Ο λιναρόσπορος (Linum usitatissimum, L.) είναι ένας καρπός με πλούσια διατροφική και θρεπτική αξία, ιδιότητες και οφέλη στην υγεία. Οι σπόροι του λιναριού περιέχουν λιγνάνες, μια κατηγορία φυτοοιστρογόνων, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα στις προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Η προστατευτική τους δράση φαίνεται ότι αυξάνεται όσο μικρότερη είναι η ηλικία που αρχίζει η κατανάλωση τους. Επίσης φαίνεται ότι μπορούν να δράσουν προστατευτικά απέναντι σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Ο λιναρόσπορος και το λινέλαιο συμβάλουν επίσης:

  1. Στην ανακούφιση από την ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  2. Στην μείωση της χοληστερόλης και των τριγλυκερίδιων.
  3. Στην μείωση του χρόνου αποκατάστασης των καταπονημένων μυών μετά την άσκηση.
  4. Στην αύξηση της παραγωγής ενέργειας και αντοχής του σώματος.
  5. Στη θεραπεία του εκζέματος, της ψωρίασης και της πιτυρίδας
  6. Στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικούς ανθρώπους.
  7. Στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα
  8. Στη μείωση της απώλειας οστικής μάζας
  9. Ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και για αυτό μπορεί να καταναλώνεται από άτομα που έχουν αλλεργία στα θαλασσινά ή δεν καταναλώνουν καθόλου ψαρικά.
  10. Ο λιναρόσπορος έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ δεν περιέχει γλουτένη, με αποτέλεσμα το αλεύρι που παράγεται από αυτό να είναι πιο εύπεπτο και ιδιαίτερα κατάλληλο για άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα.

Στα σουπερμάρκετ και στα καταστήματα υγιεινής και βιολογικής διατροφής, υπάρχει έτοιμο αλεύρι από λιναρόσπορο

Το λινέλαιο:

  • Περιέχει επίσης μια σειρά από:
  • βιταμίνες (Β1, Β2, C, Ε, καροτένιο),
  • ωμέγα-6 και ωμέγα-9 απαραίτητα λιπαρά οξέα,
  • ψευδάργυρο,
  • σίδηρο
  • και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο και ασβέστιο

Σύσταση πρόσληψης:

  • Δεν υπάρχει συνιστώμενη δόση για το λινέλαιο.
  • Το Λινέλαιο περιέχει περίπου 7 γραμμάρια ALA (α-λινολενικό οξύ) ανά 15 mL (1 κουταλιά) και περιέχει περίπου 130 θερμίδες.
  • Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες συνιστάται 1 κουταλιά της σούπας την ημέρα, ενώ για τα παιδιά όχι περισσότερο από το ¼ κουταλάκι του γλυκού την ημέρα.

Ο λιναρόσπορος έχει μια ελαφριά γεύση καρυδιού. Μερικοί τρόποι για να τον προσθέσετε στα τρόφιμα που ήδη τρώτε:

  • Προσθέστε λιναρόσπορο στα δημητριακά σας ή στη βρώμη στο πρωινό.
  • Σε  smoothies.
  • Στις σαλάτες
  • Σε σούπες
  • Προσθέστε ένα κουταλάκι αλεσμένου λιναρόσπορου στη μουστάρδα ή στη μαγιονέζα που αλείφετε σε σάντουιτς σε ένα γεύμα.
  • Αναμείξτε μια κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο στο γιαούρτι σας.
  • Προσθήκη λιναρόσπορου σε κιμά ή σε χορτοφαγικά μπιφτέκια

Της Έλενα Τρουλλίδου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X