O FAO (Οργανισμός τροφίμων και Γεωργίας) τονίζει πως το 2022 μας βρίσκει με μια συνεχιζόμενη πανδημίασυγκρούσεις, ένα κλίμα που δεν θα σταματήσει να θερμαίνεται, αυξανόμενες τιμές και διεθνείς εντάσεις. Αυτό επηρεάζει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια. Πρέπει να οικοδομήσουμε έναν βιώσιμο κόσμο όπου όλοι, παντού έχουν τακτική πρόσβαση σε αρκετά θρεπτικά τρόφιμα. Κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω», ανέφερε χαρακτηριστικά το μήνυμα με κύριο στόχο για φέτος το food waste, την απίστευτη σπατάλη τροφίμων που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

 Mέσα σε αυτό το κλίμα, μια έρευνα του Bidfood της Βρετανίας, αποκάλυψε τα συγκεκριμένα food trends που θα κυριαρχήσουν παγκόσμια το 2023 και θα διαμορφώσουν τη βιομηχανία των τροφίμων για την επόμενη πενταετία.

Οι έξι τάσεις του 2023:

1 Συνειδητές επιλογές

Αυτή η τάση επικεντρώνεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές προσέχουν περισσότερο πού τρώνε και πίνουν έξω και τι παραγγέλνουν. Αν και αυτό δεν είναι καινούργιο για το 2023, η κρίση του κόστους ζωής, καθώς και η πανδημία, έχουν συμβάλει ως παράγοντες στο πώς σκέφτονται οι καταναλωτές για τα τρόφιμα και τα ποτά.

2 Αγάπη για το retro:

To κόστος ζωής αυξάνεται και αυτό φαίνεται να έχει ως συνέπεια το ότι καταναλωτές αναζητούν «νοσταλγικά φαγητά» μέσα από τα επιδόρπια, τα κέικ και τα κοκτέιλ. Ουσιαστικά, αυτό μεταφράζεται σε ζήτηση για πιο απλά φαγητά σαν εκείνα που γευόμασταν στην παιδική μας ηλικία. Για παράδειγμα, ένα απλό κέικ βανίλια με κακάο είναι ένα από αυτά τα retro γλυκά.

3 Νέες κουζίνες στο προσκήνιο

Κουζίνες όπως η Κουβανέζικη θα κυριαρχήσουν αλλά και κουζίνες όπως εκείνη από τη Σρι Λάνκα με έμφαση στα μπαχαρικά όπως ο κουρκουμάς, το σκόρδο, η κανέλλα και η καρύδα αλλά και όλες οι Αφρικάνικες γεύσεις, ειδικά οι σούπες με βάση το ρύζι.

4 Η εξέλιξη της κλασικής pizza

Η πίτσα αλλάζει, δεν είναι πια γρήγορο φαγητό και προσφέρεται για δημιουργική και προσβάσιμη καινοτομία. Οι βάσεις χωρίς γλουτένη, οι γαρνιτούρες με βάση τα φυτά και οι επιλογές σε βάση από κουνουπίδι και άλλα λαχανικά ήρθαν για να μείνουν.

5 Τα δώρα της φύσης:

Αυτή η τάση δείχνει τον τρόπο με τον οποίο τα φρούτα, οι καρποί και τα βότανα επιστρέφουν δυναμικά στα πιάτα μας. Μην σου κάνει εντύπωση, αν στο παράθυρο της κουζίνας σου θα έχεις μέχρι το τέλος του 2023 γλαστράκια με τα αγαπημένα σου βότανα για να τα βάζεις απευθείας στα πιάτα του.

Στα ποτά:

Τεκίλα και ρούμι φαίνεται να παίρνουν τα πάνω τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X