Τελικά είναι καλύτερο να γυμναζόμαστε με άδειο ή με γεμάτο στομάχι;

Την απάντηση έρχεται να δώσει μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, σε συνεργασία με ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Μπέρμιγχαμ, του Νιούκασλ και του Στέρλινγκ, θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο η κατανάλωση ενός μικρού γεύματος σε αντιδιαστολή με τη νηστεία πριν από τη γυμναστική μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό καύσης των υδατανθράκων και γενικότερα τον μεταβολισμό.

Για τον σκοπό αυτόν, ζήτησαν από 12 υγιείς άντρες να καταναλώσουν ένα ελαφρύ πρωινό (βρόμη με γάλα) δύο ώρες πριν κάνουν ποδήλατο για μία ώρα. Η δοκιμή επαναλήφθηκε με τους εθελοντές να κάνουν την ίδια προπόνηση χωρίς να έχουν φάει πρωινό.

Το πρωινό, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, οδήγησε σε μεγαλύτερη καύση υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της γυμναστικής και παράλληλα σε τόνωση του μεταβολισμού, με αυξημένη καύση θερμίδων από τα επόμενα γεύματα της ημέρας.

Όπως αναφέρει ο Ρομπ Έντιμπρα, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ και ένας εκ των συντακτών της σχετικής μελέτης, «το πρωινό πριν τη γυμναστική συμβάλλει στην αυξημένη καύση υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της γυμναστικής και μάλιστα όχι μόνο των υδατανθράκων που λαμβάνονται από το ίδιο το γεύμα, αλλά και υδατανθράκων που βρίσκονται αποθηκευμένοι στους μυς ως γλυκογόνο».

Ο Δρ Χαβιέ Γκονζάλες, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, με τη σειρά του προσθέτει πως «πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει πώς η κατανάλωση πρωινού πριν τη γυμναστική επηρεάζει την ανταπόκριση του μεταβολισμού σε ένα γεύμα που ακολουθεί τη γυμναστική. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως, σε σύγκριση με τη νηστεία, το πρωινό πριν τη γυμναστική αυξάνει την ταχύτητα με την οποία το σώμα διασπά, απορροφά και μεταβολίζει τα γεύματα που καταναλώνονται μετά τη γυμναστική».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

X