Τα ταπεινά παντζάρια ή κοκκινογούλια είναι ένα superfood, με πλήθος θεραπευτικών ιδιοτήτων. Είναι ισχυρό αποτοξινωτικό και καθαριστικό του αίματος με θρεπτικά συστατικά εξαιρετικά σημαντικά για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι πλούσια σε φολικό οξύ, σίδηρο, μαγγάνιο, κάλιο, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. Έρευνες έχουν δείξει πως βοηθάει στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων, καθώς αποτρέπει τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι λόγω υπερκατανάλωσης αλκοόλ, παχυσαρκίας, διαβήτη.
INGREDIENTS
- 700 γρ βολβούς παντζαριών ή και περισσότερο
- 15 γρ ελαιόλαδο ή και λιγότερο/περισσότερο
- αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
- προαιρετικά: μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι) , τσίλι
INSTRUCTIONS
- Κόβεις τους βολβούς από τα παντζάρια. Χρησιμοποίησα βιολογικά και γι’ αυτό είναι τόσο μικρά
- Καθαρίζεις περιμετρικά τους βολβούς με το peeler
- Κόβεις σε λεπτές φέτες με το μαντολίνο
- Προθερμαίνεις τον φούρνο σε αέρα στους 170
- Αν δεν έχεις ψεκαστήρα λαδιού θα τα τοποθετήσεις σε ένα μεγάλο μπολ, θα προσθέσεις ελαιόλαδο και θα ανακατέψεις πολύ καλά
- Αν έχεις ψεκαστήρα λαδιού, στρώνεις λαδόκολλα στη λαμαρίνα του φούρνου και τοποθετείς τα παντζάρια ένα- ένα. Προσέχεις όχι μόνο να μην αφήσεις καθόλου κενά, αλλά να ακουμπάει σχεδόν μέχρι τη μέση η μια φέτα από την άλλη. Αυτό το κάνουμε γιατί θα συρρικνωθούν κατά το ψήσιμο.
- Ψεκάζεις, αλατίζεις, προσθέτεις ό,τι άλλο θες και ψήνεις στους 170 σε αέρα για 30 λεπτά (ανάλογα το μέγεθος)
https://misshealthyliving.gr