Επειδή όλοι πριν τις διακοπές διαβάζουμε για δήθεν «μαγικές» δίαιτες – που τελικά δεν κάνουν τίποτα – ας μιλήσουμε για τις βασικές αρχές ενός σωστού προγράμματος διατροφής για απώλεια σωματικού λίπους, όπως λέει και ο τίτλος, ώστε να μπορείτε να ξεχωρίσετε μια σωστή από μια λανθασμένη δίαιτα.
- Η δίαιτα θα πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες τροφών. Καμία τροφή δεν είναι πλήρης από μόνη της. Κάποιες διαθέτουν περισσότερες φυτικές ίνες, άλλες καλύτερο προφίλ αμινοξέων, ενώ μερικές περιέχουν βιταμίνες που δεν θα βρείτε σε άλλες τροφές. Συνεπώς μια σωστή δίαιτα θα πρέπει να σας δίνει τη δυνατότητα επιλογής από μια ευρεία γκάμα τροφών για μια όσο το δυνατόν πλήρη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.
- Να μην είναι χαμηλότερης ενέργειας από τον βασικό μεταβολισμό. Εννοείται πως πριν ξεκινήσουμε οποιαδήποτε δίαιτα θα πρέπει να βρούμε τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό μας (ΒΜR) με τη βοήθεια online εργαλείων ή ενός ειδικού και να «δουλέψουμε» γύρω από αυτόν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει η καθημερινή πρόσληψη να πέσει κάτω από τις θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού για να συντηρήσει τον εαυτό του.
- Να μην μας κάνει να νιώθουμε πείνα ή εξάντληση. Αυτό είναι αποτέλεσμα του προηγούμενου κανόνα. Αν μια δίαιτα πέσει κάτω από το BMR αμέσως ο οργανισμός θα χτυπήσει συναγερμό κάνοντας να αισθανόμαστε υποτονικοί, κακόκεφοι, κουρασμένοι. Το στρες που θα του υποβάλουμε θα γυρίσει εναντίων μας μακροπρόθεσμα με περισσότερη συσσώρευση λίπους.
- Να συστήνει σταδιακή μείωση του βάρους, όχι πάνω απο 0,5-1 κιλό την εβδομάδα. Κάθε αλλαγή στο σώμα μας θα πρέπει να γίνεται με αργό και σταθερό ρυθμό ώστε να δίνουμε τη δυνατότητα στον οργανισμό μας να προσαρμόζεται στις καινούριες συνθήκες και να μην τον σοκάρουμε με δραστικές αλλαγές. Άλλωστε, περισσότερο από 1 κιλό την εβδομάδα σημαίνει σχεδόν πάντα ότι μαζί με λίπος χάνουμε και μύες! Και αυτό είναι κακό.
- Να έχει δοκιμαστεί από μεγάλο αριθμό ατόμων σε έρευνες, αλλιώς πρόκειται για πειραματική δίαιτα. Αυτό είναι κοινή λογική. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γίνουμε τα πειραματόζωα ενός ακόμα «γκουρού» ή μιας εφήμερης διατροφικής μόδας.
- Να συμβαδίζει με την ζωή του ανθρώπου που θα την ακολουθήσει ώστε να μπορεί να την κάνει. Το μυστικό μιας επιτυχημένης δίαιτας είναι να είμαστε σε θέση να… την κάνουμε! Αν περιλαμβάνει εξωτικά φρούτα, δυσεύρετα συστατικά, πολυδάπανη προετοιμασία ή δύσκολη παραγωγή, οι πιθανότητες είναι ότι θα την εγκαταλείψουμε σύντομα.
- Να μην τον απομονώνει κοινωνικά και να μπορεί να ενταχθεί σε όλη του την καθημερινότητα. Καμία δίαιτα δεν θα πρέπει να σας απαγορεύει από τις καθημερινές σας υποχρεώσεις και να επιτάσσει ένα δικό της τρόπο ζωής. Εκτός αν είναι δική σας απόφαση να αλλάξετε άρδην τη ζωή σας, η δίαιτα που θα ακολουθήσετε θα πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τον τρόπο που ζείτε.
- Να προωθεί την βελτίωση της υγείας, Συχνά μπερδεύουμε τον όρο «δίαιτα» με τον όρο «διατροφή». Μια σωστή δίαιτα θα πρέπει να είναι πάνω από όλα σωστή διατροφή. Και μια σωστή διατροφή είναι πάντα υγιεινή.
- Να μην υποστηρίζει ότι έχει τάχα κάποιο μυστικό συστατικό που κάνει θαύματα. Κανένα συστατικό από μόνο του δεν κάνει θαύματα. Η σωστή επιλογή και η σωστή αναλογία τροφών κάνει τα πραγματικά θαύματα.
- Να μην έχουν βρεθεί παρενέργειες σε όσους την ακολούθησαν. Κοινή λογική και αυτό. Ωστόσο θέλει ψάξιμο. Και από πολλές πηγές. Αφιερώστε χρόνο ψάχνοντας λίγο εκτενέστερα για τυχόν παρενέργειες της συγκεκριμένης δίαιτας που θέλετε να ακολουθήσετε. Αν βρείτε πολλές αναφορές για παρενέργειες καλό θα ήταν να το ξανασκεφτείτε λίγο.