Είμαστε στην αρχή του καλοκαιριού και οι διακοπές είναι στα άμεσα πλάνα μας! Θάλασσα ή βουνό;  Ότι και να επιλέξουμε δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε να πάρουμε μαζί το αντηλιακό μας! Γιατί…; Επειδή, η χωρίς μέτρο έκθεση στον ήλιο (UV ακτινοβολία) δεν προκαλεί μόνο εγκαύματα, αλλά βραχυπρόθεσμα ξηραίνει το δέρμα, προκαλούνται δυσχρωμίες, ηλιακές φακές ή και «σπυράκια», που είναι ένα είδος φωτοαλλεργίας. Επιπλέον, μειώνεται η άμυνα του οργανισμού μας και αναζωπυρώνονται φλεγμονές, όπως ο επιχείλιος έρπητας, και γινόμαστε επιρρεπείς σε νέες. Μακροπρόθεσμα, λόγω της καρκινογενετικής δράσης της υπεριώδους ακτινοβολίας που δρα αυξητικά, κινδυνεύουμε από προκαρκινικές βλάβες και καρκίνο του δέρματος με επικινδυνότερο το μελάνωμα. Τέλος, ο ήλιος γερνάει το δέρμα μας γιατί καταστρέφει αργά το κολλαγόνο του, με αποτέλεσμα το φωτοεκτεθειμένο δέρμα εκτός από ρυτίδες να εμφανίζει (πρώιμη) και έντονη χαλάρωση (φωτογήρανση).

Η ηλιακή ακτινοβολία αποτελείται από τις υπεριώδεις ακτίνες (UVR), τις ορατές ακτίνες (visible) και τις υπέρυθρες ακτίνες (IR). Οι υπεριώδεις ακτίνες αποτελούνται από τις UVC (190-280nm), που σχεδόν εξολοκλήρου αναχαιτίζονται από το όζον της ατμόσφαιρας, τις UVB (280-320nm) και τις UVA (320-400nm) που και οι δύο διαπερνούν την επιδερμίδα προκαλώντας τα προβλήματα που περιγράψαμε παραπάνω. Οι ορατές ακτίνες (400-800nm) διαπερνούν το σύνολο του δέρματος και ευθύνονται κυρίως για τις φωτοδυναμικές αντιδράσεις. Τέλος, οι υπέρυθρες ακτίνες (>800nm) διαπερνούν επίσης όλο το δέρμα και έχουν κυρίως θερμαντική δράση. Ίσως σχετίζονται με τη δημιουργία αιμαγγειωμάτων

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ

Τα αντηλιακά είναι παρασκευάσματα που κυκλοφορούν με τη μορφή κρέμας, αλοιφής, γαλακτώματος, αφρού και εκνεφωνήματος. Με τον όρο αντηλιακά αναφερόμαστε σε φίλτρα προστασίας που μπλοκάρουν τη βλαπτική δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB στο δέρμα. Σκεδάζουν την ηλιακή ακτινοβολία ή τη μετατρέπουν σε άλλη λιγότερο επικίνδυνη. Είναι αποτελεσματικά εφόσον γίνεται σωστή επιλογή και χρήση τους με συχνή επάλειψη μεγάλης ποσότητας. Ωστόσο δεν αποτρέπουν το έγκαυμα, όσο υψηλό δείκτη και αν έχουν, σε πολύωρη έκθεση ανάλογα με το φωτότυπο του ατόμου. Τα αντηλιακά περιέχουν δύο ειδών αντηλιακά φίλτρα, τα χημικά και τα φυσικά.

  • τα χημικά φίλτρα είναι χημικές ουσίες, συνήθως αρωματικές ενώσεις άχρωμες, που φιλτράρουν και απορροφούν μόνο την υπεριώδη ακτινοβολία. Η απορρόφηση αυτή αλλάζει την ενεργειακή κατάσταση του μορίου και το καθιστά ανενεργό. Κατά τη διάρκεια αυτής της αντίδρασης εκπέμπονται ακτίνες χαμηλής ενέργειας με τη μορφή θερμότητας πάνω στο δέρμα. Κυριότερος εκπρόσωπός τους είναι οι βενζοφαινόνες.
  • τα φυσικά φίλτρα αποτελούνται κυρίως από ορυκτά όπως οξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου. Τα φυσικά φίλτρα αντανακλούν όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας. Τα φυσικά αντηλιακά δεν ξεπλένονται με το νερό και καθίστανται ανενεργά μετά την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Τα φυσικά φίλτρα, παρά το γεγονός ότι κοσμητικά δεν είναι τόσο αποδεκτά (δίνουν μία άσπρη χροιά στο δέρμα και απλώνονται δύσκολα), είναι απαραίτητα γιατί παρέχουν πλήρη προστασία έναντι όλης της ηλιακής ακτινοβολίας και η χρήση τους μειώνει τη χρήση των χημικών φίλτρων που μπορεί να εμφανίσουν τοξικές αντιδράσεις λόγω πιθανής απορρόφησης από το δέρμα.

Τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν ευρύ φάσμα φωτοπροστασίας και το μειονέκτημα ότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, κυρίως σε πολύ ευαίσθητα δέρματα, διότι απορροφώνται διαδερμικά. Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι πιο ασφαλή επειδή ανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία και δεν απορροφώνται διαδερμικά και το μειονέκτημα ότι ανακλούν λιγότερο την UVA ακτινοβολία. Συνδυάζοντας επιτυχώς τα υπέρ των δύο τύπων φίλτρων, πετυχαίνουμε μεγαλύτερη προστασία, μειώνοντας συγχρόνως τις ανεπιθύμητες ενέργειες, ώστε σήμερα τα UV φίλτρα να θεωρούνται σχετικά ασφαλή και χωρίς συχνούς ή σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Πολλές φορές χρησιμοποιείται συνδυασμός φυσικών και χημικών (οργανικών) φίλτρων, όπως Parsol 1789 (αβοβενζόνη), οξυβενζόνη, μεξορίλ (mexoryl SX και XL), τα οποία ενισχύουν την προστατευτική δράση των αντηλιακών, επειδή απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία UV.

ΧΗΜΙΚΑ ΦΙΛΤΡΑ

Βενζοφαινόνες: μόρια απορροφητές υπεριωδών ακτινών UVA και UVB. Ανήκουν στην κατηγορία των αρωματικών κετόνων. Έχουν υποκίτρινο χρώμα, οσμή γερανιού και είναι διαλυτές στην αλκοόλη και αδιάλυτες στο νερό. Η ικανότητά τους να απορροφούν το ηλιακό φάσμα μπορεί να επηρεαστεί από:

  • το pH του συστήματος στο οποίο ενσωματώνονται,
  • τη σταθερότητα του τελικού μίγματος,
  • την τελική τους συγκέντρωση στο δέρμα και τη δυνατότητα απορρόφησής τους από αυτό.

Από βενζοφαινόνες έχουν αναφερθεί αλλεργικές αντιδράσεις (αν και στα σύγχρονα αντηλιακά προϊόντα η συχνότητα εμφάνισής τους έχει ελαχιστοποιηθεί κατά πολύ) και επιβραδυμένη υπερευαισθησία (κυρίως από το συνδυασμό διαφόρων ενώσεων βενζοφαινόνων). Ως γνωστόν, η επιβραδυμένη υπερευαισθησία δεν εμφανίζεται αμέσως κατά τη χρήση του προϊόντος, αλλά τα συμπτώματα παρουσιάζονται αργότερα λόγω της συσσώρευσης του προϊόντος και της επανειλημμένης χρήσης.

ΦΥΣΙΚΑ ΦΙΛΤΡΑ

Οξείδιο του ψευδαργύρου. Αντανακλά το ηλιακό φως και αλληλεπιδρά ομαλά με αντιοξειδωτικά που συνήθως χρησιμοποιούνται στα αντηλιακά. Πρόκειται για μία λευκή σκόνη, με επικαλυπτικές ελαφρά στυπτικές ιδιότητες, πρακτικώς αδιάλυτη στο νερό. Χρησιμοποιείται στα αντηλιακά σε συγκεντρώσεις έως και 20%, καθώς και σε πούδρες για το πρόσωπο και σκιές ματιών. Σε μικρότερες συγκεντρώσεις (2%) χρησιμοποιείται ως καταπραϋντική ουσία κατά των ερεθισμών. Σε σχέση με το διοξείδιο του τιτανίου είναι καλύτερο φωτοπροστατευτικό φίλτρο, αλλά είναι λιγότερο αδιαφανές από αυτό.

Διοξείδιο του τιτανίου. Χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία. Είναι λευκή σκόνη, αδιάλυτη στο νερό, διαλυτή σε οργανικούς διαλύτες, με μικρή τάση διείσδυσης στο δέρμα. Συνήθως χρησιμοποιείται η μακρο-ιονισμένη μορφή του, διότι τότε οι κρύσταλλοί του είναι πολύ λεπτοί και συνεπώς πιο κατάλληλοι για αναμείξεις με άλλες ουσίες μαλακτικές ή αντιοξειδωτικές που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή αντηλιακών προϊόντων. Στα αντηλιακά χρησιμοποιείται σε συγκεντρώσεις έως 10%. Ως παράγοντας ανάκλασης και διάχυσης του ηλιακού φωτός, αποτελεί φυσικό φραγμό κατά του υπεριώδους και του ορατού φάσματος. Η φωτοπροστασία που παρέχει είναι κατώτερη από αυτήν του οξειδίου του ψευδαργύρου, όμως είναι ένα πραγματικά αβλαβές υλικό και ακίνδυνο στη χρήση.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες της Ε.Ε., σε σχέση με τα φωτοπροστατευτικά προϊόντα προσώπου και σώματος, δεν επιτρέπονται δηλώσεις ή διαφημίσεις που να αναφέρουν ότι προστατεύουν 100% από την ηλιακή ακτινοβολία. Γι’ αυτό και απαγορεύτηκε η αναγραφή λέξεων όπως «sunblocks» ή «sunblockers» ή «ολικής προστασίας» ή «all day protection» στη συσκευασία των προϊόντων. Η κατάργηση αυτών των όρων, καθώς θεωρήθηκε παραπλανητική σήμανση, κρίθηκε απαραίτητη για την προστασία του καταναλωτή που κινδυνεύει:

  • να μην κάνει συχνή χρήση του αντηλιακού προϊόντος, ώστε να ανανεώνεται η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, νομίζοντας ότι μία και μόνο χρήση τον καλύπτει καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσής του στον ήλιο και
  • να παρατείνει την έκθεσή του στον ήλιο, πιστεύοντας ότι το φωτοπροστατευτικό του παρέχει πλήρη προφύλαξη, άρα δεν κινδυνεύει.

Η νέα σήμανση πρέπει να περιλαμβάνει την τυποποιημένη σφραγίδα UVA, δηλώνοντας ένα ελάχιστο όριο προστασίας από την ακτινοβολία UVA, το οποίο αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση του δείκτη προστασίας (SPF) και βασίζεται σε τυποποιημένη μέθοδο δοκιμής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο SPF (ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ)

Είναι δείκτης προστασίας από τη UVB (είδος ακτινοβολίας που ευθύνεται κυρίως για το ηλιακό έγκαυμα). Το νούμερο που αναγράφεται σημαίνει πόσος περισσότερος χρόνος μεσολαβεί ώστε το προστατευόμενο με αντηλιακό δέρμα να υποστεί έγκαυμα, σε σύγκριση με το μη προστατευμένο δέρμα. Όλα αυτά βεβαίως τελείως θεωρητικά, διότι η δραστικότητα του αντηλιακού στο δέρμα μας συνεχώς πέφτει.

Ο δείκτης προστασίας έχει μόνο ενδεικτική τιμή. Χρησιμοποιώντας σαν κριτήριο την ελάχιστη δόση της ακτινοβολίας που προκαλεί ερύθημα, ο δείκτης προστασίας πρακτικά αντιπροσωπεύει ένα συντελεστή που πολλαπλασιάζει τον χρόνο έκθεσης στον ήλιο που απαιτείται για να εμφανιστεί ερύθημα. Έτσι εάν σε ένα δέρμα εμφανιζόταν ερύθημα στα 3 λεπτά, με την εφαρμογή ενός αντηλιακού με δείκτη 20 το ερύθημα θα εμφανιστεί στα 60 λεπτά. Ο δείκτης προστασίας ανταποκρίνεται σε ιδανικές συνθήκες in door, και πρόκειται για ένα μέσο όρο που ανταποκρίνεται στο 50% των ανθρώπων που μελετήθηκαν.

Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τον δείκτη προστασίας, όπως το πάχος της στρώσης του αντηλιακού προϊόντος πάνω στο δέρμα ή η εφίδρωση. Γενικά όλες οι συνθήκες χρήσης out door μειώνουν προοδευτικά τον δείκτη προστασίας.

ΠΩΣ ΕΠΙΛΕΓΩ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ

Προτιμάτε τα αντηλιακά προϊόντα που αναφέρουν σαφώς ότι διαθέτουν φίλτρα προστασίας και για την UVB ακτινοβολία αλλά και για την UVA ακτινοβολία (είδος ακτινοβολίας που ευθύνεται κυρίως για τον καρκίνο του δέρματος). Αυτό το καταλαβαίνουμε επίσημα όταν εκτός των άλλων στη συσκευασία αναγράφεται ο ειδικός δείκτης PPD. Οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν πιο αυστηρούς όρους  σχετικά με την αναγραφή του δείκτη προστασίας. Οι βασικοί κανόνες σωστής επιλογής και χρήσης του αντηλιακού είναι οι εξής:

  • προτιμάτε ένα φαρμακευτικό αντηλιακό. Αλλιώς υπάρχει η πιθανότητα να επιλέξετε ένα ακατάλληλο καθότι κυκλοφορούν πολλά αμφιλεγόμενης ποιότητας, μικρής φωτοσταθερότητας ή ακόμα και επικίνδυνα. Ο δερματολόγος σας μπορεί να σας προτείνει ένα κατάλληλο ασφαλές αντηλιακό.
  • στην αρχή τουλάχιστον και ειδικά εάν έχετε φωτότυπο 1 ή 2, επιλέξτε αντηλιακά με SPF 30 έως και 50. Σε γενικές γραμμές τα λιπαρά – ακμιακά δέρματα απαιτούν ειδικό λεπτόρρευστο αντηλιακό με SPF 30, οι ανοιχτόχρωμοι φωτότυποι, παιδιά και ασθενείς φωτοευαίσθητων νοσημάτων SPF 50, ενώ για τα ευαίσθητα δέρματα με αλλεργική τάση ή ροδόχρου νόσο πρέπει να προτιμώνται ειδικά αντηλιακά.
  • εάν έχετε επιπλέον απαιτήσεις, ο δερματολόγος σας μπορεί να σας προτείνει αντηλιακά με αντιοξειδωτικές αντιγηραντικές ουσίες, με ενεργοποιητές μαυρίσματος ή με καλυπτικό για όσους έχουν ακμή, κόκκινες ραγάδες, ευρυαγγείες, φλεβίτιδα, ροδόχρου νόσο, δυσχρωμίες, κ.α..
  • όσο υψηλό δείκτη προστασίας και αν έχει το αντηλιακό σας, μην εκτίθεστε στον ήλιο τις ώρες αιχμής (10:00-16:00).
  • η πρώτη επάλειψη πρέπει να γίνεται μισή ώρα πριν εκτεθείτε στον ήλιο και φροντίστε να ανανεώνεται τακτικά το αντηλιακό (κάθε 2 ώρες) αλλά και όταν βγαίνετε από τη θάλασσα (αμέσως μετά) ή ύστερα από έντονη εφίδρωση.
  • αντηλιακό λάδι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο εφόσον έχετε μαυρίσει

 

 

Το πόσο εύκολα ή δύσκολα έχει την τάση να μαυρίζει αλλά και να καίγεται η επιδερμίδα σας εξαρτάτε από το φωτότυπο στον οποίο ανήκει και είναι ζωτικό να εντοπίσετε ποιος είναι ο δικός σας:

ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ Ι: δέρμα που καίγεται και δεν μαυρίζει ποτέ, γι’ αυτό κινδυνεύει περισσότερο από εγκαύματα.

ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ ΙΙ: καίγεται, αλλά μαυρίζει ελάχιστα.

ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ ΙΙΙ: σπάνια καίγεται, αλλά μαυρίζει εύκολα.

ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ IV: μαυρίζει πάντοτε και πολύ εύκολα, ενώ δεν καίγεται ποτέ.

ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ V: συναντάται σε Ασιάτες.

ΦΩΤΟΤΥΠΟΣ VI: συναντάται σε νέγρους. Αν η επιδερμίδα σας είναι ανοιχτόχρωμη (τύπου Ι ή ΙΙ), κινδυνεύει πολύ περισσότερο από τις βλαβερές ηλιακές ακτίνες. Είναι πιο επιρρεπής στη φωτογήρανση, τα ηλιακά εγκαύματα και το μελάνωμα, γι’ αυτό γενικά και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες πρέπει οι γυναίκες να είναι πολύ πιο προσεχτικές, ειδικά αν παράλληλα έχουν φυσικά πυρόξανθα μαλλιά και ανοιχτόχρωμα μάτια.

ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Το δέρμα των βρεφών και των μικρών παιδιών έχει κάποιες ιδιαιτερότητες που το καθιστούν ιδιαίτερα ευάλωτο στις βλαπτικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Το πάχος του παιδικού δέρματος είναι μικρότερο από το πάχος της ενηλίκου ζωής. Σε ηλικία 6-8 εβδομάδων μετά τη γέννηση, η επιδερμίδα έχει αποκτήσει φυσιολογικό πάχος, ενώ το χόριο παραμένει λεπτό για πολλά χρόνια. Οι θηλές του χορίου είναι λιγότερες, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγαλύτερη σε έκταση έκθεση των κυττάρων της βασικής στοιβάδας στη UV ακτινοβολία. Η παρουσία τριχών στο δέρμα των ενηλίκων είναι ακόμη ένας προστατευτικός μηχανισμός σε σχέση με το παιδικό δέρμα, στο οποίο οι χνοώδεις τρίχες προστατεύουν λιγότερο από τις βλαπτικές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας. Δεν φαίνεται να υπάρχουν διαφορές ως προς την ικανότητα μαυρίσματος μεταξύ παιδικής ηλικίας, εφηβείας και ενήλικου ζωής, εφόσον η ικανότητα παραγωγής μελανίνης ως προστατευτικού μηχανισμού από τη UV έκθεση αναπτύσσεται πλήρως, ήδη κατά τους πρώτους μήνες ζωής.

Τα αντηλιακά για τα παιδιά πρέπει να περιέχουν φυσικά φίλτρα (οξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου) με SPF 50+. Τα βρέφη και τα παιδιά μέχρι 2 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου στον ήλιο. Μετά την ηλικία των δύο χρόνων η έκθεση πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη και τα παιδιά και ειδικά τα ανοιχτόχρωμα εκτός από το αντηλιακό πρέπει να φορούν λεπτά ρούχα (π.χ. βαμβακερό μπλουζάκι), καπέλο και γυαλιά ηλίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο υψηλός δείκτης σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει την απεριόριστη έκθεση στον ήλιο. Το αντηλιακό μειώνει αλλά δεν εξαλείφει του κινδύνους. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσες περισσότερες φορές έχει πάθει ένα παιδί έγκαυμα κατά την παιδική του ηλικία τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανίσει καρκίνο του δέρματος αργότερα στη ζωή του. Οι ιδανικότερες ώρες για έξοδο κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες είναι το πρωί έως τις 11:00 και το απόγευμα μετά τις 16:00.

ΠΟΣΟ ΑΣΦΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ

Τα φαρμακευτικά αντηλιακά γενικά έχουν καλό προφίλ ασφαλείας. Ωστόσο, σπάνια μπορεί να προκαλέσουν ακμή ή αλλεργίες. Πάντως, τα φυσικά φίλτρα θεωρούνται ασφαλέστερα. Υπάρχουν μελέτες, σε αρουραίους, ότι η οξυβενζόλη (ουσία που περιέχουν πολλά αντηλιακά) απορροφάται από το δέρμα και είναι πιο επικίνδυνη από την ηλιακή ακτινοβολία. Συγκεκριμένα λειτουργεί ως γονιδομιμητικό στο σώμα και ευνοεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Όμως, σε ανθρώπους διαπιστώθηκε ότι το δέρμα απορροφά πολύ μικρές ποσότητες οξυβενζόλης, που δεν επαρκή για να προκληθούν ορμονικές αλλαγές, ούτε για να προκαλέσει άλλες τοξικές επιδράσεις. Υπάρχουν αντηλιακά που δεν περιέχουν οξυβενζόλη, αλλά δεν παρέχουν την ίδια προστασία έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΓΙΕΣ ΜΑΥΡΙΣΜΑ

Όχι. Το μαύρισμα είναι η φυσική αντίδραση του δέρματος στην καταστροφή του DNA. Μια πιο αποδεκτή εναλλακτική λύση είναι η χρήση αντηλιακού με ενεργοποιητή μαυρίσματος επιπλέον από τη στάνταρ αντηλιακή προστασία.

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΙΑ ΜΑΥΡΙΣΜΑ «ΧΩΡΙΣ ΗΛΙΟ»

Τα προϊόντα self tanning ή autobronzant προσδίδουν ένα μαύρισμα που δεν επεμβαίνει στη διαδικασία της μελανινογένεσης και είναι τελείως επιφανειακό. Περιέχουν μία οξειδωτική ουσία την διυδροξυακετόνη (DHA) σε ποσοστό 2-5%, η οποία οξειδώνει της αμινομάδες των πρωτεϊνών της νεκρής κεράτινης στοιβάδας της επιδερμίδας. Έτσι η κεράτινη επιφανειακή στοιβάδα της επιδερμίδας παίρνει ένα καφέ-γκρίζο χρώμα που μοιάζει με μαύρισμα. Τα προϊόντα θα πρέπει να ανανεώνονται συχνά για να διατηρηθεί το επιθυμητό χρώμα. Αν λάβουμε υπόψη ότι η κεράτινη στοιβάδα ανανεώνεται περίπου κάθε 7 ημέρες, η επιθυμητή ανανέωση θα πρέπει να γίνεται περίπου κάθε 4 ημέρες για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα. Το μαύρισμα με αυτό τον τρόπο δεν προσφέρει καμία προστασία από τις ηλιακές ακτίνες και έτσι θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην έκθεσή μας στον ήλιο γιατί μπορεί να πάθουμε έγκαυμα. Τα προϊόντα αυτά είναι χρήσιμα σε άτομα με λεύκη, για να καλυφθεί αισθητικά η χρωματική διαφορά και σε άτομα που η έκθεσή τους στον ήλιο απαγορεύεται.

Προσοχή στις οδηγίες χρήσεως κάθε προϊόντος:

Να απλώνεται ομοιόμορφα. Να μην ξεχνάτε τα αφτιά, τον αυχένα, το λαιμό και το ντεκολτέ. Προσοχή πρέπει να δίνετε στις περιοχές που είναι πιο σκληρές (φτέρνες, γόνατα, αγκώνες) καθώς και στις ουλές, μιας και αποχρωματίζονται περισσότερο.

  • Να σκουπίζετε καλά τις ρίζες των φρυδιών και των μαλλιών.
  • Να αφήνετε το προϊόν να στεγνώνει καλά πριν ντυθείτε. Υπάρχει κίνδυνος ο χρωματισμός να είναι ετερογενής, λόγω της απορρόφησης του προϊόντος σε ορισμένα σημεία, καθώς και κίνδυνος να λερωθούν τα ρούχα.
  • Να κάνετε απολέπιση πριν από την εφαρμογή του προϊόντος μαυρίσματος, ώστε να απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα και να επιτυγχάνεται ομοιόμορφος χρωματισμός.
  • Να ξεπλένεται καλά τα χέρια σας μετά την εφαρμογή, καθώς υπάρχει κίνδυνος αντιαισθητικού χρωματισμού στις παλάμες.

ΠΟΤΕ ΛΗΓΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΗΛΙΑΚΑ

Τα περισσότερα αντηλιακά αναγράφουν στη συσκευασία τους την ημερομηνία λήξης τους, πέραν της οποίας δεν παρέχουν καμία προστασία από τον ήλιο. Όταν λήγουν, οι χημικές ουσίες που περιέχουν αρχίζουν να αλλοιώνονται και να διαχωρίζονται με αποτέλεσμα να γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά.

Πρέπει πάντα να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης πριν τα αγοράσετε, αλλά να έχετε υπόψη ότι και οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν επίσης να τα αλλοιώσουν προτού λήξουν.

Τα αντηλιακά προϊόντα σχεδιάζονται με τέτοιο τρόπο, ώστε η δράση τους να διαρκεί 3 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι φέτος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αντηλιακό που αγοράσατε πέρυσι, αρκεί να μην είχε εκτεθεί στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες.

Παρόλα αυτά αν διαπιστώσετε ότι έχει διαφορετική υφή, περίεργη μυρωδιά ή χρώμα πετάξτε το. Για να το διατηρήσετε σωστά, θα πρέπει να το αποθηκεύεται με το καπάκι σφιχτά κλειστό, σε θερμοκρασία δωματίου και σε σημείο χωρίς υγρασία.

ΑΝΤΗΛΙΑΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΑΛΛΙΩΝ

Ο ήλιος, ο άνεμος, το αλάτι, το χλώριο, η άμμος, ασκούν αθροιστική βλαβερή επίδραση στα μαλλιά και τα καθιστούν εύθραυστα και το τριχωτό της κεφαλής ευαίσθητο. Ο ήλιος, το αλάτι και το χλώριο αφυδατώνουν και αποχρωματίζουν το στέλεχος της τρίχας. Ο άνεμος το ξηραίνει και το κάνει να ηλεκτρίζεται. Η άμμος προκαλεί έντονο κνησμό. Μία τρίχα σε καλή κατάσταση έχει κανονικά, πεπλατυσμένα λέπια, καλά «χτισμένα» το ένα μέσα στο άλλο, γεγονός που κάνει το στέλεχος της τρίχας λείο και στιλπνό. Ωστόσο, σε μερικές ημέρες, υπό την επίδραση των UV ακτινών, τα λέπια ανασηκώνονται και σπάνε και τα μαλλιά χάνουν πολύ γρήγορα τη λάμψη και την απαλότητά τους και γίνονται δύσκολα στο χτένισμα. Επίσης, μέσω της δράσης των ελευθέρων ριζών, οι UV τροποποιούν τις φυσικές (μελανίνες) ή τεχνητές (βαφή) χρωστικές ουσίες των μαλλιών και έτσι το χρώμα ανοίγει ή γίνεται πιο θαμπό. Προκειμένου να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα, τα μαλλιά θα πρέπει να προστατεύονται, το λούσιμο να είναι καθημερινό και, αν υπάρχει ανάγκη, να γίνεται τακτική περιποίηση επανόρθωσης.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές είναι οι εξής:

  • πριν από την έκθεση στον ήλιο να απλώνετε στα μαλλιά σας ένα προστατευτικό προϊόν (έλαιο, τζελ, αφρό, κ.α.) με αντηλιακά φίλτρα και, αν χρειάζεται, να ανανεώνετε την εφαρμογή του στη διάρκεια της ημέρας.
  • το βράδυ να ξεπλένετε τα μαλλιά σας με μαλακό νερό και στη συνέχεια να τα λούζετε με το κατάλληλο σαμπουάν, που θα απομακρύνει κάθε ίχνος αλατιού, χλωρίου, κ.τ.λ. και θα θρέφει την τρίχα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X