Το καρπούζι πρωταγωνιστεί στις φρουτοσαλάτες και στα smoothies του καλοκαιριού, καθώς είναι ιδιαίτερα γευστικό αλλά και δροσιστικό. Οι ελάχιστες θερμίδες του –μόλις 46 ανά φλιτζάνι– αλλά και η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνες Α και C είναι μερικά επιπλέον κίνητρα για να το καταναλώνουμε άφοβα.

Ποια άλλα ευεργετικά συστατικά μας παρέχει το καρπούζι και πώς μπορούν αυτά να ωφελήσουν την υγεία μας;

  1. Μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό για ενυδάτωση: Επαρκή ενυδάτωση δεν πετυχαίνουμε μόνο με την κατανάλωση νερού αλλά και με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Το καρπούζι είναι ιδανικό για τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, αφού η περιεκτικότητά του σε νερό αγγίζει το εντυπωσιακό 92%.
  2.  Βιταμίνες για αντιοξειδωτική δράση: Μόλις ένα φλιτζάνι καρπούζι (περίπου 150 γραμμάρια) παρέχει το 21% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C, καθώς και λυκοπένιο και καροτενοειδή (άλφα και βήτα καροτένιο), τα οποία μετατρέπονται στον οργανισμό σε βιταμίνη Α. Όλα αυτά τα συστατικά έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στον οργανισμό.
  3.  Λυκοπένιο κατά του καρκίνου: Το αντιοξειδωτικό λυκοπένιο που βρίσκεται στο καρπούζι έχει επίσης αντικαρκινική δράση. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, τη μεγαλύτερη προστασία παρέχει ενάντια στους καρκίνους του πεπτικού συστήματος.
  4.  Κιτρουλλίνη για προστασία της καρδιάς: Η κιτρουλλίνη είναι ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο καρπούζι. Έχει την ιδιότητα να αυξάνει τα επίπεδα οξειδίου του αζώτου στον οργανισμό, κάτι που με τη σειρά του συμβάλλει στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση) αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για την καρδιοπάθεια.
  5.  Λυκοπένιο & βιταμίνη C για αντιμετώπιση της φλεγμονής: Οι φλεγμονές «κρύβονται» πίσω από ποικίλες χρόνιες παθήσεις, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Crohn. Συστατικά του καρπουζιού με αξιόλογη αντιφλεγμονώδη δράση είναι το λυκοπένιο και η βιταμίνη C.
  6. Λυκοπένιο για πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας: Όπως ήδη αναφέρθηκε, το λυκοπένιο δρα ενάντια στις οξειδωτικές βλάβες και τις φλεγμονές. Οι ιδιότητές του αυτές συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου για εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού, πάθηση που οδηγεί συχνά στην απώλεια της όρασης.
  7.  Βιταμίνη Α & C για υγιή μαλλιά και λαμπερό δέρμα: Οι βιταμίνες του καρπουζιού βελτιώνουν την όψη των μαλλιών και του δέρματος. Η βιταμίνη C προωθεί την παραγωγή του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και τα μαλλιά δυνατά, ενώ η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπλαση των δερματικών κυττάρων.
  8.  Νερό & φυτικές ίνες για καλύτερη πέψη: Η υψηλή περιεκτικότητα του καρπουζιού σε νερό και φυτικές ίνες συμβάλλει στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, προλαμβάνοντας έτσι τη δυσκοιλιότητα.

 

Αναδημοσίευση από onmed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X