Πρέπει να το παραδεχτούμε: είμαστε αδύναμοι μπροστά στο πέρασμα του χρόνου. Γνωρίζατε όμως ότι το 50% της γήρανσης της επιδερμίδας οφείλεται στο περιβάλλον και στις καθημερινές μας συνήθειες; Αυτά είναι πολύ καλά νέα που αποδεικνύουν αναμφισβήτητα ότι, βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής μας, έχουμε τη δύναμη να επιβραδύνουμε ορατά την εμφάνιση των σημαδιών γήρανσης. Η διατροφή συμπεριλαμβάνεται στους μηχανισμούς δράσης που έχουμε στη διάθεσή μας. Πράγματι, η ισορροπημένη διατροφή και ποικιλία έχει ορατά αποτελέσματα στην υγεία και την ποιότητα της επιδερμίδας και, συνεπώς, στην ικανότητά του να αντισταθεί στη γήρανση. Αλλά ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της διατροφής; Και πώς επηρεάζει την επιδερμίδα; Ακολουθεί συνοπτική έκθεση παρακάτω!
Οι μηχανισμοί της διατροφής
Η επιστήμη της διατροφής είναι αυτή που μελετά την επίδραση της τροφής στον οργανισμό. Λαμβάνει υπόψη τις διατροφικές συνήθειες και μελετά τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.
Το ταξίδι της τροφής
Πρώτα, μια μικρή επανάληψη στο μάθημα της βιολογίας!
Γνωρίζετε ότι μετά τη μάσηση και την κατάποση, η τροφή εισέρχεται στο πεπτικό σύστημα και διασπάται σε μικροσκοπικά μόρια, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται μέσω του αίματος στα διάφορα όργανα του ανθρώπινου οργανισμού.
Η επιδερμίδα, όπως και τα άλλα όργανα, χρησιμοποιεί τα μόρια που λαμβάνει για:
- ανάπλαση
- εξασφάλιση ενέργειας
- διατήρηση των κυττάρων της
- προστασία
- ίαση
Η χημική διαδικασία εμπλέκεται στη γήρανση της επιδερμίδας
Ορισμένες τροφές θεωρούνται επιταχυντές της γήρανσης της επιδερμίδας γιατί πυροδοτούν δύο συγκεκριμένες χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό.
- Το οξειδωτικό στρες, το οποίο προκαλείται όταν οι ελεύθερες ρίζες, που παράγονται από ορισμένες τροφές, βλάπτουν το DNA και τις κυτταρικές μεμβράνες, υπερτερούν σε αριθμό από τα γνωστά μας αντιοξειδωτικά, τα μόρια που προστατεύουν τον οργανισμό. Αυτό συμβαίνει όταν ακολουθείται μια διατροφή που δεν είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, θρεπτικά στοιχεία και απαραίτητα λιπαρά οξέα
- Η γλυκοζυλίωση, μια σχετικά περίπλοκη χημική αντίδραση στο χόριο που συχνά προκαλείται από διατροφή πλούσια σε σάκχαρα και πρωτεΐνες, αλλοιώνει τις μεμβράνες των κυττάρων της επιδερμίδας.
Πώς επηρεάζει η τροφή την επιδερμίδα μας;
Πείτε μου τι τρώτε και θα σας πω πώς θα γεράσει η επιδερμίδα σας! Πράγματι, οι τροφές που τοποθετούμε στο πιάτο μας έχουν ορατές συνέπειες στην επιδερμίδα και στην ικανότητά της να καταπολεμά τα σημάδια γήρανσης.
Οξειδωτικό στρες, γλυκοζυλίωση και γήρανση της επιδερμίδας
Τα δύο παραπάνω φαινόμενα, τα οποία προκαλούνται από μη ισορροπημένη διατροφή και έλλειψη ποικιλίας τροφών, έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη γήρανση της επιδερμίδας.
Πράγματι, το οξειδωτικό στρες προκαλεί μείωση στην ποσότητα κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος που παράγονται από το χόριο, γεγονός που επιφέρει τον σχηματισμό ρυτίδων. Τα κύτταρα της επιδερμίδας εκφυλίζονται και πεθαίνουν χωρίς να αναζωογονούνται όσο γρήγορα απαιτείται. Το αποτέλεσμα: γρήγορη εμφάνιση σκούρων κηλίδων. Το οξειδωτικό στρες προκαλείται από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κόκκινου κρέατος, αλλαντικών και επεξεργασμένων τροφίμων (βιομηχανικά προϊόντα που έχουν υψηλή συγκέντρωση σε αλάτι, βασίζονται σε λευκό αλεύρι και έχουν χάσει τα θρεπτικά τους συστατικά). Στην παραπάνω κατηγορία πρέπει, επίσης, να συμπεριληφθούν και τα τυριά από απαστερίωτο γάλα, το καμένο φαγητό, τα τηγανιτά, τα ψητά, αλλά και το αλκοόλ.
Η διατροφή είναι η βασική αιτία εμφάνισης του φαινομένου της γλυκοζυλίωσης, η οποία προκαλεί αλλοίωση των πρωτεϊνών της επιδερμίδας με αποτέλεσμα την απώλεια ελαστικότητας, τη χαλάρωση και την εμφάνιση ρυτίδων. Επίσης, προκαλείται από την υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αλλαντικών. Στα παραπάνω πρέπει να συμπεριλάβουμε και τα προϊόντα που περιέχουν ζάχαρη (γλυκά, ποτά…)
Αντιγηραντικές τροφές
Όπως καταλαβαίνετε, η καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας όμορφης επιδερμίδας για όσο το δυνατόν περισσότερο διάστημα, καθώς οι ελεύθερες ρίζες επιτίθενται στην καρδιά και τη μεμβράνη των δερματικών κυττάρων, καταστρέφουν την επιδερμίδα και εμποδίζουν την ανάπλασή της. Τα αντιοξειδωτικά είναι ο εχθρός της αντιγήρανσης, αλλά καθώς το σώμα δεν παράγει αρκετά, πρέπει εμείς να τα εξασφαλίζουμε μέσω της κατανάλωσης πολλών φρούτων, λαχανικών (τα πιο πολύχρωμα είναι ιδιαιτέρως ευεργετικά για την επιδερμίδα) και οσπρίων (φακές, ρεβίθια, φασόλια…)
Τα φυτικά έλαια, τα λιπαρά ψάρια και οι ξηροί καρποί (φιστίκια, φουντούκια και αμύγδαλα…), πλούσια σε «πολυακόρεστα» λιπαρά οξέα, προωθούν την ανάπλαση της επιδερμίδας και την προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες. Γνωστά και ως Ω-3 και Ω-6, τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα ενισχύουν το λιπιδικό στρώμα της επιδερμίδας και συμβάλλουν στην καλή ενυδάτωση. Επιπλέον, ενισχύουν τη σύνθεση κολλαγόνου, το οποίο διατηρεί την ελαστικότητα της επιδερμίδας.