Η κρέμα γάλακτος, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, προάγει την ανοργανοποίηση των οστών, αποτρέπει το σχηματισμό πλακών χοληστερόλης, την ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης. Το προϊόν χωνεύεται γρήγορα, περιβάλλει τον βλεννογόνο του γαστρεντερικού σωλήνα, γεγονός που είναι χρήσιμο για τη γαστρίτιδα και την πεπτική έλκος. Εκτός από τις θετικές επιδράσεις της στον οργανισμό, η φυσική κρέμα έχει πολλές αντενδείξεις. Τα άτομα με παχυσαρκία, υπέρταση, αργή πέψη και όσοι θέλουν να χάσουν βάρος πρέπει να βρουν εναλλακτικές λύσεις για το λιπαρό προϊόν όταν μαγειρεύουν σπιτικά γεύματα.

Τι είναι η κρέμα;

Η φρέσκια κρέμα γάλακτος είναι μια παχύρρευστη, παχύρρευστη, γλυκιά μάζα που λαμβάνεται από μπαγιάτικο γάλα. Αυτό το ευέλικτο προϊόν με περιεκτικότητα σε λιπαρά 10ؘ-38% χρησιμοποιείται για την παρασκευή σούπας, σάλτσας, μιλκσέικ, πιάτων με ψάρι και κρέας, ζαχαροπλαστικής και επιδόρπιων.

Η ακατέργαστη κρέμα γάλακτος με διάρκεια ζωής μιας ημέρας χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την πόσιμη κρέμα γάλακτος που έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, όπως παστερίωση, αποστείρωση και υπερπαστερίωση.Στην πρώτη περίπτωση, το προϊόν παραμένει “ζωντανό” καθώς θερμαίνεται σε θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη των 70°C.

Η υπερ-παστερίωση περιλαμβάνει ισχυρή αλλά σύντομη θέρμανση στους 120-140°C, η οποία παρατείνει τη διάρκεια ζωής από 4 ημέρες σε έξι μήνες.

Το ασφαλέστερο αλλά και το λιγότερο χρήσιμο προϊόν είναι το αποστειρωμένο, το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα σε θερμοκρασίες άνω των 100°C.

Εκτός από την πόσιμη κρέμα γάλακτος, τα καταστήματα πωλούν αποξηραμένη, κονσερβοποιημένη και σαντιγί σε κονσέρβες.

Ένας ξεχωριστός τύπος κρέμας είναι η κρέμα βοτάνων, η οποία είναι κατάλληλη για άτομα που είναι αλλεργικά στο γάλα.

Η κρέμα καρύδας έχει χαρακτηριστική γεύση και άρωμα από πολτό καρυδιού, ενώ η κρέμα σόγιας μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις δυσανεξίας στη λακτόζη και η γεύση της είναι παρόμοια με αυτή των πραγματικών προϊόντων.

Πώς να αντικαταστήσετε την κρέμα:

προϊόντα υποκατάστασης

Ανάλογα με τη χρήση, η κρέμα γάλακτος αντικαθίσταται από λιπαρά προϊόντα (βούτυρο, τυρί, ξινή κρέμα) ή φυτικά ανάλογα (τόφου, κρέμα καρύδας ή γάλα) με λιγότερες θερμίδες.Αν δεν έχετε κρέμα γάλακτος, άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα ή ισοδύναμα φυτικής προέλευσης στο σπίτι, στρώστε τα μπισκότα με μπανάνα χτυπημένη με ασπράδι αυγού.

Με γιαούρτι και γάλα

Αραιώνοντας το γιαούρτι με γάλα παίρνουμε ένα μείγμα πολύ κοντινό στην υφή της κρέμας γάλακτος. Είναι σίγουρα μια πιο ελαφριά εκδοχή υποκατάστατου κρέμας που αφήνει έντονη την επίγευση του γιαουρτιού. Ιδανική επιλογή για μαγειρικές σάλτσες και σούπες όχι όμως πάντα κατάλληλη για γλυκίσματα. Κυρίως σε περιπτώσεις που η συνταγή απαιτεί χτύπημα της κρέμας γάλακτος. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, το ανακάτεμα ίδιας ποσότητας γιαουρτιού με ίδια ποσότητα γάλακτος θα δημιουργήσει μια ωραία κρέμα που θα μπορέσετε να αντικαταστήσετε την κρέμα γάλακτος σε κάποιες συνταγές.

Με γάλα και αλεύρι

Το πλήρες γάλα με 3,5% λιπαρά τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για κρέμα γάλακτος σε κάποιες συνταγές. Είναι ιδανική η χρήση του σε πουρέ πατάτας ή ογκρατέν και αν θέλετε να γίνει πιο παχύρευστο μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλεύρι. Επίσης το γάλα εβαπορέ είναι μια καλή λύση αφού είναι αρκετά παχύρευστο και μπορεί να μπει σε κάποιες συνταγές αντί κρέμας γάλακτος.

Με γάλα και κορν φλάουρ

Το γάλα με το κορν φλάουρ δίνουν μια πιο ελαφριά εναλλακτική αντί χρήσης της κρέμας γάλακτος. Είναι ιδανική επιλογή για πιο ελαφριές κρέμες μπεσαμέλ αφού το κορν φλάουρ πήζει το γάλα δίνοντάς του μια βελούδινη και κρεμένια υφή. Μπορεί ακόμα να χρησιμοποιηθεί γάλα με λιγότερα λιπαρά και η αναλογία είναι 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ σε 1 φλιτζάνι κρύο γάλα.

Ξινή κρέμα

Η κρέμα γάλακτος μπορεί εύκολα να αντικατασταθεί με ξινή κρέμα γάλακτος, αραιωμένη με γάλα ή νερό. Σε αντίθεση με τη γλυκιά κρέμα, ο αντίποδας δίνει στο επιδόρπιο μια ελαφριά, πικάντικη ξινίλα. Η ποσότητα του επιπλέον υγρού εξαρτάται από την περιεκτικότητα του αρχικού προϊόντος σε λιπαρά.Η πιο λιπαρή ξινή κρέμα (από 50%) αναμιγνύεται με νερό σε αναλογία 1:1, η μεσαία λιπαρή (20-40%) το ίδιο, αλλά με γάλα.Τέσσερα μέρη προϊόντος γαλακτικού οξέος χαμηλών λιπαρών (10-20%) συνδυάζονται με ένα μέρος νερό.

Εάν η κρέμα γάλακτος αντικατασταθεί με ξινή κρέμα κατά την παρασκευή της σάλτσας, το προϊόν δεν αραιώνεται με κανέναν τρόπο.

Απλά μειώστε την ποσότητα.

Τυρί κρέμα

Το τυρί κρέμα μπορεί να γίνει αντί για τυρί κρέμα. Δεν είναι δύσκολο να φτιάξετε ένα προϊόν κρέμας-τυριού για τούρτες στρώσεων.Αποτελείται από τυρί, βούτυρο και ζάχαρη (ζάχαρη άχνη) χτυπημένα σε λεία υφή. Η βανιλλίνη, η σοκολάτα, ο στιγμιαίος καφές και τα εσπεριδοειδή προστίθενται ως αρωματικές και χρωστικές ουσίες.

Συμπυκνωμένο γάλα

Μια πιο γλυκιά εναλλακτική λύση στην κρέμα γάλακτος είναι το συμπυκνωμένο γάλα. Χτυπήστε 200 γραμμάρια συμπυκνωμένο γάλα με 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού. Εάν απαιτείται ένα στρώμα με περισσότερες θερμίδες, προσθέστε βούτυρο στη συνταγή.

Διπλή κρέμα καρύδας

Για να φτιάξετε την κρέμα από 400 γρ. κρέμα καρύδας αντί για φυσική κρέμα, θα χρειαστείτε 50 γρ. ζάχαρη άχνη και μια πρέζα βανιλλίνη.Για να φτιάξετε την κρέμα καρύδας, βάλτε το γάλα καρύδας στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Το πρωί, στραγγίστε το νερό, αφήνοντας μια λευκή στερεή μάζα. Τοποθετήστε το σε ένα παγωμένο δοχείο και χτυπήστε το με το μίξερ και τη ζάχαρη άχνη. Η φυτική κρέμα είναι παρόμοια με τη φυσική κρέμα σε σύσταση, αλλά έχει έντονη γεύση καρύδας.

Καφέ ρύζι και γάλα χαμηλών λιπαρών

Η εναλλακτική λύση στη διπλή κρέμα γάλακτος στις σούπες είναι το λιγότερο θερμιδογόνο καστανό ρύζι με γάλα. Το μείγμα, σε αντίθεση με τη φυσική κρέμα γάλακτος, δεν πήζει σε υψηλές θερμοκρασίες και χρησιμοποιείται σε ζεστά πιάτα.Ρίξτε 100 γραμμάρια καστανό ρύζι στον ατμό με ένα ποτήρι ζωμό κοτόπουλου και βράστε το για 25 λεπτά μετά τον βρασμό. Μετά από 5 λεπτά βράσιμο, προσθέστε ένα ποτήρι άπαχο γάλα και ζυμώστε μέχρι να αποκτήσει λεία υφή.

Tofu

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το τόφου δεν είναι τυρί αλλά πηγμένο γάλα σόγιας. Το μοναδικό προϊόν δεν έχει έντονη γεύση ή άρωμα και είναι επομένως ευέλικτο.Το τόφου δεν προσφέρεται για χτύπημα, αλλά εμπλουτίζει τα πιάτα με πρωτεΐνες και εισάγεται στην ίδια ποσότητα με την κρέμα γάλακτος.

Κρέμα κάσιους

Μια κρεμώδης γεύση χωρίς γαλακτοκομικά μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση καρύδων κάσιους. Η κρέμα vegan αντικαθιστά εύκολα τη σαντιγί στα επιδόρπια και εμπλουτίζει τη γεύση σούπας, χυλοπίτες, ψητά και ωμά λαχανικά.Για να φτιάξετε μια μεταξένια, κρεμώδη κρέμα ξηρών καρπών, μουλιάστε τα κάσιους σε νερό προηγουμένως. Χτυπήστε τους ξηρούς καρπούς με λίγο νερό και αλάτι μέχρι να αποκτήσουν την υφή γιαουρτιού. Αν θέλετε μια γλυκιά κρέμα, προσθέστε χουρμάδες στο νερό μούλιασμα.

Με Βούτυρο και γάλα

Για να αποκτήσετε μια παχύρρευστη, λεπτή κρέμα για κέικ, γεμιστά επιδόρπια, πάρτε 50 γραμμάρια βούτυρο και 150 ml γάλα με περιεκτικότητα σε λιπαρά 2,5% ή περισσότερο.Κόψτε το βούτυρο σε μικρά κομμάτια, προσθέστε το σε ένα δοχείο με το γάλα και τοποθετήστε το σε υδατόλουτρο. Ενώ ανακατεύετε, φέρνετε το μείγμα σε βρασμό και το αδειάζετε στο μπολ του μπλέντερ.Ανακατέψτε μέχρι να γίνει λείο. Τοποθετήστε το κρεμώδες μείγμα γάλακτος σε κλειστό δοχείο στο ψυγείο για 7-8 ώρες. Χτυπήστε το κρυωμένο μείγμα με τον κάδο του μίξερ, αυξάνοντας σταδιακά την ταχύτητα. Όταν η κρέμα πήξει, προσθέστε την κρυσταλλική ζάχαρη ή τη ζάχαρη άχνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X