Φωτοδυναμική Θεραπεία PDT

Είναι γνωστό ότι η ακμή βελτιώνεται αρκετά μετά από έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, λόγω της αντιβακτηριδιακής δράσης και της επίδρασης των UV ακτίνων στο ανοσοποιητικό σύστημα. Για αρκετά χρόνια η φωτοθεραπεία ακμής με υπεριώδη ακτινοβολία αποτελούσε θεραπεία εκλογής για ενεργό ακμή, αργότερα όμως αποδείχτηκε παράγοντας φωτοκαρκινογένεσης και φωτογήρανσης. Έκτοτε έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα μήκη κύματος για την καταπολέμηση της ακμής και μέχρι πρότινος, οι πηγές φωτός  όπως κόκκινο/μπλε φως, έντονο παλμικό φως (IPL) και laser έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της ακμής.

Η σύγχρονη Δερματολογία αξιοποιεί τη δύναμη του φωτός για να αντιμετωπίσει τους κυριότερους παράγοντες που εμπλέκονται με την παθογένεια της ακμής χωρίς τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα της τοπικής ή συστηματικής λήψης αντιβιοτικών, ορμονών και ρετινοειδών. Η φωτοδυναμική θεραπεία (PDT) έχει δειχθεί πως έχει αντιβακτηριδιακή δράση, αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς και δράση έναντι της σμηγματόρροιας. Οδηγεί σε ελάττωση του αριθμού του βακτηριδίου P. acnes και ελάττωση έκκρισης του σμήγματος και του μεγέθους των σμηγματογόνων αδένων.

Το ζωογόνο ορατό φως – μπλε (430-500μm) ή κόκκινο (550-700μm) – διεισδύει κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, στοχεύοντας στις πορφυρίνες IX (Porphyrins IX),  προϊόντων που προκύπτουν από το μεταβολισμό των βακτηριών όπως είναι το P. Acnes στο δέρμα.

Στην Cosmetic Derma Medicine, η διεξαγωγή της Φωτοδυναμικής Θεραπείας PDT στηρίζεται στην επιδερμική εφαρμογή μιας ειδικής φωτοευαισθητοποιού ουσίας με στόχο τους τριχοσμηγματογόνους αδένες και την αύξηση της παραγωγής πορφυρινών IX (Porphyrins IX), οι οποίες ενεργοποιούνται με την έκθεσή τους στο ορατό φως και επάγουν μια φωτοδυναμική αντίδραση που εξουδετερώνει τα παθογόνα βακτηρίδια.

Η Φωτοδυναμική Θεραπεία προϋποθέτει 3 βασικά στοιχεία για να λειτουργήσει:  

  • Φωτοευαισθητοποιητής: θεραπεία της ακμής με φως στηρίζεται στην ικανότητα των βακτηρίων P. Acnes να παράγουν πορφυρίνες ως προϊόν μεταβολισμού. Αυτές οι πορφυρίνες δρουν ως ενδογενείς φωτοευαισθητοποιητές μέσα στον τριχοσμηγματογόνο θύλακο και ενεργοποιούνται από το ορατό φως, επάγοντας μία φωτοχημική αντίδραση που εκριζώνει τα βακτηρίδια.Η εξωτερική εφαρμογή φωτοευαισθητοποιού ουσίας οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσης των πορφυρινών, οι οποίες όταν εκτεθούν στο ορατό φως παράγουν ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν το βακτηρίδιο P. Acnes.
  • Πηγή Φωτός: Το μήκος κύματος που επιλέγεται για την πηγή φωτός εξαρτάται από το βάθος που θέλουμε να γίνει η διείσδυση. Η απορρόφηση των πορφυρινών βρίσκεται εντός του ορατού φάσματος, σε μήκος κύματος από 300-650 nm. Έχει αποδειχθεί ότι το μπλε φως έχει μεγαλύτερη δραστικότητα στην ενεργοποίηση των πορφυρινών από ό,τι το κόκκινο, όμως το κόκκινο διεισδύει βαθύτερα στο δέρμα. Ως πηγή μπλε και κόκκινου φωτός χρησιμοποιείται ειδική συσκευή που εκπέμπει στο ειδικό αυτό μήκος κύματος.
  • Οξυγόνο (O2): H πορφυρίνη IX διεγείρεται με την εφαρμογή ορατού φωτός και αντιδρά με το οξυγόνο, με αποτέλεσμα να παράγονται δραστικές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, οι οποίες προκαλούν βλάβη στις μεμβράνες και κατά συνέπεια κυτταρικό θάνατο. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η βακτηριοκτόνος δράση.
X