Μελομακάρονα ή Κουραμπιέδες
Επιλέξτε τα μελομακάρονα από τους κουραμπιέδες. Αν και έχουν σχεδόν τις ίδιες θερμίδες, τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά. Παρασκευάζονται με ελαιόλαδο που προσφέρει στον οργανισμό καλά λιπαρά ενώ οι κουραμπιέδες παρασκευάζονται κυρίως με βούτυρο που προσφέρει στον οργανισμό κορεσμένα λιπαρά. Η αυξημένη κατανάλωσή τους είναι επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Επιπλέον, τα μελομακάρονα γίνονται με μέλι και λιγότερη ζάχαρη ενώ οι κουραμπιέδες μόνο με ζάχαρη.
Κάθε πρωί τρώω ένα κομμάτι βασιλόπιττα με τον καφέ μου, ώστε να γλιτώσω χρόνο και θερμίδες από το τοστ
Η παραδοσιακή Βασιλόπιτα παρασκευάζεται με πολλά αυγά και βούτυρο, με αποτέλεσμα να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. 1 κομμάτι των 100γρ προσδίδει 390-450 θερμίδες ανάλογα με τα υλικά. Υπάρχουν βέβαια αρκετές παραλλαγές της συνταγής, οπότε αν την παρασκευάσετε στο σπίτι, μπορείτε να ελαττώσετε το λίπος και την ζάχαρη.
Θα προτιμήσω να πιω τζιν με τονικ στις εξόδους των Χριστουγέννων γιατί δεν έχει θερμίδες
Το αλκοόλ αποτελεί την πιο πλούσια πηγή θερμιδών δίνοντας 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Το κόκκινο κρασί υπερτερεί έναντι των υπόλοιπων αλκοολούχων ποτών λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει, τα οποία ασκούν επιπρόσθετη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχουν τα διάφορα αλκοολούχα ποτά, τόσο περισσότερες είναι οι θερμίδες τους. Eκτός όμως από τη ποσότητα του αλκοόλ, το θερμιδικό περιεχόμενο καθορίζεται και από τα υπόλοιπα συστατικά, κυρίως στα ανάμεικτα ποτά. Έτσι, όταν προσθέτουμε αναψυκτικά, χυμούς, ζάχαρη ή άλλα συστατικά, οι θερμίδες τους γίνονται ακόμα περισσότερες. Τέλος, εκτός από τις θερμίδες των αλκοολούχων ποτών αυτών καθαυτών, η κατανάλωση τους, σχεδόν πάντα, πηγαίνει χέρι-χέρι με πολλά ανθυγιεινά σνακ, τα οποία είναι πλούσια σε αλάτι και λιπαρά, με αποτέλεσμα η αύξηση του σωματικού βάρους να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο.
Η γαλοπούλα είναι χαμηλή σε θερμίδες και λίπος!
Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα λίπους, η οποία συγκεντρώνεται στην πέτσα (δέρμα). Έτσι στα 120 γρ γαλοπούλα έχουμε μόνο 7 γρ. ζωϊκού λίπους το οποίο αποδίδει 175 θερμίδες. Για να «γλιτώσουμε» ακόμα περισσότερες θερμίδες αποφύγετε να την αλείψετε με βούτυρο ή λάδι, αφαιρέστε το δέρμα (πέτσα) και ψήστε την μέσα σε ειδική σακούλα ή αλουμινόχαρτο για να κρατήσει την υγρασία της και τους φυσικούς χυμούς της.
Η γέμιση με παχαίνει;
Με μικρές παρεμβάσεις μπορούμε να μειώσουμε το θερμιδικό της φορτίο. Έτσι, αποφύγετε να βάλετε κιμά ή συκώτι που ανεβάζουν την περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Προσθέστε ρύζι, κάστανα και ξηρούς καρπούς (τα οποία έχουν βέβαια λίπος αλλά όχι κορεσμένο) και σταφίδες για να δώσετε γεύση και άρωμα. Έτσι από τις 230 θερμίδες και τα 15 γρ. λίπους ανά 100 γρ. κανονικής γέμισης, μπορούμε να τις μειώσουμε σε 120 με 7 γρ. λίπους.