Στη διαδικασία απώλειας βάρους δεν συμμετέχουν μόνο οι θερμίδες που λαμβάνουμε αλλά και η θρεπτική σύσταση των τροφίμων. Σημασία έχει δηλαδή και τι άλλο μπορεί να σου προσφέρει ένα τρόφιμο, εκτός από χαμηλά λιπαρά και θερμίδες και το οποίο μπορεί επίσης να συμβάλει στο αδυνάτισμα. Έτσι λοιπόν θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, το ασβέστιο, οι πρωτεΐνες, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Τα παρακάτω τρόφιμα μπορούν να συνοδεύσουν το πιάτο μας και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στο αδυνάτισμα και στην καύση του λίπους.

Ψητά λαχανικά

Πολύχρωμες πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια και κρεμμύδια. Tα λαχανικά είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο μειώνουν την απορρόφηση λίπους, αλλά αυξάνουν ταυτόχρονα και τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Επιπρόσθετα, δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης, χάρη στο ότι προκαλούν χαμηλή έκκριση ινσουλίνης. Ψητό κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι θα ταιριάξει υπέροχα στο πιάτο με τα λαχανικά σου!

Πλιγούρι

Το πλιγούρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που όπως προαναφέραμε μειώνουν την απορρόφηση λίπους και σας χορταίνουν ευκολότερα. Επιπλέον, χάρη στην περιεκτικότητά του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β (νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη), συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας του οργανισμού. Τέλος, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο αργά απ’ ότι το ρύζι και οι πατάτες. Αποτελεί μία καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν ή να ελέγξουν το βάρος τους. Με τα σουτζουκάκια σου, το κοτόπουλο στο φούρνο ή το ψητό κατσαρόλας. Αντικατάστησε το ρύζι ή τις πατάτες με πλιγούρι ταιριάζει υπέροχα. Μην ξεχνάς πως αν το αναμείξεις με φρέσκα λαχανικά (ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι) γίνεται από μόνο του ένα κυρίως, χορταστικό πιάτο.

Γλυκοπατάτες

Αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία φαίνεται να καταπραΰνει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, ενώ βοηθάει τον οργανισμό να παράγει περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα. Οι γλυκοπατάτες αποτελούνται ουσιαστικά από σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι απελευθερώνουν αργά την ενέργειά τους, με αποτέλεσμα να πεινάς λιγότερο και να αισθάνεσαι χορτάτη για περισσότερη ώρα. Είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να είναι πολύ χορταστικές, δίχως να παχαίνουν. Δοκίμασε να τις κάνεις πουρέ, αντί για κλασικό πουρέ πατάτας ή να τις βάλεις μαζί με τα φαγητά που ετοιμάζεις στη γάστρα και το φούρνο γενικότερα.

Σπανάκι

Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπη ή θερμίδες, ενώ αντιθέτως περιέχει φολικό οξύ και άλλες πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το φολικό οξύ, που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β, είναι απαραίτητο για ορισμένες λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός των σακχάρων.

Κους – Κους

Τα τελευταία χρόνια το κους – κους φαίνεται να συχνάζει όλο και περισσότερο στη κουζίνα μας και να συνοδεύει τα κύρια πιάτα μας ή ακόμα και τις σαλάτες. Είναι χοντρόκοκκο σιμιγδάλι που βρέχεται και κυλιέται σε αλεύρι. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην απώλεια λίπους, αλλά και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν, όπως προαναφέραμε στον μεταβολισμό των σακχάρων και κατ’ επέκταση στην συνολική απώλεια βάρους. Και το κουσκούς, όπως το πλιγούρι μπορεί να αντικαταστήσει επάξια κάθε σου πιάτο που θα έφτιαχνες με πατάτες ή ρύζι. Δοκίμασέ το επίσης με μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας, στη θέση των ζυμαρικών και φυσικά ως σαλάτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X