Ομάδα 6: Λίπος
Ένα ισοδύναμο λίπους περιέχει 5 γραμμάρια λίπους και 45 θερμίδες. Τρία ισοδύναμα λίπους = 1 ισοδύναμο υδατανθράκων. Ένα ισοδύναμο λίπους βρίσκεται στις παρακάτω κατηγορίες τροφίμων:
Ομάδα μονοακόρεστου λίπους
- Αβοκάντο 1/8 ή 2 κ.σ. λιωμένο ή 30 γρ
- Αμύγδαλα 6
- Ελαιόλαδο 1 κ.γ.
- Ελιές 10 μικρές ή 5 μεγάλες
- Καρύδια 2 ολόκληρα ή 4 μισά ή 1 κ.σ. τριμμένο
- Κάσιους 6
- Κουκουνάρια 1 κ.σ.
- Πασατέμπος/ηλιόσποροι 1 κ.σ.
- Πέκανς 5 μισά
- Σησαμόσποροι 1 κ.σ.
- Ταχίνι 2 κ.γ.
- Φιστίκια αράπικα 15
- Φιστικοβούτυρο ½ κ.σ.
Ομάδα πολυακόρεστου λίπους
- Ηλιέλαιο 1 κ.γ.
- Καλαμποκέλαιο 1 κ.γ.
- Μαργαρίνη 1 κ.γ.
- Μαγιονέζα 1 κ.γ.
- Μαγιονέζα light 1 κ.σ.
- Σάλτσα για σαλάτα 1 κ.σ.
- Σάλτσα ταρτάρ 2 κ.γ.
- Σάλτσα Thousand Islands 2 κ.γ.
- Σάλτσα ροκφόρ 2 κ.γ.
- Σογιέλαιο 1 κ.γ.
Ομάδα κορεσμένου λίπους
- Βούτυρο 1 κ.γ.
- Μπέικον 1 φέτα
- Κτυπημένη κρέμα μη γαλακτοκομική από ψυγείο 3 κ.σ. αφού χτυπηθεί 4 κ.σ.
- Πατέ χήνας κονσέρβα 1 κ.σ.
- Πατέ από συκώτι κοτόπουλου 2 κ.σ.
- Σάλτσα κρέμας τυριού (cream cheese dip) 1 κ.σ.
- Σάλτσα ξινής κρέμας 2 κ.σ.
- Τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφειας light 30 γρ
- Υποκατάστατο κρέμας μη γαλακτοκομικής, σε υγρή μορφή 2 κ.σ., σε σκόνη 4 κ.γ.
Για να μειώσετε την πρόσληψη λίπους ιδιαίτερα του κορεσμένου:
- Περιορίστε τα ισοδύναμα κρέατος σε λιγότερα από 6 μερίδες ημερησίως (ορισμένες γυναίκες χρειάζονται μόνο 4 ή 5, ενώ άτομα με ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες 2000 θερμίδων μπορεί να θέλουν 8).
- Όποτε είναι δυνατόν χρησιμοποιείστε ισοδύναμα πολύ άπαχου κρέατος.
- Καταναλώνετε αποβουτυρωμένα ή ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά.
- Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 1 φορά την εβδομάδα.
- Παρασκευάστε το φαγητό σας με όσο το δυνατόν λιγότερο λίπος και προτιμήστε τα βραστά ή τα ψητά ή τα μαγειρεμένα στον ατμό.
- Το γιαούρτι μπορεί να αντικαταστήσει την ξινή κρέμα γάλακτος ή τη μαγιονέζα σε πολλές συνταγές. Είναι χαμηλότερο σε θερμίδες και λίπος αφού 2 κουταλιές της σούπας γιαούρτι έχουν 10-16 θερμίδες, ενώ 2 κουταλιές της σούπας ξινής κρέμας έχουν 50 θερμίδες και μαγιονέζας 200 θερμίδες. Εάν μια συνταγή συνιστά φρέσκια κρέμα γάλακτος ξινή ή γλυκιά ή μαγιονέζα αντικαταστήστε την με ισοδύναμη ποσότητα γιαουρτιού. Μια άλλη λύση για την κρέμα γάλακτος στο φαγητό είναι η αντικατάστασή της με γάλα εβαπορέ 4%. Επίσης υπάρχει στο εμπόριο κρέμα γάλακτος light 17 – 20%, ωστόσο είναι πιο θερμιδογόνος από το απλό γιαούρτι ή το γάλα 4%.