1. Όλοι οι προπονητές έχουμε δει σε αγώνες έναν κουρασμένο κολυμβητή που κολυμπάει πρόσθιο,και προσπαθώντας να κρατήσει την πρώτη θέση, κλωτσά σε αργή ταχύτητα και απλώς  κάνει κύκλους στα χέρια του. Απογοητευτικό!

Ωστόσο, για να είναι κάποιος καλός στο πρόσθιο θα πρέπει να κολυμπήσει πρόσθιο! Δηλαδή, αν θέλει να κολυμπήσει γρήγορα πρόσθιο και να είναι μέρος του ανταγωνισμού θα πρέπει να εκπαιδευτεί  να κολυμπά γρήγορα πρόσθιο.

Πολλοί κολυμβητές αναρωτιούνται γιατί το πρόσθιο τους δεν βελτιώνεται. Συχνά ο λόγος είναι απλός … δεν το κολυμπούν αρκετά στην προπόνηση.

Πόσο συχνά κάνουμε μια ολοκληρωτική προπόνηση στο πρόσθιο; Ζέσταμα πρόσθιο, γρήγορα ξεκινήματα πρόσθιο, πρόσθιο κύριο σετ, πρόσθιο εκκινησεις,  στροφές, τερματισμούς.

Πολλοί πρόσθιοι κάνουν μερικές ασκήσεις πρόσθιο στην προθέρμανση, μερικά 50αρια με ξεκινήματα πρόσθιο και ενεργή αποθεραπεία ελεύθερο και στη συνέχεια, ελεύθερο ή μικτές στα  βασικά σετ. Συχνά αυτό γίνεται λόγω του πολύ κόσμου στις διαδρομές και της  ανάγκης να τελειώσει ένα σετ σε κάποιον καθορισμένο χρόνο.
Διαθέσετε τρεις προπονήσεις την εβδομάδα, για ολοκληρωτική προπόνηση στο πρόσθιο με ειδικές ασκήσεις, και βασικά σετ πρόσθιου. Στη συνέχεια, παρακολουθήστε πόσο θα  βελτιωθειτε!

2. Σκεφτείτε τα σχήματα και όχι τις λεπτομέρειες.

Υπάρχουν τόσες γνώμες και απόψεις για το τι αποτελεί ιδανικό πρόσθιο!

Μην σκεφτείτε πάρα πολύ. Τα βασικά που μαθαίνετε στην ομάδα σας θα σας πάνε πολύ μακριά.

Αντί να σκέφτεστε λεπτομέρειες σκεφτείτε 3 απλά σχήματα.

Τορπίλη  <Στο τέλος της ανάκτησης με τα χέρια τεντωμένα και προς τα εμπρός και την ωρα που τα πόδια συμπιέζονται μαζί, κρατήστε σφιχτά τα δάχτυλα. Αν και αυτό το σχήμα είναι μόνο  για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου, είναι σημαντικό να γίνει συνήθεια  και να είναι αυτό το σχήμα μετά από κάθε κλωτσιά.>

Κόμπρα  <Μετά το σχήμα τορπίλη , κινείστε σε σχήμα κόμπρα. Αυτό είναι όταν τα πόδια σας είναι ακόμα πολύ πίσω σας τα χέρια τραβάνε προς το στήθος σας με την μέγιστη δύναμη και το κεφάλι σας κοιτάει απευθείας μπροστά στο τέλος της πισίνας (και παίρνετε αναπνοή).>

Βάτραχος  <Άμεσα μετά το σχήμα κόμπρα έρχεται το σχήμα βάτραχος. Αυτό είναι ένα σχήμα που θα εξοικειωθητε οταν μαθαίνετε ποδιά πρόσθιο. Τα πόδια σας είναι κοντά στο πίσω μέρος του σώματος και γυρνάνε προς τα έξω με τα δάχτυλα των ποδιών σας να δείχνουν προς την πλευρά της πισίνας. Τα χέρια σας είναι κάτω από το πηγούνι σου / στο στήθος, και για να προωθηθείς και να ανακτήσεις το σχήμα τορπίλης, ενώ το στήθος σου, τα ισχία και τα γόνατα κάνουν μια πολύ ελαφρά προς τα έξω καμπύλη.>

3. Είναι ένα στυλ καθαρά τεχνικής..

Μάθετε τα βασικά καλά, μάθετε να τα κάνετε με συνέπεια στην προπόνηση και  μάθετε να τα διατηρείτε την ώρα της  μεγάλης ταχύτητας και υπό την πίεση του ανταγωνισμού.

Πάρα πολλοί κολυμβητές έχουν την ασθένεια: Παράλυση από την ανάλυση. Αυτό σημαίνει ότι ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο και ενέργεια για να κάνουν συνεχώς μικροαλλαγές, κόλπα  να αλλάζουν την κλωτσιά το άνοιγμα των χεριών, την θέση του κεφαλιού κ.λπ. κ.λπ.

Μόλις πάρετε μια καλή βασική θέση για το πρόσθιο……κρατήστε την!

Φροντίστε να είναι απλή. Σκέψου τα σχήματα!.

4. Μεγάλες χεριές και τις Ισχυρές κλωτσιές ..

Μόλις έχετε μια καλή ιδέα του σχήματος, θα επικεντρώνεται στις μεγάλες χεριές και τις ισχυρές κλωτσιές .

Τα κρίσιμα σχήματα σε πρόσθιο – το σχήμα τορπίλη και το σχήμα βάτραχος εξασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή απόσταση ανά κύκλο χεριάς ποδιάς.

Οι μεγάλες χεριές και τις ισχυρές κλωτσιές βοηθούν στην ανάπτυξη ρυθμού στο σύνολο του αγωνίσματος.

5. Οι μικρές κινήσεις του κεφαλιού που κατευθύνονται προς τα εμπρός.

Σε όλες τις κινήσεις κολύμβησης, το σώμα σας ακολουθεί το κεφάλι σας. Αν το κεφάλι σας κινείται γρήγορα και υπερβολικά πάνω-κάτω, οι πιθανότητες είναι και στο πρόσθιο, το σώμα σας να κινείται πάνω και κάτω, δημιουργώντας  πάρα πολύ ταλάντωση.

Προσπαθήστε η σκεψη σας να είναι για εμπρός και όχι πάνω κάτω, δηλαδή να σπρώχνετε μπροστά το σαγόνι για να αναπνεύσετε, στη συνέχεια πιέστε ελαφρά το μέτωπό σας προς τα εμπρός πίσω στο νερό. Η συνολική απόσταση που το κεφάλι σας πρέπει να κάνει σε όλη την διαδρομή είναι περίπου 8-12 πόντους δηλαδή οση  η απόσταση μεταξύ πηγουνιού  και μέτωπου.

Αν το πρόσθιο  είναι το καλύτερο σας στυλ μόνο εσείς μπορείτε να το αποφασίσετε. Είναι σίγουρα εγκεφαλικό στυλ και αυτού του είδους τα αγωνίσματα μπορεί να είναι διασκεδαστικά, ευχάριστα και να σε ανταμείβουν όταν τα κολυμπάς σωστά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X