Ομάδα 4: Ψωμί – Δημητριακά – Όσπρια

Ψωμί και άλλα αρτοσκευάσματα

  • Βάφλα (διαμέτρου 10 cm ή επιφάνεια 10 cm2 ) μειωμένης περιεκτικότητας σε λίπος 1
  • Κουλούρι Θεσ/νίκης 1/2
  • Κράκερς μικρά στρογγυλά αλατισμένα 5
  • Kρέπα (διάμετρος 20 cm) 1/2
  • Κριτσίνια (μήκος 20 cm, διάμετρος 1,2 cm) 2
  • Κριτσίνια (μήκος 10 cm, διάμετρος 1,2 cm) 4
  • Κριτσίνια (μήκος 10 cm, διάμετρος 0,6 cm) 6
  • Κρουτόν 1 φλιτζ.
  • Μάφιν (muffin) 1/2
  • Μπισκότα τύπου cream crackers 2
  • Mπισκότα τύπου Petit beurre 2
  • Μπάγκελ 1/4
  • Παξιμάδια Κrispis 2
  • Πίτα (διαμέτρος 15 cm) 1/2
  • Πρέτζελ (Pretzel) στριφτά (προσοχή στο αλάτι) 5 ή (25 γρ.)
  • Πρέτζελ (γράμματα) 12
  • Πρέτζελ (πολύ λεπτά μπαστουνάκια) 27
  • Tορτίγια αραβοσίτου ή σιταριού (διαμέτρος 15 cm) 1
  • Tορτίγια σιταριού (διαμέτρος 25 cm) 1/3
  • Τσιπς αραβοσίτου Doritos 25 γρ.
  • Φρυγανιές (μικρές) 2 τεμάχια
  • Φρυγανιές τύπου Melba toast επιμήκεις 5
  • Φρυγανιές τύπου Melba toast στρογγυλές 10
  • Φρυγανιά τριμμένη 3 κ.σ.
  • Ψωμί λευκό (όλων των τύπων), 1 φέτα (30 γρ.)
  • Ψωμί πλήρες Σίκαλης ή βρώμης 1 φέτα (30 γρ.)
  • Ψωμί Tοστ 1 φέτα
  • Ψωμάκια τύπου χάμπουργκερ 1/2 (30 γρ.)
  • Ψωμί χότ ντόγκ 1/2 (30 γρ.)

Δημητριακά / Ρύζι

  • Αλεύρι 3 κ.σ.
  • Βρώμη 1/2 φλιτζ.
  • Κους κους 1/3 φλιτζ.
  • Κορν Φλέικς 1/2 φλιτζ.
  • Μακαρόνια-κριθαράκι-χυλοπίττες 1/3 φλιτζ. (μαγειρ.)
  • Μούσλι 1/4 φλιτζ.
  • Πίτουρο σιταριού 3 κ.σ.
  • Ποπ κορν (σε φούρνο μικροκυμμάτων) 3 φλιτζ. (έχουν και 2 ισοδ. λίπους)
  • Ρύζι (μαγειρεμένο) άσπρο 1/3 φλιτζ. ή καστανό

Όσπρια (περιέχουν και πρωτεΐνη ίση με ένα ισοδύναμο πολύ άπαχου κρέατος)

  • Φάβα, ρεβίθια ½ φλιτζ.
  • Φασόλια, φακές (μαγειρεμένα, στραγγισμένα ½ φλιτζ.
  • Φασόλια ξεφλουδιστά ½ φλιτζ.

Αμυλούχα λαχανικά

  • Αρακάς (μαγειρεμένος) ½ φλιτζ.
  • Γλυκοπατάτα (ψητή) (μήκος 12,5 cm, διάμετρος 4 cm ) ½ μέτρια
  • Καλαμπόκι βραστό ½ φλιτζ.
  • Καλαμπόκι ολόκληρο ½ μεγάλο (140 γρ)
  • Κάστανα 4 μεγάλα, 6 μικρά
  • Πατάτες ψητές με τη φλούδα 1 μικρή μεγέθους αβγού (85 γρ) ή 1/4 μεγάλη
  • Πατάτα βραστή ½ φλιτζάνι ή ½ μέτρια
  • Πατάτες πουρέ ½ φλιτζ.
  • Φασολάκια (πράσινα με καρπό μαγειρεμένα) ½ φλιτζ.

Σούπες

  • Σούπα ντομάτα με ρύζι 1φλιτζ.
  • Σούπα κοτόπουλο με ρύζι 1 φλιτζ.
  • Σούπα κοτόπουλο με λαχανικά και ρύζι 1 φλιτζ.
  • Σούπα κρέας με λαχανικά και ρύζι 1 φλιτζ.
  • Σούπα κρεμμυδιών (με νερό) 1 φλιτζ.
  • Σούπα με όστρακα/μύδια (με γάλα) 1 φλιτζ. (έχει και 1 ισοδ. λίπους).
  • Σούπα μανιταριών (με γάλα) 1 φλιτζ. (έχει και 3 ισοδ. λίπους)
  • Σούπα σπαραγγιών (με γάλα) 1 φλιτζ.(έχει και 1 ισοδ. λίπους)
  • Ψαρόσουπα με ρύζι 1 φλιτζ.

Άλλες τροφές με υδατάνθρακες τις οποίες είναι καλό να αποφεύγετε (εκτός από ορισμένες περιπτώσεις)

  • Ζάχαρη 1 κ.σ ή 3 κ.γ. 1 ισοδ υδατ.
  • Ζελέ (όχι light) 1/2 φλιτζάνι 1 ισοδ. υδατ.
  • Κεϊκ χωρίς 30 gr 1 ισοδ. υδατ., 1 λίπ. γκλάσο ζάχαρης
  • Kρουασάν 1/2 (33 γρ) 1 ισοδ. υδατ., 1 λίπ.
  • Mαρμελάδα 1 κ.σ. ή 3 κ.γ 1 ισοδ. υδατ.
  • Μέλι 1 κ.σ. ή 3 κ.γ 1 ισοδ. υδατ.
  • Μπισκότα 2 μικρά (20 γρ) 1 ισοδ. υδατ., 1 λίπ. γεμιστά
  • Mπισκότα χωρίς 25-30 γρ 1 ισοδυν υδατ., 1-2 λίπ. ζάχαρη 3 μικρά ή 1 μεγάλο
  • Μπράουνι 1 μικρό 1 ισοδ. υδατ., 1 λίπ. (Brownie)
  • Nτόνατ απλό 50 γρ 1½ ισοδ. υδατ., (doughnut) 2 λίπ. 25
  • Nτόνατ 9,5 cm μήκος 2 ισοδ. υδατ., 2 λίπ.(doughnut) με (60 γρ) γκλάσο ζάχαρης
  • Παγωτό ½ φλιτζ. 1 ισοδ υδατ., 2 λίπ.
  • Παγωτό light ½ φλιτζ. 1 ισοδ. υδατ., 1 λίπ.
  • Παγωτό 0%+0% ½ φλιτζ. 1 ισοδ. υδατ.
  • Πατατάκια 15 κομμάτια 1 ισοδ. υδατ., 2 λίπ. (25 γρ)
  • Πατάτες 8 μεγέθους 1 ισοδ. υδατ., 2 λίπ. τηγανιτές δακτύλου ή 16 λεπτές
  • Πατάτες ½ φλιτζ. 1 ισοδ. υδατ, 1 λίπ. Ω γκρατέν (au gratin)
  • Πιροσκί 100 γρ 2 ισοδ. υδατ, 7 λίπ.
  • Πίτα Quiche 100 γρ 1,5 ισοδ. υδατ, Lorraine 5,3 λίπ.
  • Σιρόπι 1 κ.σ. ή 3 κ.γ. 1 ισοδ. υδατ.
  • Σορμπέ ½ φλιτζ. 2 ισοδ. υδατ.
  • Ταμπλέτες γλυκόζ. 3 (15 γρ) 1 ισοδ. υδατ. B/D 5 γρ
  • Τάρτα φρούτων 1/6 (διάμετρος 3 ισοδ. υδατ., 2 λίπ.
    γεμιστή εμπορίου 20 cm)

Επιστροφής σελίδα Ισοδύναμα τροφών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X