Εισαγωγή 

Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα των αρτηριών καθώς ρέει μέσα σε αυτές. Η αρτηριακή πίεση εξαρτάται από την ροή του αίματος (πόσο αίμα στέλνει η καρδιά μας σε κάθε συστολή) και από την αντίσταση που προβάλουν τα αγγεία μας στην ροή αυτή. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι υψηλή, τότε η καρδιά μας πρέπει να εργαστεί δυνατότερα για να διατηρήσει επαρκή ροή αίματος στο σώμα μας.

Σε αυτό το άρθρο, θα καλύψουμε τα βασικά της υπέρτασης, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων, των αιτιών, του τρόπους θεραπείας και άλλων.

Τι είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση;

Υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η κατάσταση που βιώνει ο οργανισμός όταν η πίεση του αίματος είναι πολύ υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα. Η πίεση του αίματος εξαρτάται από την ταχύτητα με την οποία το αίμα περνάει μέσα από τις αρτηρίες και την αντίσταση που αυτό συναντάει. Ως εκ τούτου, όσο στενότερες είναι οι αρτηρίες τόσο μεγαλύτερη πίεση θα αναπτύσσει το αίμα κατά την κίνηση του μέσα σε αυτές.

Η υπέρταση είναι μια πολύ συχνά εμφανιζόμενη νόσος που αναπτύσσεται σταδιακά, συχνά χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα. Αυτό οφείλεται στη σταδιακή στένωση των αρτηριών με την πάροδο του χρόνου, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στα αγγεία, στις αρτηρίες αλλά και στην καρδιά, η οποία πρέπει πλέον να χρησιμοποιεί περισσότερη δύναμη για να στείλει το αίμα σε όλο το σώμα. Για τους λόγους αυτούς, είναι ιδιαίτερα σημαντική η πρόληψη της πάθησης και η διατήρηση της πίεσης σε σταθερά επίπεδα, εντός των φυσιολογικών ορίων.

Κάτι τέτοιο, μπορεί να επιτευχθεί με συχνές μετρήσεις της πίεσης ειδικότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άμεση επικοινωνία με τον γιατρό σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η πίεση ξεπερνά επανειλημμένα τις φυσιολογικές τιμές. Ο ιατρός θα παρακολουθήσει την πίεση του ασθενούς για μερικές εβδομάδες προκειμένου να ελέγξει εάν αυτή είναι μόνιμα υψηλή ή επανέρχεται στα φυσιολογικά επίπεδα πριν προβεί σε διάγνωση. Κατόπιν, η θεραπευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει βελτίωση του τρόπου ζωής αλλά και χορήγηση κατάλληλων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Πώς να κατανοήσετε τις μετρήσεις υπέρτασης

Κατά την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης θα πρέπει να ληφθούν δύο αριθμοί που αντικατοπτρίζουν τη συστολική και τη διαστολική πίεση, αντίστοιχα.

  • Συστολική πίεση: περιγράφει τη μέγιστη πίεση στις αρτηρίες τη στιγμή που η καρδιά χτυπάει ωθώντας το αίμα σε αυτές.
  • Διαστολική πίεση: περιγράφει την ελάχιστη πίεση μεταξύ δύο διαδοχικών καρδιακών παλμών.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών κατατάσσουμε τους ενήλικες σε 4 κατηγορίες ως προς την αρτηριακή τους πίεση:

Πέντε κατηγορίες ορίζουν τις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης για ενήλικες:

  • Υγιές: Μια υγιής μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι μικρότερη από 120/80 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg).
  • Αυξημένο: Ο συστολικός αριθμός είναι μεταξύ 120 και 129 mm Hg και ο διαστολικός αριθμός είναι μικρότερος από 80 mm Hg. Οι γιατροί συνήθως δεν αντιμετωπίζουν την αυξημένη αρτηριακή πίεση με φάρμακα. Αντίθετα, ο γιατρός σας μπορεί να ενθαρρύνει αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειώσετε τον αριθμό σας.
  • Στάδιο 1 υπέρταση: Ο συστολικός αριθμός είναι μεταξύ 130 και 139 mm Hg ή ο διαστολικός αριθμός μεταξύ 80 και 89 mm Hg.
  • Στάδιο 2 υπέρταση: Ο συστολικός αριθμός είναι 140 mm Hg ή μεγαλύτερος ή ο διαστολικός αριθμός είναι 90 mm Hg ή μεγαλύτερος.
  • Υπερτασική κρίση: Ο συστολικός αριθμός είναι πάνω από 180 mm Hg ή ο διαστολικός αριθμός είναι πάνω από 120 mm Hg. Η αρτηριακή πίεση σε αυτό το εύρος απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα όπως πόνος στο στήθος, πονοκέφαλος, δύσπνοια ή οπτικές αλλαγές όταν η αρτηριακή πίεση είναι τόσο υψηλή, απαιτείται ιατρική φροντίδα στο δωμάτιο έκτακτης ανάγκης.

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης λαμβάνεται με περιχειρίδα πίεσης. Για ακριβή ανάγνωση, είναι σημαντικό να έχετε μια μανσέτα που να ταιριάζει. Η κακή εφαρμογή της περιχειρίδας μπορεί να δώσει ανακριβείς ενδείξεις.

 Οι μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης είναι διαφορετικές για παιδιά και εφήβους. Ρωτήστε τον γιατρό του παιδιού σας για τα υγιή όρια για το παιδί σας εάν σας ζητηθεί να παρακολουθήσετε την αρτηριακή του πίεση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της υπέρτασης;

Η υπέρταση είναι γενικά μια σιωπηλή κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι δεν θα εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες για να φτάσει η κατάσταση σε επίπεδα αρκετά σοβαρά ώστε τα συμπτώματα να γίνουν εμφανή. Ακόμη και τότε όμως, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αποδοθούν σε άλλα θέματα.

Η υπέρταση είναι γενικά μια σιωπηλή κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι δεν θα εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή και δεκαετίες για να φτάσει η κατάσταση σε επίπεδα αρκετά σοβαρά ώστε τα συμπτώματα να γίνουν εμφανή. Ακόμη και τότε, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αποδοθούν σε άλλα θέματα. 

Τα συμπτώματα της σοβαρής υπέρτασης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Έξαψη
  • Κηλίδες αίματος στα μάτια
  • Ζάλη

 Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, αντίθετα με τη δημοφιλή άποψη, η σοβαρή υπέρταση δεν προκαλεί συνήθως ρινορραγίες ή πονοκεφάλους – εκτός από την περίπτωση που κάποιος βρίσκεται σε υπερτασική κρίση.

 Ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε υπέρταση είναι να λαμβάνετε τακτικές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης. Τα περισσότερα ιατρεία λαμβάνουν μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε κάθε ραντεβού.

 Εάν έχετε μόνο ετήσιο σωματικό έλεγχο, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με τους κινδύνους για υπέρταση και άλλες μετρήσεις που μπορεί να χρειαστείτε για να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε την αρτηριακή σας πίεση.

 Για παράδειγμα, εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή έχετε παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της πάθησης, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση δύο φορές το χρόνο. Αυτό βοηθά εσάς και τον γιατρό σας να παρακολουθείτε τυχόν προβλήματα προτού γίνουν προβληματικά.

Τι προκαλεί την υψηλή αρτηριακή πίεση;

Υπάρχουν δύο τύποι υπέρτασης, ενώ κάθε τύπος έχει διαφορετική αιτία.

Πρωτογενής υπέρταση

Η πρωτογενής υπέρταση ονομάζεται επίσης ιδιοπαθής υπέρταση. Αυτό το είδος υπέρτασης αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου χωρίς αναγνωρίσιμη αιτία. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αυτόν τον τύπο υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Οι ερευνητές δεν είναι ακόμη σαφείς ποιοι μηχανισμοί προκαλούν την αργή αύξηση της αρτηριακής πίεσης.

Ένας συνδυασμός παραγόντων συνήθως παίζει ρόλο στην ανάπτυξη της ιδιοπαθούς υπέρτασης. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν:

  • Γονίδια: Μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση για υπέρταση. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε γονιδιακές μεταλλάξεις ή γενετικές ανωμαλίες που κληρονομήσατε από τους γονείς σας.
  • Ηλικία: Τα άτομα άνω των 65 ετών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για υπέρταση.
  • Φυλή: Τα μαύρα μη Ισπανικά άτομα έχουν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης υπέρτασης.
  • Παχυσαρκία: Η ζωή με την παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει σε μερικά καρδιακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης.
  • Υψηλή κατανάλωση αλκοόλ: Οι γυναίκες που καταναλώνουν συνήθως περισσότερα από ένα ποτά την ημέρα και οι άνδρες που καταναλώνουν περισσότερα από δύο ποτά την ημέρα, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης.
  • Καθιστική ζωή: τα χαμηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης έχουν συνδεθεί με την υπέρταση
  • Ο διαβήτης και/ή το μεταβολικό σύνδρομο: Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί είτε με διαβήτη είτε με μεταβολικό σύνδρομο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση.
  • Υψηλή πρόσληψη νατρίου: Υπάρχει μια μικρή συσχέτιση μεταξύ της ημερήσιας υψηλής πρόσληψης νατρίου (πάνω από 1,5 g την ημέρα) και της υπέρτασης.

Δευτεροπαθής υπέρταση

Η δευτερογενής υπέρταση εμφανίζεται συνήθως γρήγορα και μπορεί να γίνει πιο σοβαρή από την πρωτογενή υπέρταση. Καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν δευτερογενή υπέρταση είναι:

  • Νεφρική Νόσος
  • Αποφρακτική άπνοια ύπνου
  • Συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες
  • Προβλήματα με τον θυρεοειδή
  • Παρενέργειες φαρμάκων
  • Χρήση ναρκωτικών ουσιών
  • Κατάχρηση αλκοόλ ή χρόνια χρήση
  • Προβλήματα επινεφριδίων
  • Ενδοκρινικοί όγκοι

Θεραπεία

Ποια θεραπευτική προσέγγιση ακολουθείται για την αντιμετώπιση της υπέρτασης;

Η θεραπεία που ακολουθείται σε περίπτωση αυξημένης αρτηριακής πίεσης εξαρτάται κυρίως από το είδος της υπέρτασης, αλλά και από την γενικότερη κλινική εικόνα του ασθενούς.

Για την πρωτογενή υπέρταση, αρχικά συστήνεται βελτίωση του τρόπου ζωής και μόνο εφόσον αυτή δεν φέρει αποτέλεσμα χορηγείται φαρμακευτική αγωγή.

Αντίθετα, για τη δευτερογενή υπέρταση η θεραπεία εστιάζει κυρίως στην αντιμετώπιση της παθολογικής κατάστασης που ευθύνεται για την υψηλή πίεση. Εάν αυτό δεν οδηγήσει σε μείωση της πίεσης μπορεί να προταθούν επιπλέον αλλαγές στον τρόπο ζωής ή και φαρμακευτική αγωγή, αν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο.

Είναι σημαντικό, ακόμα, να τονιστεί ότι για την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης δεν ακολουθείται ένα στατικό πλάνο αλλά υπάρχει συνεχής προσαρμογή κατά την διάρκεια της θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς. Ενώ, μια αγωγή που αρχικά λειτουργεί αποτελεσματικά είναι πιθανό στην πορεία να καταλήξει ανεπαρκής.

Τι φαρμακευτική αγωγή μπορεί να χορηγηθεί;

Υπάρχουν ποικίλα φάρμακα που μπορεί να χορηγηθούν από τον ιατρό και αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί δεν λειτουργούν όλα σε όλους τους ασθενείς με τον ίδιο τρόπο και είναι πιθανόν να χρειαστούν διάφορες δοκιμές έως ότου προσδιοριστεί η αγωγή που λειτουργεί καλύτερα για ένα συγκεκριμένο άτομο.

Πιθανά σκευάσματα είναι:

  • Β-αναστολείς: επιβραδύνουν τον ρυθμό που η καρδιά στέλνει αίμα στις αρτηρίες, επομένως μειώνεται και η αρτηριακή πίεση, αφού οι αρτηρίες θα έχουν κάθε στιγμή λιγότερη ποσότητα αίματος.
  • Διουρητικά: δρουν στα νεφρά ενισχύοντας την αποβολή αλάτων, όπως το νάτριο από τον οργανισμό και με αυτόν το τρόπο αποβάλλεται και σημαντική ποσότητα υγρών. Η αποβολή υγρών από το σώμα οδηγεί σε μείωση της αρτηριακής πίεσης.
  • Αναστολείς ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης (ΑCE): Η αγγειοτενσίνη είναι μια ορμόνη που προάγει την στένωση και σκλήρυνση των αγγείων και επομένως την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αναστέλλοντας τη λειτουργία του ACE, το οποίο είναι απαραίτητο για την παραγωγή της ορμόνης αυτής, μειώνονται τα επίπεδα αγγειοτενσίνης στο αίμα και ως εκ τούτου τα αγγεία χαλαρώνουν και η πίεση μειώνεται.
  • Αναστολείς του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ΑRBs): δρουν επίσης παρεμποδίζοντας την δράση της αγγειοτενσίνης, αποτρέποντας την από το να συνδεθεί στον κατάλληλο υποδοχέα για να προκαλέσει στένωση των αγγείων. Σαν αποτέλεσμα,, τα αγγεία χαλαρώνουν και η πίεση μειώνει.
  • Αναστολείς των καναλιών ασβεστίου: Η απελευθέρωση ασβεστίου στον καρδιακό μυ προωθεί εντονότερη σύσπαση και επομένως περισσότερη δύναμη με την οποία στέλνεται το αίμα στις αρτηρίες. Οι αναστολείς αυτοί μειώνουν τα επίπεδα ασβεστίου και επομένως η καρδιά χρησιμοποιεί μικρότερη πίεση κατά την εξώθηση του αίματος και άρα δημιουργείται μικρότερη πίεση στις αρτηρίες.
  • Αγωνιστές Α2: δρουν στους νευρώνες και επιβραδύνουν το ρυθμό με τον οποίο αυτοί δίνουν εντολή για σκλήρυνση των αγγείων. Ως αποτέλεσμα οι μύες των αγγείων είναι πιο χαλαροί, φέρουν μικρότερη αντίσταση και η πίεση μειώνεται.

Πώς μπορεί κάποιος να μειώσει την αρτηριακή πίεση χωρίς φαρμακευτική αγωγή;

Η αρτηριακή πίεση μπορεί να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα αλλάζοντας τον τρόπο ζωής και βελτιώνοντας απλά πράγματα της καθημερινότητας.

Για παράδειγμα, κάποιες από τις αλλαγές που συστήνονται συνήθως είναι:

  • Ισορροπημένη διατροφή: η σωστή διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την καλή υγεία του ατόμου και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών της νόσου. Μια τέτοια διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει: πολλά λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνες χαμηλών λιπαρών.
  • Σωματική άσκηση: η φυσική άσκηση μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη στο ανθρώπινο σώμα μεταξύ των οποίων είναι η διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, η μείωση του άγχους, η ενδυνάμωση του καρδιαγγειακού συστήματος και η φυσική μείωση της αρτηριακής πίεσης. Συστήνεται να κάνει κάποιος περίπου 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα ή 30 λεπτά την ημέρα για 5 ημέρες την εβδομάδα.
  • Διατήρηση υγειούς σωματικού βάρους: τα υπέρβαρα άτομα τείνουν να έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση, επομένως, η μείωση του σωματικού βάρους αποτελεί επιτακτική ανάγκη, εφόσον αυτοί εμφανίζουν υπέρταση.
  • Μείωση του άγχους: η μείωση του καθημερινού άγχους μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση του ατόμου, η οποία επιφέρει μείωση της πίεσης του αίματος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εκτός από την φυσική άσκηση, με μασάζ, βαθιές αναπνοές, φαρμακευτική αγωγή, μυϊκή χαλάρωση, επαρκή ύπνο και ξεκούραση.
  • Διακοπή εθισμών: Το τσιγάρο, όπως και το αλκοόλ αποτελούν ιδιαίτερα επιβαρυντικούς παράγοντες για τον οργανισμό. Συγκεκριμένα, ο καπνός του τσιγάρου δρα πάνω στα τοιχώματα των αγγείων προκαλώντας σκλήρυνση αυτών και αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, ενώ και το αλκοόλ φαίνεται να αυξάνει την πίεση.

Ποια διατροφή συστήνεται για την μείωση της αρτηριακής πίεσης;

Η αρτηριακή πίεση μπορεί σε μεγάλο βαθμό να ρυθμιστεί από μια ισορροπημένη και κατάλληλα σχεδιασμένη διατροφή, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών επιπλοκών στο άτομο. Μια τέτοια διατροφή περιλαμβάνει:

  • Μειωμένη κατανάλωση κρέατος και αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η οποία οδηγεί σε μειωμένη πρόληψη νατρίου και κορεσμένων λιπαρών.
  • Μειωμένη πρόσληψη νατρίου, η οποία δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1.500mg  ή αλλιώς το 1,5g την ημέρα, ειδικότερα για άτομα με υπέρταση ή κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με κατανάλωση σπιτικού φαγητού με ελάχιστο αλάτι, καθώς τα έτοιμα φαγητά περιέχουν συχνά πολύ μεγάλες ποσότητες νατρίου.
  • Μειωμένη κατανάλωση γλυκών, τα γλυκά όπως και τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν μεγάλη ποσότητα θερμίδων χωρίς να είναι θρεπτικά για τον οργανισμό. Εάν, το άτομο επιθυμεί κάτι γλυκό μπορεί να προτιμήσει φρούτα ή μαύρη σοκολάτα χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, η οποία φαίνεται να βοηθάει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Υψηλή πίεση και εγκυμοσύνη

Μπορεί μια γυναίκα με υπέρταση να γεννήσει ένα υγειές μωρό;

Φυσικά, μια γυναίκα με αυξημένη πίεση μπορεί να γεννήσει ένα υγειές μωρό, αλλά χρειάζεται περισσότερη προσοχή και συνεχής έλεγχος της πίεσης προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή της μητέρας αλλά και του βρέφους. Τέτοιες ανεπιθύμητες επιπλοκές μπορεί να είναι, η μειωμένη νεφρική λειτουργία της μητέρας, ο πρόωρος τοκετός ή η γέννηση βρέφους με μειωμένο σωματικό βάρος.

Μπορεί μια γυναίκα να αποκτήσει υπέρταση κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ναι, η υπέρταση μπορεί να προκληθεί κατά την διάρκεια της κύησης και συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό. Μπορεί, όμως να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης για την γυναίκα αργότερα στην ζωή της αλλά και να δημιουργήσει επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη, όπως είναι η προεκλαμψία.

Τι είναι η προεκλαμψία και τι επιπλοκές μπορεί να επιφέρει;

H προεκλαμψία σχετίζεται με υψηλή αρτηριακή πίεση της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη, η οποία προκαλεί προβλήματα στην νεφρική λειτουργία της και αύξηση της αποβολής πρωτεϊνών από τα ούρα. Εάν, η κατάσταση αυτή δεν αντιμετωπιστεί άμεσα αυτό μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπλοκές,  όπως επιληπτικές κρίσεις για την μητέρα, μειωμένο βάρος βρέφους, πρόωρη γέννα ή και θνησιμότητα του βρέφους ή της μητέρας. Στην Αμερική η προεκλαμψία θεωρείται η δεύτερη αιτία μητρικής θνησιμότητας κατά την εγκυμοσύνη και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τρόπος πρόβλεψης αυτής, ενώ η μόνη αποτελεσματική θεραπεία είναι ο τοκετός του μωρού. Ως αποτέλεσμα, εφόσον μια γυναίκα εμφανίσει προεκλαμψία το μόνο που μπορεί να κάνει ο ιατρός είναι να παρακολουθεί στενά την κατάσταση της ώστε να προλάβει τυχόν επιπλοκές.

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει η υπέρταση στον οργανισμό;

Με δεδομένο ότι η υπέρταση μπορεί να υπάρχει στο άτομο για αρκετά χρόνια πριν την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων που θα οδηγήσουν στην διάγνωση της, στο διάστημα αυτό μπορεί να προκληθούν ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία του ατόμου.

Τέτοιες επιπλοκές είναι:

  • Βλάβες στα αρτηριακά τοιχώματα: Οι υγιείς αρτηρίες έχουν ελαστικά και ισχυρά τοιχώματα τα οποία επιτρέπουν την ανεμπόδιστη ροή του αίματος μέσα από αυτές. Από την άλλη, στα άτομα με υπέρταση μπορεί να προκληθεί σκλήρυνση και λέπτυνση των τοιχωμάτων δυσχεραίνοντας την ροή του αίματος. Επιπλέον, τα αυξημένα λιπαρά της διατροφής είναι δυνατόν να προσκολληθούν στα τοιχώματα των αγγείων παρεμποδίζοντας την ροή του αίματος σε αυτά, γεγονός που αυξάνει περαιτέρω την αρτηριακή πίεση. Όλα αυτά μπορεί να έχουν θανατηφόρες συνέπειες για τον οργανισμό προκαλώντας σοβαρές παθήσεις, όπως ανεύρυσμα, εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή.
  • Καρδιαγγειακά προβλήματα: Η αυξημένη πίεση του αίματος αναγκάζει την καρδιά να δουλεύει πιο γρήγορα και με περισσότερη δύναμη απ’ ότι φυσιολογικά θα έπρεπε και αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να επιφέρει σοβαρές βλάβες στον καρδιακό ιστό. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται μεγαλοκαρδία ή διευρυμένη καρδιά και αυξάνει σημαντικά το κίνδυνο εμφάνισης: καρδιακής προσβολής, αρρυθμίας, συγκοπής και ξαφνικού καρδιακού θανάτου.
  • Βλάβες στον εγκέφαλο: Η υψηλή αρτηριακή πίεση μειώνει την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, κάτι το οποίο μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για την φυσιολογική λειτουργία του. Συγκεκριμένα, μπορεί να επηρεαστεί η μνήμη και η ικανότητα μάθησης, ομιλίας και λογικής σκέψης, ενώ είναι πιθανό να προκληθούν και πιο σοβαρές επιπλοκές, όπως παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή εγκεφαλικό. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση της υπέρτασης δεν μπορεί να εξαλείψει τα προβλήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί, αλλά μπορεί να προλάβει σε μεγάλο βαθμό περαιτέρω βλάβες στον οργανισμό.

Επίλογος 

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή και ως υπέρταση, είναι ένα πολύ κοινό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως.

Εάν έχετε πρόσφατα διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, το σχέδιο θεραπείας σας θα ποικίλλει ανάλογα με διάφορους παράγοντες. Αυτά περιλαμβάνουν τη σοβαρότητα της υψηλής αρτηριακής  πίεσης και ποια φάρμακα πιστεύει ο γιατρός σας ότι θα λειτουργήσουν καλύτερα για εσάς. Τα καλά νέα είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις υπέρτασης, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να είναι ενα ισχυρο εργαλείο για τη διαχείριση ή ακόμα και την αναστροφή της διάγνωσής σας.

 Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση περισσότερων θρεπτικών τροφών (φρούτων και λαχανικών), την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου και τον περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ.

 Επειδή η υπέρταση εμφανίζεται συχνά χωρίς συμπτώματα, είναι σημαντικό να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση κατά τη διάρκεια των ετήσιων εξετάσεων. Η σοβαρή υπέρταση μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, επομένως όσο πιο γρήγορα την διαγνώσετε, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να αντιμετωπιστεί – και πιθανώς ακόμη και να αντιστραφεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X