Πόσο ωφελεί η άσκηση την όρασή μας;
Όλοι ξέρουμε πως η άσκηση είναι ευεργετική για τη γενική υγεία μας. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά να τονώσουμε τους μυς μας και να οξυγονωθούμε καλύτερα. Αλλά ξέρατε ότι έχει επίσης οφέλη για την όραση μας;
Δεν έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η τακτική άσκηση στα μάτια μας. Ωστόσο, έχουν γίνει αρκετές μελέτες που αποκαλύπτουν πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές μας να αναπτύξουμε μερικές από τις πιο κοινές ασθένειες των ματιών. Σε αυτές περιλαμβάνονται το γλαύκωμα, η εκφύλιση ωχράς κηλίδας και ο καταρράκτης.
Πώς αλληλεπιδρά η άσκηση με την διατήρηση της καλής υγείας των ματιών μας;
Η διατήρηση ενός ενεργού τρόπου ζωής μας βοηθάει να προστατευτούμε από προβλημάτα υγείας, καθώς και να επιβραδύνουμε την εξέλιξή τους . Ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν:
- Υψηλή πίεση του αίματος
- Διαβήτης
- Υψηλά επίπεδα χοληστερόλης
Οι παραπάνω παθήσεις έχουν αντίκτυπο στο καρδιαγγειακό μας σύστημα και στις πιθανότητές μας να αναπτύξουμε οφθαλμικές παθήσεις. Οι επιστήμονες παρατηρούν όλο και περισσότερο τη σχέση μεταξύ όρασης και γενικής υγείας και τη σχέση μεταξύ των καρδιαγγειακών παθήσεων και των οφθαλμικών παθήσεων.
Ο ρόλος της άσκησης είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των κινδύνων καρδιαγγειακών παθήσεων και, ως εκ τούτου και κάποιων οφθαλμικών παθήσεων. Ως εκ τούτου, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην προστασία τόσο της συνολικής ευεξίας όσο και πιο ειδικά της υγείας των ματιών.
Ποιές οφθαλμικές διαταραχές μπορούν να προληφθούν με την άσκηση;
Ορισμένες από τις οφθαλμικές καταστάσεις που επηρεάζονται από τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας περιλαμβάνουν:
1. Το γλαυκώμα
Το γλαύκωμα είναι μια κοινή πάθηση των ματιών που προσβάλλει συχνότερα τους ενήλικες στις δεκαετίες του ’70 και του ’80. Η ασθένεια βλάπτει το οπτικό νεύρο που συνδέει το μάτι με τον εγκέφαλο και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας έκανε μια μελέτη που εξέτασε 5.600 άνδρες και γυναίκες για να διαπιστώσει εάν υπήρχε συσχέτιση της μέτριας άσκησης με την πίεση οφθαλμικής ροής (ροή αίματος στο μάτι), που είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην ανάπτυξη του γλαυκώματος. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι αυτοί που συμμετείχαν σε μέτρια σωματική δραστηριότητα ήταν 25% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν γλαύκωμα σε σύγκριση με εκείνους τους ανθρώπους που ήταν σε μεγάλο βαθμό ανενεργοί. Η μέτρια σωματική άσκηση, όπως μια βόλτα τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει την ενδοφθάλμια πίεση, η οποία ως αποτέλεσμα θα βελτιώσει τη ροή του αίματος στον αμφιβληστροειδή και στο οπτικό νεύρο.
2. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ)
Η ΗΕΩ είναι μια κοινή κατάσταση που συνήθως επηρεάζει τους ανθρώπους στη δεκαετία του ’50 και του ’60. Η ΗΕΩ επηρεάζει το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς, που αφορά την ευκρινή όραση που χρειάζεστε για καθημερινές δραστηριότητες όπως η ανάγνωση και η οδήγηση.
Σε άλλη μελέτη που ανέφερε η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, οι ερευνητές ανέλυσαν το ιατρικό ιστορικό περισσότερων από 3.800 ανθρώπων για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σχέση μεταξύ ανάπτυξης της ΗΕΩ και σωματικής αδράνειας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έκαναν ασκήσεις τρεις φορές την εβδομάδα ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν την κατάσταση σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν ασκήσεις. Αυτό τονίζει την ισχυρή σύνδεση καρδιαγγειακής νόσου, άσκησης και δείκτη μάζας σώματος με την υγεία των ματιών.
3. Ο Καταρράκτης
Στον καταρράκτη, ο φακός του ματιού γίνεται όλο και πιο αδιαφανής και θολός. Η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση, η άσκηση ωστόσο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτής της κατάστασης.
Η τακτική σωματική δραστηριότητα προκαλεί υψηλή πυκνότητα συγκεντρώσεων λιποπρωτεϊνών, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά αποτελέσματα. Είναι καλό και για την χοληστερίνη. Η ανάπτυξη καταρράκτη σχετίζεται με φλεγμονή και οξείδωση, που σημαίνει ότι η άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση και τη μείωση αυτών των επιπέδων.
Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε τη σημασία να διατηρήσουμε χαμηλά τα επίπεδα χοληστερόλης για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Επιπρόσθετα είναι σημαντική και στην πρόληψη του καταρράκτη. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη δεν παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά για υγιή μάτια και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάπτυξη του καταρράκτη.
4. Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Αυτή η κατάσταση είναι μια επιπλοκή του διαβήτη που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα που καταστρέφουν το πίσω μέρος του οφθαλμού (αμφιβληστροειδής), με αποτέλεσμα την τύφλωση αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Ο αμφιβληστροειδής τροφοδοτείται με μια σταθερή παροχή αίματος που λαμβάνει μέσω ενός δικτύου μικρών αιμοφόρων αγγείων. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν αυτά τα αγγεία και να οδηγήσουν σε απώλεια της όρασης. Εάν έχετε διαβήτη, αυτό μπορεί να ελεγχθεί και με τη σωματική άσκηση εκτός της σωστής διατροφής.
Πόσο συχνά πρέπει να ασκείστε;
Οι ενήλικες ηλικίας 19 έως 64 ετών συνιστάται να συμμετέχουν σε τακτική σωματική άσκηση. Αυτό σημαίνει είτε 150 λεπτά μέτριας αερόβιας άσκησης κάθε εβδομάδα, όπως ποδηλασία ή ζωηρό περπάτημα ή 75 λεπτά πιο έντονη άσκηση, όπως τρέξιμο ή ποδόσφαιρο.
Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο αποθαρρυντικό, δεν πρέπει να είναι, καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι που μπορείτε να διαχειριστείτε το χρόνο όλη την εβδομάδα, να πάρετε τους αγαπημένους σας και ίσως να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι.
Ασκηθείτε σε τακτική βάση και εγγυημένα θα δείτε τα αποτελέσματα στην υγεία σας και στα μάτια σας!