Μήπως έχεις ακούσει τον όρο «κενές» θερμίδες; Τι είναι αυτές οι θερμίδες και πως επηρεάζουν τον οργανισμό; Ποιες τροφές και τρόφιμα τις περιέχουν και γιατί είναι σημαντικό να τις αποφεύγεις;

Στο παρόν άρθρο θα βρεις όλες τις πληροφορίες για τις «κενές» θερμίδες, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (refined carbs) και το πως επηρεάζουν το σώμα μας.

Τι είναι οι κενές θερμίδες

Κενές ή άδειες θερμίδες ονομάζονται οι θερμίδες που συναντώνται σε τρόφιμα και ποτά με τη μορφή κυρίως ζάχαρης και περιέχουν ελάχιστα ή καθόλου θρεπτικά συστατικά.

Οι τροφές με κενές θερμίδες παρέχουν κακής ποιότητας ενέργεια κυρίως με τη μορφή προστιθέμενης ζάχαρης και ανθυγιεινών στερεών λιπών όπως κορεσμένα λιπαρά ή trans-λιπαρά. Η κατανάλωση κενών θερμίδων έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να λαμβάνει την απαιτούμενη ενέργεια μέσα από τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας που δεν περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.

Που θα τις βρεις

Αυτή η «κατηγορία» θερμίδων βρίσκεται κυρίως στις παρακάτω βασικές κατηγορίες τροφίμων:

  1. Σκευάσματα με ζάχαρη
  2. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Εκτός από τα τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, οι κενές θερμίδες συναντώνται και σε προϊόντα σιτηρών που έχουν υποστεί βιομηχανική επεξεργασία.

Συνήθως οι τροφές που περιέχουν επεξεργασμένους και λευκούς υδατάνθρακες περιέχουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά. Ουσιαστικά πρόκειται για κακής ποιότητας θερμίδες που είναι γνωστές και ως «κακές θερμίδες».

Αυτοί οι υδατάνθρακες συχνά αναφέρονται ως «επεξεργασμένοι υδατάνθρακες» (refined carbohydrates) και βρίσκονται σε τροφές σιτηρών στα οποία έχουν αφαιρεθεί τα θρεπτικά τους συστατικά.

Η επεξεργασία των σιτηρών προϊόντων (λευκό αλεύρι, λευκό ψωμί κλπ.) γίνεται στη παραγωγική διαδικασία ώστε το παραγόμενο τρόφιμο να έχει:

  • Μεγαλύτερη διάρκεια ζωή
  • Καλύτερη υφή (texture)
  • Μικρότερος όγκο

Συνεπώς οι κενές ή άδειες θερμίδες συνδέονται με τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και με τα ζαχαρούχα παρασκευάσματα.

Πως επιδρούν στο σώμα

Η διατροφή πλούσια σε «άδειες» θερμίδες χωρίς ιχνοστοιχεία, μέταλλα και βιταμίνες αυξάνουν τις πιθανότητες για χρόνιες καρδιακές παθήσεις. Παράλληλα τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες μπορούν να οδηγήσουν σε μεταβολικό σύνδρομο, σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία.

Τροφές με κενές θερμίδες

  • Αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά
  • Αλκοολούχα ποτά
  • Δημητριακά πρωινού
  • Ροφήματα καφέ κυρίως με ζάχαρη, σαντιγί και γλυκαντικές ουσίες
  • Ζαχαρούχα ροφήματα όπως τσάι, χυμοί και milshakes
  • Ψητά επιδόρπια (μπισκότα, κέικ, γλυκές πίτες κλπ.)
  • Πατατάκια (chips)
  • Κρέατα με πολλά στερεά λιπαρά: μπέικον, λουκάνικα
  • Junk food: Τηγανιτές πατάτες, πίτσα, burger
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπος (βούτυρο, παγωτό, τυρί)
  • Μαργαρίνη
  • Παγωμένο γιαούρτι (frozen Yogurt)
  • Καραμέλες και γλειφιτζούρια

Ημερήσια πρόληψη κενών θερμίδων

Είναι εφικτό άραγε να περιορίσεις αυτές τις θερμίδες;

Σε έναν φανταστικό κόσμο ναι αλλά στην πραγματικότητα η απάντηση είναι όχι. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να μειώσεις σημαντικά την ημερησία λαμβανόμενη ποσότητα από άδειες θερμίδες ελαχιστοποιώντας έτσι την αρνητική τους επίδραση στον οργανισμό.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (USDA) έχει καταντήσει δημόσια τα προτεινόμενη ημερήσια πρόληψη «κακών» θερμίδων. Ακολουθεί ο αντίστοιχος πίνακας.

Παιδιά (2 – 8 ετών) 120 θερμίδες την ημέρα
Παιδιά (9 – 13 ετών) 120 – 250 θερμίδες την ημέρα
Κορίτσια (14 – 18 ετών) 120 – 250 θερμίδες την ημέρα
Αγόρια(14 – 18 ετών) 160 – 330 θερμίδες την ημέρα
Ενήλικη Γυναίκα 120 – 250 θερμίδες την ημέρα
Ενήλικος Άνδρας 330 θερμίδες την ημέρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X