O ήλιος μάς βοηθάει να συνθέσουμε βιταμίνη D, όμως αν το παρακάνουμε δείχνει τα δόντια του. Πώς αντιμετωπίζουμε τα – απλά – εγκαύματα;

Αγνοήσατε παντελώς τις συμβουλές των δερματολόγων και κάνατε το δέρμα σας… ψητό. Πώς θα ανακουφιστείτε;

Δροσερά ντουζ

Ένα χλιαρό προς δροσερό ντουζ θα απαλύνει τον πόνο και το τσούξιμο. Αντενδείκνυται να βάλετε πάγο ή παγωμένο νερό στην περιοχή. Επίσης, αποφύγετε το τρίψιμο με σφουγγάρι ή πετσέτα.

Και δροσερές κομπρέσες

Βάλτε πάνω στο ερεθισμένο δέρμα ένα πανάκι ή πετσέτα βρεγμένη με δροσερό νερό ή καταπραϋντικό χαμομήλι, για να μειώσετε την ενοχλητικά υψηλή θερμοκρασία της καμένης περιοχής.

Γιαουρτάκι

Τα προβιοτικά και τα ένζυμα του γιαουρτιού θα ανακουφίσουν το έγκαυμα και θα το βοηθήσουν να επουλωθεί. Αφήστε το γιαούρτι να δράσει για μερικά λεπτά και ξεπλύνετε με δροσερό νερό.

Πολύ νερό και φρούτα

Το έγκαυμα αφυδατώνει το δέρμα και μειώνει τους ηλεκτρολύτες. Πιείτε λοιπόν άφθονο νερό, ώστε να ενυδατωθείτε εσωτερικά και να επισπευστεί η επούλωση του εγκαύματος. Νερό έχουν και τα φρούτα, επομένως η κατανάλωσή τους είναι καλή ιδέα. Μια φέτα καρπούζι, για παράδειγμα, προσφέρει περίπου ενάμιση ποτήρι νερό. Υψηλή περιεκτικότητα σε νερό έχουν επίσης τα παντζάρια και το πεπόνι.

Ενυδατική κρέμα

Μια ενυδατική κρέμα με aloe vera, θα σας ανακουφίσει. Μην χρησιμοποιήσετε αντηλιακό ή καλλυντικές κρέμες και λοσιόν για περιποίηση δέρματος, γιατί ενδέχεται να χειροτερέψουν τον ερεθισμό.

Και πώς δεν θα ξαναπάθετε έγκαυμα ποτέ

  •  Αποφεύγουμε την άμεση έκθεση στον ήλιο από τις 10.00 το πρωί έως τις 17.00 το απόγευμα. Ειδικά από τις 11.00 έως τις 16.00, καθόμαστε αυστηρά και μόνο στη σκιά.
  • Φοράμε πάντα αντηλιακό με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Ακόμα και τις ημέρες που έχει σχετική συννεφιά και όταν βολτάρουμε στο νησί ή την πόλη, πριν και μετά την παραλία.
  • Ελέγχουμε την συσκευασία του αντηλιακού, για να εντοπίσουμε τα σύμβολα UVA και UVB, και να είμαστε σίγουροι ότι το αντηλιακό μας προστατεύει και από τα δύο είδη ηλιακής ακτινοβολίας.
  • Φοράμε το αντηλιακό μας μισή ώρα πριν βγούμε από το σπίτι, και ανανεώνουμε το πολύ κάθε δύο ώρες, ή μετά από κάθε βουτιά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X