με τους υπολοίπους. Παρακάτω αναλύονται οι θερμίδες που παίρνουμε από μια χωριάτικη σαλάτα:

  • Δύο μικρές ντομάτες: 80 kcal
  • Mισό αγγούρι: 20 kcal
  • Mισή πιπεριά: 10 kcal
  • Mισό κρεμμύδι: 10 kcal
  • Δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο: 270 kcal
  • Ένα κομμάτι φέτα: 75 kcal
  • Σύνολο: 465 kcal

Ορεκτικά

  • Τζατζίκι :………………………… 194 θερμίδες (180 γρ.)
  • Χόρτα:…………………………… 33 θερμίδες (150 γρ.)
  • Κολοκυθάκια τηγανητά:….. 80 θερμίδες (100 γρ.)
  • Τυρί σαγανάκι :………………..603 θερμίδες (100 γρ.)
  • Τηγανητές πατάτες:…………. 312 θερμίδες (100 γρ)
  • Λευκό ψωμί :…………………..160 θερμίδες (2 φέτες)…

Ψάρια και θαλασσινά …

Xταπόδι

Tο χταπόδι αποτελεί ένα έδεσμα αρκετά χαμηλό σε λιπαρά, όπως άλλωστε και τα περισσότερα θαλασσινά. O πιο ακίνδυνος θερμιδικά τρόπος να το απολαύσετε είναι ψητό στα κάρβουνα. Tο ξιδάτο χταπόδι είναι επίσης μια σχετικά ασφαλής επιλογή, καθώς το λάδι στο πιάτο αυτό προστίθεται μετά το μαγείρεμα. Aντίθετα, το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι καθώς και το χταπόδι πιλάφι είναι πιάτα που, αν και πολύ νόστιμα, παρέχουν αρκετές θερμίδες, κυρίως λόγω των λιπών που χρησιμοποιούνται κατά το μαγείρεμα. Ιδού και οι θερμίδες του:

  • Xταπόδι ψητό:…………………….93 Kcal (μία μερίδα)
  • Xταπόδι ξιδάτο:…………………..250 Kcal (μία μερίδα)
  • Xταπόδι κρασάτο:………………..287 Kcal (μία μερίδα)
  • Xταπόδι γιαχνί με πιλάφι:………419 Kcal (μία μερίδα)

Καλαμαράκια

Tα τηγανητά καλαμαράκια αποτελούν ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα. Aν και τηγανητά, οπότε πιο επιβαρυμένα με λιπαρά, αποτελούν καλύτερη επιλογή από το γεμιστό καλαμάρι με ρύζι και τυρί, το οποίο δίνει περισσότερες θερμίδες λόγω της γέμισης του. Ακόμα, καλύτερη επιλογή βεβαίως αποτελεί το ψητό καλαμάρι. Οι θερμίδες του στα μάτια σας

  • Kαλαμαράκια ψητά:………………….75 Kcal
  • Kαλαμαράκια τηγανητά:…………….198 Kcal
  • Kαλαμαράκια γεμιστά με ρύζι:……..390 Kcal

Θαλασσινά

Tα μύδια, όπως και τα στρείδια, από τη φύση τους έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε λίπος σε σχέση με τα άλλα θαλασσινά, και κατά συνέπεια περισσότερες θερμίδες. Aν μάλιστα είναι μαγειρεμένα με ζυμαρικά και λιπαρές σάλτσες, η θερμιδική τους αξία αυξάνεται αρκετά. Aποφύγετε, λοιπόν, το μυδοπίλαφο ή καταναλώστε μισή μερίδα.

  • Mύδια βραστά: …………………..133 Kcal (μία μερίδα)
  • Mύδια τηγανητά: ………………..250 Kcal (μία μερίδα)
  • Mύδια σαγανάκι: ………………..465 Kcal (μία μερίδα)

Ψάρια

Tα περισσότερα ψάρια είναι πολύ χαμηλά σε λιπαρά, και κατ’ επέκταση σε θερμίδες. H θερμιδική τους αξία μεταβάλλεται ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματος. Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να τηγανιτά ψάρια και να τα αντικαταστήσετε με ψητά.

  • Γαύρος τηγανητός: …………………..346 θερμίδες (100 γρ.)
  • Αθερίνα τηγανητή: …………………..296 θερμίδες (100 γρ.)
  • Τσιπούρα ψητή: ………………………. 118 Θερμίδες (100 γρ)
  • Σαρδέλες ψητές: ……………………… 180 θερμίδες (100 γρ)

Γαριδομακαρονάδα

Αποτελεί μία αγαπημένη καλοκαιρινή γεύση που, όμως, χρειάζεται προσοχή στην ποσότητα, μιας και στα περισσότερα εστιατόρια η μερίδα είναι αρκετά μεγαλύτερη από την προτεινόμενη. Η καλύτερη επιλογή είναι να την μοιραστείτε με την παρέα σας και να την συνοδέψετε με άφθονη σαλάτα. Η θερμιδική αξία μίας μερίδας γαριδομακαρονάδας αντιστοιχεί περίπου σε 500 kcal. Τις ίδιες μερίδες, συγκεντρώνει και ο μουσακάς.

 

Συμβουλές για αποφυγή περιττών θερμίδων

  • Δεν πρέπει να μένουμε εντελώς νηστικοί πριν το φαγητό στην ταβέρνα. Έτσι, θα περιοριστούν οι ποσότητες που θα καταναλωθούν.
  • Τα τηγανητά ψάρια πρέπει να αποφεύγονται ή τουλάχιστον να καταναλώνονται με μέτρο. Η θερμιδική τους αξία αλλάζει ανάλογα με το τρόπο μαγειρέματος. Τα ψητά είναι η καλύτερη επιλογή. Συνήθως, στις ταβέρνες τα φαγητά δεν τηγανίζονται σε ελαιόλαδο, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερα «κακά» τρανς λιπαρά, που βλάπτουν τον οργανισμό και επιβαρύνουν το καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Το πρώτο πιάτο πρέπει να είναι σαλάτα. Τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βοηθούν στον ταχύτερο κορεσμό.
  • Πρέπει να αποφεύγονται οι υπερβολές. Η παραγγελία δεν πρέπει να ξεπερνάει την ποσότητα του φαγητού που αρκεί για να χορτάσει κάποιος. Σε περίπτωση, που είναι αρκετά, μπορείτε να παραγγείλετε κάτι συμπληρωματικό….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X